Bästa Sågbock 2024 – Stort Test av Sågbockar

Observera att vissa länkar på vår webbplats kan vara affiliatelänkar, vilket innebär att vi får provision på ditt köp. Det låter oss fortsätta skriva artiklar som är gratis att läsa! Du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

Sågbockar är en mångsidig arbetsyta som är nödvändig som en ställning eller torkställning för att göra dina gör-det-själv-, träbearbetnings- eller byggprojekt.

Den är som en tvärbalk som stöds av A-formade ben och den bör användas i par för att hålla träplankan stabil för kapning och andra ändamål. Den måste vara extremt flexibel och bärbar för att kunna flytta runt och anpassa efter dina behov.

Vi rekommenderar att du tar reda på dessa nyckelfaktorer innan du investerar i en sågbock för att få den bästa.

 • Lastkapacitet –

Den indikerar den maximala vikt en sågbock klarar av utan problem. Välj sågbockens lastkapacitet utifrån det projekt du arbetar med. Det allmänna viktintervallet kommer att vara 100 – 500 kg. För hushållsarbeten som målning eller träbearbetning behöver du en sågbock med en lastkapacitet på 200 kg, medan för professionella uppgifter, kör på en sågbock med en hög lastkapacitet på 500+ kg.

 • Storleksstöd –

Olika träplankor har olika storleksklassificeringar, där det är lite svårt att välja rätt sågbock från ett brett utbud av alternativ att såga med rätt stabilitet. De flesta alternativen är utformade för att skära 2X4 träplankor, medan andra fungerar bäst med en 4X4 träplanka. Köp en sågbock enligt den träplankstorlek du har att göra med.

 • Material –

Metall, trä och plast är tre vanliga material som används för att tillverka sågbockar.

 • Metall anses vara det bästa alternativet för hemmafixare och proffs som använder dem ofta eller arbetar med tunga projekt. Den klarar höga vikter på 500 kg kg per bock.
 • Plast är det perfekta alternativet för enstaka lätta projekt som att måla eller skära plywood. Passar bäst för DIY-projekt i hemmet eller lätta material och kan hantera en vikt på 200 kg per sågbock.
 • Trä är ett traditionellt sågbockmaterial som är hållbart och håller hög vikt men som inte har justerbara ben för enkel förvaring.

För att göra ditt val enklare har vi sammanställt en lista över några bästsäljande sågbockar följt av en detaljerad köpguide . Läs vidare för att veta hur du väljer dina perfekta sågbockar enligt dina träbearbetningskrav.

De bästa sågbockarna 2024

1. STANLEY 1-97-475 Sågbock – Bäst i Test 2024

STANLEY 1-97-475 Sågbock - Bäst i Test

Den sågbock som är bäst i test just nu är den här från STANLEY. STANLEY är ett företag som har levererat otroligt bra produkter, såsom japansågar, för hemmafixare såväl som professionella hantverkare i mer än 175 år.

Dessa sågbockar kom i par om två och gör det därför enkelt och billigt att utföra dina arbeten. De har en lätt vikt och är även enkla att transportera tack vare dess handtag, axelrem och sin kompakta storlek. Sågbockarna är även hopfällbara vilket möjliggör enkel förvaring när de inte används.

De har ben i aluminium vilket gör de lätta att hantera men ändå stabila. Deras maximala lastkapacitet är 340 kg vilket räcker gott och väl för de flesta arbeten. Därtill har de sidospännen vilket gör att man enkelt kan koppla ihop sågbockarna med varandra.

Sammanfattningsvis så är dessa sågbockar de som vi utsett till bäst i test. Priset är väldigt billigt med tanke på att man får två sågbockar som möjliggör alla typer av arbeten. De är också enkla att förvara och transportera tack vare dess smarta konstruktion. Vi rekommenderar starkt denna sågbock till såväl hemmafixare som professionella hantverkare!


2. STANLEY FatMax FMST1-75763 Sågbock – Populärast

STANLEY FatMax FMST1-75763 Sågbock

FATMAX är Stanleys premiumsegment så här finner man ofta produkter av något högre kvalitet. Det är dock inte alltid det är värt det, men den här sågbocken är mycket uppskattad och populär bland en hel del snickare.

Sågbocken kommer i två-pack och är en riktigt stabil konstruktion. Tack vare dess 2×4-ben så kan man enkelt anpassa och skapa stora ytor för alla möjliga sorts arbeten. Sågbocken är också tacksam att använda tillsammans med tvingar. Ett stort plus är också att den har väldigt bekväma och lätthanterliga handtag som gör den enkel att transportera och bära till arbetsplatsen.

Som många andra sågbockar på vår bäst-i-test lista så är den hopfällbar, vilket möjliggör god förvaring vilket således förlänger livslängden. Både benen och ramen är i metall vilket ger en maximalt stabil konstruktion. Därtill har den även gummikuddar som skapar friktion och gör så att materialet ligger stilla, vilket gör att du kan arbeta med högsta precision.

Sågbocken är otroligt stark och har en lastkapacitet på 900 kg. Den är därför otroligt stark och klarar även de tuffaste påfrestningarna. Med det sagt så är den här populära sågbocken ett otroligt bra val för såväl hemmafixare som professionella aktörer.


3. Kreg KWS500 Sågbock – Bästa premiumval

Kreg KWS500 Sågbock - Bästa premiumval

För dig som vill ha den absolut bästa sågbocken, oberoende av vad den kostar, så är den här sågbocken från Kreg ett utmärkt val. Det här är en produkt i premiumsegmentet, och den levererar allt vi har att önska när det gäller en sågbock.

Kreg KWS500 är ett mångsidigt arbetsstöd som lämpar sig perfekt som sågbock. Vardera sågbock har en viktkapacitet på 498 kg, och eftersom sågbockarna säljs i par så får man en viktkapacitet på hela 997 kg. Detta är oftast mer än vad man behöver, både som hemmafixare och professionell hantverkare, vilket ger en god säkerhetsmarginal.

Sågbocken har också ett praktiskt klämsystem som gör det enkelt att sätta fast objekt i bocken, och på så sätt få full kontroll över arbetet. Den är också portabel för enkel transport och kan förvaras på ett kompakt sätt. En riktigt bra funktion är också att man kan anpassa benen till sex olika arbetshöjder. Detta gör att man kan justera efter användaren och på så sätt minimera skaderisken. KWS500 är tillverkad i stål och aluminium vilket ger optimal stabilitet men också förhållandevis lätt vikt när den skall transporteras.

Summan av kardemumman är att den här sågbocken ger dig mycket för pengarna även om den kostar mer än många andra modeller på marknaden. Du får en riktigt hållbar sågbock som har en otroligt hög viktkapacitet, ett mycket användbart klämsystem, enkel höjdjustering och mycket mer. En riktig testvinnare i premiumsegmentet helt enkelt!


4. Stanley STST1-70355 Sågbock – Bästa billiga

Stanley STST1-70355 Sågbock - Bästa billiga

Om du vill ha en billig sågbock utan att tumma alltför mycket på funktionerna så är det här ett perfekt val. Dessa sågbockar ger mycket sågbock för pengarna och gör det möjligt att göra ett flertal arbeten.

Sågbocken är kompakt och kan fällas ihop på ett mycket enkelt och snabbt sätt. Den är alltså väldigt enkel att förvara. Eftersom den är tillverkad i plast så har den även en väldigt lätt vikt, vilket gör den lätt att bära och transportera. Därtill har den gummifötter och glidskydd som bidrar till att öka stabiliteten. Ett stort plus är att sågbocken har brickor längst ned där du kan förvara verktyg såsom skruvmejslar, skruvar, skiftnycklar och liknande.

Sammantaget är den här sågbocken ett perfekt val om du inte vill ha den mest avancerade sågbocken men ändå vill kunna använda detta praktiska hjälpmedel. Den är otroligt billig så den kommer garanterat vara värd varenda krona – helt klart den bästa billiga sågbocken!


Hur man väljer de bästa sågbockarna

Sågbockar behövs för en exakt kapning av träplankor förutom en vass och kraftfull såg. Sågbockar är mycket behändiga för att hålla träplankan stabil under sågning. Så för att hjälpa dig att välja ditt bästa alternativ finns vi här med en köpguide med all viktig information relaterad till sågbockar. Här är några av de faktorer som måste beaktas när du ska köpa en sågbock.

Material

Stål, plast (eller polypropen) och trä är tre vanliga typer av material som används för att tillverka sågbockar. Låt oss gå in på dess detaljer.

 • Metall –

Metallsågbockar är robusta, hållbara och fungerar bra för tunga projekt och tuffare arbetsmiljöer. Det är det bästa alternativet för dig som gör egna projekt hemma eller du som är professionell och använder dem brett. De flesta sågbockar kommer med justerbara ben och är fällbara för enkel förvaring.

Sågbockar i stål är starkare och klarar tyngre vikter, uppemot 500 kg per bock. Medan aluminiumsågbockar ligger i den lägre delen av viktintervallet med uppemot 200 kg per bock. Vanligtvis är balken och benen på metallsågbockar gjorda av stål. Men tyvärr är det få tillverkare som använder aluminium för att göra sågbockens ben, vilket skulle göra dem mer bärbara och lätta. Sågbockens yta bör vara zinkbelagd för att förhindra rost och korrosion.

Dessa är skrymmande eller tyngre vilket gör dem lite svårare att transportera jämfört med sågbockar i plast. Vi använder dem för stora projekt som konstruktion, där hållbarheten ska maximeras. Vissa sågbockar i metall kommer att innehålla hyllor, skruvstäd, klämmor eller nedfällbara sidor för den extra arbetsplatsen.

På nackdelen kan sågen skadas om den av misstag träffar en sågbock i metall med den. Dessutom är rost ett annat vanligt problem som uppstår om man lämnar sågbockarna utomhus.

 • Plast –

Sågbockar i plast är det perfekta alternativet för dem som använder dem för enstaka lätta projekt, som att måla, skära plywood eller stödja ett tillfälligt arbetsbord. Den genomsnittliga viktgränsen för plastsågbockar kommer att vara 200 kg per sågbock.

De är dock ett lättare och billigare alternativ, men inte lika starka och hållbara som metallsågbockar. De är det bästa valet för hushållsprojekt och för att arbeta med lätta material. De flesta modeller fälls enkelt ihop för effektiv förvaring och olika modeller kommer med små hyllor eller klämmor för att hålla tillbehören på plats och till hands medan du arbetar.

 • Trä –

Detta är ett traditionellt material på sågbockar som är tyngre men förlorar sin popularitet på grund av dess oflexibilitet att använda dem. Det är dock sällsynt att hitta en träsågbock med justerbara ben eller lätt fällbara ben för korrekt förvaring. Träet är starkt, hållbart och kan hålla hög vikt. Det kommer inte heller att orsaka någon skada på sågen om du råkar slå mot sågbocken med den.

Lastkapacitet:

Lastkapaciteten indikerar hur mycket vikt en sågbock kan bära och hantera. Generellt kommer viktkapacitetsintervallet för sågbockar att vara 100 – 500 (eller mer) kg.

En vanlig hemmasnickare som ska använda den för målning och träbearbetning behöver inte en sågbock med maximal lastkapacitet, utan det är främst för dem som vill såga stora stockar eller tunga träbitar. Så det är viktigt att känna till belastningskapaciteten för sågbockar innan du använder dem.

Det skulle vara lite förvirrande att notera belastningskapaciteten för särskilda sågbockar, därför att vissa tillverkare märker kapaciteten för varje sågbock, medan andra märker den kombinerade eller totala belastningen. Om du till exempel hittade en etikett som nämner att lastkapaciteten är 250 kg per sågbock, betrakta då kapaciteten som 500 kg kg för paret.

Storleksstöd:

Med tillgången till ett brett utbud av alternativ på sågbockar där ute på marknaden, skulle det vara lite förvirrande att välja en för att kapa ved i din träaffär eller garage. Skillnaden i storlek och dimensioner kommer att göra att de stödjer olika storlekar av träplankor att skära på en sågbock med lämplig stabilitet.

Vissa modeller är designade för att skära 2X4 träplankor, medan andra fungerar bra med 4X4 träplankor. Så man bör köpa en sågbock enligt träplankstorleken de arbetar med när man skär plankorna.

Höjd

Sågbockar finns i olika höjdområden och väljer du fel får du ont i ryggen på grund av felaktig hållning när du arbetar. Du kan bestämma rätt höjd på sågbocken utifrån din längd och sågbockens ståhöjd.

De flesta sågbockar på marknaden har en förutbestämd höjd, från 60 till 100 cm. Sågbockar med förinställda höjder är att föredra för de flesta användare. Om du vill anpassa höjden på sågbockarna för att göra ditt arbete bekvämt, se till att välja en sågbock med en höjdjusteringsmekanism.

För att bestämma rätt höjd på sågbocken, råder de flesta experter dig att placera fingret mitt på nedre delen av ryggen och be någon om hjälp att mäta höjden från fingret till golvet. Således ger det en detaljerad uppfattning om vilken höjd som krävs på den sågbock du ska köpa.

Benvinkel

För benen på sågbocken är det allmänna godkännandet en total vinkel på 20°, där varje sida lutar 10 grader från lodlinjen. Det låter dock inte mycket, men med tanke på benens längd kan det sluta med ett ordentligt mellanrum i golvnivå.

Mångsidighet

Idag kan sågbockar användas på olika sätt och en sådan mångsidig funktion är att de kan förvandlas från en enkel sågbock till en arbetsbänk. Således ökar det användbarheten av sågbocken och låter dig därigenom hitta fler användningsområden för den.

Vanligtvis kan vissa sågbockmodeller justeras till valfri höjd eller längd enligt dina behov. Detta gör den perfekt för specialanvändning där du inte kan hitta rätt sågbock för dina behov. Så, en mångsidig sågbock som kommer att öppna upp alla dessa möjligheter kommer att vara ett värdefullt alternativ.

Förvaring av sågbocken

Möjligheten att vikas ihop för enkel förvaring är den största fördelen med att använda moderna sågbockar jämfört med traditionella sågbockar i trä. Däremot kommer benen på vissa sågbockar att kunna fällas ihop vilket gör sågbocken till hopfällbar. Det blir då en kompakt enhet, som är lätt att förvara. Andra försluts dock vertikalt och måste förvaras mot väggen för att förhindra eventuella skador.

Bärbarhet:

Om du bara arbetar i verkstaden är portabilitet inte en viktig fråga. Men om du ofta ska arbeta utanför butiken är portabilitet en viktig faktor att tänka på, där du behöver flytta/resa till andra platser för att arbeta.

Vikt och storlek är dock två huvudkomponenter som måste beaktas för bärbarhet.

 • Vikt –

Vanligtvis är en tung sågbock svårare att bära jämfört med en lättare modell. Sågbockens vikt och lastkapacitet är inte relaterade till varandra. Så, föredra att välja en lätt men starkare sågbock snarare än en tung sågbock som inte har en såg hög viktkapacitet.

 • Storlek –

De flesta modeller på sågbockar har ben att vikas in i kroppen som gör det enkelt och litet för ett bärbart paket. Medan vissa modeller kan inte fällas ihop alls, där du måste bära som fullstora sågbockar, vilket blir ett stort problem vid transport av sågbockar. Så välj alltid sågbockar som enkelt kan vikas ihop till ett litet paket.

Stabilitet

Se till att kontrollera att sågbocken som du köper är 100% stabil och robust. Annars kan de skakiga och vingliga sågbockarna gå sönder och förstöra ditt arbete när som helst. Så det är bättre att undvika att köpa dem, eftersom de är farliga när du använder vassa föremål.

Extra

Extra funktioner i alla produkter hjälper dig att använda dem med lätthet. Här är några av tilläggsfunktionerna i sågbockar.

 • Skruvstycken eller klämmor för att stadigt hålla träbitar på plats tills det applicerade limmet torkat eller medan det skärs igenom dem.
 • Stödarmarna för att rymma en 2X4 del (eller) justerbara armar som expanderar för att rymma en 4X4 del.
 • Liten hylla för att hålla färg eller verktyg till hands under arbetet.
 • Sladdkrokar för att skydda dina elverktygssladdar så att de inte hamnar under fötterna.
 • Vissa sågbockar kommer till och med med trappsteg inbyggda i ramen, vilket låter dig använda dem som trappstege.
 • Vissa har inbyggda små bordsskivor för att kombinera sågbock och arbetsbänk i ett enda praktiskt verktyg.

Pris

Oftast är sågbockar inte dyra utom för avancerade professionella modeller. Prisintervallet för sågbockar som används av hemmasnickare eller fritidshobbyister kommer dock att vara runt 200–300 kronor, vilket lätt kan hantera en belastning på 300 kg. Medan prisklassen för proffs, som föredrar avancerade modeller, kommer att ligga över 1000 kronor, vilket lätt kan hantera mycket press och hjälpa till att ge arbetsplatsen en ordentlig form.

Hållbarhet och garanti:

Medan man använder tunga och stora träplankor med vassa sågar på en sågbock, utsätts dessa för mycket slitage med tiden. Därför bör du välja en hållbar och pålitlig sågbock att använda under en längre tid utan några problem. Så att kontrollera garantin som erbjuds av tillverkaren på deras produkt är ett enkelt sätt att veta dess hållbarhet och tillförlitlighet. Medan de flesta alternativ erbjuder minst 1 års garanti, kommer andra med en 5-årig garanti eller till och med livstidsgaranti.

Fördelar med att använda en sågbock

Sågbockar kan användas på olika sätt och här har vi nämnt några av deras fördelar. Ta en titt på dem innan du köper en sågbock.

 • Kapa trä – Huvudsyftet med att använda en sågbock är att de fungerar som ett stativ för att kapa trä exakt på ett säkert, snabbt och enkelt sätt.
 • Som arbetsbänk – Sågbockar är inte bara begränsade till skärändamål. Man kan enkelt flytta sågbockar till en bärbar arbetsbänk med ett par sågbockar och ett tjockt eller tungt trästycke. Se till att säkra träet med en klämma medan du använder det på toppen av sågbockarna.
 • Stöd för ställningar – Den används som en ställning för att ge extra stöd för dig att nå taket eller höga väggar. Se till att använda ett par sågbockar och träplankan på toppen ska vara stark för att stödja din kroppsvikt när du använder sågbocken som en ställning.
 • Torkning – Om du vill torka ett färg- eller fläckprojekt, placera sågbockarna på en varm, ventilerad plats och håll en träskiva över dem och håll projektet på de ordnade sågbockarna. Också ett bra ställe att betsa eller måla långa träbitar och låta dem torka ordentligt.
 • Servera som ett skärgaller – Det används som ett skärgaller för att skära små föremål. Man kan enkelt göra ett skärgaller – lägg och lås ihop träbitar över sågbockarna. Slutligen, använd den för att göra exakta snitt på träet medan du placerar det på toppen.

Vanliga frågor om sågbockar

Är en hopfällbar sågbock säker att använda?

De flesta tillverkare av hopfällbara sågbockar inkluderar en säkerhetsfunktion som kallas benlås, som säkrar sågbockens ben när den är öppen. Så de hopfällbara sågbockarna är helt säkra så länge låsen används effektivt.

Ska man alltid ha två sågbockar?

I allmänhet behöver du minst två sågbockar för de flesta projekt. De flesta säljare och tillverkare säljer sina sågbockar i par. Det betyder inte att vi inte kan arbeta med bara en enda sågbock. En sågbock används fortfarande för att skära träpaneler med lätthet med lite tålamod och erfarenhet.

Slutsats

En sågbock är ett av de enklaste verktygen som är mycket viktigt och praktiskt när man arbetar med en såg för att såga träplankor. Dessa erbjuder mycket högre stabilitet och användarvänlighet än att placera dina plankor någon annanstans. Faktum är att du till och med kan hitta några av de bästa sågbockarna ovan i den här artikeln. Även om du borde ha valt den perfekta sågbocken för dig vid det här laget, så är här några av våra rekommendationer:

 • Du kan satsa på Stanley STST1-70355 Sågbock om du är på en budget eftersom den erbjuder hög valuta för pengarna. 
 • Även om du vill ha den högsta viktkapaciteten, bör du överväga Kreg KWS500 Sågbock. Den erbjuder den högsta kapaciteten på 1000 kg för båda sågbockarna vilket borde vara mer än tillräckligt för de flesta användare.
 • STANLEY 1-97-475 Sågbock är den sågbock som är bäst överlag då den har ett attraktivt pris och hållbara material med god kvalitet. Vardera sågbock har en viktkapacitet på 340 kg vilket med två sågbockar ger en viktkapacitet på cirka 700 kg. Den är hopfällbar vilket gör den utmärkt för alla typer av arbeten.

Se till att dela dina tankar i kommentarsfältet. Du kan också ställa frågor där nere om du har några!

Foto av författare

Skrivet av: Filip

Filip är vår ledande trädgårdsexpert och redaktör. Han har mer än 10 års erfarenhet inom trädgårdsskötsel och studerar till ingenjör. Med sin erfarenhet och kompetens inom trädgårdsskötsel och ingenjörskonst kan han utnyttja sina förmågor för att hitta de bästa trädgårdsprodukterna.

Lämna en kommentar