Bästa Carport 2024 – Bäst i Test & Köpguide

Observera att vissa länkar på vår webbplats kan vara affiliatelänkar, vilket innebär att vi får provision på ditt köp. Det låter oss fortsätta skriva artiklar som är gratis att läsa! Du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

Vi förstår att inte alla har lyxen att parkera sin bil i ett garage varje kväll. Om så är fallet för dig är det värt din tid att ta en titt på att köpa och installera en carport hemma hos dig. Carportar är vanligtvis en täckt konstruktion som är utformad för att skydda din bil och är vanligtvis fristående. Även om de erbjuder mindre skydd än ett garage, tillåter de mer ventilation. De flesta carportar har en stålkonstruktion med en tygöverdel som skyddar mot regn, snö, is och UV-exponering.

Två huvudfrågor när det gäller att köpa en carport är att de kan variera mycket i pris och material som används för deras konstruktion. Det betyder att de inte nödvändigtvis är lätta att handla, speciellt om du är osäker på hur mycket du är villig att spendera.

I den här artikeln kommer vi att gå in i detalj på fyra av de bästa tillgängliga carportarna och saker att titta efter när du handlar en. Vi kommer att förklara fördelar och nackdelar med de olika typerna av carportar så att du förhoppningsvis får en bättre bild av vilken produkt du ska investera i för att skydda din bil.

För mer information om de bästa carporterna, se vår innehållsförteckning. Men låt oss börja med att ge dig en snabb överblick över våra favoritval bland carportarna på marknaden idag.

CARPORT DETALJER
BÄST FÖR EN BIL
Bästa Carport 2024 - Bäst i Test & Köpguide
Carport Arcadia
 • Okrossbar polykarbonat
 • Fritt från rost, röta, mossa eller svamp
 • Tillverkad med extrema väderförhållanden i åtanke
 • Skyddat från UV-strålning
 • Enkel att montera
 • 6 storlekar att välja mellan
BÄSTA DUBBEL CARPORT
Bästa Carport 2024 - Bäst i Test & Köpguide
Carport Robert Palmako
 • Sex rejäla stolpar
 • Tak av spontade brädor
 • Tillverkad i limträ
 • Enkel att montera själv
 • 5 års garanti
BÄSTA CARPORT med möjlighet till förråd
Bästa Carport 2024 - Bäst i Test & Köpguide
Carport Karl Palmako
 • Plats för 2 bilar
 • Möjlighet till förråd
 • Stabil konstruktion
 • Enkel montering
 • 5 års garanti
BÄSTA ENKEL CARPORT I TRÄ
Bästa Carport 2024 - Bäst i Test & Köpguide
Carport Robert
 • Plats för 1 bil
 • Sex stolpar
 • Stabil konstruktion
 • Enkel montering
 • Möjlighet att lägga till extra tillbehör

Vad är en carport?

En carport eller ett bärbart garage är ett bra alternativ till ett garage för din bil. Det hjälper till att hålla ditt fordon säkert från skador som kan orsakas när ett fordon utsätts för elementen under en längre tid. Strukturen i en carport består av en metallram som hjälper till att hålla ihop vinyltaket och sidorna. Det bästa med carportar är att de finns i flera storlekar, vilket gör det enkelt för dig att hitta en som är den perfekta storleken för ditt fordon.

En annan stor fördel med att investera i ett carport-kit är att de är extremt enkla att sätta upp. Eftersom det inte finns någon borrning eller grävning kan du ställa in din carport inom några minuter utan krångel. Carport är ett smart alternativ för de människor som inte äger ett garage för sin bil. Men det är inte allt din carport kan användas till. På grund av sin mångsidiga design kan carporten också fungera som ett skjul om du är värd för en utomhusaktivitet för vänner eller familj.

Topp 4 bästa carport 2024

Det finns två huvudfunktioner i en carport: ramen som stöder den och taket som skyddar din bil. Här har vi listat några av de bäst presterande carportarna så att du kan få en som erbjuder det skydd din bil behöver.

1. Carport Arcadia – Bäst för en bil

Bästa Carport 2024 - Bäst i Test & Köpguide

Detta är en carport Arcadia som står emot även de tuffaste klimaten och är tillverkad av i princip okrossbar polykarbonat från en av världens största tillverkare. Taket är fritt från rost, röta, mossa eller svamp vilket gör den idealisk till såväl trädgård i städer som på landet.

Ramen på denna carport är tillverkad av en pulverlackerad aluminium och galvaniserad stål. Detta gör att den är väldigt väderbeständig och stabil som tål även de tuffaste väderförhållandena. Dessutom är polykarbonatet väldigt skyddat från UV-strålning vilket gör att det håller sig snyggt och gulnar inte lika snabbt som många andra plaster.

Det vi också tycker om med denna carport är att den är väldigt enkel att montera och kan göras med endast två personer. Det finns inga delar som är väldigt tunga samtidigt som det finns enkla steg för steg monteringsanvsiningar för en snabb och säker installation. Som pricken över i:et har carporten också inkluderade hängrännor för att på ge maximal säkerhet och stabilitet.

Carporten finns i hela 6 stycken olika storlekar vilket gör att den passar alla trädgårdar och alla bilar. Detta kan därför vara en bra carport om du ska få plats med 2 eller flera bilar. Du kan lätt anpassa storleken efter din egen tomt för att på så sätt pryda din trädgård så bra som möjligt. Användarrecensionerna är också väldigt positiva och vi tycker att detta är ett riktigt bra val av carport om du letar efter ett modernt alternativ.

Se videon nedan för en snabb genomgång av carporten.


2. Carport Robert Palmako – Bästa Dubbel Carport

Bästa Carport 2024 - Bäst i Test & Köpguide

Detta är en riktigt bra carport om du letar efter en carport med snedtak som kan rymma 2 bilar (dubbel carport). Carporten har en kraftig konstruktion med sex rejäla stolpar och tak av spontade brädor som gör carporten stabil och hållbar.

Carporten skydda dina bilar från kyla och snö och gör att du slipper skrapa fram bilarna under kalla vinterdagar. Likväl så skyddar taket bilarna på sommaren från solen och ger dig en behagligt sval bil. Ett perfekt alternativ eller komplement till ett permanent garage, som också är väldigt estetiskt tilltalande.

Den består av limträ vilket gör att den behåller sin form och stabilitet på ett bra sätt. Det gör också att konstruktionen får en slät och fin yta som minimera risken för stickor vilket är väldigt bekvämt för dig som husägare. Dessutom är installationen enkel och snabb som kan göras med endast en person.

Carporten har hela 5 års garanti vilket är ett bevis på den höga kvaliteten som denna carport har. Det kan verka som en saftig prislapp men vi tycker att designen, kvaliteten och garantin motiverar den vilket gör att detta enligt oss är en av de bästa carportarna på marknaden idag.


3. Carport Karl Palmako – Bästa Carport med möjlighet till förråd

Bästa Carport 2024 - Bäst i Test & Köpguide

Om du letar efter en carport med förråd så är detta ett väldigt bra val för dig. Detta är en carport som ger möjlighet till förråd bakom bilarna (som kan köpas separat) där du kan förvara saker som du inte vill ha utomhus för allmänheten.

Carporten har plats för 2 bilar och har ett nästintill rakt tak vilket ger den ett modernt uttryck. Den har en kraftig konstruktion med sex rejäla stolpar och tak av spontade brädor för att göra carporten så stabil och hållbar som möjligt.

Denna carport är tillverkad i limträ vilket är ett trämaterial som passar väldigt bra för just carportar. Det ger, förutom att konstruktionen får en slät och fin yta som minimera risken för stickor, att carporten behåller sin form och stabilitet även vid kraftigare väder. Den kan också monteras av en person och går snabbt att montera vilket är väldigt bekvämt.

Som med många andra carportar från Byggmax så får du 5 års garanti på denna. Detta är ett tecken på hög kvalitet vilket kan göra dig säker som husägare. Med det sagt så är detta en väldigt bra carport som ger möjlighet till förråd men också 2 bilar vilket inte är helt ovanligt i familjer idag.


4. Carport Robert – Bästa Carport enkel i trä

Bästa Carport 2024 - Bäst i Test & Köpguide

Om du är ute efter en enkel carport i trä, alltså en carport för endast en bil, så är detta ett riktigt bra val. Denna carport finns dock i två storlekar och det finns alltså möjlighet att få plats med 2 bilar om du tycker om modellen.

Carporten från Palmako levereras som en byggsats och du monterar det själv med hjälp av utförliga monteringsanvisningar. Den består av sex rejäla stolpar och tak av spontade brädor för att göra den så stabil och hållbar som möjligt. Carporten är som många andra carportar tillverkad av limträ för att på bästa sätt behålla sin form och stabilitet. Detta minimerar risken också för stickor då det gör ytan slät och fin.

Monteringen är enkel och görs enligt monteringsanvisningar. Du kan komplettera carporten med ytterligare tillbehör om du vill för att göra carporten precis som du vill ha den. Carporten är relativt billig med tanke på att detta är virke vilket ofta är mer kostsamt än exempelvis plast. Överlag är detta alltså en väldigt bra carport om du vill ha en enkel carport i trä.


Varför behöver jag en carport?

Varför behöver du en carport i första taget? En carport ger dig många fördelar.

Håller din bil ren

Carporten skyddar ditt fordon från regnet. Som ett resultat behöver du inte tvätta det så ofta. Vissa modeller med sidoväggar skyddar din bil från regn och damm, vilket ger den ett holistiskt skydd.

Håller bilen skyddad från väder

En carport håller ditt fordon borta från extrema väderförhållanden. Om det finns regn och skräp i luften hindrar carporten det från att landa på din bil.

Håller bilen borta från solen

Den främsta anledningen till att du äger en carport är att hålla ditt fordon borta från solen. Det finns inget värre än att kliva in i en bil som har stått i solen i flera timmar i värmen.

Tillsammans med att göra interiören i din bil obehagligt varm, skadar solens UV-strålar också lacken. Många års exponering för UV-strålar försämrar finishen på lacken, vilket förstör din bils återförsäljningsvärde.

Ökar värdet på bilen

Att använda en carport för att hysa ditt fordon är meningsfullt när du tänker på tiotusentals kronor det sparar dig på återförsäljningsvärdet på din bil.

En snygg bil med obefläckad lackering kommer alltid att ge ett högre återförsäljningspris än en bil som stått i solen hela sitt liv.

Typer av carportar

Som vi nämnde tidigare börjar ditt köp av en carport verkligen med att fungera på hur mycket du är villig att spendera. Det finns en mängd olika carportar som du kan köpa online eller från en lokal butik, men ett bra ställe att börja är att känna till skillnaderna mellan dem alla och varför vissa kostar betydligt mer än andra.

Den mest grundläggande och prisvärda carporten är en produkt i baldakinstil, som i huvudsak är ett mer robust och större tält. Dessa carportar är vanligtvis de lättaste, men de är inte heller lika stabila eller robusta som andra carportar. Karpor i stil med baldakin är lätt att identifiera eftersom de normalt har stolpar som fungerar som ben och ett lock av polypropen. De erbjuder måttlig täckning för din bil, vilket i huvudsak ger den skugga och skyddar toppen mot vissa väderförhållanden. Vissa av dessa carportar kommer att täcka alla sidor av fordonen, medan andra lämnar sidan utsatt.

Sedan finns det de dyrare, prefabricerade metallcarportarna som använder aluminium och galvaniserat stål. Dessa carportar tar lite mer ansträngning att montera, men är en produkt av högre kvalitet som är robustare och ger bättre skydd än carportar i kapellstil. Det är en mer permanent struktur och taket på dessa produkter tenderar att vara tillverkat av polykarbonatpaneler som ger gott om UV-skydd. Om du letar efter en färdigbyggd metallcarport, leta efter ytterligare funktioner som inbyggda rännor som hjälper till att kanalisera vatten.

Även om vi inte nämner någon av dessa carportar på vår lista, kan du också köpa ett förlängningsgarage som i grunden är en permanent carport som kan kopplas till ditt hem. Dessa är en mer anpassad lösning, vanligtvis gjord av betong och använder polykarbonatark som tak. Det betyder att du kan bygga din egen carport eller hyra någon för att göra det, men det kommer inte att bli billigt.

Saker att tänka på när man köper en carport

Tyvärr är det kanske inte så enkelt att lägga till en carport i ditt hushåll som att bara gå till affären eller beställa en online. Det finns flera saker du måste tänka på innan du ens startar köpprocessen.

Du vill först kontrollera dina lokala zonförordningar för att se till att det är tillåtet att ha en carport där du bor. Vissa lokala områden kan ha begränsningar för storleken på en carport, eller till och med förordningar om avståndet mellan en carport och ditt hem.

Om du planerar att ankra i din carport eller göra en mer omfattande installation, se till att det inte finns några ledningar eller andra underjordiska föremål i området. Vissa carporter kräver grävstolpar för att förankra det ordentligt, vilket innebär att du kan hindra något som redan finns. Fråga dina lokala elföretag om det är säkert att installera din carport om du planerar att gräva under jorden.

När du väl har etablerat dig kan du säkert och lagligt installera en carport där du bor, få ditt fordons övergripande dimensioner för att se till att carporten du köper ger tillräcklig täckning. Se till att tänka på när du öppnar bilens dörrar att de inte kommer i kontakt med en av stolparna i din carport.

En annan viktig faktor är att se till att din installationsplats är nivå. Om det är över nivå med mer än 10 cm, måste du sannolikt börja klippa några av benen för att jämna ut carporten. Det är oerhört viktigt att se till att din carport är i nivå när den är helt installerad.

Slutligen, kom ihåg var du bor. Du kommer att märka att användarrecensioner för carportar varierar kraftigt och det beror till stor del på väderförhållandena som en carport måste utstå. Om du bor i ett område som ofta möter regn, vind eller snö, är det en god chans att en carport i baldakin-stil inte kommer att vara så länge.

Funktioner i en carport

Liksom de flesta andra saker du kommer att köpa kommer funktionerna i en carport att variera beroende på tillverkare. Från färger och design till installationsprocessen och hållbarheten hos de material som används i dess design, det finns olika faktorer som måste beaktas innan du köper en carport till ditt fordon. Följande är lite information om carportar som du kan använda nästa gång du är på marknaden och letar efter en carport.

Storlek

Den kanske mest avgörande funktionen för vilken carport som ska köpas är dess storlek. Du vill köpa en carport som rymmer de fordon du behöver förvara under ett skydd. Den ska också passa där du vill montera den.

Carportar finns i en uppsjö av former och storlekar. De flesta alternativ har en bredd på 3 meter, men längden och höjden skiljer sig åt.

Design

Carport är tillfälliga strukturer som liknar tält. Det innebär att det finns flera alternativ när det gäller färg, storlek och design på carportar som finns på marknaden. Från den klassiska baldakin- och tygcarporten till de moderna carportarna med aluminium- och metallramar, det finns många alternativ att välja mellan för den moderna carportköparen.

När det gäller designen kommer du att hitta en hel del alternativ att välja mellan för carporten. Men innan du väljer en design är det viktigt att först ta reda på vad du vill ha carporten till och vilket typ av fordon som ska parkeras i den. Detta får dig en bättre uppfattning om vilken design du ska välja för din carport.

Till exempel, de som letar efter en tillfällig fix eller planerar att flytta tenderar att gå med den klassiska vinyl- och tygcarporten, eller ett garagetält, som är lätt att sätta upp och ta ner vid behov. Å andra sidan tenderar de som letar efter en mer permanent lösning för sina parkeringsproblem att välja aluminiumcarportarna som är mer robusta och mer motståndskraftiga när de utsätts för väder och vind.

Dessutom har carportar som har ett starkt tak av aluminium eller annat material bättre chans att skydda din bil mot extrema väder, regn och hagelstormar. Du kan också välja att få de medföljande väderbeständiga carportarna som ger ytterligare skydd under vintermånaderna.

På grund av carportens design kan den också användas för att hålla din gräsmattas underhållsutrustning och trädgårdsmöbler säkra när de inte används. Innan du skaffar dig en carport är det viktigt att först vara säker på carportens huvudsyfte.

Montering av carport

Eftersom för de flesta människor carports ses som en tillfällig eller halvtidslösning på sina parkeringsproblem, är det viktigt att se till att du köper en som inte är för komplicerad att sätta upp eller svår att ta ner. En av faktorerna att tänka på när man köper en carport är den tid det tar att montera och få upp. Till exempel kanske du vill använda carporten för helgen du tillbringar vid sjön, eller för att ställa upp den på bakgården eller någon annan plats för att festa med vänner.

Det betyder att carporten du väljer måste vara enkel och enkel att installera inom en kort tid utan att behöva några dyra verktyg eller hårdvara. För att vara säker på att du inte blir besvärad av en för komplicerad carport är det bäst att välja en som är lätt att sätta upp, ta ner, förvara eller flytta. Det är här lätt, men ändå hållbart material och en rak ram kommer att vara din bästa insats.

Materialets hållbarhet

En annan extremt viktig faktor att tänka på när du köper en carport är vädret och det geografiska läget där du bor. Detta är mycket viktigt eftersom hela idén med att investera i en carport är att se till att din bil skyddas från väder och vind. Detta kommer inte att vara möjligt om du inte tar hänsyn till klimatet i området där du bor och vilken typ av material som bör vara kapell av för att säkerställa att din bil förblir skyddad även under extrema temperaturer.

Till exempel köper de som lever i varma klimat normalt carportar som består av en stålram som håller upp en vinyl- eller nylonväv för att skydda sin bil mot solens strålar. Å andra sidan brukar de som bor i kallare klimat där det finns gott om snöfall oftast fokusera mer på snöbelastningen för baldakinen.

De som ser fram emot att använda carporten för enstaka fest eller att användas en eller två gånger om året tenderar att gå med carportar med tygtak, medan de som kommer att använda den på en mer permanent basis kommer att gå på carportar som har hårdare tak som erbjuder mer hållbarhet.

Skydd

En optimal carport kommer att kunna skydda sig själv och ditt fordon. Du bör välja en kraftig stål- och aluminiumram som är pulverlackerad för att göra den rost- och korrosionsbeständig.

Om du letar efter en carport i baldakinstil så ska locket vara 100% vattentätt och UV-behandlat inifrån och ut. Om en carport inte ger förstklassigt skydd är det ingen bra carport att köpa.

Vanliga frågor om carportar

Vilken är den bästa färgen för min carport?

Om du bor i ett soligt område rekommenderar vi att du går med en ljus färg på taket på din carport. Ljusa färger reflekterar solljuset och stoppar värmeuppbyggnaden under carporttaket.

Mörka färger är ett bra val om du bor i områden som upplever snöfall. Den mörka färgen absorberar solljus och hjälper till att smälta snö på taket.

Vad kostar en carport?

De billigaste carportarna är i form av garagetält men om du vill ha en riktig stabil carport behöver du köpa en variant som kostar lite mer. En stabil carport i trä eller okrossbar plast kan kosta 20 000 kr eller mer. Allt beror på dess storlek, design, material och kvalitet.

Behöver jag bygglov för att bygga en carport?

Om du installerar en permanent carport på en betongplatta, kontakta din kommun om bygglov innan du gör ett dyrt misstag med din carport.

Vad är standardhöjden för en carport?

De flesta carportar kommer med höjder mellan 260 till 365 cm, beroende på design. Platta carports är vanligtvis lägre än carportar med a-ramstak. Tak med A-ram gör att du kan förvara saker i carporttaket, och de möjliggör också lätt regnavrinning.

Vilka är kraven för att installera en carport?

Kraven för att installera din carport beror på vilken typ av carport du köper och tillverkarens installationsriktlinjer. Vissa modeller i den här översynen kräver installation på en plan betongplatta för bästa prestanda. Att installera dem på en yta som inte är plan kan äventyra carportens strukturella integritet.

Är en tillfällig carport lika bra som en fast struktur?

Det beror på dina behov. En fast carport kan öka värdet på din fastighet, men du kan inte ta den med dig om du säljer ditt hus. Om du hyr vill du inte bygga din hyresvärd en gratis carport, men om du är en husägare är det ett värdefullt tillägg till ditt hus.

Var kan jag köpa den bästa carporten?

Vi rekommenderar att du köper din carport från Hemfint eller Proffsmagasinet. De är de ledande e-handelshandlarna med det största sortimentet inom carportar. Du får de bästa priserna och du får gratis, snabb leverans till dörren. De erbjuder också problemfri retur och byte.

Finns det carportar för robotgräsklippare också?

Ja, det finns carportar även för robotgräsklippare. Dessa är som små hus för robotgräsklipparna som skyddar de mot väder och vind. Vi har en artikel om hus och garage för robotgräsklippare om du vill läsa mer.

Slutsats

I slutändan, hur kan man se till att carporten de kommer att få lever upp till marknadsföringen av sina tillverkare och kommer att erbjuda det skydd ditt fordon behöver? Det enda sättet att verkligen vara säker på kvaliteten på en carport är att besöka webbplatser för många märken innan du köper en viss produkt. Du bör också läsa onlinerecensioner och lära dig mer om de kvalitetskontrollprocedurer som utförs av företaget. Om allt detta verkar vara för mycket arbete kan du alltid gå den enkla vägen genom att välja en av de högkvalitativa carportar som vi har listat här.


Hur vi testade oss fram till bästa carport

När vi testade oss fram till bästa den bästa carporten så började vi med att analysera marknaden, alltså se vilka caports som var tillgängliga när testet gjordes. Vi har sedan rådfrågat diverse trädgårdsmästare, bilfirmor samt trädgårdsentusiaster som äger eller har använt en carport nyligen för att ta del av deras åsikter och vilka egenskaper som är bra på en carport. När vi fått ta del av deras idéer och tankar har vi sammanställt dem och letat efter carports som stämmer överens med deras preferenser. Vi har sedan besökt diverse butiker och samt villor där dessa carportar finns, samt testat hur väl de fungerar för olika ändamål i praktiken. På så sätt har vi kunnat sammanställa en lista med de bästa carportarna inom olika kategorier, vilket kan observeras i denna artikel.

Foto av författare

Skrivet av: Filip

Filip är vår ledande trädgårdsexpert och redaktör. Han har mer än 10 års erfarenhet inom trädgårdsskötsel och studerar till ingenjör. Med sin erfarenhet och kompetens inom trädgårdsskötsel och ingenjörskonst kan han utnyttja sina förmågor för att hitta de bästa trädgårdsprodukterna.

Lämna en kommentar