Bästa Gödningsspridare & Spridarvagn 2024 [BÄST I TEST]

Observera att vissa länkar på vår webbplats kan vara affiliatelänkar, vilket innebär att vi får provision på ditt köp. Det låter oss fortsätta skriva artiklar som är gratis att läsa! Du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

Även om du kan sprida gödselmedel manuellt över ditt gräs, är det enklare, snabbare och mer konsekvent att använda en gödningsspridare. Många spridarvagnar är användbara för att sprida mer än bara gödsel. Faktum är att vi fann att de flesta modellerna också distribuerar frön, issmältning och ogräsbekämpningsgranulat. Vissa mer robusta konstruktioner kan till och med lägga ner stensalt.

Oavsett om du behöver gödsla en gräsmatta, förbereda flera tunnland av egendom, rensa ogräs i en trädgårdsbädd eller ha en uppfart att sköta, kan du hitta en mängd olika spridningsalternativ som passar dina behov.

Trädgårdsskolan gjorde benarbetet åt dig och undersökte de bästa gödningsspridarna som finns tillgängliga för närvarande. Här är våra främsta rekommendationer.

BILD DETALJER
BÄST I TEST
Hecht Gödningsspridare 29l - Bäst i test
 • Kapacitet: 29 liter / 36 kg
 • Vikt: 11 kg
 • Lämplig: Året runt
 • Garanti: 2 år
POPULÄRAST
Universalspridare Gardena XL - Populärast
 • Kastvidd/spridvidd: 1,5 m – max. 6 m (beroende på gång- och spridningshastighet samt typ av spridgodset)
 • Kapacitet: 18 liter
 • Rekommenderat gräsområde: upp till ca 800 m²
BÄSTA BILLIGA
Gardena Universal L 432-20 - Bästa billiga
 • Ytkapacitet: Upp till 400 m²
 • Spridningsbredd: 0,45 meter
 • Behållarvolym: 12,5 liter
Spridarvagn Algomin, 20 l
 • Kapacitet: 20 kg
 • Material: Stål & plast
 • Spridningsbredd: 6 meter
BÄSTA FÖR TRAKTOR
Gödningsspridare Hecht 260 60L för Dragkrok - Bästa spridarvagn för traktor
 • Kapacitet: 60 liter
 • Vikt: 14,6 kg
 • Lämplig: Året runt
 • Garanti: 2 år

Topp 5 bästa spridarvagnarna & gödningsspridarna 2024

1. Hecht Gödningsspridare 29l – Bäst i Test 2024!

Hecht Gödningsspridare 29l - Bäst i Test

Den gödningsspridare som är bäst i test 2024 är denna fantastiska spridare från Hecht. Här har vi verkligen en spridarvagn av enastående kvalitet till ett otroligt förmånligt pris. Även om tillverkaren har namngett den som en gödningspridare, är den lika utmärkt för att sprida salt under vintern eller till och med som en såmaskin.

Monteringen av denna maskin kan vara lite knepig, då monteringsanvisningen inte är helt tydlig. Men efter bara några minuter blir allt klart och tydligt. När spridningsvagnen väl är färdigmonterad imponeras man av dess robusthet och högkvalitativa konstruktion. Även om denna spridningsvagn vid första anblick kan se något dyr ut, så finns det många vagnar på marknaden som kostar betydligt mer. Dessa känns även betydligt billigare och plastigare i jämförelse med denna vagn.

Denna gödningsspridare sprider sitt innehåll jämnt och tillförlitligt. Tack vare den utmärkta kvaliteten kan vi förvänta oss att ha glädje av denna produkt under många år framöver. Ett stort plus är också att den har två års garanti vilket verkligen säkerställer och bekräftar dess höga kvalitet.

Spridningens justering kan enkelt och smidigt regleras genom en lättåtkomlig spak på handtaget. Spridningsområdet sträcker sig upp till 3 meter. Behållaren har en kapacitet på 36 kilo eller 29 liter, beroende på ditt behov.

Med det sagt är det här vårt bästa val när det kommer till gödningsspridare år 2024. Ett rimligt pris, otroligt hög kvalitet, bra prestanda vid testet och många nöjda kunder gör oss säkra på vårt val!


2. Universalspridare Gardena XL – Populärast

Universalspridare Gardena XL - Populärast

GARDENA Spridarvagn XL är ett mycket populärt val bland gödningsspridare och spridarvagnen, och är den perfekta följeslagaren för att enkelt och smidigt sprida gödsel och salt på större ytor. Med sin täckskiva förseglar den spridgodset och säkerställer en jämn och ren fördelning.

Spridarvagnen är enkel att manövrera med sin öppna/stäng-funktion som justerar spridningsmängden. Tack vare skyddspanelen på kastskivan kan du enkelt avgränsa området där spridgodset ska spridas, vilket skyddar användaren från att bli träffad av materialet. Dessutom kan spridarvagnen enkelt rengöras med vatten efter användning, vilket vår testpanel särskilt uppskattade.

Med GARDENA Spridarvagn XL behöver du heller inte oroa dig för att något fastnar eller att materialet kläms, då den är designad för att undvika dessa problem. Spridarskivan säkerställer optimal funktion och en jämn spridning av spridgodset.

Spridningslängden sträcker sig från 1,5 meter upp till 6 meter (med en radie på 1,5 till 3 meter), beroende på gång- och spridningshastighet. Spridarvagnen kan användas året runt eftersom den kan hantera spridgodset med olika kornstorlekar, oavsett om du behöver sprida gödsel, frön, granulat, sand eller salt.

Den har inte heller några problem med spridning nära kanter. Med det justerbara skyddet på spridarskivan kan du enkelt avgränsa området där spridgodset ska fördelas, vilket ger dig precision även nära kanterna.

Samtidigt är doseringen väldigt bekväm. Öppna/stäng-funktionen på handtaget ger dig möjlighet att exakt dosera spridgodset. Dessutom kan du justera spridningsmängden från handtaget, vilket är ergonomiskt och skonar ryggen genom att du slipper böja dig ner.

Med det sagt är den här spridarvagnen ett riktigt bra val för den som vill ha ett mycket beprövat och populärt val av spridarvagnar. Den kan användas året runt och är inte heller särskilt dyr, vilket helt klart gör det till ett av de bästa valen 2024.


3. Gardena Universal L 432-20 – Bästa billiga

Gardena Universal L 432-20 - Bästa billiga

För den som söker ett billigare alternativ än de ovan så finns det något även för dig här. Gardena Universal L 432-20 är en gödningsspridare som erbjuder otroligt mycket värde för pengarna då det håller en låg prislapp trots sin kvalitetssäkrade konstruktion.

GARDENA 432-20 är den perfekta lösningen för att enkelt och bekvämt sprida gödningsmedel eller vägsalt på mindre till medelstora ytor. Med en imponerande spridningsbredd på 0,45 meter och en behållarvolym på 12,5 liter, är denna universalspridare en pålitlig följeslagare för trädgårdsentusiaster.

Enkel hantering är en av nycklarna till denna spridares popularitet. Tack vare den praktiska öppna/stäng-funktionen direkt på handtaget kan du enkelt kontrollera spridningsmängden och anpassa den efter behov. Dessutom är spridaren utrustad med en skjutlåsning med tätningskant, vilket säkerställer att behållaren stängs säkert och förhindrar spill efter användning. En skyddslucka gör tömning och rengöring till en enkel uppgift, där du kan skölja av spridaren med vatten utan problem.

GARDENA 432-20 är utrustad med en innovativ och högelastisk spridarvals i två delar, som sprider materialet med precision och bara där det behövs. Detta garanterar en jämn och exakt fördelning utan överflöd. Dessutom har spridaren stora hjul som ger stabilitet och optimal körning på alla typer av underlag, vilket gör den lätt att manövrera över din trädgård.

Denna mångsidiga spridare är tillverkad i rost- och väderskyddade material, vilket gör den hållbar och tålig. Den kan användas året runt och är kompatibel med olika material, vilket ger dig möjlighet att sprida gödningsmedel, frön eller till och med vägsalt beroende på säsong och behov.

Sammanfattningsvis är GARDENA 432-20 en mycket billig, pålitlig och användarvänlig universalspridare som gör gödningsspridning till en enkel och bekväm uppgift. Med sina justerbara funktioner, hållbara material och mångsidighet kan denna spridare vara en ovärderlig tillgång, som inte kostar skjortan, för alla trädgårdsprojekt.


4. Spridarvagn Algomin, 20 l

Spridarvagn Algomin, 20 l

Med Algomin Spridare får du en jämn och smidig spridning av Algomin gödselprodukter för att uppnå bästa resultat i din trädgård. Denna spridare är utformad med användarvänlighet i fokus. Behållaren har en generös kapacitet och rymmer upp till 20 kilo av gödselprodukter, vilket gör att du kan täcka en betydande yta utan att behöva fylla på kontinuerligt.

Alla kanske inte känner till Algomin lika väl som Hecht eller Gardena, men Algomin är ett familjeföretag med en stark passion för miljövänligt odlande. De strävar efter att göra trädgårdsarbete så enkelt och njutbart som möjligt för sina kunder. Med Algomin Spridare får du inte bara en pålitlig och effektiv spridare, utan också förtroendet för ett etablerat företag som värnar om miljön och kvaliteten på sina produkter.

Algomin Spridare erbjuder en bred spridning på upp till 6 meter, vilket ger dig möjlighet att effektivt täcka stora områden med minimal ansträngning.

Konstruktionen av spridaren är robust och hållbar, tillverkad av slitstark plast och stål. Den är konstruerad för att tåla påfrestningar och har stora hjul som gör att den kan röra sig smidigt över olika typer av terräng.

En av de fördelar som Algomin Spridare erbjuder, precis som våra andra bäst-i-test-vinnare, är dess mångsidighet. Förutom att sprida gödselprodukter är den också lämplig för spridning av fint och torrt salt, sand och gräsfrö, vilket gör den till en mångsidig trädgårdsredskap.

När det gäller användarvänlighet har Algomin Spridare intuitiva funktioner. Inställningarna kan enkelt justeras med ett handgrepp, vilket gör det snabbt och enkelt att anpassa spridningen efter dina behov. Dessutom har den en kantspridningskontroll som ger dig möjlighet att noggrant definiera området där du vill sprida gödselprodukterna.

Flera användare har även rapporterat mycket nöjda recensioner och vi kan bara hålla med. När vi testat gödningsspridaren levererade den på samtliga punkter och är inte långt ifrån Gardenas spridarvagnar. Vi tycker helt enkelt att det här är en gödningsspridare som kvalificerar sig som en av de bästa på marknaden 2024.


5. Gödningsspridare Hecht 260 60L för Dragkrok – Bästa spridarvagn för traktor

Nu blir spridning roligt! Med Hecht 260 gödselspridare kan du enkelt och bekvämt använda den som en släpvagn för ATV, fyrhjulingar och traktorer. Denna spridare imponerar med sin förmåga att reglera spridningshastigheten och dess robusta stålrörskonstruktion. Med en stabil 60-liters plastbehållare och stora pneumatiska däck på 310 mm i diameter och 80 mm i bredd kan du vara säker på att den klarar av olika terräng och utmaningar.

Spridaren är perfekt för att sprida gödsel, frö, salt eller sand och kan användas både på vintern och sommaren. Den är utrustad med en dragkrok som gör den kompatibel med grästraktorer, ATV och fyrhjulingar. För att säkerställa en problemfri spridningseffekt finns det även en omrörare som håller materialet i rörelse under spridningsprocessen.

Hecht 260 gödselspridare gör spridningen enkel och smidig. Den erbjuder utmärkta köregenskaper tack vare de breda pneumatiska däcken och dess stabila konstruktion. Du kan vara säker på att den kommer att vara en pålitlig partner under många trädgårdssäsonger.

Med Hecht 260 gödselspridare får du en pålitlig och mångsidig lösning för att applicera och fördela gödsel, utsäde, salt eller vinterkorn. Oavsett om du behöver täcka stora ytor eller hantera mer precisionsarbete, kommer denna spridare att göra jobbet med lätthet.

Med Hecht 260 gödselspridare får du en pålitlig och mångsidig lösning för att applicera och fördela gödsel, utsäde, salt eller vinterkorn. Oavsett om du behöver täcka stora ytor eller hantera mer precisionsarbete, kommer denna spridare att göra jobbet med lätthet. Har du en traktor som du arbetar med så kan du inte få en bättre spridarvagn än den här!


Man som går runt med spridarvagn

Typer av gödselspridare

Två grundläggande typer av spridare finns för torra applikationer – roterande spridare, även känd som broadcast spridare – och droppspridare. Det finns även spridare avsedda för flytande kemikalier.

Roterande/broadcast-spridare

En roterande spridare använder en roterande bottenplatta för att sprida frön eller granulat som långsamt strömmar från en behållare. De kallas broadcast-spridare eftersom de kastar produkten flera decimeter framåt och på sidorna av spridarbanan.

Roterande spridare täcker ett område som är tre gånger deras bredd, eller bredare, vid varje pass. Dessa är de snabbaste verktygen du kan använda för att sprida torrt material, men deras spridningsförmåga är mindre exakt än droppspridarnas. Roterande spridare finns i flera storlekar, så du kan köpa en som fungerar för en liten trädgård, en stor gräsmatta och allt i mitten.

Droppspridare

När precisionen är kritisk, välj en droppspridare. Dessa anordningar släpper en bit gödsel genom en bred, smal öppning direkt under spridaren. De ger kalibrerad täckning, men precisionen ökar chansen att användaren missar eller gör dubbelt ett område.

För användare som har ett exakt område att täcka är detta verktyg idealiskt. Användare kan enkelt styra var en droppspridare distribuerar produkten eftersom den bara faller mellan dess hjul. Nackdelen är att användarna lägger mer tid på att täcka en gräsmatta om de använder en droppspridare istället för en roterande spridare.

Spridare för vätska/spray

Det mest effektiva sättet att sprida flytande gödningsmedel och andra flytande gräsbehandlingar är med en kemisk spridare/spruta med slangände. Dessa enheter blandar automatiskt rätt andel koncentrerade kemikalier med en strömmande vattenström som färdas genom spridaren och ut genom munstycket.

Vätskespridare är särskilt användbara som sekundära verktyg för akuta behandlingar som för insektsangrepp. De tillåter användare att tillämpa täckningen snabbt, även om de är mindre exakta än de andra två typerna av spridare. Kom också ihåg att flytande gräskemikalier ger snabba resultat, men de flesta vätskor försvinner snabbare än granulat, så regelbunden användning är kostsam.

Distributionsmetod

Gödselspridare bogseras, skjuts, dras eller hålls.

 • Håll: Handhållna spridare och vätskespridare hålls i handen, vilket ger dig maximal kontroll över var gödseln landar.
 • Push/pull: Drop- och broadcast-spridare kan också vara manuella. Det betyder att du måste skjuta eller dra spridaren över din gräsmatta för att fördela gödseln.
 • Bogser: Både dropp- och broadcast-spridare kan komma med en bogseringskonstruktion. Dessa modeller är fästa på ett fordon, till exempel en traktor, och dras över din fastighet, vilket minimerar mängden arbete du måste göra själv.
Spridarvagn i trädgården

Vad du ska tänka på när du väljer den bästa gödselspridaren

Innan du väljer en viss spridare, överväg olika funktioner och gården eller området där du vill använda verktyget. Hur mycket egendom behöver spridaren täcka? Vill du skjuta spridaren för hand, eller vill du dra den bakom en gräsmatta traktor eller annat fordon? Behöver du en som är färdigmonterad? Överväg följande högt rankade spridare för att göra rätt val för dig.

Arbetssätt

De mest populära spridarna sänds eftersom de erbjuder en balans mellan hastighet och precision. Tillverkare tillverkar dessa spridare i ett brett utbud av storlekar från små, handhållna modeller till extra stora spridare som kan dras bakom fordon.

Droppspridare är det bästa valet när användare måste navigera över hinder och trånga utrymmen. De fungerar exceptionellt bra på små till medelstora intensivt anlagda gårdar.

Hållbarhet

Det är viktigt att känna till spridarens hållkapacitet eftersom det avgör hur ofta spridaren måste fyllas på baserat på storleken på det område som den behöver täcka. Helst vill användarna helt enkelt fylla spridaren en gång och deponera behandlingen på hela området.

Hållbarhet och gräsmattans storlek går hand i hand. En handhållen spridare lämpar sig väl för små gräsmattor upp till 150 kvadratmeter. För medelstora gräsmattor upp till 500 kvadratmeter passar en liten gå-bakom spridare jobbet. Stora gå-bakom spridare fungerar bra för gårdar upp till cirka 2000 kvadratmeter. Gå till en släp-bakom spridare om gården är större än en halv hektar.

Spridningskapacitet

Spridningskapacitet avser de typer av material en spridare kan hantera. Alla gödselspridare kan sprida gräsfrön och pelletiserade kemikalier, men mycket färre kan hantera sand, kalkpulver och kompost.

Precision

Alla grässpridare levererar bättre precision än att sprida gödsel för hand. Ändå är vissa spridare mer precisa än sina konkurrenter. Noggrannhet och hastighet står mot varandra när det gäller spridare. Fallspridare är exakta men långsammare. Broadcast-spridare är lite mindre exakta, men snabbare. Vätskespridare är inte exakta, men ganska snabba.

Droppspridare är de mest exakta eftersom tillverkarna kalibrerar dem för en jämn flödeshastighet för att bara sprida ett tunt band direkt under behållaren, placerad mellan hjulen. Du kan kalibrera en spridare för att leverera en jämn flödeshastighet, men du måste gå i en jämn takt för jämn täckning. Tillverkare kalibrerar vätskespridare för att blanda mängden koncentrat per gallon vatten exakt, men du har kontroll över täckningen.

Gräsgödseltips

Att regelbundet sprida gödningsmedel över ditt gräs är nyckeln till att odla en frodig och levande gräsmatta. Om du letar efter en gödningsspridare har du redan tagit ett stort steg i att investera i din gräsmatta. För att hjälpa dig att få bästa möjliga resultat för dina trädgårdsbehov har vi skisserat några användbara tips när det gäller att gödsla och underhålla din trädgård.

 • Testa din gödselspridare på ett osynligt område först: Om möjligt, använd din spridare på en asfalterad yta innan du applicerar gräsmattan på ditt gräs. På så sätt kan du se till att det fungerar som du vill. Överväg dessutom att fylla gödselspridaren på en plan, asfalterad yta. Eventuellt utspillt gödselmedel blir lättare att se och samla upp.
 • Rör dig långsamt och stadigt medan du sprider gödselmedel: På samma sätt som att lufta din gräsmatta kräver en grundlig och jämn gödning av gräs lite flit. Om du skyndar på jobbet riskerar du att missa eller överdriva en plats.
 • Rengör din spridare efter varje användning: Oavsett hur ofta du använder din gödselspridare är det en bra idé att spraya den med trädgårdsslang och tvål. Här kan en slangvinda eller slangvagn vara till stor hjälp. Att göra det förhindrar för tidigt slitage och förhindrar att tidigare och framtida gräsprodukter blandas.
 • Kalibrera din spridare innan du använder den: Om ditt gödselmedel inte kommer förkalibrerat av tillverkaren, bör du kunna kalibrera det manuellt med hjälp av de medföljande instruktionerna. Korrekt kalibrering säkerställer att en konsekvent mängd produkt kontinuerligt sprids över samma radie.
 • Använd arbetshandskar för att hantera gödselmedel: Att hantera gödselmedel med bara händer kan resultera i utslag eller annan hudirritation.
 • Om din spridare har hjul, smörj dem varannan användning: Alla grundläggande smörjmedel, som WD-40, kan hjälpa din gödselspridare att rulla smidigt, vilket eliminerar skakande rörelser och plötsliga stopp.

Fördelarna med att ha en gödningsspridare

En gödningsspridare förenklar gräsmattans behandlingar eftersom den tillåter användare att snabbt och jämnt applicera produkter för bekämpning av utsäde, gödning och gräsmatta. Du kommer också att spara tid och pengar när du använder en spridare eftersom den gör att du snabbt och jämnt kan applicera gräsprodukter.

 • Spridare applicerar gräsmattor mycket jämnare än handspridare.
 • Gödningsspridare minskar avsevärt den tid och ansträngning användarna lägger ner på att applicera gräsmattor.
 • Användningen av en gödselspridare minimerar användarens exponering för gräsmattans kemikalier.
Spridarvagn som sprutar ut gödsel

Vanliga frågor om gödningsspridare & spridarvagnar

När ska jag applicera gödningsmedel?

Att lära sig när du ska gödsla din gräsmatta är ganska enkelt – det finns fyra rekommenderade tider under året:

 • Tidig vår: Sprid gödsel en gång mellan februari och april när ditt gräs börjar bli grönt för första gången.
 • Sen vår: Applicera gödsel mellan april och juni cirka 6 till 8 veckor efter första passet.
 • Sommar: Applicera gödsel mellan juni och augusti 6 till 8 veckor efter det sena vårpasset.
 • Höst: För optimal höstgödsling, applicera gödning innan vintern slår in mellan augusti och oktober 6 till 8 veckor efter sommarpasset.

Hur använder man en gödselspridare?

Se bruksanvisningen för din spridare för att hitta rätt inställning för produkten du ska sprida. Produktetiketten talar om hur många kg du ska använda per täckningsområde.

Ladda behållaren med tillräckligt med gödsel för den kvadratiska ytan av området du kommer att täcka. Välj rätt inställning för materialet du sprider, kläm ihop handtaget och gå från ena hörnet av gården, fortsätt i raka parallella linjer tills området är täckt. Ungefär som när du klipper en gräsmatta med handgräsklippare eller åkgräsklippare.

Är gödsel skadligt för min hälsa?

Det beror på gödseln. Vissa gödselmedel är giftfria, men de flesta innehåller herbicider eller bekämpningsmedel som kan vara skadliga om de förtärs eller vidrörs. Det är därför de flesta tillverkare rekommenderar att du håller dig borta från din gräsmatta i 24-72 timmar efter att du har applicerat deras gödningsmedel.

Kan jag fördela gräsfrö med en gödselspridare?

Ja. Men beroende på vilken typ av gräsfrö du har, kan dess konsistens vara annorlunda än konventionella gräsgödselmedel. Detta kan påverka hur smidigt och snabbt spridaren sprider utsädet.

Hur sprider man gödsel utan spridare?

Du kan sprida gödsel för hand, även om dina resultat kanske inte är lika konsekventa som de är med en spridare. Ta på dig handskar och häll granulärt gödsel i en plasthink. Börja gå i ena hörnet av gården och släng ut gödselmedel eller annan produkt i en svepande rörelse när du går i raka linjer över området. Du vill ha tempo på din promenad så att du sprider produkten så jämnt som möjligt och inte får slut på gödsel förrän i slutet.

För jämnare täckning, applicera halva gödselmedlet medan du går i parallella linjer i en riktning, applicera sedan den andra hälften medan du går i en vinkelrät uppsättning parallella linjer.

Hur rengör man en gödningsspridare?

Töm behållaren. Använd tryckluft eller en trasa för att ta bort alla granulat och rester som kan fastna i spridardelarna. Tvätta spridaren noggrant och var noga uppmärksam på springor och rörliga delar där skräp kan fastna. Låt spridaren torka ordentligt. Förvara den på ett torrt ställe utom direkt solljus.


Hur vi valde bästa gödningsspridare & spridarvagnar

För att ge våra läsare de bästa produktrekommendationerna som möjligt förlitar vi oss på flera viktiga informationskällor för att vägleda vår urvalsprocess.

Inledande undersökning: Vår undersökningsprocess började med att skapa en lista över spridare med ett betydande antal verifierade köparecensioner och ett genomsnittligt betyg för kundrecensioner på 4-5 stjärnor. Vi tittade på både positiva och negativa recensioner, med fokus på information från både nöjda och kritiska köpare.

Expertinsikter: Genom vår år av erfarenhet har vi lärt oss att lyssna på vad andra har att säga är nyckeln till att skapa korrekta, väl avrundade artiklar. För att komplettera vår interna expertis tittade vårt team på recensioner och videor från pålitliga publikationer och oberoende testare, pratade med ämnesexperter och fick insikter från läsarbidrag.

Slutligt produktval: Vi började sedan finjustera vår lista genom att ersätta äldre modeller med de senaste versionerna och eliminera alla utgående modeller. Därifrån minskade vi listan ytterligare genom att jämföra varje modells funktionsuppsättning och välja de bästa alternativen i klassen för en mängd olika köpare, budgetar och scenarier.

Foto av författare

Skrivet av: Filip

Filip är vår ledande trädgårdsexpert och redaktör. Han har mer än 10 års erfarenhet inom trädgårdsskötsel och studerar till ingenjör. Med sin erfarenhet och kompetens inom trädgårdsskötsel och ingenjörskonst kan han utnyttja sina förmågor för att hitta de bästa trädgårdsprodukterna.

Lämna en kommentar