Bästa Grensåg 2024 – Bäst i Test & Köpguide

Observera att vissa länkar på vår webbplats kan vara affiliatelänkar, vilket innebär att vi får provision på ditt köp. Det låter oss fortsätta skriva artiklar som är gratis att läsa! Du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

Sekatörer och häcksaxar är praktiska beskärningsverktyg men för tjockare grenar är en grensåg det du behöver för att skära ned grenarna. En grensåg kan ses som den sista utvägen innan du behöver en motorsåg då den har ett tandat blad som kan kapa grenar som är över 5 cm tjocka. Den finns också i många olika former och storlekar, från kompakta hopfällbara grensågar som får plats i fickan till långa, raka, fasta blad som behöver ett hölster för att hålla dem säkra. Alla har ett blad med högt kolstål, och många har designats för att skära en viss typ eller tjocklek av trä. Som en tumregel gäller att ju längre bladet är desto tjockare trä kan det såga, men bladets styrka, skärpan på tänderna och hur länge de håller sig vassa, liksom grepp och komfort kommer alla att påverka hur enkelt och bra en såg sågar.

Vi har granskat ett flertal av de mest populära grensågarna och låtit dem göra sitt jobb på vedartade grenar och stjälkar för att ge dig en lista över de bästa grensågarna.
Varje grensåg har en detaljerad lista över för- och nackdelar för tydlighetens skull och har betygsatts efter enkel hantering, skärförmåga, underhåll och valuta för pengarna. Varje grensåg nedan har fått minst fyra av fem stjärnor av oss, så du kan garanterat köpa dem med tillförsikt.

Snabb överblick över bästa grensågarna 2024

PRODUKT DETALJER
BÄST I TEST
Fiskars QuikFit 1000691
 • Motor: Ingen
 • Svärdlängd: 52 cm
 • Hopfällbar: Nej
 • Teleskop: Kan köpas till
 • Garanti: Nej
BÄSTA ELEKTRISKA GRENSÅG
Hecht Grensåg Elektrisk
 • Motor: Elektrisk
 • Svärdlängd: 30 cm
 • Hopfällbar: Nej
 • Teleskop: Ja
 • Garanti: Ja
BÄSTA HOPFÄLLBARA GRENSÅG
Fiskars SW75
 • Motor: Ingen
 • Svärdlängd: 25,5 cm
 • Hopfällbar: Ja
 • Teleskop: Nej
 • Garanti: Nej
BILLIGASTE GRENSÅG
GRÜNTEK Hopfällbar Handsåg
 • Motor: Ingen
 • Svärdlängd: 18 cm
 • Hopfällbar: Ja
 • Teleskop: Nej
 • Garanti: Nej
BÄSTA BATTERIDRIVEN GRENSÅG
Ryobi One+ RY18PSA-0
 • Motor: Batteri
 • Svärdlängd: 15 cm
 • Hopfällbar: Nej
 • Teleskop: Nej
 • Garanti: Nej
BÄSTA BENSINDRIVEN GRENSÅG
Hecht Teleskopmodell 26cc
 • Motor: Bensin
 • Svärdlängd: 34 cm
 • Hopfällbar: Nej
 • Teleskop: Ja
 • Garanti: Ja

>> Klicka här för att se fler bra grensågar <<

Hur man väljer en grensåg

Innan du köper en grensåg kan det vara bra att tänka på följande saker:

Bladstyrka

Grensågarnas blad består vanligtvis av stål med hög kolhalt, som antingen har härdats eller impulshärdats för att öka styrkan och hjälpa tänderna att hålla sig vassa. Även om alla typer av blad kommer att skära bra till en början, kommer impulshärdade blad och tänder att hålla sig vassare längre, så om du har mycket att beskära, leta efter sågar som är förstärkta på detta sätt. Kolstål rostar om det inte har en skyddande beläggning eller är förkromad så kontrollera detta också innan du köper.

Hantering

Grensågar är designade för att användas med en hand, så många har ett ergonomiskt format handtag för komfort och alla bör ha ett halkfritt grepp, vanligtvis gummi eller TRP-plast, för att ge optimal kontroll över sågen. Vissa har ett handskydd för att skydda fingrarna. Leta efter en såg med en krokform i änden av handtaget, vilket hjälper till att förhindra att handen glider av sågen när du sågar.

Vad som ska sågas

Storleken på grenarna du sågar, såväl som deras position kan diktera storleken på den såg du behöver och formen på dess blad. Kontrollera att bladets längd och klippbredd är lämpliga för jobbet och kom ihåg att ett rakt blad är utformat för att göra bekväma snitt mellan dina axlar och midja, medan ett böjt blad är bäst för klipp över huvudhöjd eller under din midja. Men om du bara vill köpa en såg, välj bladet rätt för de flesta snitt du kommer att göra eller välj en såg med rakt blad. Detta kommer att erbjuda den mest bekväma och säkra sågpositionen, oavsett vad du sågar.

Säkerheten

Kompakta fällbara blad är bra för att kunna stoppa den säkert i fickan men se till att tryckknappssäkerhetslåset är lätt att nå med tummen och att det låser bladet på plats. Om låset inte stängs kontrollera att bladet sitter stadigt i handtaget och att det kan dras åt om det lossnar. Vissa sågar låser sig även halvvägs som en extra försiktighetsåtgärd. Fasta blad bör ha ett bärhölster eller ett bladskydd för att hålla vassa tänder ur vägen när de inte används. Efter användning är ett hängande hål i änden av handtaget praktiskt för att förvara din såg på ett säkert sätt.

Hållbarheten

Vissa sågar har ersättningsblad och andra delar tillgängliga, vilket hjälper till att förlänga deras livslängd. Men dessa kan ibland kosta nästan lika mycket som en ny såg så kontrollera priserna innan du köper. Det finns specialfiler för att slipa sågtänder men eftersom dessa ofta är vinklade kan detta vara knepigt och görs bäst av en professionell. Vissa märken erbjuder även reparationsservice mot en liten avgift.

Hur man använder en grensåg på ett säkert sätt

Sågar är extremt vassa så bär alltid rejäla handskar. Om du sågar över huvudhöjd, använd skyddsglasögon och undvik att stå på stegar för att beskära eftersom du måste vara stabil och placerad bekvämt för att såga säkert. Välj alltid rätt blad för jobbet – ett böjt blad är bäst när du skär ovanför huvudet.

Topp 6 bästa grensågar inom olika kategorier 2024

1. Fiskars QuikFit 1000691 – Bäst i Test 2024

 Fiskars QuikFit 1000691 - Bäst i Test

Den bästa grensågen på marknaden just nu är Fiskars QuikFit 1000691. Det här är en riktigt bra grensåg som passar till alla möjliga grenar, och dess funktionella design gör den till ett utmärkt trädgårdsverktyg.

Denna grensåg passar både höger- och vänsterhänta. Den har ett verktygshuvud som kan anslutas till QuikFit teleskopskaft 228-400 cm, vilket gör att man lätt kan få en förlängd arm för sågning av högre grenar. Med hjälp av den krokformade spetsen, som håller bladet på plats, så får man en säker och effektiv sågning utan att sågen glider. Det finns också en kniven på bladets nedre del, vilket ger ett rent och fint snitt nedifrån.

Bladet består av härdat stål, vilket gör att denna grensåg har en lång livslängd. Den har en finsk design, vilket bekräftar dess mycket kvalitativa egenskaper. I förpackningen ingår dessutom ett verktygshuvud som har en längd på 55 cm, vilket också är ett stort plus. Det är också enkelt att ändra skaft om man vill det, eftersom verktygshuvudet kan kopplas till alla teleskop-skaft från QuikFit-serien.

Fiskars QuikFit 1000691 ger såväl proffs som hobbyträdgårdsmästare ett mycket bra alternativ som sparar utrymme. Skaften kan kombineras med mängder av verktygshuvuden och således anpassas otroligt bra efter uppgiften som ska göras. Därtill har denna grensåg fått väldigt många nöjda användare och har snabbt blivit en bästsäljare på marknaden. Med det sagt så är detta en av de bästa grensågarna på marknaden 2024!


2. Hecht Grensåg Elektrisk – Bästa elektriska grensåg

Hecht Grensåg Elektrisk - Bästa elektriska grensåg

Om du är ute efter en elektrisk grensåg så är detta den som är bäst i test. Detta är en grensåg med teleskopiskt handtag som gör att man får en räckvidd på mellan 2 och 2,8 m. Den kan således enkelt användas för att kapa grenar som är högre än 4 meter över marken, vilket gör den perfekt för såväl högre som mindre träd.

Grensågens svärdsklinga kan vinklas upp till 40º vilket gör att det blir mycket enklare att såga av svåråtkompliga grenar. En annan mycket fin funktion är att grensågen har automatisk kedjesmörjning, vilket gör det otroligt enkelt att hålla den i toppskick.

Denna elektriska grensåg har en motor på 230 V och en effekt på 750 W. Det är alltså inga problem att såga ned större grenar med denna grensåg. Svärdlängden är 30 cm och vikten är 3,2 kg vilket gör det förhållandevis enkelt att hålla den upprätt.

Det vi också tycker om är att den har en garanti på 2 år, vilket är ett bevis på bra kvalitet. Den har också riktigt nöjda användarrecensioner och vi kan bara hålla med. Det är ett robust kvalitetsbygge och ett utmärkt verktyg för trädgårdsarbete. Med det sagt är detta den bästa elektriska grensågen just nu!


3. Fiskars SW75 Grensåg – Bästa hopfällbar

Fiskars SW75 Grensåg - Bästa hopfällbar

Om du är ute efter en portabel och hopfällbar grensåg är detta ett fantastiskt val. Denna grensåg är försedd med ett bältesclip, som du lätt kan hänga i byxorna, och ett infällbart blad. Detta ger denna grensåg den bästa möjliga förmågan att transporteras runt i trädgården utan att behöva använda händerna.

Grensåg har ett 255 mm vasst blad med skärkapacitet på 220 mm, vilket gör att den lämpar sig för både mindre och större grenar. Den har ett softgrip-handtag och fingerskydd för att göra sågningen så säker och komfortabel som möjligt.

Användarrecensionerna är samtidigt mycket positiva. De visar sig vara mycket nöjda och menar att sågen har god kvalitet samtidigt som den är stor och praktisk. Vi håller med om detta och utser därför denna till den bästa hopfällbara grensågen på marknaden just nu!


4. GRÜNTEK Fällbar Handsåg – Billigaste grensåg

GRÜNTEK Fällbar Handsåg - Billigaste grensåg

Om du är ute efter den billigaste grensågen så är detta ett perfekt val. Detta är en lite mindre grensåg, så den kanske inte är det bästa valet om du har tjockare grenar att såga, men för mindre grenar är det här ett otroligt prisvärt alternativ.

GRÜNTEKs hopfällbara grensåg har en balanserad lång design på handtaget som minimerar belastningen och gör att du behöver mindre ansträngning när du sågar. Sågen är lätt och har ett rakt sågblad på 180 mm, vilket gör att den kan ta sig igenom relativt tjocka grenar. Den är robust och stabil tack vare dess genomtänkta design.

Tänderna på denna grensåg är lite speciella, vilket säkerställer effektiv och långvarig användning för sågning av färskt trä; träd, fina snitt, men gör den också lämplig för tjockare grenar. Den har en universell design och passar för både vänster- och högerhänta. Det krökta, ergonomiska, 2-delade handtaget är bekvämt och säkert i handen. Det ger ett lätt böjt grepp och har ett SOFT-Touch-handtag som förhindrar att den glider i handen. Den har en total längd på 400 mm och ett sågblad på 180 mm. Dess vikt är väldigt lätt (248 gram) vilket gör den väldigt bekväm att såga med, även när du behöver sträcka dig.

Denna grensåg har fått många omdömen av sina ägare, och en stor majoritet håller med om att det är ett otroligt bra köp (vissa tycker det är deras bästa verktyg någonsin). Grensågen är dessutom så billig, att man inte ens behöver fundera på om man ska köpa den om man behöver en liten grensåg. Helt klart den bästa billigaste grensågen på marknaden just nu!


5. Ryobi One+ RY18PSA-0 – Bästa batteridriven grensåg

Ryobi One+ RY18PSA-0 - Bästa batteridriven grensåg

För dig som letar efter den bästa batteridrivna grensågen så är detta vårt favoritval. Ryobi är kända för att hålla riktigt hög kvalitet på sina trädgårdsmaskiner och detta är helt enkelt inget undantag.

Ryobis batteridrivna grensåg gör beskärningen bekväm med minimalt med arbete. Tack vare sin grenklo kan den enkelt användas med en hand. Greppet består av gummi vilket är ett mycket säkert och komfortabelt material som minimeras risken att greppet glider. Grensågen levereras också med ett grovtandat blad (8 TPI), och bytet av sågblad sker enkelt och verktygslöst.

Denna batteridrivna grensåg har en grenkapacitet på 80 mm i diameter. Den är således inte lämpad för de allra tjockaste grenarna, men den är utmärkt för vanliga trädgårdar. Man bör också vara medveten om att batteri inte ingår, utan det får man köpa separat eller som i ett paket med grensågen.

Med det sagt är detta en ruggigt bra batteridriven grensåg från Ryobi som håller väldigt hög prestanda och kvalitet. Att såga grenar blir en enkel match med denna grensåg, då du bara behöver trycka på en knapp för att få igång sågen. Med tanke på komfortabiliteten så tycker vi inte heller denna grensåg är särskilt dyr. Man får mycket valuta för pengarna då man sparar både tid och energi med en batteridriven grensåg. Med det sagt är Ryobis grensåg den bästa batteridrivna grensågen 2024!


6. Hecht Grensåg Teleskopmodell 26cc – Bästa Bensindriven Grensåg

Hecht Grensåg Teleskopmodell 26cc - Bästa Bensindriven Grensåg

En bensindriven elsåg kan vara ett alternativ om du fortfarande inte vill anstränga dig men av någon anledning inte vill ha en batteri- eller eldriven grensåg. Om detta stämmer in på dig så är denna bensindrivna elsåg från Hecht ett mycket bra val.

Denna bensindrivna elsåg är en teleskopmodell som kan bli hela 297-427 mm lång. Den har en effekt på en hästkraft med hjälp av dess 2-taktsmotor. I själva paketet ingår också ett flertal användbara tillbehör. Det ingår en axelsele för att du enkelt ska kunna hålla i den, ett verktygskit för regelbundet underhåll, en kedjefil och en bränsleblandare.

Nackdelen med en bensindriven grensåg är att den ofta kan vara tung. Denna grensåg väger 8,5 kg, vilket är ganska stor skillnad jämfört med eldrivna eller batteridrivna grensågar. Detta gör att den medföljande axelselen är ett grymt verktyg för att minimera belastningen på din kropp.

Hecht bensindrivna grensåg har en garanti på 2 år, vilket säkerställer dess höga kvalitet. Den är lättstartad har en bra räckvidd för att nå ut till längre och högre grenar. Med det sagt är detta en riktigt prisvärd produkt, som vi tycker är den bästa bensindrivna grensågen på marknaden just nu.


Du kanske också är intresserad av: Bästa japansåg

Hur vi testade grensågarna

Vi testade en rad hopfällbara och fasta grensågar med både böjda och raka blad, och använde dem på de typer av vedartade grenar och stjälkar som behöver beskäras under året. Grensågarna användes bland annat till att beskära körsbärsträd, äppelträd och plommonträd. De bedömdes enligt följande kriterier med snarlika lika betyg till var och en:

 • Hantering. Vi tittade på komfort, vikt, balans och grepp, inklusive funktioner som ett hakat handtag, hur väl sågen viks och säkerhetsfunktioner.
 • Sågning. Vi fokuserade på bladets form och material, skärbredd och effektivitet samt jämnhet och precision i skärningen.
 • Underhåll. Vi bedömde styrkan och skärpan på bladet, eventuella härdnings- och skyddsegenskaper och om reservdelar eller reparationsservice fanns tillgängliga.
 • Valuta för pengarna. Vi övervägde allt ovanstående plus eventuella specialfunktioner, pris och garanti.

Vanliga frågor om grensågar

Vid något tillfälle behöver de flesta träd och buskar lite beskärning för att hålla dem friska och snygga. För de som kanske är bekanta med beskärningssaxar eller sekatörer men är redo att gå upp till ett mer aggressivt skärverktyg, är några frågor om grensågar att vänta. Svar på några av de vanligaste visas nedan.

Vilken storlek grensåg behöver jag?

Som en allmän regel, välj en grensåg med ett blad som är dubbelt så stort som diametern på grenarna du ska kapa. Välj till exempel en såg med minst ett 10-tums blad för att skära grenar upp till 5 tum i diameter.

Varför är vissa grensågar böjda?

Den böjda designen gör det lättare att såga igenom såväl låga grenar som de som ligger ovanför.

Hur slipar jag en grensåg?

Många av dagens grensågar går inte att slipa. Detta beror på att de är gjorda av kolstål och pläterade för att minska rost. Slipning skulle ta bort plätering.

Hur rengör jag en grensåg?

Torka av bladet för att ta bort eventuellt sav eller rester efter användning och torka sedan bladet. Valfritt: Applicera ett tunt lager mineralolja på sågbladet för att skydda det innan du förvarar det över vintern.

Foto av författare

Skrivet av: Filip

Filip är vår ledande trädgårdsexpert och redaktör. Han har mer än 10 års erfarenhet inom trädgårdsskötsel och studerar till ingenjör. Med sin erfarenhet och kompetens inom trädgårdsskötsel och ingenjörskonst kan han utnyttja sina förmågor för att hitta de bästa trädgårdsprodukterna.

Lämna en kommentar