Bästa Droppbevattning 2024 – [Köpguide & Bäst i Test]

Observera att vissa länkar på vår webbplats kan vara affiliatelänkar, vilket innebär att vi får provision på ditt köp. Det låter oss fortsätta skriva artiklar som är gratis att läsa! Du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

Att komma ihåg att vattna din trädgård kan vara en utmaning. Semester, hektiska scheman och förändrade väderförhållanden kan alla lämna blommor, grönsaker och buskar törstiga. Men installera ett av de bästa droppbevattningssystemen, som säljs i kit som innehåller allt du behöver, så löser du detta vanliga problem. Droppbevattning är ett system av slangar, munstycken, vattenspridare och rör som levererar rätt mängd vatten till varje anläggning, vilket hjälper dig att undvika både under- och övervattning. De bästa droppbevattningssystemen, när de är inställda på en timer, vattnar automatiskt och är lätta att installera och underhålla. Det finns även droppbevattningssystem inriktade på olika typer av trädgårdar men också för droppbevattning för växthus. Så fortsätt läsa för att lära dig hur dessa bekymmersfria vattensystem fungerar och se våra rekommendationer för några av de högst rankade systemen:

     
backpac Gardena AquaBloom
(Bäst i Test)
Se billigaste pris & läs mer
backpac Droppbevattningssystem GreenLine Solcell EcoAqua 12
(Populärast)
Se billigaste pris & läs mer
cordlessblower GreenLine Solcell EcoAqua Dripsystem
(Premiumval)
Se billigaste pris & läs mer
cordlessblower Gardena Micro-Drip-System
(Billigast)
Se billigaste pris & läs mer

>> Klicka här för att se fler bra droppbevattningssystem <<

Vad är ett droppbevattningssystem?

Ett droppbevattningssystem används för att droppa vatten långsamt vid växternas rötter. Det fungerar med lågt tryck och ger växterna en låg volym vatten regelbundet.

Denna metod för att vattna växterna hjälper till att hålla ogräs borta, spara vatten och hålla plantorna friska. Det hjälper dig att spara tid och pengar du skulle spendera på att vattna växterna.

Typer av munstycken i droppbevattningssystem

Droppbevattningssystem kräver flera olika munstycken. Beroende på din trädgårds design och behov kommer några av dessa munstycken att vara bättre lämpade än andra. Innan du försöker planera ditt bevattningssystem bör du bekanta dig med följande typer av munstycken, var och en med styrkor och svagheter som är värda att överväga.

Sprutor med mikrospray

Sprutor med mikrospray är användbara enheter som kan få ut det mesta av ett droppbevattningssystem med lågt tryck. De installeras bredvid högre växter eller används för att träffa några växter med större vattenbehov medan de lämnar mindre behövande växter ensamma. De är utformade med förbättrat sprayområde jämfört med andra bevattningstyper med samma tryck. 

Punktsprutare

Denna sprutare är ofta omtyckt av trädgårdsmästare och bra för växter som inte gör sig bra med vatten på sina löv (som tomater och aubergine). Punktkällan är inte justerbar och har förinställda munstycken som distribuerar en viss mängd vatten till en växt per timme . De är utmärkta för användning med ”satellit”-plantor i planteringar och hängande korgar, liksom känsliga grönsaker. Punktsprutare kan installeras via några olika metoder:

  • Ansluts direkt i huvudslangen.
  • Installerad under anläggningen med en slang som ansluter till huvudslangen.
  • Ansluts till huvudslangen med en slang som går till anläggningen.

Oavsett hur du installerar detta droppbevattningssystem är de vanligtvis förinställda vid ½, 1 eller 2 GPH (gallon per timme). Du måste använda tillverkarens diagram för att bestämma rätt munstycke för just dina växter. För mycket vatten kan dränka växter som föredrar att vara lite torra, medan för lite vatten kommer att hämma en växts potential.

In-line dropputsläpp

För de med en mer avslappnad inställning till bevattning i trädgården är in-line dropputsläpp ett snabbt och enkelt sätt att fördela vatten. Dessa droppbevattningssystem har mindre diameter än huvudslangen men kan komma i olika längder. Munstycken är inbyggda i slangar i hela dess längd, vilket gör det möjligt för trädgårdsmästare att väva slangen mellan växter och ge vatten utan att lägga en massa munstycken i huvudslangen. Detta är en underhålls- och läckreducerande bevattningsmetod.

Priserna på In-line dropputsläppsbevattning skiljer sig från punktsprutaremodeller, eftersom de inte bestäms av GPH betyg. Generellt sett finns slangar i 6 mm och 12 mm diametrar, med längder på mellan 150 och 300 mm. Kontrollera tillverkarens information för att avgöra vad du behöver för dina specifika trädgårdsbehov.

360-graders sprutare

Ett potentiellt användbart tillskott till ditt droppbevattningssystem är små sprinklerdysor med lågt tryck som är fasta i marken och anslutna till droppsystemets huvudslang. De sprutar vatten i ett 360 graders mönster och träffar alla växter runt dem. De är extremt hjälpsamma i ett kluster av blommor och växter eftersom de minskar behovet av individuella munstycken.

Dessa sprutare hakas fast i huvudslangen med en kort slang. De är enkla att installera och flytta om, och tryckjusteringar är lätta att göra när som helst. Deras munstycke kan skruvas in eller ut för att reglera vattenflödet.

Relaterat inlägg: Bästa fiberduken

Vad du bör tänka på när du köper ett droppbevattningssystem

Nu när du är bekant med de olika typerna av droppbevattningssystemen kan du fokusera på att skapa din trädgårds idealiska system. Storleken och typen av trädgård, tillsammans med typen av jord och andra faktorer, är värda att notera och planera för. Här är några faktorer att tänka på när du köper ett droppbevattningssystem.

Storleken på trädgården

Storleken på din trädgård kommer att avgöra systemets installation och det kit du behöver. För mindre trädgårdar räcker ofta ett enda kit för att installera ett effektivt droppbevattningssystem. Större trädgårdar kan kräva ytterligare slangar och sprutare. Du kanske till och med tycker att du har det bättre med två separata system som körs vid olika tidpunkter till olika platser runt din egendom.

Växttyper

Olika växtarter kräver olika mängder vatten. Beroende på vad du odlar kan du behöva bli kreativ med ett system med in-line- och punktsprutare. Ett av de stora värdena i ett droppbevattningssystem är hur flexibla de är. Om det är utformat korrekt kan ett enda system vattna en mängd olika växter.

Jordtyp

Det finns sex olika typer av jord – lera, sandig, siltig, torvig, krita och lerig – alla med varierande näringsinnehåll och dräneringsegenskaper. Det är viktigt att förstå vilken typ av jord du har så att du kan välja det bästa droppbevattningssystemet för dina behov. Generellt sett är trädgårdsmark en fin blandning av dessa jordtyper och tenderar att erbjuda en bra blandning av näringsämnen och vattenhållningsförmåga. Om du vattnar växter som är upphöjda eller pallkragar fyllda med trädgårdsjord, borde du inte ha mycket problem att få ett droppbevattningssystem att fungera för dig.

Flödeshastighet

När du väl har bestämt vilka växter och mark du har kan du räkna ut växternas vattenbehov och välja rätt utsläpp.

Även växter med lågt vattenbehov kan drabbas av snabbt dränerande, snabbtorkande jordar. I det här fallet måste du öka storleken på punktkällans sändare eller använda in-line-slangar med närmare sprutavstånd. Tänk på en 1 GPH-sändare eller 9-tums avstånd för dessa scenarier. Du kan till och med överväga att ändra jorden till gödsel eller torvmossa med hjälp av en bra gödningsspridare för att öka näringsämnena och sakta ned dräneringen.

Växter med högt vattenbehov i dåligt dränerade jordar kan också drabbas om de är övervattnade. Om det här är situationen i din trädgård kan det vara bättre att du köper halva gallonemitter eller 12-tums inbördes slangar för att förhindra att dina växter drunknar. Du kanske också bör lägga lite sand i marken för att öka dräneringen.

Tryckkompensation

Mängden tryck som strömmar genom ett droppbevattningssystem kan fluktuera, beroende på bland annat slanglängd och trädgårdshöjd. Detta kan få vattnet att rinna på ett annorlundare sätt än du planerat, med mer eller mindre vattenflöde beroende på tryck.

För att bekämpa detta är de bästa droppbevattningssystemets munstycken tryckkompenserande genom deras design. De kommer att avge samma mängd vatten oavsett trycket vid deras inlopp (där de fäster vid huvudslangen). De ger konsekventa vattningsförhållanden och säkerställer att alla växter längs systemet förblir vattnade.

Filter

Du kanske inte anser att ett filter är viktigt för ditt droppsystem – förrän du får igensättning i din 6 mm slang. Vattensystem innehåller ofta sediment, smuts eller till och med spår från metallrör, som alla kan leda till hinder som begränsar vattenflödet.

Ett inbyggt filter skyddar ditt system från dessa tryckblockerande partiklar. De installeras vid slangkranen och fångar hinder innan de kan komma in i systemet. Om du märker att vattenflödet börjar minska i hela ditt system är det en säker insats att du måste ta bort filtret och rensa det.

Självspolning

Smuts, små insekter och andra hinder kan ta sig in i ett droppbevattningssystem genom munstyckena – och filter kan tyvärr inte förhindra alla dessa inkräktare. Vissa system har dock automatiska spolventiler som hjälper till att minska risken för intrång. Dessa ventiler installeras i slutet av systemet och öppnas automatiskt när trycket i systemet sjunker (som när vattnet stängs av). Restvatten rinner ut ur systemet genom dessa öppna ventiler och rensar en del av sedimentet som har samlats upp.

Inbyggda backventiler

Vattnet till ditt hem kan förändras om vattentrycket plötsligt sjunker när ditt droppsystem är igång. I ett sådant fall kan slangkranen mata tillbaka vatten från droppsystemet till huset, vilket resulterar i ett förorenat vattensystem som inte är säkert att dricka eller använda för bad.

För att minska denna risk, installera en backventil i ditt system. Dessa ventiler låter vatten flöda i en riktning och stängs av automatiskt när mottryck uppstår eller trycket i systemet bakom det sjunker. Om ditt droppbevattningssystem inte levereras med en backventil är det viktigt att köpa en och installera den vid slangkranen.

Automatisk timer

Inte alla system har automatiska timers, men de flesta system kommer att dra nytta av en. Dessa programmerbara ventiler slås på vid en viss tid och körs under ett visst intervall. Du kan välja den exakta mängden vatten som ditt system får utan att aktivera systemet manuellt. Du får anmärkningsvärt konsekventa resultat i din trädgård och du kommer att kunna reglera din vattenanvändning perfekt. Dessutom behöver du inte komma ihåg att sätta på eller stänga av ditt droppbevattningssystem.

Garanti

Kontrollera om droppbevattningssystemet har en garanti. Det är bra att ha en eftersom den skyddar din investering om något går fel.

Våra toppval

Behöver man egentligen ett droppbevattningssystem?

Vi tror att alla som har en trädgård med många växter kan använda ett droppbevattningssystem. Du kan använda den för din innegård upphöjda trädgårdar, containrar, buskar och gräsmatta.

Du kan använda detta system för att vattna växterna regelbundet med hjälp av en timer. Detta hjälper dig att spara tid och pengar.

Du kan ställa in systemet för att vattna varje växt på rotnivån vilket hjälper till att spara mycket vatten än den traditionella vattningsmetoden.

Eftersom vattningen bara är på rotnivån minskas chansen att ogräs växer i trädgården.

Växterna får precis rätt mängd vatten. Så det finns inga problem med över- eller undervattens.

Droppbevattningssystemet använder flexibel slangkonfiguration som gör det enkelt att nå alla växter i din trädgård. Du behöver inte oroa dig för att ändra din trädgård så att det passar droppbevattningssystemet.

Fördelarna med att ha ett droppbevattningssystem

Från enkel installation till automatisk vattning till lite underhåll, kommer droppbevattningssystem att skapa en bättre trädgård för ditt hem.

Droppbevattningssystem är enkla att installera eftersom de kräver lite eller ingen grävning. Huvudfördelningsslangarna finns i färger som matchar din kompost och de klibbar på plats med häftklammer. Munstyckena installeras med taggbeslag som skjuts in i fördelningsslangen för hand. De kan sedan installeras var som helst i trädgården genom att sätta in en stav i marken.

Automatisk bevattning är utan tvekan den största fördelen med droppbevattning. När du är bunden till en automatisk timer kan du vara säker på att din trädgård får vatten varje dag, oavsett om du är hemma eller inte. Genom att para ihop rätt munstycke till växterna vet du också exakt hur mycket vatten varje får per timme.

Droppbevattningssystem är underhållsfria. Spola bara systemet när du märker minskat flöde så kommer du tillbaka på kort tid. Även reparationer är enkla. Om en slang går sönder skär du bara endera sidan av den och installerar en slanganslutning. Även husägare med väldigt lite DIY-erfarenhet klarar att underhålla ett droppbevattningssystem.

Hur man underhåller ett droppbevattningssystem

Det är viktigt att underhålla ditt droppbevattningssystem för att hålla det i bästa skick under kommande år. Du måste utföra underhåll en eller två gånger per år om du har ett bra droppbevattningssystem.

Det första är att kontrollera om det finns trasiga eller icke-funktionella komponenter i systemet. Dessa måste bytas ut.

Kontrollera att systemets tryckregulator fungerar bra. Lågt eller högt tryck kommer att orsaka problem med systemet. Högt tryck kan få munstyckena att försvinna ut från slangen, vilket leder till slöseri med vatten.

Om tryckregulatorn fungerar bra, justera trycket enligt dina behov om det har förändrats.

Kontrollera om det finns några läckor i systemet. Du måste antingen lappa upp dem eller byta ut de defekta komponenterna.

Kontrollera att värdena i systemet fungerar som förväntat.

Det är bra att använda ett filter i ditt droppbevattningssystem. Detta är fördelaktigt när vatten kan innehålla kemikalier och sediment som täcker systemet.

Om du använder ett filter, se till att det inte blir igensatt. Du kan behöva ta ut filtret och städa upp det eller byta ut dem.

Täck droppbevattningsslangen med jord eller kompost. Detta hjälper till att minska avdunstningen på grund av värme. Och skyddar slangen från värme och skador.

Vanliga frågor om ditt nya droppbevattningssystem

Eftersom droppbevattningssystem och deras olika delar kan vara okända för många människor, så är här några svar på de två vanligaste frågorna som folk ofta har om droppbevattningssystem.

Hur installerar man ett droppbevattningssystem?

Bevattningssystem säljs vanligtvis i kit med alla beslag som behövs för att anslutas till en vattenkälla i ditt hem. Då handlar det bara om att välja hur man ska köra huvudslangarna och var du vill att dina munstycken ska vara. Munstyckena installeras längs huvudslangen genom att sättas på sina taggade plastbeslag var du än väljer, helst nära de växter du vill vattna.

Hur lägger man ut ett droppbevattningssystem?

Den enklaste metoden för att lägga ett droppbevattningssystem är att använda in-line sprutare. Dessa slangar kan orka runt en trädgård mellan växter och blommor. Ett annat tillvägagångssätt, något mer komplicerat, är att skapa zoner (dvs. ett stativ med flera växter i ett område) och köra olika grenar av sprutning till dem från huvudfördelningsslangen.

Hur vi utförde testet

Vi testade olika droppbevattningssystem genom att först rådfråga experter inom området om deras bästa droppbevattningssystem. När vi sedan fått veta de droppbevattningssystem som de tycker är bäst så har vi själva gått igenom deras lista och provat de i vår egen trädgård. Vi har med hjälp av detta testat alla droppbevattningssystem på denna lista i ett flertal olika miljöer och kommit fram till den slutsats som beskrivs i denna artikel. På detta sätt kan du som läsare vara säker på att vi har testat olika droppbevattningssystem på marknaden och valt ut de allra bästa.

Foto av författare

Skrivet av: Filip

Filip är vår ledande trädgårdsexpert och redaktör. Han har mer än 10 års erfarenhet inom trädgårdsskötsel och studerar till ingenjör. Med sin erfarenhet och kompetens inom trädgårdsskötsel och ingenjörskonst kan han utnyttja sina förmågor för att hitta de bästa trädgårdsprodukterna.

Lämna en kommentar