Bästa Minigrävare 2024 – Bäst i Test & Köpguide

Observera att vissa länkar på vår webbplats kan vara affiliatelänkar, vilket innebär att vi får provision på ditt köp. Det låter oss fortsätta skriva artiklar som är gratis att läsa! Du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

Det finns många alternativ av minigrävare på marknaden idag från alla tillverkare av byggutrustning du kan tänka dig, men de är inte alla lika när det gäller kvalitet, användbarhet och förväntad livslängd. Så hur vet du vilken minigrävare som är bäst för dina behov? Det kan vara överväldigande att sålla igenom så många alternativ. För att hjälpa dig att begränsa dina val har experterna på Trädgårdsskolan sammanställt några bra tips för att hitta den bästa minigrävaren för dig.

MINIGRÄVARE DETALJER
BÄST I TEST
Bästa Minigrävare 2021 - Bäst i Test & Köpguide
XN08 Minigrävare
 • Driftvikt: 880 kg
 • Max. grävdjup: 1,65 m
 • Max. grävhöjd: 2,61 m
 • Motor på 7 kW
 • Totalt arbetstryck på 25 MPa
 • Mångsidig
 • Företagsgaranti
BÄST FÖR MEDELTUNGA ARBETEN
Bästa Minigrävare 2021 - Bäst i Test & Köpguide
XN12 Minigrävare
 • Driftsvikt: 1270 kg
 • Max. grävdjup: 1,615 m
 • Max. grävhöjd: 2,695 m
 • Motor med en total uteffekt på 11,2 kW
 • Företagsgaranti
BÄST FÖR TYNGRE ARBETEN
Bästa Minigrävare 2021 - Bäst i Test & Köpguide
XN18 Minigrävare
 • Driftsvikt: 1800 kg
 • Max. grävdjup: 2,15 m
 • Max. grävhöjd: 3,275 m
 • Motor på 10 kW
 • Totalt arbetstryck på 22 MPa
 • Skopa med tänder på 4,6 m ingår
 • Företagsgaranti
MEST PRISVÄRD
Bästa Minigrävare 2021 - Bäst i Test & Köpguide
XN10 Winstorm Minigrävare
 • Driftsvikt: 880 kg
 • Max. grävdjup: 1,4 m
 • Max. grävhöjd: 2,5 m
 • Motor på 7 kW
 • Arbetstryck på 16 MPa
 • Företagsgaranti
MEST MÅNGSIDIG
Minigrävare ME15 - Mest mångsidig
Minigrävare ME15
 • Egenvikt: 590 kg
 • Max. grävdjup: 1,45 m
 • Max. grävhöjd: 2,5 m
 • Luftkyld B&S-motor på 420 cc
 • Driftstid på mer än 3 timmar
 • Tre olika skopor

>> Klicka här för att se fler minigrävare <<

Vad är en minigrävare?

En minigrävare är en mångsidig maskin som ofta används i byggprojekt. Lättare och mindre än en vanlig grävmaskin, kan den enkelt utföra en mängd viktiga funktioner. Minigrävare innehåller vanligtvis flera huvudkomponenter:

 • Hytt: Användare sitter i hytten för att använda minigrävaren.
 • Motor: Motorn driver minigrävaren, så att föraren kan styra bommen och köra med hjälp av de hydrauliska spåren.
 • Hus: Minigrävarens hus rymmer hytten, motorn och hydraulcylindrarna. Den är monterad på en sväng ovanför undervagnen och kan rotera hela 360 grader.
 • Underrede: Botten på minigrävaren som är ansluten till huset är känd som underredet. Den stöder maskinens vikt och rymmer motorn, växlarna och spårrullen som gör att minigrävaren kan röra sig.
 • Stick: Stickan är den långa gångjärnen och hydrauliskt manövrerade armen. Den kan anslutas till olika tillbehör som grävskopor, gripar, tummar och blad. Pinnen ansluter till bommen.
 • Blad: Bladet på en minigrävare fästs på underredet. Den är användbar för gradering, och den kan placeras längst fram eller bak på minigrävaren för att ge stabilitet vid grävning.

Minigrävare finns i olika storlekar och vikter, så att du enkelt kan få den maskin som passar just ditt projekts behov. Du kan också hyra en minigrävare om inköpspriset inte passar din budget. Cirka 40% till 50% av marknaden för minigrävare är uthyrning, så du kan ofta hitta de alternativ du behöver i en hyrd maskin på exempelvis blocket; från andra företag eller privat. Många köper också minigrävare begagnade för att få de lite billigare.

Topp 5 bästa minigrävare 2024

1. XN08 Minigrävare – Bäst i Test

Bästa Minigrävare 2023 - Bäst i Test & Köpguide

Denna minigrävare från varumärket Werkraft är en mycket populär och bra minigrävare som är väldigt lämplig som grävmaskin i mindre skala. Denna minigrävare är både hållbar och kraftfull men omfattas också av företagsgaranti vilket gör detta till ett säkert val för dig som tänkt använda den inom företaget. Den väger 880 kg vilket gör att den är stabil vid lättare arbeten.

Grävmaskinen är utrustad med KD192 Koop motor på 7 kW (Euro 5) med ett totalt arbetstryck på 25 MPa. Detta är tillräckligt för att gräva relativt djupt och göra de flesta jobb utan att behöva släpa en stor grävmaskin till varje ställe. Maxdjupet för grävning är 1,65 meter och maximal grävhöjd är 2,61 meter. Med minigrävaren ingår även en grävskopa som har 380 mm tänder vilket underlättar grävningen.

Till minigrävaren finns många tillbehör att köpa till om så önskas. Man kan exempelvis byta ut skopan eller köpa till en jordborr, trailer och mycket annat. Många användare har gett positiva recensioner till denna minigrävare och vi tycker att det är den bästa på marknaden just nu om man ser till pris, funktionalitet och kvalitet.


2. XN12 Minigrävare – Bäst för medeltunga arbeten

Bästa Minigrävare 2023 - Bäst i Test & Köpguide

Om du ska göra medeltunga arbeten med grävmaskinen är detta ett bra val för dig. Detta är en grävmaskin som är något starkare än vår favorit, och den väger också något mer. Grävmaskinen är utrustad med YANMAR 3TNV75 (Euro 5) motor med en total uteffekt på 11,2 kW. Den är således något effektivare och kan gräva lite djupare och högre.

I denna minigrävare ingår också en grävskopa med tänder på 380 mm. Maximalt grävdjup är 1615 mm och maximal grävhöjd är 2696 mm. Den klarar alltså av att gräva relativt djupt men ändå hålla en relativt liten storlek då den själv mäter 2955 x 1040 x 2340 mm. Den väger 1270 kg och är således något stabilare än XN08-modellen. Minigrävaren är ett riktigt bra val för medeltunga arbeten inom exempelvis bygg-, el- och VVS-företag.


3. XN18 Minigrävare – För tyngre arbeten

Bästa Minigrävare 2021 - Bäst i Test & Köpguide

En minigrävare som är riktigt stark och klarar av att gräva relativt djupt är XN18. Detta är en modell av minigrävare som är mycket hållbar och kraftfull som också omfattas av företagsgaranti.

Grävmaskinen är utrustad med Yanmar (3TNV70-S) motor på 10 kW med ett totalt arbetstryck på 22 MPa. Detta gör detta till den starkaste minigrävaren på denna lista. Den kan gräva maximalt 2150 mm samt har en maximal grävhöjd på 3275 mm. Minigrävaren passar således bra vid lite tyngre och krävande arbeten där man behöver gräva djupare.

Med minigrävaren ingår även en grävskopa med tänder på 460 mm. Det går också att köpa till vissa tillbehör om så önskas. Minigrävaren har också skydd från regn och snö då den har ett tak för föraren. Den har också bekväma kontroller som sitter på behagligt avstånd från föraren.

Sammanfattningsvis är detta ett riktigt bra val om du vill ha en minigrävare som tål lite tyngre arbeten vid djupare djup. Den väger 1800 kg och är en riktigt stabil pjäs. Det är inte en billig minigrävare, men smakar det så kostar det. Företagsgarantin är dock en garanti på hög kvalitet, så du behöver inte vara orolig om du inte tror att detta är en bra investering.


4. XN10 Winstorm Minigrävare – Billigast

Bästa Minigrävare 2021 - Bäst i Test & Köpguide

Om du letar efter en billig minigrävare men inte vill köpa en begagnad, så är detta troligtvis ditt bästa val. Det här är ytterligare en hållbar och kraftfull grävmaskin från Werkraft som omfattas av företagsgaranti.

Även om priset är betydligt lägre än grävmaskinerna ovan så är inte dess funktioner så mycket sämre. Grävmaskinen är utrustad med KD192 Koop motor på 7 kW (Euro 5) och har ett totalt arbetstryck på 16 MPa. Med maskinen medföljer även en grävskopa med tänder på 380 mm. Dessa tänder gör ett bra jobb för att gräva på ett effektivt sätt, och du behöver normalt sett inte köpa till andra tänder.

Minigrävaren har ett maximalt grävdjup på 1,4 meter och en grävhöjd på cirka 2,5 meter. Du kan således gräva relativt djup även om den är en lite billigare minigrävare. Den har en driftvikt på 880 kg och är därmed också en stabil pjäs att ha att jobba med. Minigrävaren har dessutom sköna handtag och bra syn framför den vilket gör det enkelt för föraren att hantera och styra den utan någon extern hjälp.


5. Minigrävare ME15 – Mest mångsidig

Minigrävare ME15 - Mest mångsidig

För den som vill utnyttja minigrävaren till flera olika ändamål så är denna multifunktionsmaskin ett riktigt toppenval. Den här maskinen är liten och stark, och har en mängd olika användningsmöjligheter.

Tack vare minigrävarens kompakta form så kan den användas i trånga arbetsutrymmen utan problem. Den har en arbetsbredd på endast 82,5 cm vilket gör att man som förare kan komma åt knepiga ytor. Grävaren har även en rotation på 360 grader vilket maximerar dess användningspotential eftersom man då kan nå en yta obehindrat, genom att vinkla skopan.

Minigrävaren har en förhållandevis låg vikt på 590 kg, och tillsammans med dess genomtänkta larvfötter så är den relativt skonsam mot underlaget. Beroende på monteringen kan du arbeta med vikter mellan 125 till 300 kg, vilket gör det till en otroligt kraftfull maskin i förhållande till sin egenvikt och storlek.

Med minigrävaren medföljer även fem tillbehör, varav tre är skopor i storlekarna 20, 30 och 60 cm, och de resterande två är en gripklo och en tjälkrok. Tack vare dessa tillbehör och minigrävarens design så kan den i stort sett användas till vad som helst inom såväl trädgårdsarbeten som mindre yrkesarbeten. Den har även ett quick-change-fäste vilket gör att går det väldigt enkelt och snabbt att byta ut delarna.

Motorn har en drifttid på 3 timmar vid full tank, vilket är en lagom mängd eftersom man som arbetare även behöver ta en paus för att vila en stund efter några timmar. Det maximala grävdjupet är på 145 cm vilket duger gott och väl till de flesta arbeten som minigrävare är avsedda till att utföra.

Här är en video på hur den arbetar i verkligheten:


Att tänka på vid köp av en minigrävare

Det är viktigt att jämföra specifikationerna för alla minigrävare som du funderar på för att säkerställa att du får den mest kapabla utrustningen för din budget.

Storlek

Minigrävarnas främsta försäljningsargument är deras lilla fotavtryck och lägre kostnad jämfört med en grävmaskin i full storlek. När du tittar på minigrävare måste du överväga måtten och driftvikterna för att garantera att du kan få utrustningen till dina arbetsplatser och att den kan utföra det arbete den behöver göra medan den är där. Tänk på hinder på arbetsplatsen och din bogseringskapacitet.

Grävdjup

De flesta minigrävare som säljs erbjuder ett maximalt grävdjup på cirka 210 cm i den nedre änden upp till cirka 380 cm i den högre änden. Det är siffran för det maximala djupet som kan grävas från plan mark. Vi rekommenderar att du väljer en maskin som har cirka 20% mer kapacitet än du brukar behöva. Till exempel, om dina projekt vanligtvis kräver djup på 240 cm, vill du välja en modell med ett maximalt grävdjup på minst 290 cm för att minimera behovet av att ofta flytta om utrustningen.

Räckvidd

Från 360 cm upp till 600 cm kan minigrävarnas standardräckvidd variera avsevärt. Ju längre räckvidd, desto mindre ofta behöver operatörer flytta och placera minigrävaren på arbetsplatsen, vilket sparar värdefull tid. För ytterligare räckvidd kan kunder lägga till ett alternativ med långa armar till vissa minigrävare.

Nettoeffekt

Vid tuffa grävförhållanden räknas varje bit hästkrafter. Vi rekommenderar att du väljer en minigrävare med den största hästkrafterna som finns när du har begränsat dina alternativ med de andra specifikationerna ovan.

Larvband

Bestäm om gummi- eller stålband är bäst för dina applikationer. Band av gummi minimerar ytskador medan den senare ger nödvändig dragkraft på lösa ytor. Välj mellan öppna eller slutna förarhytter. Den senare ger operatörerna skydd mot väder och vind och skräp.

Tillbehör

Slutligen hittar du många redskap som ökar avkastningen på rätt minigrävare. Du kanske vill överväga olika skopor tillsammans med hydrauliska hammare, tiltrotatorer, skruvar, gripar, brytare och/eller tummar.

Hur man använder en minigrävare

Du kan komma igång med minigrävare genom att följa dessa steg:

 1. Sänk bladet: Använd reglaget för att sänka bladet tills det lutar maskinen något.
 2. Använd gasreglaget för kraft: Om du är ny på att använda en minigrävare kan du överväga att använda halv effekt ett tag tills du blivit bekvämare att använda maskinen.
 3. Placera pinnen och skopan för grävning: För att börja gräva, tryck på den primära pinnen för att förlänga pinnen utåt. När stickan är ungefär halvvägs förlängd, använd skopkontrollen för att vinkla skopan. Sänk bommen tills skopans tänder möter marken. Använd joystickarna för att finjustera din vinkel efter behov.
 4. Gräva med pinnen: Dra i pinnen så att hinken gräver ner i jorden. Dra sedan i bommen för att bibehålla ditt betyg. Om du har en svängbom eller en bom med variabel vinkel kan du svänga bommen och släppa smutsen. Eller vrid minigrävaren och kör smutsen till den etablerade dumpningsplatsen.

Tips vid användning av en minigrävare

Att veta de bästa metoderna för att närma sig arbete med din minigrävare är viktigt – det hjälper dig att få ut bästa prestanda från din maskin. Här är några användbara tips för att använda en minigrävare:

Läs bruksanvisningen

Bruksanvisningen innehåller ofta värdefull information om hur man använder en minigrävare. Den berättar hur du använder varje kontroll, var varningsetiketter och brandsläckare finns och under vilka förhållanden du bör och inte bör använda maskinen. En noggrann läsning är ofta fördelaktig. Men även om du inte läser varje ord, var noga med att ta en titt i manualen och se till att du förstår grunderna i minigrävarens funktion.

Kontrollera maskinen före användning

Som med alla fordon eller maskiner du använder, bör du vana att titta över din minigrävare ofta. Kontrollera om det finns lösa slangar eller vätskeläckage som kan utgöra faror och försämra maskinens prestanda. Kontrollera olje-, smörj- och kylvätskenivåerna och inspektera spåren för skador.

Testa minigrävaren

Innan du använder din minigrävare för första gången är det en bra idé att testa den och bekanta dig med hur den fungerar. Olika märken och modeller har olika layouter, så din senaste minigrävare kan skilja sig från den senaste du använde. Du kan testa maskinen i ett stort, plant och öppet område. Prova alla reglage och öva på att flytta bommen och rotera hytten. Att få en känsla för hur minigrävaren reagerar på reglage hjälper till att göra ditt arbete mer exakt, minskar överkorrigering och förbättrar säkerheten.

Öva på att köra med band

De flesta minigrävare kör på gummiband, som hanteras betydligt mer annorlunda än hjulaxlar gör. Höger och vänster spår kan till och med flyttas separat för att förbättra svängningen. Om du är ny på minigrävare, öva på att köra så att du kan få en bra känsla för hur banden reagerar på kontrollerna och terrängen.

Säkerställ rätt balans

Särskilt med mindre maskiner, om du inte balanserar vikten på din minigrävare kan det sluta med att du tippar. Var noga med att balansera din minigrävare genom att förlänga eller dra tillbaka pinnen.

Användningsområden för minigrävare

Gräva hål

Minigrävare utmärker sig för att gräva på grund av deras unika förmåga att manövrera till svåråtkomliga platser och de många olika redskap de erbjuder. Gammaldags grävning är tråkigt och utmattande, och denna metod för grävning kan dramatiskt öka tiden för ett projekts slutförande. Att gräva med en minigrävare är effektivt.

Trädgårdsarbeten

Minigrävare hjälper till att göra trädgårdsarbeten snabbare och mindre mödosamma. Istället för att skotta smuts för hand kan du använda en minigrävare för att plantera träd och buskar eller för bevattningsdiken. En lätt minigrävare kan också manövrera runt fastigheten utan att lämna tunga märken från larvbanden eller skada marken eller växterna.

Rivning

Minigrävare är också användbara för rivning. Även om det är osannolikt att du använder en minigrävare för att riva en byggnad i full storlek, kräver många byggprojekt att riva mindre strukturer som skjul och andra uthus. Minigrävare är mycket effektivare och säkrare än att använda handdrivna verktyg för att ta isär små strukturer, och deras kompakta storlek gör att de kan manövrera genom grindar och trånga utrymmen på arbetsplatsen.

Installation av utomhusbyggnader

När ett projekt kräver installation, såsom pooler och badtunnor, behöver du ett bekvämt och effektivt sätt att gräva upp all smuts. Minigrävare kan hjälpa till. Vanlig hederlig grävning skulle vara en ansträngande, tidskrävande process, men en minigrävare kan enkelt göra jobbet. Och det kommer inte att riva upp den omgivande smutsen eller fastna när den försöker komma till utgrävningsplatsen.

Vanliga frågor om minigrävare

Är minigrävare enkla att köra?

Minigrävare tenderar att vara lättare att manövrera än vanliga grävmaskiner, särskilt runt andra föremål och fordon. Minigrävare kan också enkelt röra sig genom trånga partier.

Vad är skillnaden mellan en vanlig grävmaskin och en minigrävare?

Låt oss titta på några sätt de skiljer sig åt:

 • Storlek: Som namnet antyder är minigrävare mer kompakta och lätta än vanliga grävmaskiner. På marknaden för minigrävare finns för närvarande maskiner som väger 10 ton eller mindre.
 • Tillbehör: Minigrävare kan rymma en mängd olika redskap som ökar deras användbarhet.
 • Miljöpåverkan: På grund av sin lättare vikt tenderar minigrävare att ha mindre påverkan på miljön. Minigrävare lämnar färre och lättare märken på marken och gör mindre skada på mark och växter.
 • Platsens lämplighet: Eftersom de är mindre kan minigrävare vara användbara att ha på mer kompakta eller trånga platser. De är lättare att placera i hörnen och kommer inte att hindra annan utrustning.
 • Manövrerbarhet: Minigrävmaskiner tenderar att vara lättare att manövrera, särskilt runt andra föremål och fordon. Minigrävare kan också enkelt röra sig genom trånga partier.
 • Transport: Minigrävmaskiner är lätta att lasta i släpvagnar och transporterar till och från arbetsplatsen på grund av sin lättare vikt. Om en vanlig grävmaskin kan vara för tung för att en släpvagn eller lastbil ska rymmas kan en minigrävare vara tillräckligt lätt.

För dig som vill lära dig mer om grävmaskiner så kan du läsa mer på Nordisk Maskin.


Hur vi testade oss fram till bästa minigrävare

När vi testade oss fram till bästa den bästa minigrävaren så började vi med att analysera marknaden, alltså se vilka små grävmaskiner som var tillgängliga när testet gjordes. Vi har sedan rådfrågat diverse trädgårdsmästare, byggare, snickare samt trädgårdsentusiaster som äger eller har använt en minigrävare nyligen för att ta del av deras åsikter och vilka egenskaper som är bra i en minigrävare. När vi fått ta del av deras idéer och tankar har vi sammanställt dem och letat efter små grävmaskiner som stämmer överens med deras preferenser. Vi har sedan besökt diverse butiker och trädgårdar där dessa flismaskiner finns, samt testat hur väl de fungerar för olika ändamål i praktiken. På så sätt har vi kunnat sammanställa en lista med de bästa minigrävarna inom olika kategorier.

Foto av författare

Skrivet av: Filip

Filip är vår ledande trädgårdsexpert och redaktör. Han har mer än 10 års erfarenhet inom trädgårdsskötsel och studerar till ingenjör. Med sin erfarenhet och kompetens inom trädgårdsskötsel och ingenjörskonst kan han utnyttja sina förmågor för att hitta de bästa trädgårdsprodukterna.

Lämna en kommentar