Bästa Minidrivshus 2024 – Bäst i Test & Köpguide

Observera att vissa länkar på vår webbplats kan vara affiliatelänkar, vilket innebär att vi får provision på ditt köp. Det låter oss fortsätta skriva artiklar som är gratis att läsa! Du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

Att ha begränsat eller inget utomhusutrymme betyder inte att du inte kan odla ett stort utbud av olika växter. Minidrivhus låter dig odla växter i det utrymme du har och kommer att hålla dem säkra och varma under de kallare månaderna.

Minidrivhus kan också användas för att vårda plantor tills de är stora nog att plantera utomhus, förlänga din växtsäsong och låta dig bredda de typer av växter du kan odla.

Tack vare sin storlek kan minidrivhus vara ett bra alternativ för nya trädgårdsmästare som inte har utrymme eller pengar att investera i ett mer traditionellt, stort utomhusväxthus.

I vårt urval av de bästa minidrivhusen har vi sammanställt en blandning av olika stilar, storlekar och prispunkter för att illustrera vad som finns tillgängligt. Om du vill ha ett minidrivhus för balkong eller terrass så rekommenderar vi att du kollar på vår artikel om de bästa miniväxthusen. I detta bäst i test har vi främst testat minidrivhus för inomhusbruk, men de flesta går även att ställa utomhus om du föredrar det.

MINIDRIVHUS DETALJER
BÄST I TEST
Minidrivhus Climatic LED
Minidrivhus Climatic LED
 • Effekt: 17 W
 • Bredd: 24 cm
 • Längd: 38 cm
 • Höjd: 19 cm
MEST PRISVÄRD
Root Riot Minidrivhus
Root Riot Minidrivhus
 • Bredd: 23 cm
 • Längd: 37,5 cm
 • Höjd: 18 cm
Minidrivhus Garland One Top
Minidrivhus Garland One Top
 • Effekt: 8 W
 • Bredd: 24 cm
 • Längd: 38,5 cm
 • Höjd: 20 cm
BILLIGAST
Minidrivhus Nelson Garden
Minidrivhus Nelson Garden Micro Leaf
 • Alternativ: Finns som 1 box eller 3 boxar
Minidrivhus Rootmaster Nelson Garden
Minidrivhus Rootmaster Nelson Garden
 • Bredd: 19,5 cm
 • Längd: 29 cm
 • Höjd: 21 cm

>> Klicka här för att se fler bra minidrivhus <<

Topp 5 Bästa Minidrivhus 2024

Kämpar du för att odla växter utan trädgård? Bläddra igenom vårt urval av de bästa minidrivhusen nedan.

1. Minidrivhus Climatic LED – Bäst i Test 2024!

Minidrivhus Climatic LED - Bäst i Test

Det finns minidrivhus, och så finns det Minidrivhus Climatic LED. Det här minidrivhuset utmärker sig verkligen och är bäst i test 2024. Minidrivhuset har många trevliga funktioner som gör odlingen och planteringen mycket enklare och bekvämare.

Det här minidrivhuset har en digital termostat och en värmematta. Dessa hjälpmedel gör det enkelt att kontrollera och optimera förhållandena för dina växter i växthuset. Det har LED-ljus som ger en frisk belysning vilket gör att växterna trivs bra och du får en bra överblick över växternas status. Värmemattan kan även användas med andra tråg vilket gör det till ett bra val om du har flera minidrivhus hemma.

Effekten är på 5 W och livslängden beräknas till 50 000 h. Vi anser att det här är en av de finare och exklusivare minidrivhusen på marknaden. Om du är villig att betala lite extra så är det här det bästa minindrivhuset inomhus 2024.

Fördelar

 • Full kontroll över värmen
 • Bra belysning
 • Ser väldigt stilren ut

Nackdelar

 • Något dyr

2. Root Riot Minidrivhus – Mest prisvärd

Root Riot Minidrivhus - Mest prisvärd

Det här minidrivhuset från Root Riot är enligt oss det mest prisvärda minidrivhuset på marknaden. Minidrivhuset har många fina och användbara funktioner, men saknar reglerbar värme med termostat och LED-lampor som många av de exklusivare minidrivhusen har.

Det som vi tycker är bra med detta minidrivhus är att man med hjälp av Root Riot får en påskyndad snabb utveckling av rötter för såväl sticklingar som fröer. Detta beror på att Root Riot består av komposterat, organiskt material som är helt biologiskt nedbrytbart. Root Riot är med andra ord en kub med en svampaktig konsistens som bidrar till att optimal mängd fukt och luft, vilket underlättar utvecklingen av fröer och sticklingar.

Förutom Root Riot-kuberna så är själva minidrivhuset också väldigt genomtänkt. Det har en hög kupa i stabil och hållbar kvalitet som också har bra mått. Ventilationen är justerbar för att enkelt anpassa luftflödet. Med det sagt är det här ett otroligt prisvärt minidrivhus som vi tycker ger väldigt mycket valuta för pengarna.

Fördelar

 • Väldigt prisvärd
 • Hållbara material
 • Enkelt att reglera ventilationen

Nackdelar

 • Belysning och termostat ingår ej

3. Minidrivhus Garland One Top

Minidrivhus Garland One Top

Det här minidrivhuset från Garland är en relativ billig modell som underlättar planteringar och odling av frön. En stor fördel med detta minidrivhus är att det har elektrisk undervärme.

Minidrivhusets elektriska undervärme gör det enkelt att reglera temperaturen och så frön. Samtidigt är termostaten också väldigt energisnål och förbrukar bara en sjättedel av effekten av en vanlig hushållsglödlampa. Minidrivhuset har också ett kristallklart och högt topplock med justerbara ventiler som möjliggör kontroll av idealiska fuktighetsförhållanden. Nackdelen är dock att det här inte minidrivhuset har någon inbyggd belysning.

Materialen på minidrivhuset är också av bra kvalitet. Alla komponenter är formsprutade i styv plast för att kunna ge många års upprepad användning. Den växande facket har ”två nivåer” dränering och kapillärhål som bidrar till hälsosam rotutveckling medan det klara locket gör att växterna lätt kan växa. Med det sagt är detta ett minidrivhus som vi starkt rekommenderar.

Fördelar

 • Elektrisk undervärme
 • Energisnål
 • Högt topplock
 • Lågt pris

Nackdelar

 • Inte den mest stilrena designen

4. Minidrivhus Nelson Garden Micro Leaf – Billigast

Minidrivhus Nelson Garden Micro Leaf - Billigast

Det här minidrivhuset från Nelson Garden är en enkel och billig modell som är perfekt för dig som inte vill ha de mest avancerade minidrivhusen.

Minidrivhuset är väldigt funktionellt och är gjort av hårdplast i diskret design för odling av gröna blad inomhus året runt. Den har ett stabilt lock med ventilation. Den kan köpas i två olika storlekar: som en box eller som tre boxar. Vi personligen föredrar 3-boxars varianten då det ger mer frihet att kunna ha olika växter i separata minidrivhus.

Summan av kardemumman är att det här minidrivhuset är ett väldigt enkelt och billig växthus som kan hjälpa dig att så fröer och odla sticklingar. Några funktioner vi gärna hade haft är dock belysning och värmereglering – men för den prislappen så blir det inte bättre än såhär.

Fördelar

 • Väldigt billig
 • Lätt att använda

Nackdelar

 • Saknar funktion som belysning och termostat

5. Minidrivhus Rootmaster Nelson Garden

Minidrivhus Rootmaster Nelson Garden

Det här är ytterligare ett minidrivhus från Nelson Garden som vi anser vara en av de bästa 2024. När vi testade detta minidrivhus uppskattade vi särskilt dess självbevattningsfunktion, luftkontrollering och material.

Självbevattningsfunktionen gör odlingen väldigt enkel. Du behöver endast fylla på vatten i tråget vid behov och sedan ges plantorna det vatten de behöver. Minidrivhuset har också en trevlig som funktion som gör att rötterna letar sig ut ur pluggcellernas ventilationshål, vilket gör att rotändarna torkar ut och nya rötter bildas högre upp. Tack vare detta skapas djupa och välutvecklade rotsystem. 

Hanteringen av plantorna är också skonsam tack vare att pluggcellerna går att öppnas upp likt en bok. Materialet på minidrivhuset är återvinningsbart. Bottentråget och locket är tillverkat av polypropen (PP) medan plugghållare och pluggceller är tillverkade i polystyren (PS).

Kvaliteten på delarna verkar vara hög och de tål såväl väder som vind. Delarna kan också maskindiskas. Det ingår även 8 bevattningsband som efter odling kan sköljas upp och återanvändas.

Sammanfattningsvis är det här ett bra minidrivhus från Nelson Garden. Det är inte dyrt och är mycket användarvänligt. Vi kan verkligen rekommendera Nelson Garden minidrivhus för alla som vill ha ett billigt och kvalitativt minidrivhus för sina plantor.

Fördelar

 • Självbevattningsfunktion
 • Lätt att reglera luftflödet
 • Hållbara material
 • Kan maskindiskas

Nackdelar

 • Ingen belysning eller termostat
 • Ganska liten

Köpguide för bästa minidrivhus

Med hundratals varumärken och bärbara växthusprodukter tillgängliga på marknaden kan det vara lite svårt att välja det bästa minidrivhuset för ditt hem.

Det finns vissa nyckelfunktioner, faktorer och parametrar som varje potentiell köpare måste överväga innan de gör ett slutgiltigt val. I denna köparguide kommer vi att diskutera några viktiga faktorer att tänka på innan du väljer ett speciellt minidrivhus framför ett annat.

Tillräcklig ventilation

Den främsta orsaken till att växter dör och skadas i ett växthus är överhettning.

Innan du köper ett minidrivhus, se till att det kan behålla varm luft under vintermånaderna och släppa ut varm luft under varma och fuktiga årstider. 

Ta alltid hänsyn till luftflödet; det måste ha tillräckligt med luftflöde för att luft ska kunna komma ut och in i minidrivhuset.

Välj ett minidrivhus med ventiler nära toppen och basen för bästa luftflöde. Många minidrivhus som finns tillgängliga idag har även frånluftsfläktar för att undvika överhettning under sommaren. Om det minidrivhus du väljer inte kommer med en inbyggd frånluftsfläkt, kan du helt enkelt lägga till en liten fläkt som är vänd utåt i växthusets ventilation. Detta är ett enkelt sätt att dra ut den överhettade luften ur minidrivhuset och hjälpa till att upprätthålla en optimal miljö för dina växter.

Rätt isolering

Det nuvarande klimatet inom din trädgårdsregion styr mängden isolering som behövs för det lilla inomhusväxthuset.  

Ett högkvalitativt minidrivhus måste kunna behålla värmen så att du kan värma upp till växterna utan att slösa mer pengar på värme och energi.

Förutom de material som hjälper till att hålla värmen finns också en mängd olika isoleringstillbehör tillgängliga, så att du kan vidta åtgärder beroende på kraven för din växtsäsong. Du kan isolera växthusets väggar, tak och grunder eller använda en enkel UV-stabiliserad bubbelplast av polyeten för att uppnå syftet.

Typer av minidrivhus inomhus och vad man ska odla i ett minidrivhus

Minidrivhus för inomhusbruk är vanligtvis gjorda av ett av två material; glas eller plast. Plastväxthus tenderar att vara billigare och tunnare men kan användas i skyddade utomhusplatser som balkonger, uteplatser och terrasser.

Minidrivhus av glas blir tyngre, håller längre och är mer tilltalande för ögat. De flesta glasstrukturer är också tillräckligt små för att passa på hyllor eller i mitten av ett bord som en dekorativ funktion. De bör placeras på en plats som får bra solljus och de bästa minidrivhusen kommer att vara utrustade med en avtagbar bricka för att förhindra övervattning.

Vad du ska odla i ditt växthus beror på hur stort det är. Att odla örter som basilika och koriander är en bra utgångspunkt om du bara har plats för ett minidrivhus inomhus och de kan användas i en mängd olika recept.

Under vintermånaderna kan minidrivhus inomhus användas för att skydda mjuka blommor och växter. Undvik alla växter som blir för stora och välj växter som kommer att trivas inne. Dessa kan inkludera tomater och chili, och blommor som afrikanska violer och begonia.

Hur man sår frön i ett minidrivhus

Om du inte är säker på hur du ska så frön i minidrivhus kommer här en mini-guide som förhoppningsvis kan hjälpa dig på vägen.

 1. Förbered jordblandningen. Fyll minidrivhusets planteringsbricka eller planteringskrukor, beroende på minidrivhusets utformning, med en steril krukblandning. Fyll vattenbrickan med 2,5 cm ljummet vatten och ställ in jordbrickan eller krukorna inuti den. Låt jorden absorbera vattnet i minst 30 minuter eller tills markytan blir fuktig; töm sedan överflödigt vatten från bevattningsbrickan.
 2. Så fröna. Så växtfröna i den fuktade jordblandningen på det djup som anges på fröpaketet, vilket vanligtvis är ett djup som är ungefär dubbelt så stort som fröets bredd. Plantera två frön i varje kruka eller planteringscell, eller så fröna 2,5 cm från varandra i rader som är åtskilda 2,5 cm från varandra i brickor. Lägg lite vatten på jordytan vid behov efter plantering.
 3. Täck facket. Sätt växthusskyddet på toppen av brickan och placera minidrivhuset på en plats som tar emot starkt, indirekt solljus och där temperaturen är mellan 18 och 24 grader. Täcket hjälper till att behålla fukten i jordblandningen så att den inte behöver vattnas förrän efter grodd.
 4. Stöd locket uppåt. Stödöppna växthuslocket efter att fröna börjat gro för att tillåta kondens att skingras. Använd en liten pinne eller penna för att hålla upp ena änden av locket.
 5. Vattna plantorna. Vattna plantorna när jordytan känns torr. Häll vatten i bevattningsbrickan så att jorden suger upp fukten från botten och växternas blad inte blir blöta, vilket kan leda till svampsjukdom.
 6. Ta bort kåpan. Ta bort skyddet helt innan plantorna växer tillräckligt högt för att nå upp till taket.

Tips för att så frön i minidrivhus

Engångsformar av aluminium som säljs med genomskinliga plastöverdrag passar också utmärkt som enkla hemgjorda minidrivhus. Använd små planteringskrukor eller cellplanteringskärl för att hålla jorden och fröet inuti.

Som ett alternativ konstaterar en artikel publicerad av Illinois Extension att du kan så dina frön på vintern med en genomskinlig 1-liters plastkanna eller liknande som ett miniväxthus: Rengör kannan, stick dräneringshål i botten och skär runt omkretsen ca. halvvägs mellan toppen och botten, och lämna cirka 1-2 cm oskuret för att fungera som ett gångjärn. Fyll den nedre halvan med fuktad krukblandning, så dina frön, tejpa fast toppen och ditt minidrivhus är redo att tas ut.

Vissa minidrivhus består av hyllor täckta i klar plast för användning inomhus eller utomhus. Lufta dessa typer av växthus genom att öppna dörren eller de installerade ventilerna. Om du använder dessa små växthus utomhus, placera en termometer inuti och ventilera enheten innan temperaturen klättrar över 26 grader eftersom höga temperaturer kan döda frön och plantor.

Vanliga frågor om minidrivhus

Behöver minidrivhus direkt solljus?

Nej, minidrivhus behöver inte direkt solljus, men i allmänhet rekommenderas direkt sol åtminstone en del av dagen. Men i varma och soliga klimat, som under högsommaren, kan direkt sol vara för intensivt för växterna, vilket höjer temperaturen för högt. I så fall bör växthuset vara delvis skuggat.

Behöver minidrivhus ventilation?

Ja, minidrivhus behöver ventilation. Utan ordentlig ventilation kan växterna överhettas, speciellt när de står i direkt sol. Du kan öka och minska ventilationen i ditt växthus genom att reglera luftflödet på toppen av minidrivhuset.

Kan man ställa minidrivhuset på en fönsterbräda?

Det går bra att ställa minidrivhuset på en fönsterbräda, så länge du ser till att minidrivhuset inte får för mycket solljus och värme för dina ändamål. En fönsterbräda kan vara ett bra och estetiskt tilltalande ställe att förvara minidrivhuset på om det inte är direkt solljus vid fönstret under hela dagen.

Var kan man köpa minidrivhus?

Minidrivhus går att köpa hos många återförsäljare. Några av de vanligaste är Jula, Blomsterlandet, Biltema, Plantagen, Rusta, Dollarstore, IKEA, Granngården, ÖoB, Clas Ohlson, ICA Maxi, Lidl, Bauhaus och så vidare. De flesta minidrivhus vi rekommenderar finns dock online på Wexthuset som har ett mycket bra sortiment av minidrivhus.

Slutgiltiga tankar

Varsågod. Det här är våra 5 bästa minidrivhus inomhus för året. Även om varje produkt i denna lista är en högt rankad och bästsäljande modell, är den klara vinnaren för oss Minidrivhus Climatic LED växthus, inomhus och utomhus växthus. 

Denna produkt är lätt att flytta; du behöver inte ett stort utrymme för att njuta av egenodlade frukter och grönsaker.

Växthuset är mångsidigt och kan användas både inomhus och utomhus med en idealisk odlingsmiljö. Inga verktyg behövs för montering; följ bara de givna instruktionerna och du kan börja använda produkten direkt.


Hur vi testade oss fram till bästa minidrivhusen

När vi testade oss fram till det bästa minidrivhuset så började vi med att analysera marknaden, alltså se vilka minidrivhus som var tillgängliga när testet gjordes. Vi har sedan rådfrågat diverse trädgårdsentusiaster som äger eller har använt ett minidrivhus nyligen för att ta del av deras åsikter och vilka egenskaper som är bra i ett minidrivhus. När vi fått ta del av deras idéer och tankar har vi sammanställt dem och letat efter minidrivhus som stämmer överens med deras preferenser. Vi har sedan besökt diverse butiker och hushåll där dessa minidrivhus finns, samt testat hur väl de fungerar för olika ändamål i praktiken. På så sätt har vi kunnat sammanställa en lista med de bästa minidrivhusen inom olika kategorier.

Foto av författare

Skrivet av: Filip

Filip är vår ledande trädgårdsexpert och redaktör. Han har mer än 10 års erfarenhet inom trädgårdsskötsel och studerar till ingenjör. Med sin erfarenhet och kompetens inom trädgårdsskötsel och ingenjörskonst kan han utnyttja sina förmågor för att hitta de bästa trädgårdsprodukterna.

Lämna en kommentar