Bästa Rörlaser 2024 – Bäst i Test & Köpguide

Observera att vissa länkar på vår webbplats kan vara affiliatelänkar, vilket innebär att vi får provision på ditt köp. Det låter oss fortsätta skriva artiklar som är gratis att läsa! Du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

Letar du efter en rörlaser för att enkelt bygga manhål och underjordiska rör och tunnlar? Du kommer att inse att en rörlaser till hjälp är riktigt praktisk! Rörlasrar är bra en mängd olika saker där du vill få en exakt lutning, såsom rörtunnlar, gruvor och för att rätta till sneda saker. 

Du kommer att njuta av en rörlaser för dina mikrotunnel- och röruttagsenheter om du är professionell. De flesta rörlasrar har VVS- och jämviktsfunktioner, vilket underlättar jobbet extremt mycket. Men det finns mer att veta om rörlasrar. Utforska den här omfattande guiden om rörlasrar, och se våra rekommenderade val! 

Topp 3 bästa rörlaser 2024

1. Leica Piper 100 Rörlaser – Bäst i Test!

Leica Piper 100 Rörlaser - Bäst i Test

Den bästa rörlasern överlag är Leica Piper 100. Denna rörlaser gör precis allt man kan kräva från en rörlaser, till ett pris som är i marknadspris. Rörlasern är vattentät och har extremt hög kvalitet. Den har en robust konstruktion och är slagtålig samt har ett gummiklätt metallhus. Tack vare dess lutningsinmatning direkt med siffror i % via knappar eller medföljande fjärrkontroll så är den också väldigt enkel och användarvänlig att använda.

Baksidan av rörlasern har en tydlig display som visar det inställda fallet i % med tre decimaler. Detta är en trevlig funktion som verkligen säkerställer att arbetet blir rätt. Den här rörlasern är också relativt unik, då Leica Piper är den enda rörlasern på marknaden som passar inuti ett 100 mm rör.

Med denna rörlaser får man även en transportväska, fjärrkontroll, batteriladdare och måltavla. Man får alltså ett komplett kit samt en mycket bra rörlaser. Helt klart den som är bäst i test på marknaden just nu!


2. TOPCON TP-L6G Rörlaser

TOPCON TP-L6G Rörlaser

TOPCON har en mycket bra rörlaser på marknaden som har många trevliga funktioner och är gjord i robust kvalitet. Ett stort plus med denna rörlaser är att den har en appfunktion, vilket gör att du enkelt kan koppla upp dig mot appen via telefonen med hjälp av Bluetooth och sköta mycket av hanteringen där.

Rörlasern har en lång batteridriftstid och tack vare dess kompakta design så är den lämpad att använda på många olika ställen. Den har också ett brett intervall när det gäller lutningsinställning, från -15% till 40%. Att den har grönt laserljus gör inte saken sämre, utan skapar god synlighet med hjälp av den senaste lasertekniken.

Med det sagt så är TOPCON ett riktigt toppval när det gäller rörlaser. Den här modellen är dessutom självnivellerande, så vi rekommenderar starkt den här!


3. Leica Piper 200 Rörlaser – Bästa premiumval

Leica Piper 200 Rörlaser - Bästa premiumval

Leica Piper 200 är en utökad version av Leica Piper 100, och den relativa kostnaden skiljer sig nästan ingenting. Så om du har några hundralappar över så är det här ett ännu bättre val. Skillnaden är att 200-modellen har funktionen ”Alignmaster”. Detta använder man då man kommer till arbetsplatsen dag 2 och placerar ut lasern. Lasern ställer då automatiskt in sig efter måltavlan som lämnats i röret. Om du då tänkt använda denna funktion, så är denna rörlaser ditt bästa val!


Köpguide för rörlaser

Generellt bör det vara en noggrant genomtänkt process att köpa en rörlaser. De är dyra och kräver någon form av erfarenhet och expertis. Denna köpguide för rörlaser hjälper dig att fatta bättre och mer informerade beslut. 

Vad är en rörlaser? 

Mycket planering går till byggandet av underjordiska rör. Byggandet av underjordiska rör innebär mycket schaktning. Därför måste rören bibehålla en konsekvent lutning längs sin längd. För att ställa in lutningen på ett rör korrekt kan du inte gå fel när du använder en rörlaser. Underjordiska entreprenörer använder rörlasrar för att välja lutningen av rördragningen. 

En rörlaser är en konstruktionslaser. Den används för att mäta rätt kvalitet för röret. Det avgör också vilken gradering som fungerar bäst för röret. De används på elektronisk nivå. Rörlasrarnas funktion är ganska enkel. Rörlasrar skjuter en mycket kraftfull ljusstråle. Den kraftfulla ljusstrålen avfyras i en förutbestämd vinkel, vilket hjälper till att fastställa rörets korrekta lutning. 

Vem använder rörlaser? 

För det mesta används rörlasrar för underjordiska jobb. De används av entreprenörer, den underjordiska kraftindustrin och kommuner. Dessa människor använder rörlasrar när de vill installera underjordiska gravitationsrör. Vissa underjordiska gravitationsflödesrör inkluderar stormavlopp, rörsystem och manhål. Entreprenörer använder också rörlasrar för att bygga åtkomstpunkter som ansluter till manhål. 

Hur används rörlasrar?

Innan du förstår hur rörlasrar används måste du först förstå rörkvaliteter. Den enkla definitionen av en rörkvalitet är den lutning eller nedgång i vilken ett rör är satt. Lutningen och nedgången uttrycks vanligtvis i procent. En rörkvalitet är avgörande för att hantera vätskeflödet för underjordiska byggprojekt. När höjdskillnaden divideras med rörets löpning erhålls rörets lutning eller nedgångsprocent. 

Här är ett grundläggande exempel: Om ett 100 meter långt rör är placerat på ett sätt så att början av röret och dess ände har en höjdskillnad på 4 meter, så är rörets lutning fyra procent. Många byggexperter föredrar att sätta lutningen till en låg procentsats. Även om halten är låg räcker den för vätskeflöde. Den mest avgörande delen av att använda en rörlaser är att se till att lutningen är konsekvent vid varje rördragning . Detta skulle ge inte bara ett jämnt flöde utan också förhindra blockeringar. Det skulle också säkerställa att rörkapaciteten inte minskar. 

Rörlasrar har revolutionerat den underjordiska läggningen av rör. Tidigare krävde äldre undersökningstekniker att lutningen mättes noggrant med hjälp av stränglinjer och pålar. Dessa processer tar mycket tid, och en besiktningsman måste vara närvarande för att sätta korrekta referenspunkter. Ett minimalt fel kan resultera i många inkonsekvenser i lutningen. Detta kan resultera i långvariga problem med det utlagda röret. Det är dock lätt att få rören rätt, tack vare rörlasrar!

Rörlasrar har gjort utjämningen av rör mycket enklare eftersom de inte behöver pinnar för att fungera som referenspunkter. Rörlasrarna ersätter geometri för enkel fysik men ger ändå mycket exakta resultat. Det ger exakta resultat genom kombinationen av laserteknik och självnivellerande kompensation. Rörlasrar kommer vanligtvis med en uppenbar stråle som är lätt att använda i olika rörlängder. När rörlasrarna stöds med elektroniska mål kan det vara effektivt i upp till 150 meter.

Rörlasrar ser ut som små cylindrar. De har en laser på ena sidan med en digital display och kontrollknappar på andra sidan. Rörlasrarna är tillräckligt små och kan passa in i ett 20 cm rör. Men trots sin ringa storlek är de robusta och kan användas på byggarbetsplatser med mycket aktivitet. Du behöver inte oroa dig för montering av rörlasrar eftersom de kommer med sina egna fötter. Men du kan även montera dem på stativ och även adaptrar om du vill ha dem på en viss höjd. De kommer också med ett inbyggt utjämningssystem som säkerställer noggrannhet. 

Hur används rörlasrar inom bygg? 

Under byggprocessen används en hel del rörlasrar. En rörlaser är bara en av de många olika lasrar som används på en byggarbetsplats. Nedan följer några sätt som en rörlaser kan användas:

Undersöka lutningen 

Många byggare använder rörlasrar och lutningskontrollsystem för att gradera och flytta jorden. Lasrarna ger en visuell hjälp vid graderingsoperationer. Deras visuella stöd är betydande, särskilt där marken behöver flyttas. Dessutom är strålen plan, vilket gör det enklare att visualisera lutningen. Oavsett om du väljer att använda ett rör eller någon annan sorts laser, kan vi inte förneka att lasrar hjälper till att påskynda graderingsprocessen. 

Utjämning 

En rörlaser hjälper till att ge ett plant referensplan mellan två punkter. Detta möjliggör bättre kontroll över nivån och höjden på en arbetsplats. Lasrar är utmärkta för applikationer där ett vanligt optiskt vattenpass inte fungerar. 

Inriktning 

Rörlasrar används också som inriktningsreferenser på arbetsplatser. De fungerar bra för både vertikala och horisontella plan. Dessa lasrar fungerar utmärkt när man riktar in betongformer och undertak. De fungerar också bra för innerväggar och fungerar som utmärkta visuella referenser för att anpassa egenskaper hos en betongform innan placering. 

Fördelar med rörlasrar

Rörlasrar är mycket funktionella. De är vattentäta och mycket hållbara. De kan hantera påfrestningarna som kommer med byggarbetsplatser. Detta gör dem perfekta för fullfunktionsutjämning. Så om du funderar på en rörlaser, kanske du vill kolla in fler av deras fördelar nedan:

Fart

Rörlasrar har hög hastighet och är dessutom lätta att använda. Rörlasrar kan gå inuti eller utanför ett rör, vilket ger visuell nivå. Tillhandahållandet av den optiska nivån säkerställer att röret är jämnt graderat. Dessutom ger en rörlaser mycket tillförlitliga mätningar, som är mer effektiva än manuella metoder. Detta kan spara tid på projekt och hjälpa dig och ditt team att leverera snabbt. 

Enkel användning

Manövreringen av en rörlaser är enkel. De kan användas via radiofjärrkontroller och även datoriserad utjämning. En enda person kan använda moderna rörlasrar.

Noggrannhet 

Rörlasrar eliminerar behovet av manuella mätningar. De säkerställer en exakt och konsekvent gradering, vilket är mycket viktigt för rörplacering. Inriktningssystemet för rörlasern tillför en hel del noggrannhet, och håller röret i rätt inriktning när det flyttas från ett manhål till ett annat. 

Drift

När du använder en rörlaser behöver du inte oroa dig för hur länge den kommer att fungera. Detta beror på att en rörlaser kan arbeta i trettio till femtio timmar. Detta kan hjälpa till att maximera produktiviteten och minska kostnaderna för batterier. 

Pris 

Kostnaden för rörlasrar är lite i överkant. Men på grund av sin hållbarhet är de en utmärkt investering att göra under lång tid. Rörlasertekniken hjälper till att påskynda grävprocessen. De låter dig spara på arbetskraft och spara pengar som annars kommer att användas för kostsamma omarbetningar. 

Dessa fördelar gör rörlasrarna till ett värdefullt tillägg till alla dina byggprojekt. Om du är en skicklig operatör av enheten kommer du sannolikt att utnyttja alla dess fördelar. Rörlasrar är grundläggande att använda. Den bör dock skötas av en skicklig operatör. Med en rörlaser hoppar du över arbetet och beräkningarna som behövs i den manuella graderingsprocessen. Detta gör det enkelt för dig att träna andra att använda enheten. 

Typer av rörlasrar 

Rörlasrar finns i flera modeller. Vissa avancerade modeller kommer med ännu mer synliga balkar. Vissa rörlasrar kommer med gröna eller röda strålar. Rödstrålelaserteknik har funnits länge, men gröna lasrar blir allt mer populära. Avancerad diodteknik har gjort det möjligt för lasrar att producera synliga strålar med lång räckvidd som är effektiva på långa avstånd. För högpresterande precision är det bästa med spektraprecisionslasern. De bästa modellerna av rörlasrar kommer att granskas längre ner i denna artikel. 

Monteringsförmåga

En rörlaser kan monteras på ett stativ eller på en plan sluttning. Stativ är generellt stabilare och ger bättre stöd. Vissa enheter av rörlasrar kommer också med utbytbara ben som kan användas för olika typer av rör. 

Hur man använder en rörlaser

Vi har konstaterat att en rörlaser är ett ovärderligt verktyg för att göra graderingen av ett rör snabbare. Men vet du hur du använder din rörlaser? Följande stycke vägleder hur du använder rörlasern: 

Steg 1 

Det första steget är att känna till lutningen genom beräkningar. Beräkningen av lutningen är känd innan projektet ens påbörjas. Du kan mäta avståndet mellan de två manhålen du är på väg att hylla. Sedan är nästa steg att bestämma höjdkontrasten. Därefter delar du höjdskillnaden med löpningen. Använd den procent du får för att välja lutning.

Steg 2 

Därefter måste du placera lasern. Du kan ställa in lasern antingen inuti lasern eller utanför. Placeringen bestäms dock av röret du använder. Rörlasern kan sättas upp på ett stativ eller något annat fäste du anser lämpligt. Det är viktigt att placera lasern på en stabil plattform. 

Steg 3 

Nu när du har placerat rörlasern, så är nästa steg är att jämna ut det. Om du köper en modern rörlaser bör den automatiskt kalibrera sig själv. Detta gör det lätt för dig att hoppa av innan du påbörjar ditt projekt. Men om du inte köper en självnivellerande enhet måste du manuellt nivellera din rörlaser.

Steg 4

När lasern är placerad, fortsätt att slå på den. För detta steg måste du veta hur man räknar ut avläsningen av lasernivån. Det skulle hjälpa om du använde den digitala displayen och den beräknade lutningen för att ställa in rörlasernivån. Rörlasernivåavläsningen bör matcha den önskade lutningen. Om betyget är positivt kommer det att visa en lutning. Men om betyget är negativt kommer det att visa en nedgång. När du väl har angett värdet du vill ska lasern automatiskt justera och skjuta en stråle ner längs rörets längd vid det lutningsvärde du har ställt in. 

Steg 5

Det femte steget är att placera laserns måltavla i den motsatta änden av röret. Målet är vanligtvis plexiglas på ett stativ. Det är bra att placera plexiglaset innan du slår på lasern. Detta skulle minska risken för att du skjuter lasern i någons öga. Om lasern släpps ut i ögat finns det stor risk för blindhet. 

Steg 6

Det sista steget är att justera lasern. Fortsätt med att slå på lasern och kontrollera föremålet i änden av röret. Du kan använda en radiobaserad fjärrkontroll och justera lasern horisontellt. Justera lasern tills den är centrerad på målet.

Varför du behöver använda en rörlaserfläkt 

En rörlaser är nödvändig när du arbetar på en plats som kan få laserstrålen att bryta och studsa. Brytningen sker när temperaturen på luften i röret ändras snabbt. Brytning kan också uppstå när det finns en stor mängd damm. Du kan göra följande för att minska laserdrift och refraktion: 

  • Vrid röret när du installerar det i diket. Detta skulle säkerställa att den del av röret som vetter mot solen nu är vänd mot dikena. Att vrida röret skulle drastiskt minska strålarnas studsande. 
  • Alternativt kan du installera en laserfläkt. Du kan använda diagrammet på fläktens framsida och välja rätt fläkthastighet. När du väljer rätt fläktcirkulation kommer luften att homogeniseras för att minska eventuell strålstuds. Observera att du inte bör använda vilken luftfläkt som helst för denna process. Om luften är för hög eller felriktad kan det orsaka ännu mer brytning. En fläkt med variabel hastighet ser till att luften virvlas i röret, vilket effektivt tar bort strålens brytning. Storleken och längden på röret avgör hur länge luften behöver cirkulera för att sätta strålen på plats igen. 

Slutord

Om du är involverad i mycket underjordisk konstruktion, schaktning och rörläggning, kan du inte gå fel med en rörlaser! Använd dock alltid en rörfläkt för att undvika att balkarna bryter dåligt. När strålar bryts slarvigt kan de träffa en arbetares ögon och orsaka allvarlig skada. Med den här guiden är vi övertygade om att du kommer att få den bästa enheten på marknaden! 

Foto av författare

Skrivet av: Filip

Filip är vår ledande trädgårdsexpert och redaktör. Han har mer än 10 års erfarenhet inom trädgårdsskötsel och studerar till ingenjör. Med sin erfarenhet och kompetens inom trädgårdsskötsel och ingenjörskonst kan han utnyttja sina förmågor för att hitta de bästa trädgårdsprodukterna.

Lämna en kommentar