Bästa Planhyvel 2024 – Stort Test av Planhyvlar

Observera att vissa länkar på vår webbplats kan vara affiliatelänkar, vilket innebär att vi får provision på ditt köp. Det låter oss fortsätta skriva artiklar som är gratis att läsa! Du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

Planhyvlar – lådformade elverktyg som minskar skivans tjocklek samtidigt som de jämnar ut ytan – toppar många träsnickares önskelista. Oavsett om du är en finjusterare som brukar arbeta med stämjärn, eller arbetar mer med sågar som japansåg, så kommer en planhyvel någon gång att vara användbar. De finjusterar träet som används för att skapa skåp, bokhyllor och mer, och ersätter gammaldags handhyvlar eftersom de är mycket snabbare och enklare att använda. Sätt bara in en bräda i inloppsöppningen, så drar planhyvelns inre rullar den genom maskinen för att snabbt hyvla av ytan.

Planhyvlar kan dock vara dyra, så det är viktigt att hitta en som klarar specifika behov för trähyvling. Liksom våra läsare ville vi veta vilka av dagens populära modeller som presterar bra i verkliga verkstadssituationer, så vi testade dem. Vi valde högt betygsatta planhyvlar och började hyvla brädor… hundratals! Vi hyvlade nytt trä och återvunnet trä, barrträskivor och lövträskivor. Och hela tiden noterade vi de bästa (och sämsta) egenskaperna hos varje planhyvel.

Fortsätt läsa för att lära dig de viktigaste funktionerna att leta efter när du handlar och ta reda på varför följande modeller fick en plats i denna serie av de bästa planhyvlarna för både gör-det-själv- och erfarna träarbetare.

BILD DETALJER
BÄST I TEST
Dewalt DW733 - Bäst i Test
 • Motoreffekt: 1800 W
 • Knivar: 2
 • Matningshöjd/-bredd: 152 x 317 mm
Metabo DH 330 Planhyvel
 • Motoreffekt: 1800 W
 • Knivar: 2
 • Matningshöjd/-bredd: 152 x 330 mm
BÄSTA PREMIUMVAL
Metabo HC 260 C-2.8 DNB - Bästa premiumval
 • Motoreffekt: 2000 W
 • Blad: 2
 • Matningshöjd/-bredd: 160 x 260 mm
BÄSTA BILLIGA
Einhell TC-SP 204 - Bästa billiga planhyvel
 • Motoreffekt: 1500 W
 • Blad: 2
 • Matningshöjd/-bredd: 210 x 370 mm

Topp 4 bästa planhyvlarna 2024

Att investera i rätt planhyvel är viktigt för alla som är intresserade av träbearbetning. Vi satte verkligen de bästa gör-det-själv- och professionella modellerna på marknaden genom deras takter och granskade var och en. Missa inte avsnittet ”Vad du ska tänka på när du väljer den bästa planhyveln” efter dessa recensioner.

Dessa modeller som fick en plats i vårt sortiment är bland de bästa planhyvlarna som finns tillgängliga idag, så någon av dem kommer troligtvis bli en favorit i din verkstad. Kom ihåg: Läs bruksanvisningen och följ noggrant bruks- och säkerhetsinstruktioner för att få ut så mycket som möjligt av en ny planhyvel.

1. Dewalt DW733 – Bäst i Test!

Dewalt DW733 - Bäst i Test

Fördelar

 • Hyvlar upp till 317 mm
 • Inbyggda in- och utmatningsbord
 • Smidigt spånutsugssystem
 • Mycket nöjda kunder

Nackdelar

 • Opraktisk plats för spåutsugsadaptern

De som är på marknaden för en planhyvel med hög kapacitet med många funktioner bör överväga Dewalt DW733 planhyvel. Denna hyvel kan hantera material upp till en 317 mm breddkapacitet med en 152 mm höjd. Den här tunga hyveln väger 33.6 kg, och vi fann att dess vikt var fördelaktig för att hålla den på ett ställe under drift. Vi lägger hyveln på en förstärkt arbetsyta – det här verktyget är för tungt för de flesta bulthål av bärbar typ i basen.

Vi är bekanta med den höga kvaliteten på många DeWalt-verktyg, och denna planhyvel är inget undantag. Den har en kraftfull motor och ett skärhuvud som snurrar med 10 000 rpm. Den levereras som standard med inmatnings- och utmatningsbord i rostfritt stål fram och bak som hjälper till att stödja brädorna när de passerar genom hyveln.

Planhyveln har en fläktstödd spånutsugsadapter på baksidan av maskinen som vi kopplade till vårt dammuppsamlingssystem. Spånutsugsfläkten är så kraftfull att när vi gick bakom maskinen för att ta tag i brädan när den passerade, sved spånen när de träffade oss. Imponerande! Och lite smärtsamt. Nackdelen är att spånutmatningsporten är placerad precis över utmatningsbordet, så slangen på vårt dammuppsamlingssystem fortsatte att sjunka ner och stör brädorna när de lämnade hyveln. Vår provisoriska lösning var att binda upp slangen för att hålla den ur vägen.

Vi tror att den här förstklassiga hyveln skulle vara en tillgång i vilken gör-det-själv- eller trähantverksbutik som helst. Den är kraftfull, matningshastigheten är justerbar och linjalen är exakt. (Vi mätte de hyvlade brädorna för att bestämma mätnoggrannheten.) Modellen kommer med en ”bump” på/av-brytare i fronten som låter oss stänga av maskinen genom att helt enkelt stöta på strömbrytaren med handen eller armen. Detta är en säkerhetsfunktion i händelse av att något går fel – som att en bräda fastnar i sidled eller att ett klädesplagg dras in i maskinen. Bara en nudd, och DeWalt stängs av.


2. Metabo DH 330

Metabo DH 330 Planhyvel

Fördelar

 • Enkel inställning av höjden med handvev
 • Praktisk inställning av vanliga matningshöjder med hjälp av låspunkter
 • Många bra tillbehör ingår

Nackdelar

 • Något dyr
 • Kan ej variera matningshastigheten

Som en prisvärd planhyvel som klarar upp till 330 mm brädor är Metabo DH 330 planhyvel värd en titt. Tillverkaren har en lång och ansedd historia av att tillverka hållbara verktyg och kvalitetsmaskiner. Med en vikt på 35 kg var Metabo DH 330 inte direkt lätt, och är således bäst lämpad att vara stationerad på en bestämd plats.

Planhyveln har en effektiv motor som producerar snabba skärhastigheter. Tack vare sin tvåbladiga rakknivsutformning ger den 9800 skär per minut, vilket vi fann vara mer än tillräckligt för de flesta små skåp- och möbelbyggnadsprojekt. Denna Metabo-planhyvel tar emot brädor som är upp till 152 mm höga, och den levereras med en av/på-knapp på framsidan och en precisionsmätare längs sidan för att välja rätt höjd. Ett stort plus är den enkla inställning av höjden med handvev som gör hanteringen snabb och effektiv. Den har också en enkel inställning av vanliga matningshöjder med hjälp av låspunkter.

Metabo erbjuder dock ingen matningshastighetsjustering, och den vanliga matningshastigheten är 7 m/min. Planhyveln kommer dock med ett antal användbara tillbehör såsom 2 inbyggda vändbara HSS-hyvelstål, styrsken samt utsugsstos vilket gör den mycket användbar till alla projekt där du behöver hyvla något.


3. Metabo HC 260 C-2.8 DNB – Bästa premiumval

Metabo HC 260 C-2.8 DNB - Bästa premiumval

Fördelar

 • Stabil och tyst i drift
 • Mycket bekväma inställningsmöjligheter
 • Foganslag som kan vridas i olika vinklar
 • Kraftfull och underhållsfri motor

Nackdelar

 • Dyr

Den som letar efter en det bästa av det bästa när det gäller planhyvlar borde definitivt överväga denna planhyvel från Metabo. Makita. Denna maskin har en över genomsnittet bland den maximal höjdkapaciteten med sin matningshöjd på 160 mm, vilket är något högre än de andra vi testade.

Den verkliga dragningen av Metabo HC 260 C-2.8 DNB kommer i dess stabilitet och tysta drift. Denna planhyvel är anmärkningsvärt stabil, vilket kan förklaras med sin relativt tunga vikt på 71 kg. Det finns, förutom den anmärkningsvärda stabiliteten och driften, en hel del trevliga funktioner att gilla. Till exempel har den en enkel omställning utan verktyg från rikthyvling till planhyvling, vilket är riktigt användbart och gör maskinen väldigt mångsidig.

Ett annat stort plus är att höjden regleras enkelt, med hjälp av en handvev på sidan. Planhyveln har även ett foganslag som kan svängas 90°-45° vilket gör att du kan ändra vinkeln för att finjustera dina beskärningar på ett optimalt sätt. Därtill har den en kraftfull universalmotor ger stor driveffekt och jämn hyvling, vilket ger perfekta resultat. Motorn är dessutom en induktionsmotor med trefas, och är således tystgående, underhållsfri och robust.

Det finns inte mycket att klaga på när det gäller denna planhyvel, förutom på priset. Planhyveln är något dyrare än våra övriga val, men för den som vill ha en modell i premiumsegmentet och är beredd att betala några kronor extra så kan det inte bli bättre än såhär.


4. Einhell TC-SP 204 – Bästa billiga

Einhell TC-SP 204 - Bästa billiga planhyvel

Fördelar

 • Förhållandevis låg vikt
 • Robust konstruktion
 • Säkerhetsfunktioner
 • Väldigt prisvärd

Nackdelar

 • Saknar vissa mer avancerade funktioner
 • Ganska enkel design

För den som vill ha en billig planhyvel så är den här planhyveln från Einhell det perfekta valet. Den här planhyveln ger otroligt mycket värde för pengarna, och har en hel del trevliga funktioner som man inte alltid kan förvänta sig i billiga planhyvlar.

Till att börja med har denna planhyvel utdragbara stöd för arbetsstycket, vilket gör den enkel att hantera samt flytta runt. Detta, tillsammans med sin förhållandevis låga vikt på 31 kg, gör den till ett bra val för hemmafixare som vill kunna använda maskinen på olika ställen i hemmet eller i trädgården. Planhyveln har dessutom ett praktiskt spånutsuget som säkerställer att du kan arbeta på en ren plats och minimera risken för att göra fel på grund av att smuts hamnar i vägen.

Vi tycker också om dess robusta konstruktion. Planhyveln är tillverkad i tålig aluminium och konfigurerad med ett lutbart stopp för fräsning, vilket ger goda möjligheter till anpassningar. Den har också vibrationsabsorberande fötter för att ge optimal stabilitet när du använder hyveln. Modellen är även tillverkad med stor omtanke på säkerhet. Den har till exempel en överbelastningsbrytare och en nollspänningsbrytare som förhindrar oavsiktlig start efter ett strömavbrott. Som pricken över i:et så har planhyveln en garanti på 2 år, vilket gör den till ett ännu tillförlitligare val.

Summan av kardemumman är att det här är en billig planhyvel som ger mycket värde för pengarna. Den har en maximal hyvlingsbredd på 204 mm och har en hel del trevliga funktioner och en låg vikt vilket gör den lämplig för såväl hobbysnickare som heltidsarbetare. Vi kan starkt rekommendera denna planhyvel!


Våra slutgiltiga val

Utvalt för sin höga effekt, effektiva blad och breda utrymme, är alternativet DeWalt planhyvel vårt bästa val för den bästa planhyveln. Tillverkad för tuffare träslag, hyvlar denna planhyvel mycket per inmatning vilket ger effektiv och snabb kapning. Vårt prisvärda val, Einhell TC-SP 204, erbjuder kraft, kvalitetskonstruktion och prestanda. Denna planhyvel är slät och redo för en lätt hyvling – utan att tömma plånboken.

Vad du ska tänka på när du väljer den bästa planhyveln

Planhyvlar minskar tjockleken på en skiva och har roterande blad inuti som hyvlar bort ett tunt lager trä. De som är intresserade av att äga en men inte har mycket erfarenhet av detta kraftfulla verktyg bör ha följande faktorer och funktioner i åtanke när de handlar.

Motor

En planhyvelmotor behöver tillräckligt med kraft för att få jobbet gjort. Hur mycket som räcker beror på specifika projekt.

Om användare främst arbetar med mjukare träslag som tall, cederträ och gran – för att bygga möbler i lantlig stil eller fågelholkar, till exempel – kan en motor i intervallet 1 till 1 1/2 hästkrafter (hk) passa dem bra. En tjocklekshyvel behöver inte mycket juice för att hyvla bort ett lager från toppen av dessa material.

Men om de gillar exklusiva snickerier eller skåp, kommer de förmodligen att fungera med träslagsom ek, lönn och till och med valnöt. Dessa hårda material kommer att kräva mer av en hyvel för att raka ner dem, så de bör leta efter ett 2-hk verktyg. Kanske ännu viktigare än hk är en hyvelmotorns motorstyrka – välj en med en 15-ampers motor. Hyvlar drar mycket elektricitet och en 15-ampers motor hjälper till att säkerställa att de kan hantera uppgiften utan att gå sönder. Motorer med mindre ström har inte den kraft som krävs för att hyvla trä.

Blad

Tjocklekshyvelblad (eller knivar) finns i två stilar: raka och spiralformade. Var och en har sina för- och nackdelar. Raka knivar ser ut som långa rakhyvlar. De bultar fast på skärhuvudet (en snurrande tunna inuti hyveln) som rakar bort tunna lager av trä när brädan passerar genom maskinen. De flesta skärhuvuden accepterar två knivar, även om vissa exceptionella modeller accepterar tre knivar, vilket gynnar de som vill ha den jämnaste träytan.

Bladen varierar på modeller med rak knivskärare. Vissa är vändbara, så när de blir matta kan användaren vända dem och använda den andra sidan. Andra har bara en vass egg, men den kan slipas manuellt med en vanlig slipsten, precis som man skulle göra en kökskniv. Fram till det senaste decenniet eller så var slipbara knivar statussymbol för de flesta planhyvlar. Användare tog bort dem när virket som hyvlades verkade grövre än vanligt, slipade knivarna och satte sedan tillbaka dem i skärhuvudet. Vändbara knivar är engångsknivar, avsedda att slängas ut efter att båda sidorna är slitna.

Spiral (eller spiralformade) blad fungerar väldigt annorlunda. Istället för långa raka blad har spiralskärhuvuden flera mindre knivar, förskjutna från varandra i en spiral runt skärhuvudet. Spiralhyvlar ger mer konsekventa resultat jämfört med raka knivhyvlar, men de är vanligtvis reserverade för maskiner av kommersiell kvalitet som finns hos trätillverkningsföretag. Alla hyvlar vi testade kom med skärhuvuden utformade för att ta emot raka blad.

Skärdjup

Skärdjup avser hur mycket material en planhyvel kan ta bort i ett pass. Generellt sett gäller att ju kraftigare hyveln är, desto mer material kan den ta bort i ett pass och desto större skärdjup.

Hyvlar som kan raka av upp till 3 mm åt gången är bra för att ta bort ytan på grovt eller väderbitet trä. Att ta bort så mycket djup på en gång är dock inte alltid optimalt. I allmänhet är det vanligtvis bäst för brädan – och för maskinen – att vara försiktig och hyvla bort tunnare mängder. Ju mer trä en hyvel tar bort i ett pass, desto hårdare måste den arbeta, vilket kan leda till överhettning om användaren hyvlar många brädor.

Många träarbetare kommer inte att behöva ta bort mer än 1,5 mm per pass, och för finjustering av brädor kommer de att ta bort ännu mindre – såsom 1 mm eller 0,5 mm. Dissa inte en planhyvel bara för att den inte tar bort 3 mm per pass. Det är lätt nog att ställa in hyveln på 1,5 mm och sedan köra igenom den två gånger.

Ersättning

En tjocklekshyvel anger den bredaste (och högsta) skivan som kan passeras genom verktyget. Tillverkare märker de flesta hyvlar med intervall mellan 30 cm och 33 cm (mycket för de flesta träbearbetningsamatörer), men detta mått berättar inte hela historien.

Till exempel kan en 30 cm-planhyvel klara en bräda med en bredd på 30 cm, men det säger inte hur tjock (dvs hög) träbit hyveln klarar av. Detta mått är ganska användbart, så leta efter en modell som kan hantera material så tjocka som 12-15 cm för att få ut det mesta av en planhyvel.

Mätare och djupstopp

Att hyvla av den avsedda mängden trä från dina arbetsstycken kan vara tråkigt. Att föra en lövträskiva från en 3 cm tjocklek till en 1,5 cm tjocklek, till exempel, kan ta fem eller sex pass. Användaren kan mäta brädans tjocklek före varje pass och justera skärhuvudet med hjälp av ett måttband eller en kombinationsruta, men det är tidskrävande.

Många av dagens planhyvlar har en inbyggd mätare som ser ut som en linjal fäst på sidan av insugningsspåret. Mätaren kommer att indikera den föreslagna brädtjockleken när användaren höjer eller sänker hyvelns vagn (den övre delen av verktyget som rör sig upp och ner) via en handvev.
Hyvelmått visar vanligtvis mått i 1,5 mm steg, men vissa visar mått i 0,5 mm steg. Vissa erfarna träarbetare använder inte mätaren alls utan bestämmer snarare skärdjupet med verktygets handvev. På en hyvel är ett helt varv på dess handvev lika med cirka 1,5 mm. En halv vev är lika med 0,75 mm och en fjärdedel av en vev är lika med cirka 0,5 mm.

Ett djupstopp är en funktion som hindrar användaren från att hyvla av mer än maskinens maximala skärdjup. Till exempel, om hyveln har ett maximalt skärdjup på 3 mm, kommer djupstoppet att hindra användaren från att sätta in en skiva som är mer än 3 mm tjockare än den tjocklek som valts på mätaren (linjalen). Brädan går helt enkelt inte in i facket. På detta sätt behöver användarna inte oroa sig för att ta av mer än det maximala skärdjupet eftersom djupstoppet inte tillåter det.

Dammsamling

Planhyvlar skapar en hel del damm och träflis. Dessa maskiner sliter av och spottar ut små träbitar, och golvet under en planhyvel kommer att likna ett barns sandlåda efter bara några brädor.

Många av dagens planhyvlar har dammöppningar som ansluts till en dammsugare eller dammuppsamlingssystem för att minimera röran. Dessa uppsamlingssystem gör också ett bra jobb med att ta bort damm från maskinen innan det kan lägga sig i klipphuvudet, vilket hjälper till att bibehålla dess livslängd och skärhastighet.

Fart

Olika hastigheter gäller för en planhyvel: skärhuvudhastighet, skärhastighet och matningshastighet.

 • Klipphuvudets hastighet avser hur snabbt motorn snurrar klipphuvudet, mätt i varv per minut (rpm). De bästa hyvlarna med bänktjocklek använder remskivor och remmar från motorn för att snurra skärhuvudet. Leta efter hastigheter över 8 000 rpm för bästa resultat.
 • Skärhastighet avser hur många gånger bladen slår mot brädans yta per minut. Till exempel kommer en klipphuvudhastighet på 8 000 rpm på ett tvåbladigt klipphuvud att ge en skärhastighet på 16 000 snitt per minut. På en trebladshyvel ökar det till 24 000 snitt per minut. Ju högre varvtal för skärhuvudet desto jämnare blir resultatet.
 • Matningshastighet avser den hastighet som brädan passerar genom planhyveln. Vissa avancerade hyvlar – som vårt bästa övergripande val – tillåter användare att öka eller minska matningshastigheten, en justering som ändrar hur många snitt per tum (cpi) bladet gör, men de flesta har en inställd matningshastighet som inte är justerbar. Ju högre matningshastighet, desto snabbare rör sig brädan, men desto lägre skärningar per mm, vilket ger ett grövre slutresultat. Ju lägre hastighet, desto mjukare kommer brädan att komma ut.

Vanliga frågor om planhyvlar

Vid sidan av andra populära verktyg, såsom sågbockar, japansågar och skiftnycklar, är planhyvlar en välsignelse i en träbearbetningsbutik. Om detta är din första hyvel kommer du förmodligen att ha frågor om verktygets bästa användning och funktion. Framöver finns svar på några av de vanligaste frågorna om planhyvlar. Om du ändå vill ha mer information om din planhyvel, se bruksanvisningen eller kontakta tillverkaren.

Vad används en planhyvel till?

Planhyvlar minskar tjockleken på en bräda. Träarbetare kan använda dem för att skapa konsekventa tjocklekar på flera brädor för träbearbetningsändamål eller för att avslöja skönheten gömd under återvunnet trä.

Hur används en planhyvel?

Med planhyveln avstängd, placera en bräda i inloppsmatningsöppningen. Sänk rullvagnen (den övre delen av hyveln) med hjälp av handveven tills den precis nuddar brädan. Detta är utgångspunkten. Ta bort brädan och använd sedan veven för att sänka rullvagnen till önskat skärdjup. Träarbetaren kan använda linjalmätaren för att bestämma skärdjupet. När klipphöjden har bestämts, sätt på hyveln och mata långsamt in brädan i inloppsöppningen. Hyveln gör resten – användarna behöver inte trycka på brädan.

Hur mycket väger en planhyvel?

Planhyvlar kan vara några av de tyngsta verktygen i din verkstad. Planhyvlar väger i genomsnitt mellan 30 och 50 kg, så det kan vara klokt att hålla den på en bänk istället för att flytta runt den.

Foto av författare

Skrivet av: Filip

Filip är vår ledande trädgårdsexpert och redaktör. Han har mer än 10 års erfarenhet inom trädgårdsskötsel och studerar till ingenjör. Med sin erfarenhet och kompetens inom trädgårdsskötsel och ingenjörskonst kan han utnyttja sina förmågor för att hitta de bästa trädgårdsprodukterna.

Lämna en kommentar