Bästa Stubbfräs 2024 – Stort Test av Stubbfräsar

Observera att vissa länkar på vår webbplats kan vara affiliatelänkar, vilket innebär att vi får provision på ditt köp. Det låter oss fortsätta skriva artiklar som är gratis att läsa! Du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

Välkommen till vårt omfattande test av årets bästa stubbfräsar! I denna artikel kommer vi att granska och jämföra marknadens främsta stubbfräsar för att hjälpa dig hitta det perfekta verktyget för att ta itu med envisa stubbar på ett effektivt sätt. Oavsett om du är en professionell trädfällare, en trädgårdsentusiast eller bara behöver ta hand om trädgården hemma, kommer vårt noggranna test att ge dig insikter och vägledning för att göra det bästa valet. Låt oss dyka in i världen av stubbfräsar och upptäcka de mest pålitliga och kraftfulla modellerna för 2024.

Snabbval: Bästa stubbfräsarna 2024

STUBBFRÄS DETALJER
BÄST I TEST
img_alt
 • Bränsle: Bensin
 • Antal tänder: 9
 • Fräsdjup: 225 mm
 • Fräshöjd: 515 mm
 • Garanti: 2 år
UTMANAREN
img_alt
 • Bränsle: Bensin
 • Antal tänder: 12
 • Fräsdjup: 50 – 100 mm
 • Fräshöjd: 350 mm
 • Garanti: Ingen
img_alt
 • Bränsle: Bensin
 • Antal tänder: 9
 • Fräsdjup: 235 mm
 • Fräshöjd: 600 mm
 • Garanti: Ingen

De 3 bästa stubbfräsarna 2024

1. Werkraft Stubbfräs 15hk – Bäst i Test!

Vad vi gillar

 • Mångsidig
 • Robust och hållbar
 • Dragstart
 • Mycket positiva användarrecensioner
 • 2 års garanti

Vad vi inte gillar

 • Ofta slutsåld
 • Tänder på fräshjulet kan behöva bytas efter några år

Vi har testat denna stubbfräs på 15hk från Werkraft, som är den stubbfräs som vi anser vara bäst i test år 2024. Vi blev väldigt imponerade av dess prestanda och egenskaper. Med en kraftfull 15hk motor visade sig denna stubbfräs vara en riktig kraftpaket. Den arbetade effektivt och utan problem, vilket gjorde det enkelt att fräsa ner stubbar i olika storlekar och former.

En av de mest imponerande funktionerna hos denna stubbfräs var dess kapacitet att fräsa stubbar ner till 225 mm under markytan och upp till 515 mm över markytan. Detta gjorde den till en mångsidig maskin som kunde hantera olika typer av trädgårdsprojekt. Oavsett om det var små stubbar som behövde tas bort eller större träd som behövde fräsas ner, klarade stubbfräsen uppgiften utan problem.

Vi blev också positivt överraskade av hur robust och hållbar denna stubbfräs var. Dess gedigna konstruktion gjorde den stabil och pålitlig under användning. Dessutom rapporterade användarna i recensionerna att tänderna på fräshjulet höll sig i gott skick även efter att ha använts för att fräsa ner ett stort antal stubbar. Detta är ett stort plus, eftersom hållbara knivar är avgörande för att bibehålla en hög prestanda och en jämn arbetsprocess.

En annan fördel med stubbfräsen var att den var lätt att starta med hjälp av en dragstart för motorn. Detta gjorde det enkelt att snabbt komma igång med arbetsuppgifterna utan onödigt krångel. Dessutom var den relativt lätt att hantera med en bredd på 760 mm och en vikt på 110 kg. Detta gjorde det enklare att manövrera maskinen runt i trädgården och på ojämna ytor.

En punkt som kanske kunde förbättras var tillgängligheten. Ibland verkar det som att produkten är slutsåld eller inte tillgänglig i lager, vilket kan vara en nackdel för de som behöver stubbfräsen på kort varsel. Dessutom nämnde några recensioner att knivarna på fräshjulet behövde bytas ut efter en tid. Som tur är erbjuder tillverkaren en enkel och smidig tillgång till reservdelar för att underlätta underhållet och förlänga produktens livslängd. De erbjuder dessutom en garanti på 2 år, vilket verkligen säkerställer dess kvalitet.

Sammanfattningsvis har denna stubbfräs Werkraft verkligen visat sig vara en överlägsen stubbfräs. Dess kraftfulla motor, imponerande fräskapacitet och robusta konstruktion har gjort den till det självklara valet för trädgårdsentusiaster och yrkesmässiga användare. Med höga betyg och positiva recensioner från användare runt omkring, är det kanske inte svårt att förstå varför den blivit bäst i test hos oss för året 2024. Om du letar efter en pålitlig och effektiv stubbfräs för dina trädgårdsbehov, så är denna stubbfräs ett utmärkt val.


2. Kellfri 27-SF20 Stubbfräs – Utmanaren

Vad vi gillar

 • Effektiv
 • 12 tänder av härdat stål
 • Stabila handtag
 • Snyggt utseende

Vad vi inte gillar

 • Dyrare än några andra stubbfräsar på marknaden

Efter omfattande tester av flera olika stubbfräsar har vi funnit en stark utmanare som konkurrerar om titeln ”bäst i test 2024”. Den här kraftiga och lättransporterade stubbfräsen har imponerat på oss med sina egenskaper och prestanda.

Det som är bra med denna stubbfräs är dess förmåga att effektivt avlägsna stubbar. Med en fräskapacitet på 1,5-2 cm per drag och ett imponerande fräsdjup på 50-100 mm samt en fräshöjd på 350 mm, tar den sig an stubbar med lätthet. De 12 kraftiga tänderna av härdat stål ger stabilitet och hållbarhet, vilket resulterar i en jämn och noggrann fräsning.

En av fördelarna med denna stubbfräs är dess stabila handtag, vilket gör den enkel att lyfta av och förflytta mellan olika arbetsplatser. Detta underlättar användningen och ger en smidig arbetsprocess.

Motorn på 15 hk ger tillräckligt med kraft för att driva maskinen utan problem, och centrifugal fräskopplingen fungerar smidigt för att optimera prestandan. Dessutom har stubbfräsen en bränsletank med volymen 6,5 l, vilket ger en god bränsleeffektivitet.

En annan positiv egenskap är att stubbfräsen levereras i en grön pulverlack, vilket ger den ett stilfullt utseende och gör den synlig och lätt att identifiera på arbetsplatsen.

Priset är högre än vårt vinnare i bäst i testet, vilket gör att den här i dagsläget får hamna som utmanare till vår vinnare. Detta då båda stubbfräsarna är väldigt lika varandra, och en billigare stubbfräs är därför något vi hellre rekommenderar.

Sammanfattningsvis har den här stubbfräsen från Kellfri imponerat oss med sin kraft, effektivitet och användarvänlighet. Med sitt kraftiga fräshjul och stabila handtag kan den ta itu med utmanande stubbar utan problem. Dess kapacitet att transporteras enkelt mellan olika arbetsplatser gör den till en praktisk maskin för professionell användning. Med dessa egenskaper har stubbfräsen klättrat till positionen som utmanaren till den bästa stubbfräsen i vårt bäst i test 2024.


3. P-Lindberg Stubbfräs

Vad vi gillar

 • Kraftfull motor
 • Möjlighet att flytta i sidled
 • Kompakt design

Vad vi inte gillar

 • Priset högre än konkurrenter
 • Vi hade gärna sett kraftfullare hjul

Det som verkligen imponerade oss med denna stubbfräs var dess kraftfulla 9 kW bensinmotor, vilket gjorde den till en effektiv maskin för att ta itu med olika typer av stubbar. Fräshjulets 30 centimeter i diameter och 9 tänder av härdat stål visade sig vara pålitliga och effektiva för att ”äta” sig igenom stubben, vilket möjliggjorde en noggrann och jämn fräsning.

En funktion som verkligen utmärkte sig var möjligheten att flytta fräshuvudet i sidled. Detta gjorde det möjligt att bortfräsa stubben med precision, särskilt när man arbetade med trånga utrymmen eller hinder i vägen. Maskinens stabila handtag bidrog också till att göra den lätt att lyfta av och förflytta, vilket underlättade arbetsprocessen.

Vi uppskattade även den relativt kompakta designen på stubbfräsen, med en maskinbredd på 75 cm. Detta gjorde den till en smidig och hanterbar maskin, även på mindre ytor och trädgårdar.

Å andra sidan måste vi nämna att priset på denna stubbfräs var något högre än vissa konkurrenter. För potentiella köpare som är på jakt efter en mer budgetvänlig lösning kan detta vara en nackdel att ta hänsyn till. Dessutom tillkom en extra fraktkostnad på grund av varans vikt, volym och storlek, vilket ytterligare påverkade det totala priset.

En annan aspekt som vi skulle vilja se förbättringar på är fräshjulets tjocklek. Med en tjocklek på 9 cm inklusive tänder, kändes det som om ett något kraftigare fräshjul hade kunnat förbättra maskinens prestanda och långsiktiga hållbarhet.

Sammanfattningsvis erbjuder P-Lindbergs stubbfräs en kraftfull och effektiv lösning för att ta bort stubbar. Med en stark bensinmotor och sidledsfunktion ger den användaren god kontroll och noggrannhet i arbetet. Dess kompakta design gör den lätt att hantera och manövrera. Dock kan priset och den extra fraktkostnaden vara en nackdel för vissa köpare. Om du är ute efter en pålitlig och kraftfull stubbfräs och är beredd att investera i kvalitet, så kan denna vara ett bra alternativ för dina trädgårdsbehov.


Vad är en stubbfräs?

En stubbfräs är en specialiserad trädgårdsmaskin som används för att ta bort stubbar från träd eller buskar som har fällts eller avlägsnats. När ett träd sågas ner lämnas stubben kvar i marken, och för att få bort den permanent och förhindra att den växer tillbaka krävs en stubbfräs.

Stubbfräs som fräser bort en stubbe

En stubbfräs fungerar genom att använda ett roterande fräshjul med vassa tänder av härdat stål. Tänderna roterar snabbt och ”äter” sig igenom stubben, vilket maler ner den till små träspån och jord. Fräshjulets storlek varierar beroende på maskinens modell och kapacitet. De mindre maskinerna är mer lämpade för mindre stubbar och trånga utrymmen, medan de större maskinerna klarar av att ta itu med större stubbar.

Stubbfräsens främsta syfte är att ge en smidig och effektiv lösning för att avlägsna stubbar utan att behöva gräva upp dem manuellt. Detta sparar både tid och arbete jämfört med traditionella metoder, vilket gör stubbfräsen till ett populärt verktyg för både professionell användning och för trädgårdsentusiaster.

Det finns olika typer av stubbfräsar, inklusive de som drivs av bensinmotorer, elektriska motorer eller hydraulik. Valet av maskintyp beror ofta på storleken på arbetsuppgiften och användarens preferenser. Stubbfräsen är ett värdefullt verktyg för att hålla trädgården ren och förbereda marken för ny plantering eller annan användning efter att ett träd har tagits bort.

Saker att tänka på vid köp av en stubbfräs

Vid köp av en stubbfräs finns det flera viktiga faktorer att överväga för att göra det bästa valet för dina behov och förutsättningar. Här är några viktiga saker att tänka på:

Storlek och kapacitet

När du överväger att köpa en stubbfräs är storlek och kapacitet avgörande faktorer som du inte bör underskatta. Det är viktigt att noga tänka igenom hur du planerar att använda maskinen och vilka typer av arbetsuppgifter du förväntar dig att den ska klara av.

Först och främst är det viktigt att titta på de stubbar du behöver ta bort och bedöma deras storlek. Om du mestadels har mindre till medelstora stubbar kan en mindre stubbfräs med en mindre motor och fräshjul vara tillräcklig för dina behov. Å andra sidan, om du har stora stubbar eller en del avverkning av stora träd, kommer en kraftigare och större stubbfräs med ett större fräshjul att vara mer lämplig för att hantera de krävande arbetsuppgifterna.

En annan viktig aspekt att tänka på är arbetsmängden. Om du bara planerar att ta bort några stubbar då och då kan en mindre och mer portabel stubbfräs vara ett bra val. Dessa mindre maskiner är oftast mer lätthanterliga och enklare att flytta runt, vilket kan vara fördelaktigt om du behöver använda stubbfräsen på olika platser.

Å andra sidan, om du är en professionell användare eller har ett större projekt framför dig, kommer en större och kraftigare stubbfräs med högre kapacitet att spara dig tid och arbete. Med en sådan maskin kan du ta itu med fler stubbar på kortare tid, vilket kan vara avgörande för produktiviteten och effektiviteten.

Manövrerbarhet och transport är också viktiga aspekter att ta hänsyn till. Om du har begränsat utrymme på arbetsplatsen eller behöver flytta maskinen mellan olika arbetsområden, kan en mindre och mer lättmanövrerad stubbfräs vara mer passande för att undvika problem med trånga utrymmen och svårigheter att lasta och lossa maskinen.

Samtidigt bör du också tänka på bränsleförbrukningen. Stubbsfräsmaskiner med högre effekt och kapacitet kan konsumera mer bränsle under användning. Det är viktigt att förstå hur mycket bränsle du kan förvänta dig att använda för att slutföra dina arbetsuppgifter och om det är förenligt med din budget och arbetsbehov.

Slutligen, överväg arbetsmiljön där stubbfräsen kommer att användas. Om du har små trädgårdar eller arbetar i känsliga områden med begränsad plats, kan en mindre och mer lättmanövrerad stubbfräs vara mer lämplig för att undvika skador på omgivande växter och strukturer. Å andra sidan, för större och mer öppna områden kan en kraftigare stubbfräs vara det bästa valet för att hantera krävande arbetsuppgifter.

Genom att noggrant överväga dessa olika aspekter kan du göra ett välgrundat val och hitta den bästa stubbfräsen som passar dina behov och arbetsförhållanden. En välvald stubbfräs kommer att vara en värdefull investering som gör det möjligt för dig att ta bort stubbar på ett effektivt och smidigt sätt.

Typ av drivkraft

valet av typ av drivkraft en viktig aspekt att överväga, eftersom det påverkar både prestanda och användbarhet. Det finns olika typer av drivkraftsalternativ för stubbfräsar, och det är viktigt att välja den som bäst passar dina behov och arbetsförhållanden.

En vanlig typ av drivkraft för stubbfräsar är bensinmotorer. Bensinmaskiner erbjuder hög kraft och prestanda, vilket gör dem lämpliga för att hantera krävande arbetsuppgifter och ta itu med stora och svåråtkomliga stubbar. En av fördelarna med bensinmaskiner är att de är oberoende av elnätet, vilket gör dem idealiska för arbete på avlägsna platser där eluttag inte är tillgängliga. Dessutom ger bensinmotorer en hög grad av rörlighet och flexibilitet under arbetsprocessen.

Å andra sidan, om du prioriterar en mer miljövänlig lösning och arbetar i områden med ljudkänsliga krav, kan en elektrisk stubbfräs vara ett mer passande val. Elektriska maskiner är tystare, har lägre vibrationer och genererar inga avgasutsläpp, vilket gör dem mer skonsamma mot användaren och miljön. De är också enklare att starta och underhålla, och du behöver inte oroa dig för att ha tillgång till bensin och oljeblandning. Elektriska maskiner är särskilt lämpliga för arbete i trädgårdar och bostadsområden där buller och luftföroreningar kan vara en oro.

För arbete som kräver kontinuerlig användning och hög produktivitet, kan stubbfräsar med hydraulisk drivkraft vara det bästa alternativet. Hydrauliska maskiner drivs av ett externt hydraulsystem, vilket ger dem hög prestanda och pålitlighet. Dessa maskiner kan hantera stora arbetsbelastningar och har vanligtvis en längre livslängd jämfört med bensin- eller elektriska modeller. De är idealiska för professionell användning och för arbete i krävande miljöer där kontinuerlig drift är nödvändig.

Det är också viktigt att tänka på tillgängligheten av drivkraften i arbetsområdet. Om du inte har tillgång till elnätet eller hydraulsystem kan en stubbfräs som drivs på bensin vara det mest praktiska valet för att säkerställa att du kan utföra dina arbetsuppgifter oavsett plats.

Stubbe som ska fräsas

Fräshjulets storlek och antal tänder

Valet av fräshjulets storlek och antal tänder är en avgörande faktor att överväga när du köper en stubbfräs. Fräshjulet är det roterande hjulet på stubbfräsen som är utrustat med vassa tänder av härdat stål. Det är fräshjulet som faktiskt ”äter” sig igenom stubben och maler ner den till träspån och jord. Därför är det viktigt att välja rätt storlek och antal tänder för att säkerställa en effektiv och smidig fräsningsprocess.

Först och främst bör du överväga storleken på de stubbar du planerar att ta bort. Om du har mestadels mindre till medelstora stubbar kan ett mindre fräshjul vara tillräckligt för att hantera arbetsuppgifterna. Ett mindre fräshjul är också fördelaktigt om du behöver manövrera i trånga utrymmen och runt hinder. Å andra sidan, om du har stora stubbar eller avverkar stora träd, kan ett större fräshjul vara mer lämpligt för att klara av dessa mer krävande arbetsuppgifter.

Antalet tänder på fräshjulet är också en viktig faktor att överväga. Ett högre antal tänder på fräshjulet ger vanligtvis en mer effektiv fräsningsprocess eftersom det ger fler kontaktpunkter mellan tänderna och stubben. Detta möjliggör en snabbare och mer noggrann nedmaling av stubben, vilket sparar tid och arbetskraft. En stubbfräs med ett högre antal tänder är särskilt fördelaktig om du har många stubbar att ta bort eller om du arbetar professionellt och vill maximera produktiviteten.

Däremot kan ett fräshjul med färre tänder fungera bra för mindre arbetsuppgifter eller för användare som inte behöver en hög kapacitet. Om du har ett mindre projekt eller tar bort stubbar sporadiskt kan en stubbfräs med färre tänder vara mer ekonomiskt och tillräckligt effektiv för dina behov.

Utöver storlek och antal tänder är det också viktigt att tänka på fräshjulets tjocklek. En tjockare fräshjulstjocklek ger ökad hållbarhet och minskar risken för att tänderna ska slitas ut eller brytas vid arbete på svår terräng eller stubbar med stenar.

Manövrerbarhet och transport

Manövrerbarhet och transport är två viktiga aspekter att överväga när du köper en stubbfräs, eftersom dessa faktorer påverkar hur smidigt och effektivt du kan använda maskinen på olika platser och i olika arbetsmiljöer.

Först och främst är manövrerbarhet viktigt eftersom det handlar om hur lätt och smidigt stubbfräsen kan manövreras runt på arbetsplatsen. Om du har trånga utrymmen, smala passager eller hinder som träd och buskar på arbetsplatsen, är det viktigt att välja en stubbfräs som är tillräckligt kompakt och lättmanövrerad för att klara av dessa förhållanden. En mindre och mer smidig stubbfräs kan göra det lättare att navigera runt hinder och i svåra terrängförhållanden, vilket i sin tur ökar produktiviteten och sparar tid och ansträngning.

När det gäller transport är det viktigt att tänka på vikten och storleken på stubbfräsen. Om du planerar att flytta maskinen från en arbetsplats till en annan eller behöver transportera den till olika platser, är en lätt och portabel stubbfräs att föredra. Vissa modeller har hjul eller handtag som gör det enklare att flytta maskinen runt, medan andra kan kräva särskilda transportlösningar. Att välja en stubbfräs som är enkel att lasta på och av ett transportfordon kan underlätta transporten och göra hela processen smidigare och mer bekväm.

En annan viktig aspekt att tänka på är hur maskinen kan transporteras över ojämn terräng och på trånga platser. Om arbetsplatsen har ojämna ytor eller om du behöver ta stubbfräsen till svårtillgängliga platser, kan det vara fördelaktigt att välja en stubbfräs med terränganpassade hjul eller specialdesignade egenskaper som gör det möjligt att hantera olika utmanande förhållanden.

För att säkerställa en smidig transport och manövrering av stubbfräsen är det också viktigt att överväga hur maskinen kan fällas ihop eller demonteras för transport. Enklare demontering kan göra det möjligt att spara utrymme under transport och kan vara särskilt användbart om du har begränsat utrymme i transportfordonet.

Vanliga frågor om stubbfräsar

Vad kostar det att hyra en stubbfräs?

Kostnaden för att hyra en stubbfräs varierar beroende på flera faktorer, inklusive var du befinner dig, vilken typ av stubbfräs du vill hyra, hyresperioden och företagets prissättning.

I vissa områden kan du hitta grundläggande stubbfräsar för kortare hyresperioder (till exempel en dag) till priser som kan ligga runt några hundra kronor per dag. För mer avancerade eller kraftfulla stubbfräsar, särskilt för längre hyresperioder, kan kostnaden öka betydligt.

Exempelvis kan priset för en mellanstor stubbfräs med medelstor kapacitet variera från cirka 500 till 1500 kronor per dag, medan mer professionella och större stubbfräsar med hög kapacitet kan kosta uppemot 2000-3000 kronor eller mer per dag. Du kan oftast hyra en stubbfräs under en längre period och komma undan billigare i kostnad per dag.

Det är viktigt att notera att priset för hyra av en stubbfräs också kan påverkas av andra faktorer, som inkluderar eventuella tilläggstjänster, hyresvillkor, transportkostnader och om du hyr maskinen för en längre period kan det finnas möjlighet till rabatt.

För att få en exakt uppfattning om kostnaden för att hyra en stubbfräs rekommenderas det att du kontaktar olika uthyrningsföretag i ditt område för att få offerter och jämföra priserna. Det är också klokt att överväga vad som ingår i hyresavtalet, som underhåll, bränsle och eventuella tilläggstjänster, för att få en bättre uppfattning om den totala kostnaden för hyran.

Vilken stubbfräs är bäst?

Valet av den bästa stubbfräsen beror på olika faktorer och användningsområden. Det finns många olika märken och modeller av stubbfräsar på marknaden, och den bästa för dig beror på dina specifika behov och arbetsförhållanden. Vi på Trädgårdsskolan anser att Werkraft Stubbfräs 15hk ger den bästa kombinationen av pris, funktion och kvalitet på marknaden just nu.

Hur lång tid tar det att fräsa bort en stubbe?

Tiden det tar att fräsa bort en stubbe varierar beroende på flera faktorer, inklusive storleken på stubben, dess rotstruktur, typ av stubbfräs som används, operatörens erfarenhet och markförhållandena på arbetsplatsen. Generellt sett kan mindre stubbar fräsas bort snabbare än större och mer komplexa stubbar.

För mindre stubbar med en diameter på upp till 30 cm och relativt enkla rotstrukturer kan fräsningsprocessen ta några minuter till en halvtimme, beroende på maskinens kapacitet och effektivitet.

Medelstora stubbar med en diameter på 30-60 cm kan ta längre tid att fräsa bort, kanske upp till en timme eller mer, speciellt om rotstrukturen är mer komplicerad och kräver extra arbete.

För stora stubbar med en diameter på över 60 cm kan fräsningsprocessen ta flera timmar, eller i vissa fall kan det krävas upprepade pass med stubbfräsen för att helt ta bort stubben.

Det är viktigt att notera att varje arbetsplats och varje stubb är unik, så det är svårt att ge en exakt tidsram för hur lång tid det tar att fräsa bort en stubbe. Om du är osäker på hur lång tid det kan ta för en specifik stubbe, är det bäst att konsultera med en professionell stubbfräsningsfirma eller hyra ett erfaret team för att få en bättre uppskattning baserat på arbetsförhållandena.

Foto av författare

Skrivet av: Filip

Filip är vår ledande trädgårdsexpert och redaktör. Han har mer än 10 års erfarenhet inom trädgårdsskötsel och studerar till ingenjör. Med sin erfarenhet och kompetens inom trädgårdsskötsel och ingenjörskonst kan han utnyttja sina förmågor för att hitta de bästa trädgårdsprodukterna.

Lämna en kommentar