Bästa Åkgräsklipparen 2024 – Stort Test av Åkgräsklippare

Observera att vissa länkar på vår webbplats kan vara affiliatelänkar, vilket innebär att vi får provision på ditt köp. Det låter oss fortsätta skriva artiklar som är gratis att läsa! Du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

De flesta åkgräsklippare ser ut som små traktorer med klippblad som är integrerade under gräsklipparen. Deras funktion är enkel – att klippa gräs. Eftersom de är större än din vanliga handgräsklippare kan de dock klippa gräs från 70 cm till över en meter. Åkgräsklippare är inte bara ett bra alternativ för dem som behöver ta hand om en stor egendom, men de är också otroligt roliga att åka. När allt kommer omkring finns det inget mer tilltalande än att kunna strosa runt trädgården.

Om du funderar på att köpa en åkgräsklippare kan du bli överväldigad av det stora utbudet av åkgräsklippare som finns där ute. För att komma igång så ska vi nu berätta lite om vad du ska leta efter när du köper en åkgräsklippare, innan vi går in på detaljerna och specifikt utser de 5 bästa åkgräsklipparna som finns på marknaden idag. Här kommer en överblick över de 5 bästa åkgräsklipparna i testet och deras kategori:

Bild Produkt Detaljer Pris
backpac Husqvarna R214TC Rider Comfort Edition
(Bäst i Test Åkgräsklippare)
– Lättanvänd
– Lätt rengjord
– Snygg klippning
– Bekväm
– Full pott i alla områden
Se pris
backpac Husqvarna R 216T AWD
(Bästa Premiumåkgräsklippare)
– Extremt stark
– Fenomenala terrängegenskaper & drivning,
– Mycket fint klippresultat
– Lättstartad & användarvänlig
Se pris
cordlessblower Alpina AT3 98
(Bästa Batteridrivna Åkgräsklippare)
– Eldriven
– Stark
– Tystlåten
– Modern och generös klippbredd
Se pris
cordlessblower Smart Rg Wolf Garten
(Bästa Budgetvalet)
– Effektiv för stora ytor tack vare rejäl klippbredd
– Stilren och minimalistisk design
– Skön ratt
– Mycket prisvärd
Se pris
cordlessblower Stiga Tornado 398 – Prisvärd
– Hög sittposition
– Klassisk design som smälter in i trädgårdslandskap
– Snabb hastighet
Se pris

Hur väljer man en åkgräsklippare?

Om du kan, bör du testa din gräsklippare innan du köper den. Genom att testa åkgräsklipparen får du en bättre uppfattning om huruvida sätet är tillräckligt dämpat för komfort, om kontrollerna är lätta att använda och om ratten och spakarna är i en bekväm höjd och vinkel för dig.

Medan de flesta personer som köper en åkgräsklippare har större gräsmattor betyder det inte att du inte kan köpa en åkgräsklippare om du har en mindre gräsmatta. Om du har en gräsmatta som är lite mindre kan du överväga att få en noll-svängmodell. Dessa har bakmonterade motorer och bakhjulsbromsstyrning som har en snävare svängcirkel.

Något annat att tänka på är kompostering. Det är vanligtvis ett alternativ på många modeller och du vill vara säker på att den kan hålla fast det du klippt ordentligt och hugga dem fint innan du blåser dem i gräsmattan.

Åkgräsklippare är tunga och väger vanligtvis 150 kg eller mer, så du vill se till att du är i placerad tyngdpunkten. Även om du har en gräsmatta som lutar mer än 10 grader, är det inte lämpligt att klippa i sidled. Zero Turn-gräsklippare är i allmänhet bättre på att hantera backar, men det är fortfarande inte tillrådligt att göra det.

När det gäller körning tenderar de flesta att köpa alternativ för manuell växellåda eftersom de är billigare. Modeller med automatisk eller hydrostatisk transmission kan vara det bästa köpet om du vill höja eller sänka hastigheten utan att växla. Vissa av dem har även farthållare för extra bekvämlighet.

Typer av gräsklippare

Det finns olika sätt att klassificera gräsklippare, men de två vanligaste kategorierna som många använder för att identifiera dessa produkter är åkgräsklippare och bensindrivna gräsklippare, och ibland även handgräsklippare. Var och en av dem har ett antal underkategorier, så här är vad du behöver veta om dem.

1#: Åkgräsklippare

Åkgräsklippare är precis vad de verkar vara, gräsklippare med säten som du kan åka på. De är bra för att klippa stora ytor med gräs, där en vanlig gräsklippare skulle kräva mer ansträngning av dig. Det finns olika typer av åkgräsklippare:

 • Trädgårdstraktor är lätta att känna igen på grund av sin större storlek och frontmonterade motorer. Dessa gräsklippare har kraftfulla motorer som kan ha upp till 25 hästkrafter. De är utrustade med antingen en eller två cylindrar, vilket hjälper till att avgöra hur kraftfull de är. De billigare modellerna har spakmanövrerade växellådor, medan kraftfullare vanligtvis är utrustade med kontinuerligt variabel transmission.
 • Zero-turn gräsklippare anses motsvara dagens sportbil. De är lättare att manövrera jämfört med gräsklippare och de kan göra riktigt skarpa svängar som gör klippning av gräs lättare och roligare. De är fantastiska när du har många hinder att övervinna och är effektiva på gräsmattor med oregelbunden form.
 • Åkgräsklippare med motor bak är bra för medelstora gräsmattor. Motorn är placerad på klipparens baksida. Denna typ av gräsklippare drivs med kontinuerligt variabla växellådor och encylindriga motorer.

#2: Manuella gräsklippare

Manuella gräsklippare kräver lite mer ansträngning att använda eftersom du bokstavligen måste gå bakom gräsklipparen och skjuta den genom gräset för att den ska kunna göra sitt jobb. Precis som åkgräsklippare har denna kategori en massa olika underkategorier, enligt följande:

 • Cylindergräsklippare kallas ibland rullgräsklippare och kännetecknas av cylindriska blad på maskinens framsida. De fungerar genom att fånga gräs och klippa det, ungefär som en stor sax skulle göra. De är indikerade för mjukt gräs men är mest effektiva på plana gräsmattor och fungerar inte så bra på grova ytor. De är också ganska ineffektiva på gräsmattor med högt gräs.
 • Roterande gräsklippare är den mest populära kategorin av gräsklippare som du hittar i olika hushåll över hela världen. De är utrustade med ett enda blad som roterar i hög hastighet i horisontell rörelse. Roterande gräsklippare har visat sig vara effektiva när de försöker klippa medium till högt gräs, men deras skärningar är inte lika exakta som för en med cylindrar.
 • Handgräsklippare kräver mer armbågsfett eftersom din tryckkraft styr hjulets verkan. De är det billigaste alternativet av alla, men de väljs ofta för att de är lätta att hantera och ganska lätta. Det gör dem ganska lätta att manövrera, men de kräver mer ansträngning. De erbjuder dock en bra ursäkt för att träna.
 • Självgående gräsklippare använder överföringskraft för det vridmoment som behövs för att gå framåt, så allt du behöver göra är att styra dem i rätt riktning. De är en kategori av gräsklippare som är ganska lätta att använda. De har konsekventa snitt tack vare deras förmåga att arbeta med konstanta hastigheter.
 • Det finns också en annan gräsklippare som är lite annorlunda jämfört med de andra, eftersom den sitter några centimeter över marken, på en luftkudde. De är superlätta att manövrera och kan gå i alla riktningar. Det gör dem ganska effektiva runt hinder och de är också ganska billiga. Men deras brist på kraft gör dem olämpliga för stora trädgårdar.

Saker att tänka på vid köp av en åkgräsklippare

När du vill köpa en åkgräsklippare finns det fyra huvudfunktioner som du måste vara uppmärksam på för att avgöra om den klippare du vill ha faktiskt är värd pengarna:

 • Hästkrafter är en term som används för att beskriva motorns effekt. Detta hjälper i grunden till att avgöra hur kraftfull motorn är. Tänk på att den här motoreffekten fördelas på flera delar av gräsklipparen, t.ex. klippbladen och drivenheten. Mer hästkrafter innebär mer kraft för gräsklipparen, vilket gör det lättare för den att klippa gräs under svåra förhållanden eller hitta sig uppför backen.
 • Klippbredden på gräsklipparen kommer att bestämma bredden på gräset som kan skäras i ett enda pass. Åkgräsklippare kan vara kompakta och klippa grässtycken som är 80 cm breda, medan större modeller kan skära gräs så brett som 130 cm. Med det sagt är storleken på din trädgård den mest avgörande faktorn när du väljer gräsklippare med en specifik klippbredd.
 • Bränslevolymen är faktiskt ett mått på hur mycket bränsle som tanken rymmer. Detta beror naturligtvis på klipparens storlek och bränsleförbrukning. Tanken är att din gräsklippare inte ska ta slut på bränslet mitt i gräsklippningsprocessen. Det gör gräsklippare med små tankar lämpliga för mindre gårdar och de med större tankar mer lämpliga för större.
 • Transmissionen i en gräsklippare är det som levererar kraft från motorn till hjulen. Åkgräsklippare har en av tre typer av växellådor: automatisk, manuell eller hydrostatisk. Manuell växellåda har troligen kopplingar och växlar som behöver växlas, automatiska modeller ger dig kontroll över hastigheten med hjälp av en gaspedal, och en hydrostatisk växellåda gör ungefär samma sak.

Vanliga frågor

Hur mycket kostar en åkgräsklippare?

Det beror på vilken typ av åkgräsklippare som du vill köpa. En vanlig åkgräsklippare kan till exempel kosta mellan 10 000 och 30 000 kr, medan en Zero Turn-åkgräsklippare kan kosta mellan 10 000 och 60 000 kr.

Vilka är de bästa märkena på åkgräsklippare?

En åkgräsklippare är inte en billig investering, och innan du spenderar tusentals kronor på en av dessa utrustningar måste du veta vilka märken som är värda det och vilka som är mindre önskvärda. När det gäller gräsklippare är de märken som för närvarande sticker ut mest (på ett positivt sätt) Husqvarna, Stihl och Stiga.

Hur kör jag en åkgräsklippare?

Åkgräsklippare är relativt lätta att använda eftersom de inte behöver så mycket armbågsfett som andra typer av gräsklippare där ute. Nästan allt du behöver göra är att hoppa på förarsätet och slå på strömbrytaren eller trycka på startknappen. En åkgräsklippare med automatisk växellåda kräver inte växlingar för att ändra hastigheter, vilket ger ännu mindre jobb för dig.

Vanliga användningsområden för åkgräsklippare

Med en åkgräsklippare är det i praktiken bara fantasin som sätter gränsen på vad du kan göra med den. Det finns dock några användningsområden som är vanligare än andra.

 1. Stora trädgårdar och gräsmattor: De är perfekta för privata trädgårdar som är för stora för att klippas bekvämt med en handgräsklippare.
 2. Sportanläggningar: De som åker på fotbollsläger i sommar vet hur trevligt det är med friskdoftande äkta fotbollsgräs. Som tur är används åkgräsklippare nästan alltid för att underhålla fotbollsplaner, golfbanor, och andra sportfält – det hade varit ganska jobbigt annars.
 3. Offentliga parker och grönområden: Kommunala tjänster använder åkgräsklippare för att underhålla stora offentliga grönområden och parker.
 4. Jordbruksmark och gårdar: Kan användas för att klippa gräs runt åkrar, betesmarker och andra jordbruksrelaterade ytor.

Bästa Åkgräsklipparna 2024

1. Husqvarna R214TC Rider Comfort Edition – Bäst i test 2024!

Perfekt för dig oavsett storlek och hinder på trädgården – ger dig möjligheter till allt

Motor: Husqvarna Motortyp: Bensin Motoreffekt: 12 kW (vid rpm 3100) Tankvolym: 12 l Klipphöjd: 25-75 mm Klippbredd: 94 cm Hastighet: Framåt: 9 km/h | Bakåt: 6 km/h Vikt: 244 kg Växellåda: Hydrostatisk Ljudnivå: 83 dB

Husqvarna R214TC Rider - Bäst i Test
Tryck för större bild

Husqvarna R214TC Rider Comfort Edition är verkligen en imponerande åkgräsklippare som gör gräsklippning till en smidig och njutbar upplevelse, särskilt för större gräsmattor. Med två cylindrar och en imponerande cylindervolym på 586 cm³ levererar denna Rider enastående kraft och prestanda. Den hanterar även de mest utmanande gräsmattorna med lätthet.

Det 94 cm frontmonterade klippaggregatet ger flexibilitet med två klippalternativ – BioClip® (mulching) eller bakutkast, vilket gör att gräsklipparen lämpar sig för olika behov och olika situationer. Åkgräsklipparen har också justerbar ergonomi då den justerbara ratten och den bekväma sitsen gör att du kan anpassa din körupplevelse för optimal ergonomi och komfort.

Något vi gillar starkt är den unika bakvagnsstyrningen, som ger överlägsen manövrerbarhet och en minimal svängradie vid fullt rattutslag. Navigering runt hinder och trånga utrymmen kändes inte alls svårt med denna åkgräsklippare. Men vissa kan nog anse att bakpartiet är något otympligt, men det är framförallt en vanesak.

Den har också stora hjul, med hela 16-tum både fram och bak, får du en smidig och stabil åktur, vilket också minskar risken för skador på gräsytorna. Förutom detta har den också väldigt många praktiska funktioner som vi anser vara användbara, däribland timräknare för service- och underhållsintervaller, chokefri startfunktion och användarvänliga reglage.

Åkgräsklipparen kan också anslutas till Husqvarna Connect-appen, där man kan få användbara tips och rekommendationer för att optimera användningen av din Rider. Vi uppskattar denna funktion då det alltid är trevligt att veta hur åkgräsklipparen mår och om det är något man kan göra bättre.

Den har också flera praktiska förvaringsutrymmen och en flaskhållare, vilket nästan får anses vara nödvändigt i en åkgräsklipparen, men tyvärr saknas i många modeller, vilket gör att man får extra komfort även i denna aspekt.

Något vi också anmärkte var att det finns möjligheter att använda Rider 214 TC till andra ändamål beroende på vilka tillbehör man använder. Om man exempelvis använder tillbehör som snöblad kan den användas för plogning, och mossrivare för mossförstörelse, vilket gör den till mer än bara en vanlig åkgräsklippare.

Vi tycker att rengöringen av åkgräsklipparen var enkel. Klippaggregatet krävde endast vatten med en vattenslang för att göras rent, vilket var riktigt bekvämt. Det kan dock vara lite problem med att vått gräs fastnar i klippaggregatet, men detta är tyvärr ett problem som finns med alla gräsklippare.

Trots priset är Husqvarnas Rider 214 TC enligt vår bedömning bäst i test. Den imponerar med enkelhet, effektivitet och komfort och är definitivt värd investeringen för dem som söker högkvalitativ prestanda och användarvänlighet. Det enda negativa är avsaknaden av strålkastare, vilket kan påverka klippningen i skymning eller mörker. Det otympliga bakpartiet är också lätt att glömma när du njuter av de överlägsna egenskaperna hos denna åkgräsklippare. Men totalt sett är den svår att slå – särskilt med garantin på 2 år som garanterar en bra upplevelse.


2. Husqvarna R 216T AWD – Bästa Premiumåkgräsklipparen

Den kraftfullaste åkgräsklipparen på marknaden

Motor: Briggs & Stratton Motortyp: Bensin Motoreffekt: 12,8 kW (vid 3100 rpm) Tankvolym: 12 l Klipphöjd: 25-75 mm (10 steg) Klippbredd: 94 cm Hastighet: Framåt: 9,5 km/h | Bakåt: 9,5 km/h Maxlutning: 10° Vikt: 244 kg Ljudnivå: 83 dB Växellåda: Hydrostatisk Rattvibrationer: 2,5 m/s²

Husqvarna R 216T AWD - Bästa Premiumåkgräsklipparen
Tryck för större bild

Den som är villig att lägga ut lite mer pengar än de flesta på en åkgräsklippare kommer att få svårt att hitta en maskin som slår Husqvarnas R 216T AWD. Husqvarna R 216T AWD är tveklöst det bästa valet för dig som är ute efter en åkgräsklippare som har allt och lite till. Man får onekligen en åkgräsklippare som är väldigt komplett. Den är gediget och robust byggd, och har en stark motor. Vidare täcker den många användningsområden och klarar svår terräng.

Tack vare fyrhjulsdriften så ger den inte bara ger kanonresultat när det kommer till klippning, utan orkar även med att dra tunga lass på tomten. Den har bland annat testats ihop med en pall fylld med kalksten, vilket den utan problem drog runt på. 216T är så pass stark att man kan använda den för att dra saker istället för att plocka fram fyrhjulingen (vilket vi också gjorde i testet, och det fungerade!).

Dessutom blir klippresultatet mycket fint med denna klippare. Till stora delar så påminner den om upplevelsen att klippa småsyskonet 214TC. Det har att göra med att bakvagnsstyrningen är så tidseffektiv och lättmanövrerad, precis som den åkgräsklipparen R 216T som också har denna bakvagnsstyrning, vilket gör det lätt att komma åt precis där man vill. Det finns även två olika klippsystem att välja mellan; BioClip för gödsling av gräsmattan eller bakutkast som är mest effektivt vid klippning av högre och grövre gräs.

Dock gäller det samma sak som med småsyskonet 214TC angående bakvagnen. Den sticker ut när du manövrerar så att svänga i smala gångar kräver att du har bra uppsikt. Man måste alltså passa sig lite med den där relativt klumpiga bakdelen, som ibland tenderar att fara ut och stöta i saker. Därför kan små och slingriga ytor kan vara tidskrävande att navigera på, men med uppsikt är det inga problem.

Den är förstås mer lättmanövrerad på stora öppna ytor än i slingriga och trånga miljöer, där man får hålla lite mer koll. Hastigheten är dock inget hinder. På öppna ytor är den mycket snabb och fixar även större ytor på kort tid, och den hinner trots hastigheten med att klippa ner väldigt fint och ordentligt.

Det spelar ingen roll vilken årstid det är eller var du bor, för den här åkgräsklipparen tuffar och går och kan användas till lite av varje även när det är kallt ute. Den har ingen choke vilket kan vara ett skönt moment att slippa, och till vår förvåning har de utvecklat en teknik som ej påverkar startkapaciteten negativt. Istället startar den utan protest även när kvicksilvret letat sig långt ned på termometern. Den är även anpassad till mörkare delar av året när det gäller belysning.

Strålkastarna, som är av kraftfull LED-typ, gör det mycket smidigt att använda åkgräsklipparen även när solen gått ned eller det är vintermånad. Samtidigt är det en otroligt bra funktion för dig som även använder åkgräsklipparen för att dra saker. Gräsmattan behöver ju kunna klippas oavsett tid på dygnet beroende på i vilken situation man befinner sig i.

I testet fann vi också en mycket hög komfort och ergonomiskt lämpad design. Sitsen är väldigt bekväm, det är få reglage att hålla reda på och det finns förstås en dryckeshållare så att du slipper avbryta klippningen för att ta en drickpaus. Att det inte är så mycket reglage att hålla reda på är något som underlättar körningen av åkgräsklipparen. En annan fördel är, precis som i många moderna bilar, möjligheten att justera ratten, så att klipparen kan passa olika människor oavsett längd. Detta bidrar till en väldigt ergonomisk ställning för såväl långa som korta.

Precis som sitt småsyskon 214TC så är underhåll och rengöring av denna gräsklippare hur smidigt som helst. Den har en integrerad liten räknare så att du har full koll på när det är dags för service, utan plötsliga förvåningar.

Smakar det så kostar det; det här är ingen billig gräsklippare. Letar man dock efter en produkt i premiumsegmentet så är den helt klart i en klass för sig. Vill man dessutom ha en maskin som i någon mån kan ersätta även en fyrhjuling som arbetshäst på en gård eller annan stor tomt, även med många hinder, då skulle vi faktiskt säga att denna åkgräsklippare kommer vara ditt bästa val.


3. Alpina AT3 98 – Bästa Batteridrivna Åkgräsklippare

En otroligt prisvärd, kraftfull och miljövänlig batteridriven åkgräsklippare som är minst lika effektiv som en bensindriven. 

Motor: ST 350 Powered By STIGA Motortyp: El Motoreffekt: 6,5kW (2800 rpm) Tankvolym: 6 l Klipphöjd: 25-80 mm (7 steg) Klippbredd: 98 cm Hastighet: Framåt: 9,5 km/h | Bakåt: 9,5 km/h Maxlutning: 10° Vikt: 169 kg Ljudnivå: 62 dB Växellåda: Mekanisk Rattvibrationer: 3,3 m/s²

Alpina AT3 98 - Bästa Batteridrivna Åkgräsklippare
Tryck för större bild

Trädgårdsmästare som letar efter ett snabbt, effektivt och miljövänligt sätt att sköta stora områden med övervuxet gräs bör titta på den välutrustade AT3 98 A. Alpina AT3 98 är en åkgräsklippare som tar det bästa ifrån två världar; kraften och styrkan hos en bensindriven traktor utan buller, utsläpp och bensinångor. Du får samtidigt en mycket billig underhållskostnad då du slipper byta olja och fylla på bensin i den.

Det kraftfulla 48 V batteriet ger en drifttid på upp till 45 minuter och kan klippa ytor upp till 180 kvadratmeter stora. Traktorn har en intuitiv kontrollpanel som visar batteristatus, där finns även USB-uttag, LED-larm samt den enkla startknappen. Gräsklipparen drivs av en Alpina OHV-motor på 352 cc och har en väldigt generösa klippbredden på 98 centimeter. Detta tillsammans med hela sju förinställda klipphöjder, gör att du blir klar med arbetet snabbt och effektivt. Dessutom har den mulchingfunktion som tillval och en manuell växellåda med flera växlar för att matcha alla trädgårdar – stora som små.

Den har dessutom ett klippaggregat med sidoutkast så att du slipper göra onödigt arbete i efterhand. Sidoutkastet gör att den kan hantera vildvuxna områden utan några problem. Klippt, högt gräs som vore opraktiskt att samla upp kastas i stället ut i prydliga rader på höger sida av traktorn, vilket förhindrar blockeringar i utkastet och sparar tid genom att eliminera behovet av att stanna och tömma en uppsamlare.

Motorn använder Alpinas ljudsänkande och utsläppsreducerande OHV-teknik (toppventilsteknik). Den har stora hjul som ger stadigt grepp när du arbetar i sluttningar eller på fuktig mark och en elektromagnetisk PTO-koppling, så att du snabbt och enkelt kan koppla in eller ur knivarna.

Några andra funktioner vi fann viktiga var antiskalperingshjul som skyddar underlaget vid manövrering i sluttningar och på ojämn mark. Den har också ett Alpina Smart-säte med ryggstöd för långa arbetspass av bekväm gräsklippning så att du får en ergonomisk ställning och är snäll mot kroppen.

Avslutningsvis så kan vi konstatera att det här är en väldigt modern gräsklippare som bygger på den senaste tekniken. Den är lätt att rengöra och är väldigt användarvänlig med olika klipphöjder, USB-uttag, batteristatus och väldigt mycket mer. Om du vill läsa mer om denna klippare så gör det genom att trycka på knappen nedan.


4. Trädgårdstraktor Smart Rg Wolf Garten – Bästa budgetvalet

En åkgräsklippare som levererar mycket för pengarna och är riktigt bra för stora ytor

Klippning: Höjd 30-95 mm (5 steg) Motor: Briggs & Stratton Motoreffekt: 9,1 kW (vid 2800 rpm) Tankvolym: 3,8 l Växellåda: Hydrostat Vikt: 175 kilo Ljudnivå: 82 dB

Trädgårdstraktor Smart Rg Wolf Garten - Bästa budgetvalet
Tryck för större bild

MTD Smart RG 145 är en åkgräsklippare som lockar med ett förmånligt pris, men den levererar en användarupplevelse som skiljer sig från förväntningarna. Förväntningarna på enkelhet och grundläggande funktioner blir dock utmanade av vissa komplexiteter i konstruktionen.

För det första är användargränssnittet för att styra åkgräsklipparen inte så användarvänligt som man skulle hoppas. De olika spakarna som reglerar hastighet, back och varvtal kan vara förvirrande. Att justera både maxhastighet och varvtal med separata spakar kan leda till prestandaproblem, där maskinen blir slö eller risken för att motorn stannar ökar. Dessutom krävs det att kopplingen trycks ned varje gång ett nytt hastighetsläge väljs, vilket upplevs som onödigt tidskrävande och komplicerat.

Konstruktionen av åkgräsklipparen är överlag enkel, men vissa designval kan ifrågasättas. Montering av tanken med buntband kan ses som en budgetlösning, även om det överensstämmer med förväntningarna för en prisvänlig maskin. Trots detta har Smart RG 145 en estetiskt tilltalande design med en sportig ratt och en bekväm sits. Tyvärr kan halkskyddet för fötterna bli halt i fuktiga förhållanden, vilket kräver extra försiktighet vid på- och avstigning.

Justering av sitsens läge kräver verktyg och lossning av skruvar, vilket inte är lika praktiskt som andra modeller där detta kan göras med en spak. Ryggstödet är också ganska lågt, vilket kan vara obekvämt och oergonomiskt i längden. Å andra sidan är tanklock och filter lättillgängliga för påfyllning och underhåll, och klipphöjden kan enkelt justeras.

Styrkan i Smart RG 145 ligger i dess kraftfulla motor, som klarar högt gräs och sly med imponerande resultat. Den generösa klippbredden gör maskinen effektiv på stora, öppna ytor och den har även en liten svängradie för smidig manövrering.

Sammanfattningsvis är MTD Smart RG 145 ett bra val för dem med stora, öppna ytor och en begränsad budget. Men det kräver en viss förståelse för motorprestanda för att kunna optimera styrka och hastighet på ett effektivt sätt. Trots vissa kompromisser i användarvänlighet och konstruktion, kan den tilltala de som värdesätter prestanda till ett överkomligt pris, varför denna åkgräsklippare är det bästa budgetvalet i vårt test.


5. Stiga Tornado 398

Hög prestanda och bra klippresultat på behändiga ytor, men en del ergonomiska aspekter saknas

Motortyp: Bensin (7,5 kW) Kraftöverföring: Hydrostatisk växellåda Vikt: 157 kilo Tank: 6 liter Hastighet: 9,7 km/h framåt Decibelnivå: 99 Klipphöjd: 25 till 80 mm Klippbredd: 98 cm

Stiga Tornado 398
Tryck för större bild

STIGA Tornado 398 åkgräsklippare har visat sig vara en blandning av prestanda och några mindre övertygande aspekter. Med en 432cc STIGA-motor och 98 cm klippaggregat är det tydligt att maskinen är kapabel och lämpar sig för större gräsytor.

Motorprestanda är acceptabel, med en nettoeffekt på 7,5 kW vid 2800 v/min, vilket ger tillräckligt med kraft för att hantera normala klippuppgifter. Det är dock lägre än flera andra åkgräsklipparen som testats. Det är också värt att notera att ljudnivån är något hög, mätt vid 99 decibel, vilket kan vara påfrestande för användaren.

Klippaggregatet med två knivar och sju klipphöjdsinställningar erbjuder en anständig nivå av anpassning för gräsmattans behov. Tyvärr kan klipphöjdsjusteringen vara något trög och kräver extra ansträngning. Den pedalmanövrerade hydrostatiska transmissionen ger flexibilitet vid manövrering, men några användare har noterat en viss tröghet i responsen, speciellt vid hastighetsändringar. Tankvolymen på 6 liter är också ganska liten, vilket gör att påfyllning av bensin kan behöva göras relativt ofta.

Viktiga tillbehör som batteriladdare och multiclip kit säljs separat, vilket kan vara irriterande för köpare som förväntar sig en komplett lösning direkt från inköp. När det gäller säkerhetsfunktioner är det positivt att det finns en sits med säkerhetsbrytare. Å andra sidan kan kvaliteten på några plastkomponenter ifrågasättas, och de kan vara känsliga för slitage över tiden.

Sammanfattningsvis erbjuder STIGA Tornado 398 en balanserad prestanda, men det finns några områden där förbättringar kan göras för att förbättra användarupplevelsen. Det är en åkgräsklippare som kan passa dem som prioriterar prestanda över vissa bekvämlighetsaspekter och är villiga att kompromissa på några punkter. Åkgräsklipparen är inte särskilt dyr, så man kan konstatera att man helt klart får mycket åkgräsklippare för pengarna.


Slutsats

Till en början kan det vara en skrämmande uppgift att köpa en åkgräsklippare, inte bara för att antalet tillgängliga alternativ kan vara överväldigande, utan för att det, hur du än tittar på det, är en seriös investering som du vill kommer att hålla länge.

Men om du har läst så här långt har du framgångsrikt beväpnat dig med all den kunskap och insikt du behöver för att fatta ett enkelt, informerat inköpsbeslut. Du vet till exempel att om du har en stor, platt gräsmatta med få hinder, så behöver du en annan maskin än vad du skulle göra för ett mindre utrymme med massor av träd att komma runt. Om du köper en batteridriven åkgräsklippare kan du också behöva skaffa fritidsbatterier, men denna information får du i sådana fall reda på när du köper den.

Du kommer också att ha en bra uppfattning om storleken på klippaggregatet som passar bäst i en trädgård i ditt utrymme, hur mycket hästkrafter du behöver och, om vi har gjort vårt jobb bra, vilken åkgräsklippare som är det bästa valet för att göra ditt liv enklare under många år framöver.


Hur vi testade oss fram till bästa åkgräsklipparna

När vi testade oss fram till den bästa åkgräsklipparen så började vi med att analysera marknaden, alltså se vilka åkgräsklippare som fanns tillgängliga när testet gjordes. Vi har sedan rådfrågat diverse fastighetsägare, trädgårdsmästare, kommunarbetare samt vanliga trädgårdsentusiaster som äger eller har använt en åkgräsklippare nyligen för att ta del av deras åsikter och vilka egenskaper som är bra i en åkgräsklippare. När vi fått ta del av deras idéer och tankar har vi sammanställt dem och letat efter åkgräsklippare som stämmer överens med deras preferenser. Vi har sedan besökt diverse butiker och hushåll där dessa åkgräsklippare finns, samt testat hur väl de fungerar för olika ändamål i praktiken. På så sätt har vi kunnat sammanställa en lista med de bästa åkgräsklipparna inom olika kategorier.

Foto av författare

Skrivet av: Filip

Filip är vår ledande trädgårdsexpert och redaktör. Han har mer än 10 års erfarenhet inom trädgårdsskötsel och studerar till ingenjör. Med sin erfarenhet och kompetens inom trädgårdsskötsel och ingenjörskonst kan han utnyttja sina förmågor för att hitta de bästa trädgårdsprodukterna.

Lämna en kommentar