Bästa Utomhusfärg 2024 – Stort Test av Utomhusfärger

Observera att vissa länkar på vår webbplats kan vara affiliatelänkar, vilket innebär att vi får provision på ditt köp. Det låter oss fortsätta skriva artiklar som är gratis att läsa! Du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

Med så många alternativ att välja mellan, kanske du undrar hur du kan begränsa den gigantiska listan över de bästa utomhusfärgerna för att säkerställa att du väljer den bästa utomhusfärgen för ditt specifika hem, plats och behov. Du kan behöva en bra utomhusfärg om du ska måla staket, sandlåda, eller något helt annat. Vi är här för att hjälpa dig med det steget också.

Här ger vi några snabba tips om saker att tänka på när du ska välja bland det breda utbudet av färgalternativ på marknaden. Du vill ha det bästa av det bästa för ditt utvändiga målningsarbete – och vi hjälper dig att begränsa det!

Snabb översikt över bästa utomhusfärgerna 2024

De bästa utomhusfärgerna 2024

1. Cuprinol Täckfärg – Bäst i Test 2024!

Cuprinol Täckfärg - Bäst i Test

Den här utomhusfärgen från Curpinol är den som är testvinnaren 2024. Det här är Curpinols mest hållbara produkt och just denna lämpar sig bäst till målning av träfasader. Färgen är av mycket hög kvalitet och håller upp till 16 år och har genom ett unikt bindemedel självrengörande egenskaper.

Färgen har en konsistens som gör att den är lätt att applicera och kan påfäras i tjocka skikt, vilket sparar både tid och pengar. Dessutom så har den bra utflytning vilket gör att den får en bra täckande förmåga. Utomhusfärgen fick också relativt högt betyg i Folksams test av utomhusfärger 2018. Ett stort plus är också att torktiden är kort, så en regnskur efter en timme efter målning är absolut inga problem. Efter bara två timmar så kan man måla över utomhusfärgen, och fylla på med fler lager, vilket gör att det går snabbt att färdigställa dina projekt.

Med det sagt har den här färgen många goda kvaliteter när man ska måla på trä. Den är dessutom förhållandevis billig, och kostar inte skjortan som många andra utomhusfärger gör. Bäst i test när du ska måla på trä!


2. Nordsjö Utomhusfärg One Super Tech – Bästa premiumval

Nordsjö Utomhusfärg One Super Tech - Bästa premiumval

Nordsjös utomhusfärg One Super Tech är deras bästa fasadfärg som är speciellt framtagen för träfasader. Det är en självrengörande färg som har en tjock konsistens vilket skapar ett färgskikt som ger extremt bra täckförmåga och kulörbeständighet.

Denna utomhusfärg är märkt med Svanen & EU-Blomman vilket är några tecken på att den är relativt hållbart framtagen. Ett stort plus är också att färgen kan hålla i upp till 16 år. Torktiden är dessutom kort och ligger på endast 1 timme. På liknande sätt så är den övermålningsbar efter 2 timmar, vilket möjliggör att enkelt kunna färdigställa ditt målningsarbete utomhus. Den finns dessutom i ett flertal olika färger såsom vit, röd och svart.

Priset är något på den högre sidan, men med tanke på att det här är lite mer av en premiumfärg så kan man förstå det. Vill du bara ha vanlig färg så kanske detta inte är den bästa, men för dig som verkligen vill använda en lyxig utomhusfärg så är det här ett utmärkt val.


3. Falu Rödfärg Röd – Bästa billiga

Falu Rödfärg Röd - Bästa billiga

Falu rödfärg är nog en färg som alla känner igen, och det här är vår favorit bland dem. Det här är en av Sveriges populäraste utomhusfärger, och rödfärgens historik kan spåras ända till 1500-talet. Vi tycker att den presterar mycket bra när vi har provmålat med den.

Denna utomhusfärg har en torktid på 1 dygn men är klibbfri efter endast 1 timme. Det som är fint är att Falu Rödfärg Original baseras på naturliga pigment från Falu gruvas mineralisering och kulören kan därför variera något mellan tillverkningspartier, vilket ger en unik detalj i varje utomhusprojekt.

Färgen är mycket fräsch och en 10-litersburk Falu Rödfärg Original räcker till cirka 30 m². Därtill är det här nog en av de billigaste utomhusfärgerna man kan hitta. Vill du därför representera Sveriges kultur och historia och ge dina utomhusprojekt en nostalgisk känsla, ja då är den här utomhusfärgen perfekt för dig!


4. Nordsjö Tinova Primer Exterior – Bästa grundfärg

Nordsjö Tinova Primer Exterior - Bästa grundfärg

Om du behöver en bra grundfärg när du ska göra en ny- och underhållsmålning av träkonstruktioner utomhus så är det här den perfekta utomhusfärgen. Färgen gör sig mycket bra med träet och säkrar optimal vidhäftning på efterföljande behandling. Grundfärgen tränger in i underlaget och motverkar fuktinträngning och sprickbildning vilket ger ett långvarigt och effektivt skydd.

Denna utomhusfärg finns bara i vit, men detta är den färg som är bäst när man ska måla med grundfärg. Den finns dock i små burkar då man kan välja mellan volymerna 1 liter, 2,5 liter eller 10 liter. Utomhusfärgen är också billig när man granskar dess literpris.

Med det sagt är det här en av de bästa utomhusfärgerna, speciellt om du behöver en bra grundfärg. Den är billig, ger en bra effekt på träet och finns även i små burkar. Ett av de bästa valen om du frågar oss!


Vad du ska tänka på när du väljer den bästa utomhusfärgen för ditt projekt

Låg VOC

Vad är VOC? Kort sagt, de är ”flyktiga organiska ämnen” som avger giftiga ångor. Många färger av den oljebaserade sorten är tyngre på VOC i ett försök att förbättra deras hållbarhet och påskynda torktiden; dock kan du hitta VOC i vissa akryl- och latexfärger också, i mindre utsträckning. Den övergripande trenden är att helt och hållet ta bort VOC från färg, men tills det målet är uppnått, vill du notera VOC-innehållet i vilken färg du än väljer, särskilt om du är känslig för ångor.

En målare som bär en mask för att skydda mot VOC

Varaktighet

När det gäller att välja den bästa utomhusfärgen för ditt projekt vill du ha ett målningsarbete som håller och är värt tiden och pengarna du lägger ner i det! Av den anledningen kanske du vill överväga högkvalitativa latex- och akrylfärger, eftersom dessa vanligtvis är tjockare, hårdare och har ett bättre förhållande mellan pigment och fast material än några av de lägre kvalitetsfärgerna på marknaden.

Om du är på jakt efter oljebaserade färger, observera dock att dessa tenderar att vara tunnare av naturen än latex eller akryl, vilket inte återspeglar deras övergripande kvalitet. Dessutom, medan de är mer hållbara, tenderar oljebaserade färger att gulna snabbare och innehålla en högre nivå av VOC.

Torktid

Torktiden går djupare än bara våt-att-beröra eller redo för ett andra lager; det finns ett ytterligare steg som kallas ”härdning”, vilket är när alla flytande ingredienser i färg har avdunstat. Detta kan variera beroende på färgtyp, med latex och akryl som vanligtvis tar ett par veckor att härda, och olja tar upp till en månad – allt beroende på luftfuktigheten och värmenivåerna i miljön. Försiktighet bör iakttas för att undvika att luta saker mot en ohärdad yta, så det bör du ta hänsyn till när du väljer vilken färg med vilken härdningstid som är bäst för dina behov.

Färgens hållbarhet

Att välja en färg är ett viktigt steg, eftersom nyansen av ditt hem gör ett djärvt uttalande. Du vill ha en färg som håller, så se till att välja en färg av högre kvalitet, eftersom dessa vanligtvis innehåller bättre pigment med mindre blekning över tiden.

Måla ett staket ljusgult

Billigare färger, även om de är billigare, innehåller ofta fyllmedel som gör att ditt målararbete mattas ut snabbare – vilket betyder att du kommer att lägga mer tid och ansträngning i det långa loppet för att måla om ditt hem! Observera också att mörkare utomhsfärger naturligt tenderar att blekna snabbare, så du bör välja ett färgschema som beaktar solexponeringen i just ditt område.

Vädermotstånd

Det går inte att undvika väder och vind, så du vill ha en färg som kan stå emot det tuffaste och vackraste vädret i din specifika region. Oljebaserade och akrylbaserade färger tenderar att vara populära för sin rengöringsbarhet och hållbarhet mot regn i synnerhet, men om du väljer ett akrylalternativ, se till att det är helt akrylbaserad, inte partiellt. Annars kanske det inte finns tillräckligt med akryl i formeln för att helt försegla vattnet, vilket kan leda till spröd, sprickbildande, flagnande färg.

Klimatfaktorer

Din regionala plats är verkligen viktig när du väljer rätt utomhusfärg! Olika färger är gjorda för att tåla olika miljöfaktorer – såsom styrka och daglig varaktighet av solljus, exponering för regn, temperaturvariationer osv. Alla dessa kommer att ha en effekt på hur din färg håller.

Om du bor i ett område med svalare temperaturer, se till att välja en färg som torkar bra i det klimatet; samma sak om du bor i en varmare region. För fuktiga platser som får mycket regn rekommenderas en mögelbeständig formel, medan en mycket solig plats kräver en UV-beständig istället. Alla dessa och fler är faktorer behöver du ta hänsyn till när du väljer den bästa utomhusfärgen för ditt utomhusprojekt.

Ytfaktorer

När du målar utomhus, om du inte arbetar på en rå, omålad yta, vill du i allmänhet använda samma typ av färg som exteriörens tidigare skikt – latex över latex, olja över olja, osv. Medan det finns undantag från denna regel, kan lösningsmedlen i olika färgtyper orsaka sprickbildning, flagning, bubbling och andra oönskade resultat.

Måla sidospår

Dessutom vill du se till att du använder en färg som är kompatibel med den typ av sidospår du har på det du ska måla. Vissa färger binder inte bra till vissa ytor, vissa är skräddarsydda endast för trä, andra för vinyl och så vidare. Det är viktigt att bekanta dig med ditt hems befintliga färg- och yttyper för att garantera att du väljer det bästa alternativet för din unika utomhusyta!

Förberedelse och tillämpning

Även om detta kan förlänga processen lite och kräver lite extra omsorg, är det viktigt att se till att du förbereder den yttre ytan för att ta emot din färg så att inte allt ditt hårda arbete, tid och pengar går till spillo! Om du tar dig tid att ta bort lös eller flagnande färg, kraft- eller handtvättsytor och torka dem noggrant innan du målar kommer du att få maximal framgång. Om du har alger, mossa, svartmögel och lava på fasaden kan du tvätta fasaden med exempelvis Algrent.

Du kommer också att vilja förbereda dina utomhusområden för ditt målarjobb, med hjälp av överdrag, målartejp, etc. Notera eventuella ytor som matplatser och lekplatser för barn, och tänk på vilken typ av färg du kommer att använda för att säkerställa att inga gifter kommer i kontakt med mycket trafikerade områden.

Dessa få extra steg hjälper till att säkerställa att arbetet du lägger ner på att välja den bästa exteriörfärgen inte går till spillo!

Vanliga frågor om utomhusfärger

Kan man använda utomhusfärg inomhus?

Om färgburken säger att man kan använda färgen både inomhus och utomhus borde det verkligen gå bra att använda den inomhus. Men om det inte gör det bör du bara använda utomhusfärger utomhus. Det är viktigt att välja en färg med en låg halt av flyktiga organiska föreningar (VOC) för inomhusytor för att undvika lukt och potentiellt giftiga kemikalier. Du bör inte använda inomfärg utomhus eftersom den inte är utformad för att hålla emot de hårda väderförhållandena, inklusive starkt solljus. 

Du behöver en färg som kommer att överleva alla årstider under lång tid. Kontrollera alltid garantin som tillverkaren ger när du köper färg, speciellt om du har ett större område att täcka eftersom det kommer att vara en betydande investering.

Utomhusmålning görs om i snitt vart sjunde år. Även om det är väldigt ovanligt så erbjuder vissa tillverkare livstidsgaranti. Du kan mäta den övergripande kvaliteten på färgen helt enkelt genom att acceptera att ju lägre antal år i garantin, desto lägre kvalitet.

Hur mycket utomhusfärg behöver du till ditt hus?

Som med alla målningsuppgifter, vill du köpa tillräckligt med färg för att ge gott om täckning och flera lager, efter behov. För att måla utsidan av ditt hem, beräkna först hur många kvadratmeter som ska målas. Dela sedan det med täckningsområdet som anges på färgbehållaren för att avgöra hur många du behöver.

Hur tar man bort utomhusfärg?

För att få bort färg från ytor utomhus måste den skrapas eller slipas bort. En spackel eller färgskrapa kan fungera på ställen som redan flagnar, men friktion behövs vanligtvis för att ta bort färgen på andra ställen. Sandpapper som används på en band- eller orbitalslipmaskin är bra, men undvik hårdare märken från roterande slipmaskiner, högtryckstvättar och sandbläster. Allt som använder vatten för att ta bort färg rekommenderas inte eftersom det kan införa fukt i materialet som leder till mögel.

För särskilt svårborttagbar utomhusfärg kan du använda en värmepistol för att smälta färgen, vilket gör det lättare att skrapa bort. Det finns kemikaliebaserade produkter som även kan strippa färg, men dessa har vanligtvis giftiga ingredienser som kan skada användaren och miljön, så de rekommenderas inte. 

Behöver du en grundfärg för utomhusfärg?

På bart trä krävs vanligtvis en grundfärg. Kombinationsprodukter med färg och grundfärg kräver dock ingen separat grundfärg.

Vad kostar 10 liter utomhusfärg?

Det beror på vilken färg du köper, men vanligtvis kostar 10 liter utomhusfärg mellan 1500-3500 kronor.

Vilken typ av färg är bra för utomhusbruk?

All färg avsedd för användning utomhus ska märkas som ”utomhusfärg”. Färger som används uteslutande inomhus innehåller inte de ingredienser som krävs för att motstå skador från regn, snö och temperaturfluktuationer.

Foto av författare

Skrivet av: Filip

Filip är vår ledande trädgårdsexpert och redaktör. Han har mer än 10 års erfarenhet inom trädgårdsskötsel och studerar till ingenjör. Med sin erfarenhet och kompetens inom trädgårdsskötsel och ingenjörskonst kan han utnyttja sina förmågor för att hitta de bästa trädgårdsprodukterna.

Lämna en kommentar