Bästa Fågelbad 2024 – Bäst i Test & Köpguide

Observera att vissa länkar på vår webbplats kan vara affiliatelänkar, vilket innebär att vi får provision på ditt köp. Det låter oss fortsätta skriva artiklar som är gratis att läsa! Du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

Trädgårdar skulle bara inte vara desamma utan det vänliga kvittret av sångfåglar. Vi älskar deras flashiga färger, smittsamma andar och aptit på insekter. Som trädgårdsmästare vill vi gärna återföra favören, och vilket bättre sätt att göra det än att erbjuda det bästa fågelbadet?

Att sätta ut färskt vatten för fåglarna ger dem en drink och en plats att svalna. Detta är särskilt användbart i ökenområden eller på vintern där resurserna är knappa. Att ha ett fågelbad i ditt trädgårdsområde kan till och med locka fler fina fåglar till din trädgård!

Inte överraskande finns det många olika fågelbad. Från enkla markskålar till fina uppvärmda fågelbad, så finns det en för alla preferenser. I den här artikeln hjälper vi dig att göra det bästa valet och till och med dela några av våra favoriter.

BILD PRODUKT DETALJER
vidaXL Fågelbad med Fontän
BÄSTA FÅGELBAD PÅ FOT
vidaXL Fågelbad med Fontän
 • Flera nivåer
 • Elegant och klassiskt utseende
 • Hållbar och väderbeständig
 • Lämplig för utomhusbruk året runt
Eva Solo Hängande Fågelbad
POPULÄR
Eva Solo Hängande Fågelbad
 • Praktisk och fin design
 • Särskilt lämplig för små fåglar
 • Lätt att flytta och sätta upp
 • Tål alla slags väder
Blomus Fågelbad FUERA
PREMIUMVAL
Round Up Fågelbad
 • Fågelmatare och fågelbad i ett
 • Väldigt stilren design
 • Passar i alla trädgårdar
 • Går bra att ha ute året om
Esschert Design Fågelbad
BILLIGAST
Esschert Design Fågelbad
 • Tillverkad av robust och väderbeständig harts
 • Fungerar utomhus året runt
 • Väldigt lågt pris

>> Klicka här för att se fler fågelbad <<

Topp 4 bästa fågelbad 2024

1. vidaXL Fågelbad med FontänBästa Fågelbad på Fot

vidaXL Fågelbad med Fontän - Bästa Fågelbad på Fot

Om du är ute efter det bästa fågelbadet på fot så är det här vårt favoritval. Detta fågelbad är inte bara väldigt stilrent, utan är också väldigt prisvärd och har ett attraktivt antikt utseende.

Fågelbadet har en fontän vilket ger ett mysigt och tillfredsställande ljud i trädgården, men det ger också en blickfång i trädgården, på balkongen, uteplatsen eller var du än väljer att placera den.

Det vi märkte när vi testade detta fågelbad var att fåglarna tyckte om den särskilt mycket för att den hade flera nivåer. De kunde sitta på flera olika höjder beroende på deras preferenser vilket gjorde att de kunde hitta den perfekta ställningen för just dem. Fågelbadet har också en inbyggd pump som är perfekt tillsammans med fontänen. Det är ett riktigt bra fågelbad för fåglar som vill dricka eller bada under de varma sommardagar.

Fågelbadet är tillverkat i hållbar och väderbeständig plast och är därför lämplig för utomhusbruk året runt. Den finns att välja på i antingen brons eller grön vilket gör att den passar i de flesta trädgårdar.

Sammanfattningsvis är detta ett mycket bra fågelbad för dig som är ute efter ett fågelbad på fot. Det har en elegant och stilren design som fåglarna verkar tycka mycket om. Dessutom behöver du inte betala skjortan för att få hem denna modell.


2. Eva Solo Hängande FågelbadPopulär

Eva Solo Hängande Fågelbad - Populär

Ett mycket vackert och modernt fågelbad är det här från Eva Solo. Detta är ett hängande fågelbad som kan sättas fast i exempelvis träd eller tak för att ge fåglarna antingen mat eller vatten. Det har ett praktiskt upphängningsrep, vilket gör det mycket enkelt att installera och lätt att flytta om du vill ha det på en annan plats.

Detta fågelbad är praktiskt och lämpar sig särskilt för de mindre fåglarna som talgoxe och blåmes. Stora fåglar såsom skator kommer ej dras hit eftersom det vanligtvis är för litet för dem. Därför är detta ett fågelbad som fungerar utmärkt om du vill ha lite mindre fåglar och något att titta på när du sitter i trädgården.

En annan fördel är att Eva Solo fågelbadet fungerar att ha ute året runt då keramik och nylonrep är material som tål väder och vind mycket bra. Dessutom är materialen lätta att rengöra med en fuktig trasa om det skulle komma något smuts på den.

Med det sagt är detta ett väldigt bra fågelbad om du vill ha ett stilrent och mobilt fågelbad. Det är lätt att flytta och hänga upp samt har en relativt låg prisklass. Därför är detta också ett väldigt populärt val när man skall välja fågelbad idag, och det förvånar oss inte det minsta.


3. Round Up FågelbadPremiumval

Blomus Fågelbad FUERA - Premiumval

Om du är ute efter något mer exklusivt och med lite mer modern teknik så är det här fågelbadet för dig. Detta fågelbad har en ganska unik design och ger ett riktigt premiumintryck, även om den inte faktiskt är så dyr som den ser ut.

Det som är extra fiffigt med detta fågelbad är att den är perfekt att använda som fågelbad på vår och sommar, för att sedan på vintern lägga god, näringsrik fågelmat i skålen. Detta är ett perfekt fågelbad att sätta nära ett fönster eftersom många fåglar dras till den attraktiva designen och ställningen samt speglingen som vattnet och stålet avger. På så sätt kan du njuta av naturens skådespel varje dag.

Fågelbadet är gjort av rostfritt stål, vilket är material som är av god kvalitet för att ge så lång livslängd som möjligt. Det är också ett snyggt och klassiskt material som passar i såväl moderna som mer klassiska trädgårdar. Det möjliggör också att fågelbadet kan stå ute året om – på vintern som fågelmatare och på sommaren som fågelbad.

Sammanfattningsvis är detta ett fågelbad i toppklass. Med en otroligt stilren design så passar den i princip alla trädgårdar. Prislappen är något högre än våra övriga val men om man vill ha det bästa av det bästa så är det den här man bör välja.


4. Esschert Design FågelbadBilligast

Esschert Design Fågelbad - Billigast

Ett väldigt prisvärt val bland fågelbad är detta från Esschert Design. Detta fågelbad har en relativt försiktig design men väldigt somrig och den går att förvara i princip varsomhelst; på ett bord, på gräsmattan, på balkongen eller på terrassen.

Fågelbadet har dekorerats med två små söta fåglar. De söta fåglarna är charmiga dekorativa föremål som ger en fin touch till din trädgård. Dessutom har du med detta fågelbad möjlighet att hjälpa fåglarna även på vintern. Du kan enkelt lägga fågelmat i bägaren och du kommer då att ge ett värdefullt bidrag till djurlivet.

Esschert Design fågelbad är tillverkat av robust, väderbeständig harts och kommer därför att glädja dig i många år. Beställ detta vackra och prisvärda fågelbad idag!


Varför fåglar behöver ett bad

Precis som oss behöver naturens fågelarter vatten för att dricka, bada och svalna i varmt väder. De njuter också av att sola i solens strålar. De är geniala varelser med ett antal rengöringstricks under sina vingar.

Visste du att de också badar på våta löv, i regn, i damm och till och med under filtar av myror?

Det är rätt. Det finns en mängd olika sätt att befria fjädrar från överflödig olja, parasiter och bakterier.

Och när du gör din trädgård till en välkomnande plats för de inhemska arterna i ditt område, kan du njuta av att följa deras rengöringsvanor på nära håll.

Har du någonsin hört en kakofoni av kvittring och sång och undrat varifrån den kommer?

Jag blev intresserad av att locka fåglar till min trädgård första våren jag flyttade hit. Jag vaknade en morgon till ljudet av sex tydliga och tydligt olika ”låtar”.

Jag kunde inte vänta med att komma till jobbet! Jag satte upp en tistelförare, en fågelmatare och ett fågelbad. Sedan väntade jag.

Nästa gång jag hörde skakningen såg jag ut för att se en mörkgrå manlig hånfågel uppe i trädgården och sjöng hans hjärta. Alla sex låtar var hans! Det var då jag var ansluten.

Kort historia om fågelbad

Fågelbad spårar sina rötter till de utsmyckade skulpturerna som visas i europeiska trädgårdar i början av förra seklet, när de välbärgade njöt av frodiga trädgårdar för rent nöje.

Denna spirande fritidsklass åtnjöt en existens som skilde sig drastiskt från världens jordbrukare, som ofta sträckte sig mycket för att hålla bevingade rovdjur borta från sina fastigheter och de planterade grödorna där.

Runt den tiden erbjöd ett betongföretag som heter Pulham & Sons utsmyckade fågelbad i sina kataloger på 1920- och 30-talet, till glädje för både fåglar och fågelskådare.

De anses vara en av de tidigaste tillverkarna av sådana trädgårdsmynt.

Medan våra förfäder odlade grödor på en gård i Chester County, uppmuntrade de inte bevingade besökare på åkrarna.

Men de hade ett fågelbad med fot på den formella husgräsmattan, omgiven av dekorativa planteringar av gigantiska hostor, i elegant europeisk stil.

Under tiden, på andra sidan världen, satte japanerna också diverse bad i sina trädgårdar.

Men inte för fåglarna!

Stenbassänger som kallas ”chozubachi” är grunda bergbassänger som har sitt ursprung i den buddhistiska kulturen från 1200-talet och ursprungligen för rening innan de gick in i heliga utrymmen.

Det dröjde inte länge innan chozubachi var allt ilska bland konstnärerna.

Snart började ett andra vattenelement framträda i japanska trädgårdar. ”Shishi-odoshi” eller ”hjortskrämmelse” har sitt ursprung i forntida jordbrukare som behövde hålla rådjur och vildsvin borta från sina grödor.

Denna genialt enkla enhet använder tyngdkraften för att få vattnet att sippra ner i ett bamburör och ger ett klirrande ljud när det töms ut i en behållare nedan.

Det dröjde inte länge innan shishi-odoshi tog sig in i prydnadsträdgårdar för att avskräcka håriga besökare.

Idag är båda lätt tillgängliga som fågelbad, och jag slår vad om att de kommer att locka en nyfiken fjäderkarl eller två till din trädgård!

Vilken typ av fågelbad föredrar fåglar?

När det gäller fågelbad i trädgården är varje fågel annorlunda – eller åtminstone varje art. Innan du väljer ska du ta dig tid att observera din trädgård. Vilken typ av fåglar hänger där ute? Är de små? Blyga? Djärva? Håller de sig vid träden eller hänger på marken? Matcha dessa egenskaper till deras idealiska fågelbad.

Mindre fåglar tenderar att gilla högre sittpinnar där de har ett bra synfält. Större fåglar och markbor som vaktlar föredrar lägre fågelbad, mestadels för tillgång till dricksvatten. De flesta fåglar lockas till det rörliga vattnet från fontäner eller omrörare. Vissa fåglar lockas av saker de kan sitta på på fågelbadet. 

När det gäller plats måste du placera den där fåglarna lätt kan hitta den. De flesta fåglar är ganska blyga och vill inte bada på din veranda. Du får lycka till med att placera den på en skyddad plats som är lätt att komma åt och fly ifrån när det gäller rovdjur. 

Om du använder en soldriven fontän, se till att den är på en plats med mycket solljus. Du bör också placera fågelbadet där du enkelt kan nå det för rengöring.

Typer av fågelbad

Nu när du har lärt känna dina fåglar kan vi lära oss om de olika typerna. Här är några av de mest populära fågelbaden. 

Fågelbad på fot

Ett fågelbad på fot sätter skålen över marknivå, men på en anständig höjd, så att mindre fåglar kan se sin omgivning tydligt. Detta är alltså fågelbad på fot, vilket är den mentala bilden som de flesta får upp när de tänker på ett fågelbad.

Dessa populära bad är gjorda av flera olika material från harts till sten, metall till betong och kan vara allt från en mycket klassisk design till något som närmar sig modern konst.

Hängande fågelbad

Hängande fågelbad hänger i luften där fåglar känner sig riktigt hemma. De hänger vanligtvis i tunga kedjor och kan hålla en full last av fåglar. Eftersom de är högt uppe är fåglar som badar säkrare från rovdjur än de skulle vara på marken. Nackdelen med ett hängande fågelbad är att de kan svänga i vinden och uppröra fåglarna. Många tillverkare har dock beaktat detta och gör fågelbaden tillräckligt tunga för att fåglarna ska känna sig stabila.

Om du är villig att borra i en yttervägg, överväga ett vägghängande fågelbad. De är säkert placerade på sidan av ditt hus, skjul eller till och med ett robust staket. De flesta av dem har invecklade mönster så att de fungerar som väggdekorationer. Undvik dock att placera denna armatur bredvid en dörr, eftersom den höga fottrafiken kan skrämma bort fåglarna.

Monterade fågelbad

Monterade fågelbad är bäst för däck och lägenhetsbalkonger – ingen trädgård behövs! De är fästa på klämmor som enkelt kan anpassas till robusta skenor. De är lätta att komma åt för rengöring och påfyllning. Vissa fåglar kan vara tveksamma tack vare platsen, men andra bryr sig inte – speciellt om du bor på andra eller tredje våningen.

Den enklaste konfigurationen är ett fågelbad på jorden med en plan botten eller kort piedestal. De ligger vanligtvis på marken, men fungerar var som helst där det är platt, oavsett om det är en bordsskiva eller en trädstam. Deras läge lockar markfåglar och stora flyttfåglar som ankor. Du kan också se ekorrar, kaniner eller till och med rådjur stanna förbi.

Fontänfågelbad

Fågelbad med fontäner är oftast den häftigaste sorten. Vanligtvis el- eller soldrivna, ger de rörligt vatten för att locka fåglar. De lägger också mycket till din trädgårds estetik med fascinerande vattenfall och ett lugnande ljud. Du kommer att upptäcka att fontänen håller färskvattnet rent så att det inte behöver bytas så ofta.

I likhet med ett fågelbad på fot hålls några av de bästa fågelbaden upp av en fot. Insatserna är vanligtvis tunna men ändå robusta med flera spetsar i slutet. Själva fatet kommer att vara mindre och lätt så det är inte topptungt. Detta bad för fåglar är vanligtvis mycket konstnärligt – vissa ser till och med ut som blommor!


Att tänka på vid köp av fågelbad 2024

Om du vill hålla ditt fågelbad rent och säkert måste du placera det väl och ta hand om det. Detta är det bästa sättet att hålla fåglarna tillbaka på besök.

Plats

Vi kan verkligen inte nog betona hur viktig plats är. Du bör inte bara överväga var fåglarna hänger, utan också säkerhetsrisker. Djur är sårbara när de dricker och badar, så de måste känna sig trygga för att kunna njuta av det. 

Fågelbad nära fönster kan vara riskabelt för fåglar och orsaka kollisioner som kan undvikas. Detsamma gäller dörrar, stora trädgrenar och lekplatser. Om grannskapskatten vandrar genom din trädgård, placera fågelbadet utom räckhåll. Du bör också vara medveten om kemikalier som bekämpningsmedel som kan förorena badet.

Vi tänker mycket på fåglarnas komfort, men hur är det med dig? Du vill nog inte städa ut fågelbadet varannan dag, så välj en ren plats. Att hålla det borta från lövfallande träd och vindblåst pollen kommer att göra ditt jobb mycket lättare. Om du inte har ett uppvärmt fågelbad sparar du flera år av sitt liv om du lagrar det i skjulet. Var också medveten om att räckenmonterade kan orsaka fågelkop att samlas på ditt däck eller räcke.

Välj slutligen en plats där du kan njuta av att titta på dina fjädervänner. Fågelbad fungerar trots allt som dekorationer, så använd dem som en rolig och vacker del av din trädgård!

Sköta om ditt fågelbad

En ren fågel är en glad fågel, och det är upp till dig att hålla fågelbadet snyggt. Fåglar kan vara vackra, men de kan säkert vara otrevliga och röriga. Ditt fågelbad kommer att utsättas för löv, fågelskräp, algtillväxt och insekter. På grund av detta är det bäst att rengöra det regelbundet istället för att vänta tills vattnet är obeboelig (en eller två gånger i veckan är idealisk). Du sparar dig själv från att rengöra många otäcka saker som alger och fläckar.

För rutinmässig rengöring, börja med att ta bort det gamla vattnet. Släng sedan ner den för att ta bort eventuellt löst skräp (det tvättar inte allt). Fyll på bassängen till toppen och lägg i en kopp eller mindre blekmedel. Täck överdelen så att fåglar inte dricker blekmedlet och låt det suga i 10-20 minuter.

När det är klart, dumpa blekmedlet i ett säkert utrymme, som en oanvänd del av gården. Släng ner bassängen igen för att ta bort eventuella spår av blekmedlet. Det är föredraget att låta fågelbadet lufttorka innan det fylls på, men det kan hoppas över om du har kort tid.

Om ditt fågelbad har envis uppbyggnad måste du göra lite mer ansträngning. Ta på dig gummihandskar, ta en skrubbborste och arbeta verkligen blekmedlet i fågelbadet. Tänk på att rengöra slangar, vattenomrörare eller andra tillbehör medan du har slut på förnödenheterna.

Om du köpte ett stort eller djupt fågelbad kan du behöva ändra det lite. Många arter, särskilt mindre fåglar, kan inte simma bra och kan drunkna på djupt vatten. Lägg till ett par centimeter sand eller stenar i botten för att göra vattnet grundare och säkrare. 

Du kan också stöta på myggor som hänger runt badet. De och andra insekter dras till stillastående vatten, så håll dem borta med en vattenomrörare.

Om fågelbadet är grunt är det lättare för små typer av fåglar att bada i, men det kan också torka snabbare än andra typer. För din bekvämlighet, ha en vattenkälla i närheten för snabb och enkel påfyllning. Du kan till och med placera fågelbadet där det kan fyllas på med vattenspridare eller vattenavrinning. Du bör dock rutinmässigt dumpa ut det gamla vattnet så att det inte förorenar det nya.

Var man ska placera ett fågelbad

Försöker du ta reda på var du ska placera ditt nya fågelbad? Lär dig först vilka växter som lockar inhemska fåglar och införliva dem i din trädgård. Erbjud vatten i närheten.

Att placera en vattenfylld bassäng på en gräsmatta, en kort flygning från omkretsen med full utsikt över alla närande rovdjur, är perfekt.

Nära mitt bad i bakgården har jag en fågelmatare fylld med tistelfrön. Den hänger från en herdestav i en lapp med konblommor.

Dessa små rödhåriga och ljusgula skönheter älskar att lukta på blommorna. De abborrar här och turas om att bada och äta. På hösten äter de varje sista frö från blommans torra, bruna huvuden och klamrar sig fast vid de svängande stjälkarna när de fyller sig under en lång flygresa.

Tänk dig att du flyger tillbaka från vintersemestern och i desperat behov av en kall drink och en dusch.

Från din höga höjd ser du en glimt. Häftigt! En ö i en damm (dvs. en sten i ett bassäng) och du kommer in för landning.

Våra vänner på vingar vill se vem som är vid poolen och mäta vattenhöjden innan vi vågar in, så se till att ge sluttande sidor, ett rimligt djup på 3 till 12 cm vatten och kanske en eller två steniga höjder. Se till att bassängens yta är något grov, för bra grepp.

Ge en plats att sitta innan, under och efter badet. Ett närliggande staket, buske eller träd och en sten eller gren i badet är välkomna bekvämligheter. De ger också platser att flyga till om det behövs en snabb tillflyktsort.

Vill du ha bubblor i det badet? Med en mekaniserad luftare krusar och dansar ditt vatten – lockar fåglar, avskräcker myggor och fängslar besökare i din trädgård.

Visste du att förutom våra näbbkompisar kan andra arter i djurlivet dra nytta av en färskvattenkälla?

Om du har vilda djur av riktigt vilda slag – som rävar och björnar – kanske du vill placera fågelbad på avstånd från ditt hem, uteplats och lekplatser.

Vanliga frågor om fågelbad

Hur lockar jag fåglar till mitt fågelbad?

Om du vill attrahera en viss art, gör lite forskning. Bor denna art i ditt område? Hur gillar det i ett fågelbad? Att veta detta kan du rikta ditt bad mot vissa gäster och även borta från andra.

Välj ett fågelbad som är stort för de fåglar du har och har plats för dem att sitta. Om du bor i ett varmt område, använd inte ett metallfågelbad eftersom det kan värma upp och bränna små fötter. Tvärtom, i kalla klimat köp ett uppvärmt fågelbad eller uppvärmningstillägg för att hålla vattnet tillgängligt året runt (använd dock inte värmare med fågelbad i betong).

Men det bästa du kan göra för att locka fåglar är att hålla badet rent och välja ett bra läge. Dessutom kan de flesta fåglar bara inte motstå en rörlig vattenfunktion!

Är ett smutsigt fågelbad okej?

Precis som du inte vill bada i smutsigt vatten, bör inte fåglar det heller. Ett smutsigt fågelbad kan odla bakterier och potentiellt skada fåglarna. Rengör ditt fågelbad konsekvent för att hålla dina kvittrande gäster friska.

Är djupa fågelbad bättre?

Inte nödvändigtvis. Medan ett djupt bad inte behöver fyllas på så ofta kan det vara en fara för fåglarna. Många arter är inte bra simmare och kan drunkna i djupa bad. Håll vattnet bara några centimeter djupt eller placera stenar eller grenar i det så att fåglarna kan stå på det.

Är det svårt att rengöra fågelbad?

Det behöver inte vara! Om du rengör ditt fågelbad regelbundet är allt du behöver göra att blötlägga det med blekmedel och spola ner det. Att lämna vattnet stillastående i flera veckor kommer dock att resultera i ett fågelbad som är väldigt svårt att rengöra.


Hur vi testade oss fram till bästa fågelbadet

När vi testade oss fram till bästa det bästa fågelbadet så började vi med att analysera marknaden, alltså se vilka fågelbad som var tillgängliga när testet gjordes. Vi har sedan rådfrågat diverse trädgårdsmästare samt trädgårdsentusiaster som äger eller har använt ett fågelbad nyligen för att ta del av deras åsikter och vilka egenskaper som är bra i ett fågelbad. När vi fått ta del av deras idéer och tankar har vi sammanställt dem och letat efter fågelbad som stämmer överens med deras preferenser. Vi har sedan besökt diverse butiker och trädgårdar där dessa fågelbad finns, samt testat hur väl de fungerar för olika ändamål i praktiken. På så sätt har vi kunnat sammanställa en lista med de bästa fågelbaden inom olika kategorier.

Foto av författare

Skrivet av: Filip

Filip är vår ledande trädgårdsexpert och redaktör. Han har mer än 10 års erfarenhet inom trädgårdsskötsel och studerar till ingenjör. Med sin erfarenhet och kompetens inom trädgårdsskötsel och ingenjörskonst kan han utnyttja sina förmågor för att hitta de bästa trädgårdsprodukterna.

Lämna en kommentar