Bästa Ogräsborttagare 2024 – Bäst i Test & Köpguide

Observera att vissa länkar på vår webbplats kan vara affiliatelänkar, vilket innebär att vi får provision på ditt köp. Det låter oss fortsätta skriva artiklar som är gratis att läsa! Du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

Att ha en trädgård fylld med ljusa blommor och växter gör att den definitivt ser livligare och vackrare ut. Som med alla förmåner finns det också den ogynnsamma komponenten som följer med den. I en trädgård, är detta ogräs. Att bli av med det kan ta mycket tid och vara frustrerande, och det kan vara jobbigt att hela tiden använda ogräsmedel, så att ha ett praktiskt verktyg kommer att göra jobbet trevligare.

Många tillverkare hävdar att de erbjuder den bästa ogräsborttagaren och ogräshackan på marknaden, så hur vet du vilken du ska välja? Vår artikel har tagit det hårda arbetet ifrån dig genom att undersöka marknaden och hitta de 5 bästa ogräshackarna och ogräsborttagarna på marknaden 2024. Våra recensioner innehåller funktionerna, aspekterna av produkten som sticker ut och de som eventuellt kan hålla dig tillbaka.

För att spara ännu mer tid, förutom att hänvisa dig till den bästa ogräshackan och ogräsborttagaren för dig, inkluderade vi en köparguide. Denna köpguide kommer att guida dig om de funktioner du behöver hålla utkik efter för att få en ogräsborttagare som passar perfekt för dina behov.

OGRÄSBORTTAGARE DETALJER
BÄST I TEST
img_alt
Fiskars Xact 1020126
 • Används: Stående
 • Längd: 1 meter
 • Vikt: 950 gram
 • Material: Rostfritt stål och plast
BÄSTA MASKIN
img_alt
Kärcher ogräsborttagare maskin
 • Används: Stående
 • Längd: 1,32 meter
 • Vikt: 3,86 kg
 • Material: Nylon, stål och plast
BÄSTA OGRÄSHACKA
img_alt
Gardena ogräshacka
 • Används: Sittandes
 • Längd: 36,8 cm
 • Vikt: 190 gram
 • Material: Rostfritt stål och härdplast
BÄST MELLAN PLATTOR
img_alt
Fiskars Xact liten ogräsborttagare
 • Används: Sittandes
 • Längd: 33,8 cm
 • Vikt: 270 gram
 • Material: Rostfritt stål och glasfiberförstärkt plast
mycket för pengarna
img_alt
BoloShine 2-pack ogräsborttagare
 • Används: Sittandes
 • Längd: 29,5-31 cm
 • Vikt: 282 gram totalt
 • Material: Aluminiumlegering, rostfritt stål och trä

>> Klicka här för att se fler bra ogräsborttagare och ogräshackor <<

Topp 5 bästa ogräsborttagare 2024

1. Fiskars Xact 1020126 – Bäst i Test

Används: Stående; Längd: 1 meter; Vikt: 950 gram; Material: Rostfritt stål och plast

Att inte belasta knän och rygg är viktigt, och det är vad Fiskars Xact undviker. Allt du gör är att placera ogräsborttagaren över mitten av ogräset, trycka ner den i marken med foten och luta handtaget för att ta ut det. De har designat den med rostfritt stål och en meter långt plasthandtag. Designen är enkel, vilket hjälper dig att anstränga dig så lite som möjligt samtidigt som du får jobbet gjort.

Förutom att den är gjord av rostfritt stål, har Fiskars Xact en design med fyra klor som hjälper dig att hantera alla typer av jord, även efter det har regnat eller jorden har vattnats. Det som är bra med med vårt val av den bästa ogräsborttagaren är att du inte behöver använda några skadliga kemikalier för att få bort ogräset, så det är säkert även om du har barn och husdjur.

Denna ogräsborttagare väger bara 950 gram, så den är lätt att använda under längre perioder.

Efter att ha jämfört egenskaperna hos denna produkt med resten på vår lista, fann vi att Fiskars Xact var den bästa ogräsborttagaren totalt sett.

Fördelar

 • Hållbar
 • Lätt att använda
 • Långt handtag

Nackdelar

 • Plasten kan gå sönder om man inte är försiktig

2. Kärcher ogräsborttagare maskin – Bästa maskin

Används: Stående; Längd: 1,32 meter; Vikt: 3,86 kg; Material: Nylon, stål och plast

Kärcher ogräsborttagare maskin är en unik ogräsborttagare på marknaden. Det är nämligen en maskin som gör nästan allt jobb åt dig. Allt du behöver göra är att låta nylonborsten skrapa bort ogräset med hjälp av ett knapptryck.

Nylonborsten har ett högt borstvarvtal som avlägsnar ogräs och mossa från hårda ytor. Den har en riktigt praktisk design som gör den lätt att använda för en mängd olika ytor. Under kåpan finns ett halvklot som kan vridas 360°, vilket gör att borsten glider lätt över marken och anpassar sig efter ytan som ska rengöras. Det är också lätt att skruva loss och byta borstringen vilket gör att den exempelvis enkelt kan tas av och rengöras.

En nackdel är dock att borsten inte når rötterna lika bra som andra, mer manuella, ogräsborttagare, då den framförallt skrapar på ytan. Man behöver också vara försiktig när man använder Kärcher ogräsborttagare, då borstarna kan brytas om man skulle använda den mot hårda material såsom tunga stenar eller dylik. Det rekommenderas inte heller att använda denna vid exempelvis bilar eller fönster så stenbitar relativt enkelt kan åka iväg om man träffar fel. Värt att nämna är också att varken batteri eller laddare till ogräsborttagar-maskinen ingår, och det måste köpas till separat.

Denna ogräsborttagare från Kärcher är batteridriven, vilket är ett miljövänligt och hållbart val. Den passar för rengöring av sprickor och kanter på alla hårda ytor, som gångar, marksten, kullersten, trappor, murar och husväggar. Det är dock en av de dyrare ogräsborttagarna på marknaden – men smakar det så kostar det. Kärcher maskin-ogräsborttagare är ett utmärkt val för dig som vill ha högsta möjliga komfort och minimalt med ansträngning.

Fördelar

 • Minimalt med ansträngning
 • Batteridriven
 • Anpassar sig lätt till olika ytor och vinklar

Nackdelar

 • Skrapar framförallt på ytan
 • Batteri och laddare ingår ej
 • T.ex. stenar kan åka iväg om man träffar fel

3. Gardena ogräsborttagare – Bästa ogräshacka

Används: Sittandes; Längd: 36,8 cm; Vikt: 190 gram; Material: Rostfritt stål och härdplast

Gardena har ett flertal verktyg för att bland annat bli av med ogräs från trädgården. Den här ogräshackan är den som presterade bäst i vårt test.

Till att börja med är Gardena ogräshacka ett väldigt billigt val. Med det sagt får du göra mer av arbetet själv, men vill du verkligen ha full kontroll över ogräset så kommer denna ogräshacka vara bättre än en maskin. Det här är ett litet verktyg som är perfekt för att gräva upp ogräs som maskrosor, tistlar och andra typer av ogräs.

Greppet har en genomtänkt design och är halkfritt och bekvämt. Det är ergonomiskt med mjukdelar som är böjt i änden, vilket gör att hackan inte riskerar att glida ur händerna och att du kan arbeta bekvämt. Spetsen har en V-form som gör att man får mycket tryck och lätt kan tränga ned i jorden och avlägsna långa och starka rötter.

Ogräshackan består av högkvalitativt stål samt hölje i härdplast. Denna ogräsborttagare har samtidigt skydd mot korrosion vilket gör den extra motståndskraftig och hållbar. Gardena ogräsborttagare har fått tusentals positiva omdömen och är en bästsäljare. Vi tycker helt klart att detta är den bästa manuella ogräshackan på marknaden just nu.

Fördelar

 • Väldigt billig
 • Ger mycket kontroll och mångsidighet
 • Ergonomiskt handtag
 • Bra kvalitet

Nackdelar

 • Behöver användas genom att stå på knä eller hukandes

4. Fiskars Xact liten ogräsborttagare – Bäst mellan plattor

Används: Sittandes; Längd: 33,8 cm; Vikt: 270 gram; Material: Rostfritt stål och glasfiberförstärkt plast

Det här lilla specialverktyget från Fiskars är ännu ett mycket bra val av ogräsborttagare. Modellen är mycket smidig och användarvänlig och tar bort ogräset i ett nafs.

Denna ogräsborttagare från Fiskars har en vass kniv är idealisk för bruk mellan plattor och på terrassen. Bladet är rostfritt och ger en mycket kontroll över vilket ogräs som skall klippas och hur det skall klippas. Den har också ett förlängt skaft vilket ger den bättre balans och en hävstångseffekt för att maximera kraften i varje ryck. Dessutom medger den speciella handtagskonstruktionen bekvämt arbete i olika arbetsställningar. Den har också en upphängningsögla i handtagsänden vilket underlättar förvaringen.

Fiskars lilla ogräsborttagare har en vikt på endast 270 gram. Det gör den lätt att arbete med i trädgården även under längre perioder, och för stora som små. Som pricken över i:et har den även ett lågt pris och tusentals nöjda kunder. Vi kan inte göra annat än att rekommendera denna ogräsborttagare för att ta bort ogräs mellan plattor.

Fördelar

 • Passar perfekt mellan plattor
 • Mycket kraft i varje ryck
 • Bra i många olika arbetsställningar
 • Låg vikt

Nackdelar

 • Kan vara för stor för de minsta ogräsen

5. BoloShine 2-pack ogräsborttagare – Mycket för pengarna

Används: Sittandes; Längd: 29,5-31 cm; Vikt: 282 gram totalt; Material: Aluminiumlegering, rostfritt stål och trä

Om du vill ha ett verktyg som är bra på att ta bort maskrosor och tistlar med ett böjt skaft, då är BoloShine ogräsborttagare perfekt. De kommer även i 2-pack, med olika design, som gör att du kan välja det optimala verktyget för just ditt ogräs. Allt du gör är att trycka ner den här ogräsborttagaren i marken vid basen av ogräset, och den V-formade spetsen kommer att fånga roten. Tryck sedan ner handtaget och se ogräset komma ut.

Du behöver inte använda skadliga kemikalier, så det är säkert runt barn och djur. BoloShine har ett ergonomiskt handtag, som har ett gummihandledsstöd och konturerade fingertoppar. Den andra ogräsborttagaren från BoloShine har ett handtag i trä. Bekvämligheten med att använda denna ogräsborttagare är hög. Den ena är gjord av ett skaft i aluminiumlegering, som är hållbart och rostbeständigt. De har gjort den ljusgul så att du lätt kan hitta den om du tappar bort den i trädgården.

Homegrown hade gett livstidsgaranti, men det enda problemet med dessa ogräsborttagare är att de är 29,5 cm respektive 31 cm långa. Det betyder att du kommer att böja dig för att få bort ogräset. Å andra sidan ger detta full kontroll och mycket precision vilket gör att du ökar chansen att bli av med hela ogräset, inklusive rötterna. Efter att ha jämfört funktionerna med priset och med resten på listan, fann vi att BoloShine ogräsborttagare var en av de bästa ogräsborttagarna för pengarna.

Fördelar

 • Bra form på skaftet
 • Två olika ogräsborttagare som ger olika fördelar för olika typer av ogräs
 • Hållbara material
 • Prisvärt

Nackdelar

 • Behöver användas helt manuellt

Köpguide för att hitta bästa ogräsborttagaren för dig

Produktrecensionerna hjälper dig att känna till produktens olika egenskaper och hur de kan hjälpa dig, men köparguiden hjälper dig att veta vilka funktioner du ska hålla utkik efter och vilka kriterier du ska använda för att välja rätt typ av ogräsborttagare.

Varför ska man ha en ogräsborttagare?

Alternativet till ogräsdragare är giftiga kemikalier. Det kommer att kräva att du häller kemikalier på ogräset för att utrota det. Det kräver vanligtvis inte att du böjer dig eller måste sätta dig på knä, så du kommer inte anstränga dig lika mycket som om du använder en ogräsborttagare. Problemet med det alternativet är att det är osäkert. Du kan inte använda giftiga kemikalier runt barn och husdjur. Dessutom är det inte det bästa alternativet för miljön, och det kan förstöra ditt gräs eller andra ytor där det appliceras. Om du har andra växter kring ogräset är det också bra att inte ha kemikalier där eftersom de då kan ta skada.

Ogräsborttagare kräver att du anstränger dig mer än giftiga kemikalier, men det är ett säkrare och hälsosammare alternativ. Det brukar också vara ett billigare alternativ, beroende på vilket område du vill täcka. Om din trädgård är fylld med ogräs, kommer du att behöva en betydande mängd kemikalier, vilket är en rörlig kostnad. En ogräsborttagare är en fast kostnad om du sköter dina verktyg rätt.

Material

Ogräsborttagarens material avgör hur mycket du kan göra och vilka typer av ogräs som du kan ta bort. Du bör inte bara tänka på materialet på skaftet utan även på bladet. Du behöver en robust enhet för att få ut det där irriterande ogräset enda vid rötterna. Materialet avgör också om du kan använda det på hård mark eller lätt och fuktig jord.

Den andra komponenten att undersöka angående materialet är handtaget. Detta avgör hur lätt handtaget går sönder och hur bekvämt det är. De bästa ogräsborttagarna är vanligtvis gjorda av rostfritt stål som inte rostar. Dessa ogräsborttagare tenderar att hålla längst och kan gräva djupt ner i marken så att du kan greppa ogräsets rötter och dra ut det.

Storlek

Storleken på en ogräsborttagare avgör också hur mycket du behöver anstränga dig för att ta bort ogräset. Om du är en pensionär som inte vill böja dig eller inte vill sätta dig på knä, kan du satsa på en stående ogräsborttagare. Dessa typer låter dig stå och utöva tryck genom ett fotsteg för att gräva ner i marken. Det är mycket lämpligt om du ska använda ogräsborttagaren under längre perioder. Det fina med stående ogräsborttagare är att de flesta av dem inte kräver kemikalier för att fungera, så de är säkra att använda runt barn och husdjur.

Det andra alternativet är de traditionella ogräsborttagarna, som är mindre än stående ogräsborttagare. De är kända som manuella eller handhållna ogräsborttagare eftersom du gör det mesta av arbetet, istället för vissa komponenter som hjälper dig att dra ut ogräset. Med manuella ogräsborttagare måste du böja dig eller sitta på knä för att få bort ogräset. Du måste använda dina händer för att gräva ner spadens spets djupt i marken och rengöra den efteråt, i motsats till en mekanism som släpper ut ogräset automatiskt.

Du kanske också är intresserad av: Bästa planteringsspade

Viktiga överväganden

Jord

Du måste bestämma styrkan på jorden du arbetar på för att bestämma vilken typ av ogräsborttagare du ska köpa. Vissa ogräsborttagare är mycket robusta, så de kan tränga djupt ner i marken med lätthet. Andra ogräsborttagare fungerar bäst på lätt fuktig jord, så du bör alltid satsa på starkast möjliga ogräsborttagare.

Enkel användning

Att välja mellan en ogräsborttagare som används ståendes eller en handhållen ogräsborttagare avgör hur mycket ansträngning du kommer få. Med en handhållen ogräsborttagare har du inte lyxen att använda en fotplattform för att få ned klorna i marken. Man måste komma nära marken så att man kan få bort ogräset. Med en stående ogräsborttagare är det bladen som kommer att göra det mesta av jobbet, till skillnad från dina händer.

Pris

I recensionerna hittar du den ogräsborttagare som ger bäst valuta för pengarna eftersom dess egenskaper är extraordinära och priset likaså. De stående ogräsborttagarna tenderar att vara dyrare än de handhållna eftersom de har fler funktioner och är större. Om din budget är knapp är de handhållna det bästa alternativet.

Garanti

Vissa ogräsborttagare kommer med garanti. Många tillverkare hävdar att deras produkter är hållbara och håller i många år. Om så är fallet borde de inte ha några problem med att erbjuda en garanti. Vissa tillverkare erbjuder livstidsgaranti, vilket är det perfekta valet. Andra erbjuder en period på 10 år. Sedan finns det även tillverkare som erbjuder 3 års returperiod. Leta alltid efter en produkt som har den längsta garantitiden eftersom du aldrig vet hur länge en ogräsborttagare håller. Vi hade svårt att hitta några återförsäljare som hade garanti på sina ogräsborttagare, men eftersom de flesta är relativt billiga så har vi tagit fram de som är bäst per krona och som vi anser har längst hållbarhet vid korrekt användning.

Slutsats

Du måste överväga flera funktioner när du väljer rätt ogräsborttagare som behövs för att utföra dina önskade uppgifter. Vår lista innehåller 5 recensioner som belyser varje produkts egenskaper, hur de kommer att hjälpa dig och hur de kan hindra dig från att göra jobbet på det mest effektiva och bekväma sättet. Dessutom hjälper köparguiden dig att jämföra skillnaden mellan de två typerna av ogräsborttagare det finns att välja mellan och hur deras egenskaper och priser står sig mot varandra.

Efter att ha sammanställt de 5 recensionerna jämförde vi produkterna med varandra och fann att Fiskars Xact 1020126 var den bästa ogräsborttagaren totalt sett. Dess funktioner och pris gjorde den till vårt bästa val. Det fanns flera produkter som hade enastående egenskaper, men några av dem var för dyra, så det är viktigt att hitta en balans mellan pris och funktioner.

Den bästa ogräsborttagaren om man ser till valuta för pengarna var BoloShine 2-pack ogräsborttagare. Konsumenter som vill välja ett lite dyrare alternativ kan välja en premiumprodukt som Kärcher ogräsborttagare maskin. Vi hoppas nu att recensionerna och köparguiden sparade dig mycket tid på att leta efter rätt ogräsborttagare, och att du nu får en fin trädgård utan massa ogräs!

Foto av författare

Skrivet av: Filip

Filip är vår ledande trädgårdsexpert och redaktör. Han har mer än 10 års erfarenhet inom trädgårdsskötsel och studerar till ingenjör. Med sin erfarenhet och kompetens inom trädgårdsskötsel och ingenjörskonst kan han utnyttja sina förmågor för att hitta de bästa trädgårdsprodukterna.

Lämna en kommentar