Bästa Slangvagn 2024 – Bäst i Test & Köpguide

Observera att vissa länkar på vår webbplats kan vara affiliatelänkar, vilket innebär att vi får provision på ditt köp. Det låter oss fortsätta skriva artiklar som är gratis att läsa! Du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

Om du har en trädgårdsslang, kommer du att vilja köpa någon form av slangvagn eller annan förvaringsenhet där du kan stoppa undan den.

Att hålla trädgårdsslangen på en slangvagn, jämfört med att bara rulla ihop den och låta den ligga på den våta, leriga marken, kommer att skydda den från smuts och fläckar, såväl som andra saker som kan förkorta dess effektiva livslängd.

Och det är förstås mycket lättare att rulla ihop den när du har rätt typ av slangvagn. En lång, tung slang ropar absolut efter något som en robust slangvagn, medan en dekorativ slang kanske till och med kan rymma i din vackra lilla stuga.

Det finns ett oändligt utbud av slangvagnar, men vi har samlat de bästa som fungerar för alla utrymmen och storlekar på slangar – och naturligtvis passar alla budgetar.

Låt oss ta en titt på våra bästa val!

SLANGVAGN DETALJER
BÄST I TEST
Slangvagn Gardena CleverRoll Metal - Bäst i Test
Slangvagn Gardena CleverRoll Metal
 • Kapacitet: 60 meter slang (beror på slangens diameter)
 • Garanti: 5 år
 • Frostskydd: Ja
POPULÄRAST
Slangvagn Gardena CleverRoll - Populärast
Slangvagn Gardena CleverRoll
 • Kapacitet: 60 meter slang (beror på slangens diameter)
 • Garanti: 5 år
 • Frostskydd: Ja
MEST PRISVÄRD
Slangvagn Gardena CleverRoll Easy FLEX - Mest prisvärd
Slangvagn Gardena CleverRoll Easy FLEX
 • Kapacitet: 60 meter slang (beror på slangens diameter)
 • Garanti: 5 år
 • Frostskydd: Ja
PREMIUMVAL
Fiskars Waterwheel XL Automatic - Premiumval
Fiskars Waterwheel XL Automatic
 • Kapacitet: 20 meter slang (beror på slangens diameter)
 • Garanti: Nej
 • Frostskydd: Nej
Slangvagn Hozelock Fast Cart 40m Slang
Slangvagn Hozelock Fast Cart 40m Slang
 • Kapacitet: 40 meter slang (beror på slangens diameter)
 • Garanti: Ingen
 • Frostskydd: Nej

>> Klicka här för att se fler bra slangvagnar <<

Topp 5 Bästa Slangvagnarna 2024

1. Slangvagn Gardena CleverRoll Metal – Bäst i Test!

Slangvagn Gardena CleverRoll Metal - Bäst i Test!
 • Kapacitet: 60 meter slang (beror på slangens diameter)
 • Garanti: 5 år
 • Frostskydd: Ja

Gardenas slangvagn CleverRoll Metal är helt klart den slangvagn som är bäst i test 2024. Det finns mycket att gilla med denna slangvagn: den är prisvärd, har hög kvalitet, är tålig frostsäker och kan rymma långa slangar.

Eftersom denna slangvagn är gjord av metall så är den extra stadig och robust, vilket gör att den tål höga belastningar i trädgården. Slangen är lätt att rulla ihop, vilket gör med hjälp av den ergonomiska metallveven med mjuka plastkomponenter. Den har en praktisk vikbara fot som gör att den inte kan tippa.

Slangvagnen kan praktiskt förvaras, vilket görs genom att foten enkelt viks ner, handtaget sänks ner och veven fälls in. Den har också en mycket genomtänkt vinkelkoppling på insidan av rullen som förhindrar att slangen böjs. Det garanterar maximalt vattenflöde. Samtidigt är den försedd med ett droppskydd som förhindrar att vatten läcker ut efter användning eller under transport av slangvagnen. Inte nog med det så har den också ett innovativt frostskydd som gör att den tål frost, och således får en förlängd livstid.

Denna slangvagn från Gardena har 5 års garanti. Detta ser vi som ett bevis på hur otroligt hög kvalitet deras produkt har. Det gör att de garanterar en livslängd på mer än 5 år för deras slangvagn. Med det sagt så rekommenderar vi starkt denna Gardena slangvagn och utser den som bäst i test 2024.


2. Slangvagn Gardena CleverRoll – Populärast

Slangvagn Gardena CleverRoll - Populärast
 • Kapacitet: 60 meter slang (beror på slangens diameter)
 • Garanti: 5 år
 • Frostskydd: Ja

Ett riktigt populärt val bland slangvagnar är denna från Gardena. Gardena har under många år visat sina fantastiska och konkurrenskraftiga slangvagnar, och detta är inget undantag.

Denna slangvagn har många trevliga funktioner som hjälper dig att lätt manövrera och handskas med slangen. Bland annat så kan handtaget sänkas för att ta ännu mindre plats där du förvarar slangvagnen. Den har en stor och robust vev som gör att man smidigt och pålitligt rullar upp slangen. Samtidigt har den en anti-droppanordning som förhindrar att vatten läcker ut efter användning eller under transport av slangvagnen.

Designen är mycket genomtänkt då den har en vinklad slanganslutning på rullens insida vilket förhindrar att slangen böjs. På så sätt får man konsekvent ett maximalt vattenflöde och behöver inte oroa sig för att slangen ska vika sig. Samtidigt har denna slangvagn från Gardena en innovativ frostbeständighet som gör att den tål frost, och 5 års garanti som garanterar maximal kvalitet.

Priset är också mycket trevligt. Med tanke på att denna slangvagn anses hålla i mer än 5 år så kommer det vara en mycket bra investering till din trädgård, och vi rekommenderar den starkt.


3. Slangvagn Gardena CleverRoll Easy FLEX – Mest prisvärd

Slangvagn Gardena CleverRoll Easy FLEX - Mest prisvärd
 • Kapacitet: 60 meter slang (beror på slangens diameter)
 • Garanti: 5 år
 • Frostskydd: Ja

Den här slangvagnen från Gardena är en liten uppgradering av deras vanliga slangvagnar. För att enkelt kunna linda upp och ur slangen så är den försedd med en trissa som går strax under handtaget. Detta gör hela processen otroligt enkel.

Priset är något dyrare än deras vanliga modeller, men för extra komfort så kan det absolut vara värt några kronor extra. En annan skillnad är att den har en specialanpassad fot som garanterar att slangvagnen står stabilt och upprätt, även när du drar runt slangen i trädgården. På så sätt slipper du all huvudvärk som potentiellt skulle kunna uppstå vid användning av denna slangvagn.

En nackdel är att denna slangvagn från Gardena väger några kilon mer än deras övriga modeller. Men detta är för de flesta inget problem, utan kan snarare bidra med extra stabilitet. Om du således vill ha en slangvagn som har väldigt komfortabla funktioner så är detta ett perfekt val för dig.


4. Fiskars Waterwheel XL Automatic – Premiumval

Fiskars Waterwheel XL Automatic - Premiumval
 • Kapacitet: 20 meter slang (beror på slangens diameter)
 • Garanti: Nej
 • Frostskydd: Nej

Fiskars Waterwheel Automatic är en slangvagn för dig som vill ha en innovativ slangvagn som gör trädgårdssysslorna helt smärtfria.

Detta är ett allt-i-ett kit och ger dig uppemot 27 meter räckvidd för din slang. Slangvagnen rymmer 20 meter slang med en diameter på 13 mm, och mer än så om diametern på din slang är lägre. Den är försedd med ett teleskophandtag som gör att du enkelt kan bära eller rulla den.

Slangvagnen har mjuka tassar som ger bra grepp. Den har ett så kallat ”Waterwheel” med automatisk inrullning av slangen, vilket är riktigt bekvämt. Den kan också roteras 360° vilket låter dig kontrollera slangen utan några problem.

Slangvagnen har en mycket praktisk design som är väl genomtänkt. Den tillhörande 7 meters anslutningsslangen är också väldigt fräsch och gör sitt jobb bra. Med det sagt så är detta en slangvagn från Fiskars som vi verkligen rekommenderar om du vill ha lite mer av en premiummodell.


5. Slangvagn Hozelock Fast Cart 40m Slang

Slangvagn Hozelock Fast Cart 40m Slang
 • Kapacitet: 40 meter slang (beror på slangens diameter)
 • Garanti: Ingen
 • Frostskydd: Nej

Detta bäst i test av slangvagnar fullfärdas såklart inte utan en slangvagn från Hozelock – och det här är vår favorit från dem. Det här är en trevlig slangvagn, men priset är dessvärre högre än många andra. Det finns dock mycket att gilla med denna slangvagn, bland annat en speciell slangstyrning för snabb och effektiv återupprullning.

Den snabba och effektiva återupprullningen gör att man på ett komfortabelt och snabbt sätt kan rulla ihop slangen. Allt du behöver göra är att vrida på handtaget och slangen lindas prydligt upp på rullen utan behov av manuell hjälp. Den är utrustad med gummifötter som gör att vagnen står still och stabilt när slangen dras ut och dess stora, breda hjul gör att den lätt kan manövreras och transporteras i trädgården. 

Veven är högt placerad vilken gör att återupprullningen förenklas och blir lämpad för både äldre och yngre människor. Det långa draghandtag har två stycken förvaringspunkter för munstycke eller sprutpistol, så att du enkelt kan anpassa den efter just dina behov där och då. Vi kan absolut rekommendera denna slangvagn om man vill ha en komfortabel slangvagn. Den är dock dyrare än många andra slangvagnar på marknaden.


Vad är en slangvagn?

En slangvagn är vanligtvis en cylindrisk rulle gjord av antingen metall, plast eller glasfiber och används för att lagra en slang. De vanligaste typerna av slangvagnar för trädgårdsslangar är motordrivna, fjäderdrivna eller handvevsdrivna.

Man skulle kunna säga att slangvagnar är ett system utformat för att göra slangar bekvämt tillgängliga för omedelbar och enkel användning. 

En slangvagn som har hjul, till skillnad från en slangvinda som saknar hjul, gör det enklare för dig att använda din trädgårdsslang när som helst och var som helst genom att vara mycket mobil.

Fördelarna med en slangvagn

En bra slangvagn kommer att göra din trädgårdsslang mer portabel och förlänga dess livslängd. Dessutom erbjuder en slangvagn följande fördelar: 

 • Ger bekväm förvaring.
 • Gör att din trädgårdsslang inte vrider eller böjer sig.
 • Skyddar trädgårdsslangen från att bli trampad på eller påkörd.
 • Skyddar din trädgårdsslang från hårda väderförhållanden, inklusive UV-strålning och varmt väder, som snabbt försämrar slangarna.
 • En bra slangvagn gör att du kan nå hela områden. Med en bärbar slangvagn kan du nå alla avlägsna hörn i din trädgård.

Hur man väljer den bästa slangvagnen

Följande är de viktigaste faktorerna att titta på när du väljer en slangvagn för trädgårdsslangar.

Bärbarhet

Det finns i allmänhet två typer av sätt att förvara trädgårdsslangar på: genom slangvagnar eller slangvindor. En mobil slangvagn kan du rulla, medan slangvindor ofta behöver vara fast på en och samma ställe. Slangvagnar är således perfekta om du har en större trädgård.

Slangvagnar är ett populärt alternativ för större trädgårdar och ivriga trädgårdsmästare eftersom de erbjuder dig möjligheten att transportera en tung trädgårdsslang genom din trädgård.

Kapacitet

Ett av de viktigaste kriterierna att tänka på när du investerar i en slangvagn är kapaciteten (den maximala slanglängden den kan bära). En vanlig slangvagn brukar kunna hålla slangar med standardbredd upp till 30 meter långa. Vissa modeller kan dock bära slangar med en längd på upp till 60 meter, beroende hur hur tjock slangen är.

En kapacitet på 30 meter kan fungera om du har en liten trädgård som inte kräver en längre slang. Men om du har större trädgårdar, gräsmattor eller uppfarter, så kan det vara bra att välj en slangvagn som rymmer cirka 60 meter.

Om du redan har en slang hemma är det viktigt att välja rätt slangupprullningskapacitet för att säkerställa att din slang passar ordentligt på cylindern. Det kan också vara bra att tänka på att längre slangar är tyngre och kommer att behöva en kraftigare rulle.

Ta reda på längden av din befintliga slang

 • Om du är osäker på hur lång din slang är, räta ut den och lägg ut den plant i en rak linje.
 • Mät avståndet från den ena änden till den andra för att ta reda på dess längd.
 • Slanglängden kommer då att vara din eftersökta slangvagns kapacitet. 

Material

 • Metall: Slangvagnar av metall är hållbara och robusta. En slangvagn i metall kommer dock att kräva regelbundet underhåll, inklusive avtorkning för att undvika rost när den utsätts för väder och vind under långa perioder. Slangvagnar i metall är också ett utmärkt sätt att förbättra utseendet på din trädgård då de ser mycket exklusiva ut.
 • Plast: Slangvagnar i plast är utmärkta för tuffa väderförhållanden. De är också lättare, vilket gör dem lätta att bära med sig och förflytta. Om du letar efter en enkel slangvagn som tål väder och vind, välj en slangvagn i plast.

Vanliga frågor om slangvagnar

Vad använder man en slangvagn till?

En slangvagn används vanligtvis för att förlänga trädgårdsslangen och på så sätt kunna få vatten ut till områden som ligger längre ut i trädgården. Det kan till exempel vara bra om du vill ha en vattenspridare som vattnar i trädgården, men din vanliga slang inte räcker till.

Vilka märken på slangvagnar finns det?

Det finns väldigt många olika märken på slangvagnar på marknaden. Gardena är utan tvekan den bästa tillverkaren av slangvagnar 2024, vilket gör att de kommer högt upp på vår bäst-i-test lista. Utöver Gardena finns det exempelvis även slangvagnar från Hozelock, från Biltema, från Rusta, Bauhaus och många fler. De som är bäst på marknaden är dock de slangvagnar vi har utsett till bäst i test ovan.

Hur stor kapacitet behöver jag?

Det beror på dina behov och din trädgård. Om du har en stor trädgård kan det vara bra med en slangvagn som har stor kapacitet, medan om du har en mindre trädgård klarar dig bra med en mindre kapacitet. Det säkraste är dock att välja en med relativt stor kapacitet från början, så du slipper köpa en ny om du skulle behöva nå ut lite längre.

Sammanfattning

När du väljer en slangvagn, överväg längden och diametern på trädgårdsslangen du planerar att ansluta för att säkerställa att de är kompatibla. 

Dessutom kommer storleken på din trädgård att hjälpa dig att välja vilken slangvagn som passar dig bäst. Läs igenom hur stor slang vardera slangvagn kan bära, och se till att detta är det du söker för att göra ditt trädgårdsarbete enklare. I vår lista bland de bästa slangvagnarna har vi utsett de slangvagnar som är bäst i test 2024. Vi rekommenderar att du väljer någon av dem slangvagnarna då de är beprövade och är väldigt populära.


Hur vi valde bästa slangvagnarna

Hur har vi då kommit fram till de bästa slangvagnarna? Vi har gjort en undersökning av marknaden genom att fråga experter inom fältet om deras favoriter på marknaden. När vi fått veta deras favoriter har vi vänt oss till forum och privatpersoner för att analysera deras omdöme för slangvagnarna de äger inom kategorierna funktion, kvalitet, pris och prestanda. När vi analyserat detta från många olika personer har vi sammanställt resultaten och kategoriserat slangvagnarna inom olika kategorier. På så sätt har vi kommit fram till de slangvagnar som är bäst i test inom respektive kategori.

Foto av författare

Skrivet av: Filip

Filip är vår ledande trädgårdsexpert och redaktör. Han har mer än 10 års erfarenhet inom trädgårdsskötsel och studerar till ingenjör. Med sin erfarenhet och kompetens inom trädgårdsskötsel och ingenjörskonst kan han utnyttja sina förmågor för att hitta de bästa trädgårdsprodukterna.

Lämna en kommentar