Bästa Fågelmatare 2024 – [Köpguide & Bäst i Test]

Observera att vissa länkar på vår webbplats kan vara affiliatelänkar, vilket innebär att vi får provision på ditt köp. Det låter oss fortsätta skriva artiklar som är gratis att läsa! Du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

Få av oss kommer att glömma hur högt fåglarna lät våren 2020, eftersom vår värld blev kusligt tyst under denna periods lockdown. I början av pandemin blev fågelskådning populärt när människor upptäckte en ny uppskattning av den naturliga världen. Att investera i en fågelmatare är ett sätt att ta din hobby till nästa nivå, så att du kan hålla koll på kardinalerna och finkarna som flockar till din trädgård. Om du har tid och färdigheter att bygga din egen fågelmatare, så har du ännu mer makt över fåglarna. Men om du hellre vill hålla i ett betalkort än en hammare, är fågelmatare relativt billiga – och det finns gott om stilar på marknaden för att locka de fåglar du vill se mest.

Snabb översikt över bästa fågelmatare 2024

     
backpac WILDLIFE FRIEND Fågelmatare
(Bäst i Test)
Se billigaste pris & läs mer
backpac Stor fågelmatare för fönster
(Populärast)
Se billigaste pris & läs mer
cordlessblower Fågelmatare med kamera, AI, WiFi och mer från sainlogic
(Premiumval)
Se billigaste pris & läs mer
cordlessblower Relaxdays Fågelmatare
(Bästa billiga)
Se billigaste pris & läs mer

>> Klicka här för att se fler fågelmatare <<

Grunderna i fågelmatning

Fåglar kräver bara tre saker för att uppmuntra dem att återvända till din plats: färskt vatten att dricka och bada i, gott om skydd för att bo och gömma sig och en tillräcklig mängd kvalitetsmat att äta.

 • Varje fågelmatare du köper ska vara lätt att fylla, tom och ren.
 • Plastmatare bör förstärkas med metall runt matningsportarna för att förhindra ekorrar.
 • Sittpinnar ska vara av metall eller en utbytbar plugg.
 • Trådelar av matare ska vara gjorda av väderbeständigt ceder eller fläckat / målat för att skydda mot fukt.
 • Lägg till en bekväm vattenkälla, som ett fågelbad eller en vattenfunktion, i din trädgård för att locka ett större antal och olika fåglar.
 • Fågelholkar eller fågelhus uppmuntrar fåglar att stanna och uppfostra sina familjer nära ditt hem. Dessutom behöver fåglar skydd mot sina naturliga fiender, så utfodringsområden bör vara utom räckhåll för katter och andra rovdjur.

Tips: Cirka 1 miljard fåglar dör av att flyga in i fönster varje år. Minska risken för fågelkollisioner genom att placera fågelmataren mindre än 1 meter från ett fönster eller mer än 9 meter bort. Mobiler, ogenomskinliga dekorationer och fruktträd utanför fönstren hjälper också till att avleda fåglar från glaset.

Lista på bästa fågelmatare

Typer av fågelmatare

Varje art eller typ av fågel har ett särskilt sätt att äta i sin naturliga miljö. Vissa fåglar gillar att hålla fast vid något, såsom bark, när de äter. Andra föredrar att ha båda fötterna ordentligt fästa på marken. De mest framgångsrika fågelmatarna i trädgården har ett sortiment av olika matare, installerade i olika höjder för att simulera hur fåglar äter i naturen. För att göra din trädgård till en buffé för fåglarna, inkludera en mängd fågelmatare, såsom följande.

Rörmatare

Dessa långa cylindrar är vanligtvis gjorda av klart poly eller trådnät, ofta med sex eller fler matningsportar. Cylindermaterialet påverkar vilken typ av utsäde det rymmer (vilket också kommer att anges i matarens instruktioner). Om cylindern är gjord av ett fast material eller ett mycket fint trådnät, kommer den att innehålla en liten tistel (nyjer) utsäde, som annars skulle falla ut ur ett större nät. Tistel är en favorit hos finkar, och vissa rörmatare kallas finkmatare. Om cylindern är gjord med 6 mm eller större nät är den idealisk för större solrosfrön. Vissa rörmatare har utfodringsportar med sittpinnar, vilket gör dem till en favorit för fåglar som är fisk, såsom finkar, blåfåglar, fiskmåsar, och kardinaler. Andra kräver att fåglar klamrar sig fast på trådnätet och bjuder på hackspettar, nötfångare och mesfåglar.

Hoppmatare

Dessa populära fågelmatare innehåller en central behållare som är fylld med mat, med hål eller en slits i botten som gör att gravitationen kan fördela fröet på en bricka. Utformningen av matartratten kan vara enkel eller kan vara en detaljerad kopia av ett utsmyckat lusthus eller stuga. Så länge som funktionaliteten är sund bryr sig inte fåglarna, och du kan välja en matare som kompletterar ditt landskap – eller helt enkelt får dig att le!

Plattformsmatare

Ibland kallas brickmatare, dessa konstruktioner består av en öppen plattform utan fröförvaringsområde. De är utformade för att locka fåglar som äter på marken, som kardinaler och sorgduvor, men kommer också att locka många andra fåglar. Eftersom de är utan tak måste brickan ha dränering (eller helst vara gjord av ett fint trådnät) för att förhindra att frön sitter i vatten. Fröet måste fyllas på ofta. Installera brickan på marken eller på en höjd.

Talgbollsmatare

De två vanligaste talgbollsmatarna är matare gjorda av metallgaller för fyrkantiga talgbollar och upprättstående rör utformade för runda talgbollar. Vanligtvis tillverkad av nötköttfett blandat med frön eller torkade bär, är talgbollar en hög energi, näringsrik mat som är särskilt attraktiv för hackspettar, blåfåglar och nötfåglar. Eftersom talg tenderar att mjukna vid varmt väder, brukade det vara begränsat till svalt väder; emellertid finns det nu smältresistenta talgbollar som är lämpliga för användning året runt.

Fruktmatare

Speciellt briljant färgade fåglar lockas av färsk frukt och gelé. Matare som rymmer en halv apelsin och/eller har små portar för geler, är magneter för dessa skönheter.

Nektarmatare

De flesta nektarmatare är utformade för att locka kolibrier. Häng en på samma plats i din trädgård, håll den fylld hela sommaren, och när kolibrierna hittar den kommer de tillbaka år efter år. För att göra hemlagad ”nektar” kombinerar du 1 del socker med 4 delar vatten, värmer upp tills det kokar och allt socker har lösts upp och låt det svalna innan du fyller på fågelmataren. För att förhindra förstörelse och mögel som kan skada fåglar, bör mataren tömmas, rengöras och fyllas på varannan dag under varmt väder.

Fönstermatare

Få en närmare titt på dina fjädervänner! De flesta fönstermatartyper fästs på glaset med sugproppar, så de tenderar att vara små och lätta. Eftersom de bara får plats med några få portioner med frön, placera dem där det är bekvämt att fylla på dem.

Mat i fågelmataren

Solrosfrö

Om du bara matar en typ av mat, så välj solrosfrö av svart olja, den favorit som du kan använda för att locka till sig det största utbudet av fåglar. Rik på oljor och näringsämnen med ett tunt skal som är lätt att knäcka. Större, tjockare skalade randiga solrosfrön är tuffare att öppna, vilket gör dem lämpliga för större fåglar med starka klor.

Tistelfrö

En magnet för finkar, tistel (även kallad nyjerfrö) kräver specialdesignade fågelmatare, ofta rör med små matningsportar eller gjorda av fint trådnät. Annars betyder fröets lilla storlek att det tenderar att falla ut ur fågelmatare med stora portar och kaskader snabbt ner på trattbrickor, vilket resulterar i att mycket av fröet faller till marken. Tistel är särskilt attraktiv för guldfinkar, tallsiskar och lila finkar.

Safflorfrö

Safflor har ett tjockt skal, vilket är svårt för vissa fåglar att knäcka upp, men det är en favorit bland kardinalerna. Det har en hög fetthalt och många vildfåglar och sällskapsfåglar älskar det.

Hirs

Även om vit hirs tycks om av flera typer av markmatande fåglar, tenderar den att locka till sig icke-infödda hussparvar som tävlar om resurser med inhemska arter. Gyllene och röda hirs används ofta som fyllmedel i fröblandningar. Fåglar är inte särskilt förtjusta i dessa frön, så fåglarna tenderar att ignorera dem till förmån för godare bitar. Resultatet är att hirs hamnar på marken, lockar gnagare och skapar en möglig röra.

Övrigt

Knäckt majs, milo/sorghum, jordnötter och torkade bär har alla sina fans, fågelmässigt.

Blandat utsäde

Fröblandningar av mindre kvalitet som innehåller en stor del hirs undviks helst. Välj antingen fröskällor eller blandningar som innehåller de bästa livsmedlena för fågelmatare som beskrivs ovan.

Tips:

För att förhindra att ekorrar äter all fågelns mat, placera mataren på en stolpe i ett öppet område. Stångmonterade matare ska vara cirka 150 cm från marken och skyddas av en konformad baffel (minst 40 cm i diameter) eller liknande hinder under mataren. Leta upp stångmonterade matare minst 3 meter från närmaste buske, träd eller annan hög struktur. Om allt detta inte fungerar, överväga att köpa en ekorrmatare.

Se till att den valda mataren underhålls året runt, särskilt i hårda vinterklimat som gör det svårt att hitta naturliga matkällor. Fåglar bränner vanligtvis mer kalorier på vintern för att hålla sig varma. 

Att placera sin fågelmatare

 1. Placera dina fågelmatare relativt nära (helst under 1 meter) en hög buske eller ett träd så att fåglar kan vippa fram och tillbaka mellan ett gripande utsäde i det fria för att äta det i skydd av grenarna.
 2. De flesta matare kan placeras 150 till 180 cm från marken.
 3. Om ekorrar eller katter är ett problem kan du behöva placera matarna längre bort från skydd och högre upp från marken.
 4. Placera fågelmataren där du kan titta på fåglarna från ett fönster. Detta kommer också att fungera som en påminnelse om när det är dags att fylla på dem.
 5. Om möjligt, lokalisera fågelmatare på en skyddad plats där det inte blåser.
 6. Placera fågelmatare på olika platser runt din trädgård så att mindre, mer blygsamma fåglar kan hitta en plats att äta i fred. Det är bra att ha en fågelmatare som inte skator kommer åt.

En skyddad sydostlig exponering är bäst för att hänga en fågelmatare eftersom fåglar gillar att äta i solen och borta från vinden. Fåglar föredrar också att ha en tydlig utsikt över sitt utfodringsområde så att de kan se alla potentiella rovdjur.

Om det här är den första fågelmataren i din trädgård, kan du behöva vänta flera veckor på att fåglar ska upptäcka den. För att hjälpa dem att hitta fågelmataren snabbare, lägg en blank pajpanna med lite utsäde under mataren för att locka fåglar i flykt. Solrosfrön i svartolja är en favorit bland de flesta fåglar. Vatten är också ett naturligt lockmedel.

Häng din fågelmatare borta från träd, buskar, staket eller byggnader. Ekorrar och andra rovdjur kan använda dessa för att klättra eller hoppa på fågelmataren. Om du måste hänga fågelmataren på ett träd, håll den minst 1 meter från stammen eller trädbenen.

Ge fåglarna vatten

Många fågelälskare kommer alltid ihåg att fylla på sina fågelmatare men förbiser en annan nyckel till överlevnad: vatten. Dagg, nederbörd och vild mat ger viss fukt naturligt, men en annan källa behövs vanligtvis. Här är några saker att tänka på:

 • Placera fågelbadet i närheten av buskar så att fågeln kan ta sig till vid behov.
 • De flesta fåglar är rädda för djupt vatten. Skapa olika djup i ditt fågelbad med stenar eller stenar. Små fåglar, som finkar och sparvar, kommer att hänga i den grunda änden, medan andra kommer att vara lite mer äventyrliga i djupänden. En kant eller annan typ av station bör finnas nära vattnet.
 • Kom ihåg att rengöra ditt bad regelbundet. Använd en skrubborste och färskvatten och fyll sedan på.
 • Om du bor i ett kallt klimat, köp en utomhusvärmare för att förhindra att vattnet fryser.
 • Sätt ditt fågelbad på en solig plats. Den varma solen kommer alltid att kännas bra för våta fåglar, och detta kommer också att hålla isen borta från badet på vintern.
Bygga fågelmatare

Bygga egen fågelmatare

Fågelmatare av mjölkkartong

Mjölkkartonger är en enkel utgångspunkt för en fågelmatare. Allt du behöver göra är att klippa hål för fågelmat och hängare och sedan dekorera den. Du kan använda vilket mönstrat kontaktpapper som helst, men det här träet fungerar så bra när det hängs i ett träd.

Fågelmatare av LEGO

Bygga fågelmatare

Barn (och vuxna som är barn i hjärtat) kommer att älska den här fågelmataren. Denna idé är mycket mångsidig. Så länge du lämnar någon form av öppet utrymme för fågelfröet kan du göra vilken form du vill.

Fågelmatare av vinflaska

När du är klar med din nästa vinflaska, gör den till en fågelmatare. Om du inte vill röra din samling vackra flaskor kan du enkelt köpa en tom som gör tricket.

Bygga egen fågelmatare

Tips för fågelmatning

 • Var tålmodig: Det kan ta flera dagar till flera veckor innan fåglarna i ditt område hittar en ny fågelmatare.
 • Erbjud en vattenkälla, till exempel ett grunt fågelbad. Fåglar behöver en året runt källa till färskt (ofrossat) vatten.
 • Matare omgivna av burar som utesluter ekorrar (och stora, aggressiva fåglar) men ändå tillåter små sångfåglar att komma åt fröet är bra och ger bäst säkerhet i fågelmataren.

Hur vi testade bästa fågelmatare

När vi utförde bäst i test av fågelmatare så rådfrågade vi först experter inom fågelskådning och fick ta del av deras tips och toppval bland fågelmatare på marknaden. När vi fått en inblick i deras favoriter så testade vi de i olika miljöer (trädgårdar, skogar och så vidare) och kategoriserade de sedan för att hitta en vinnare inom respektive kategori. Vi bedömde de efter design, funktion, pris och kvalitet. Med hjälp av detta kunde vi färdigställa en lista med de bästa fågelmatarna på marknaden idag.

Foto av författare

Skrivet av: Filip

Filip är vår ledande trädgårdsexpert och redaktör. Han har mer än 10 års erfarenhet inom trädgårdsskötsel och studerar till ingenjör. Med sin erfarenhet och kompetens inom trädgårdsskötsel och ingenjörskonst kan han utnyttja sina förmågor för att hitta de bästa trädgårdsprodukterna.

Lämna en kommentar