Bästa Fettsprutan 2024 – [Bäst i Test Lista]

Observera att vissa länkar på vår webbplats kan vara affiliatelänkar, vilket innebär att vi får provision på ditt köp. Det låter oss fortsätta skriva artiklar som är gratis att läsa! Du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

     
backpac Bahco BCL32G1 Fettspruta
(Bäst i Test)
Se billigaste pris & läs mer
backpac DeWalt DCGG571M1 Fettspruta
(Populärast)
Se billigaste pris & läs mer
cordlessblower Bahco BCL32G1K1 Fettspruta
(Premiumval)
Se billigaste pris & läs mer
cordlessblower Metabo DFP 400 Fettspruta
(Billigast)
Se billigaste pris & läs mer

>> Se fler fettsprutor här <<

Fordon och andra maskiner kräver korrekt smörjning för att fungera smidigt och effektivt. En fettspruta är ett utmärkt verktyg för smörjning av beslag, lager och andra komponenter, vilket gör det enkelt att hålla allt i ordentligt skick. Kolla in vår köpguide nedan för att lära dig allt du behöver veta för att hitta den bästa fettsprutan för dina behov.

Fördelar med fettspruta

 • Avfallsförebyggande. Korrekt smörjning är en nödvändighet för alla fordon och maskiner, och en fettspruta är ett effektivt leveranssystem för det fettet, oljan eller smörjmedlet. Eftersom du kan mäta exakt hur mycket som tas ut per slag, kommer du att förhindra att avfall överflödar produkten.
 • Produktens livslängd. Inte bara kommer korrekt smörjning av bildelar att hålla ditt fordon smidigt längre, en fettspruta som underhålls ordentligt kommer också att stå igenom tidens test. Det är särskilt användbart om du är en hobby eller professionell mekaniker som ofta använder fett.
 • Bättre mättnad. Många leveranssystem sprutar fett i en komponents allmänna område. En fettspruta gör att du kan leverera fett med mycket mer precision och mätta delen ordentligt.
 • Noggrannhet och hastighet. En fettspruta hjälper till att få fett där det behöver vara snabbt och exakt. Detta är särskilt användbart om du är en butiksägare där varje minut arbetstid räknas. Med en fettspruta kan du smörja hela bilens undersida på ungefär en minut, vilket är betydligt snabbare än att använda en tryckburk eller ett annat leveranssystem.
 • Sparande. Eftersom fettsprutor är så exakta låter de dig spara mycket på den extra produkten såväl som på komponenterna. Korrekt smorda delar håller mycket längre än dåligt underhållna, vilket sparar pengar på ersättningskostnader.

Typer av fettsprutor

Fettspruta med pistolgrepp

Som namnet antyder drivs fettsprutor med pistolgrepp manuellt. De kan bygga en anständig mängd tryck (upp till 10 000 PSI i vissa fall) och är bäst lämpade för fettbeslag och delar där precision inte är kritisk.

Pneumatisk fettspruta

Fettsprutor som använder lufttryck kan bygga upp till 6000 PSI och kan kalibreras för precision. Du kan justera mängden fett som sprids per slag på vissa modeller, medan andra levererar en viss mängd. Pneumatiska fettpistoler är bäst lämpade för mer exakta uppgifter där en superhög PSI inte behövs.

Batteridriven fettspruta

Sladdlösa fettsprutor är batteridrivna och levererar bekvämlighet och kraft i ett lättviktspaket. Normalt sett kan batteridrivna fettpistoler leverera det högsta trycket av alla och ha variabla flödeshastigheter för att enkelt justera mängden fett som matas ut per slag. För tunga maskiner och precisionsapplikationer är batteridrivna fettsprutor vägen att gå.

Bästa märkena på fettsprutor

Dewalt

Dewalt grundades för 95 år sedan och har sitt huvudkontor i Towson, Md. DeWalt är ett av de största namnen inom el- och handverktyg världen över. Ofta bland toppsäljarna i ett antal produktkategorier, producerar DeWalt kvalitetsutrustning som håller. Bland toppsäljarna är 20V sladdlös fettspruta.

LockNLube

LockNLube har sitt huvudkontor i västra Libanon, NH, och har gjort sig ett namn under det senaste decenniet. LockNLubes produktutbud är specialiserat på fettlösningar för fordon och tunga maskiner och är oöverträffat. Företagets bästsäljande produkt är LockNLube pneumatisk fettspruta med dubbla skott.

Lincoln Industrial

Sedan 1910 har Lincoln Industrial tillverkat automatiserade smörjsystem av hög kvalitet, manuell smörjutrustning och industriella pumpsystem. Med tanke på företagets globala räckvidd kan du vara säker på att dess produkter klarar tidens prövning. Bland de bästsäljare är den luftdrivna fettsprutan.

Prissättning för fettsprutor

 • Under 200 kr: Vid denna prispunkt har du några grundläggande fettsprutor att välja mellan. De flesta av dessa kommer att vara handtag med antingen raka eller flexibla munstycken. Kvaliteten kan variera kraftigt, så om du letar efter något till ett lågt pris, se till att företaget som tillverkar det är ansedd.
 • 200-700 kr: I mellanklassen hittar du ett par bra kvalitetsalternativ. Många av dessa kommer också att fungera, men ett litet antal luftdrivna fettsprutor finns också till detta pris.
 • Över 700 kr: High-end inkluderar tryck- och batteridrivna fettsprutor, varav många är bäst lämpade för industriella ändamål. Ett par produkter är också lämpliga för fordonsapplikationer men är fortfarande en bättre investering för professionell mekaniker än för hemmareparatören.

Nyckelfunktioner

Munstycke

Munstycket är avgörande för korrekt fettleverans. Smörjsprutor brukar vara utrustade med en av två stilar: ett rakt, kort munstycke eller ett flexibelt metallmunstycke (dessa finns i flera olika längder). För svåråtkomliga platser är det flexibla munstycket vägen att gå, eftersom noggrannheten förbättras avsevärt.

Fatstorlek

Beroende på fettsprutans huvudsyfte kommer fatstorleken att ha betydelse. Om du vill sätta in mycket fett på kort tid, vill du ha en fettspruta med större tunnstorlek. Å andra sidan, om du bara letar efter små specialapplikationer, kommer ett mindre fat att göra tricket.

Andra överväganden

 • Ergonomi: Fettsprutor finns i en mängd olika former och storlekar. Du vill ha en som passar bra i din hand och känns bekväm att använda. För det, leta efter vadderade grepp med delar för att göra det lättare att hålla fast fettsprutan.
 • Åtgärdstyper: Försök att komma ihåg vilket syfte du använder oftast fettsprutan. Oljar du på bilens undersidor? Smörjer du komponenter på en gräsklippare eller motorsåg? Eller kanske du behöver något riktigt multifunktionellt. Detta är en viktig sak att komma ihåg, eftersom olika typer av fettsprutor fungerar bäst för olika typer av projekt.
 • Rörlängd: Vi har nämnt det tidigare, men det är värt att nämna igen. Munstycksrörets längd är väldigt viktigt för att säkerställa att fett smörjs korrekt till platsen det behövs. Längre flexibla munstycken finns i olika längder som passar dina behov.
 • Kvalitet: Ju högre kvalitet, desto mjukare operation. Fettsprutor av hög kvalitet kommer att ha arbetsdelar som gör att produkten är en glädje. Du vill ha en som är enkel att använda, fördelar fett jämnt och exakt och eliminerar luftfickor genom en avluftningsventil.
 • Material: De flesta fettsprutorna på marknaden är formade av metall, ett hållbart material som tål det tryck som byggs under användning. Alternativ av låg kvalitet kan också innehålla plastkomponenter som är utsatta för slitage och brott.

Bästa Fettsprutorna 2022

1. Bahco BCL32G1 Fettspruta – Bäst i Test

Tryck för större bild

Denna fettspruta från Bahco är bäst i test av alla fettsprutor på marknaden idag. Bahco BCL32G1 är en 14,4 V fettspruta med ett arbetstryck på upp till 6000 psi/414 bar vilket räcker gott och väl till alla dina projekt. Denna fettspruta lämpar sig för bland annat lastbilar, jorbruksmaskiner och hjullastare som behöver kontinuerlig smörjning, och kan också användas för smörjning inom industri. En nackdel är att den levereras utan batteri och laddare, men samtidigt får man otroligt mycket fettspruta för pengarna vilket gör denna helt klart värd sitt pris.

Fettsprutan har också en säkerhetsventil, alltså en ventil för dränering av överflödig luft och förstärkta slangkopplingar vilket är mycket bra. Den är utrustad med plastlock som förhindrar att fettet droppar och handtag och avtryckare i avvikande färg vilket också är väldigt viktigt. Den kan användas för en mängd olika fetter, upp till fettkonsistensen NLGI 2 och kan även bulkfyllas för underlättande arbete.

Med det sagt är denna fettspruta den bästa fettsprutan på marknaden idag, och vi fullkomligt älskade den där vi testade den till en mängd olika situationer.


2. DeWalt DCGG571M1 Fettspruta – Populärast

Tryck för större bild

Denna fettspruta från DeWalt är mycket populär i hela världen och det är inte så konstigt med tanke på dess design, pris och funktioner. Denna modell av fettspruta från Dewalt är en batteridriven fettspruta på 18V som levererar 690 bar arbetstryck vilket är väldigt kraftfullt och bra för alla situationer. Den har en slang som är 1 meter lång och sprutan passar för 400ml patroner.

Den utför rutinsmörjning dubbelt så snabbt som en manuell fettspruta vilket är helt magiskt. Samtidigt har den en flödeshastighet på 147 g per minut vilket är väldigt snabbt och effektivt. Det höga trycket ger dig god möjlighet för att rensa igensatta kopplingar samtidigt som den 1 meter långa slangen gör att du enkelt kan komma åt alla svåråtkomliga kopplingar.

Fettsprutan har även en ventil som gör att man enkelt kan få bort överflödig luft vid laddning av fett. Den är även byggd med ett innovativt pumpfilter som förhindrar att smuts tränger in vilket är bra av säkerhetsskäl. Som pricken över i:et har den LED-ljus som gör att man kan belysa rördelar som är svåra att lokalisera i mörka situationer. Den är även bekväm att använda då man kan använda en medföljande axelrem för att bära enheten vid exempelvis klättring eller plötslig manövrering. Den har stor kapacitet och kan bulkfyllas alternativt användas med en standard 400 g tub.

Med det sagt så är denna fettspruta ett mycket bra alternativ och DeWalt har verkligen lyckats med denna. Den är ofantligt populär världen över och vi tycker att den är väldigt bra och användbar i alla möjliga situationer.


3. Bahco BCL32G1K1 Fettspruta – Premiumval

Bahco BCL32G1K1 Fettspruta - Premiumval
Tryck för större bild

Om du är ute efter det bästa av det bästa bland fettsprutor är det denna fettspruta från Bahco du bör välja. Bahco BCL32G1K1 är en eldriven fettspruta på 14,4 V med ett arbetstryck på upp till 6000 psi/414 bar. Den är väl lämpad för bland annat lastbilar, jorbruksmaskiner och hjullastare som behöver kontinuerlig smörjning, och kan också användas för smörjning inom industri.

Den har utrustad med bra säkerhet; exempelvis har den en säkerhetsventil, ventil för dränering av överflödig luft och förstärkta slangkopplingar. Fettsprutan är också utrustad med plastlock som förhindrar att fettet droppar och handtag och avtryckare i avvikande färg. Precis som ovanstående fettsprutor kan det användas med fett med konsistens upp till NLGI 2 och bulkfyllas vilket är en stor fördel. Det som gör denna fettspruta lite mer unik är dock att den levereras med batteri och laddare i en textilväska. Du behöver inte köpa till massa extra tillbehör utan du kan börja din fettsprutning precis efter du fått hem denna fettspruta.

Med det sagt är detta en fettspruta för dig som är ute efter något som är åt det lite ”finare” och bekvämare hållet. Du får allt du behöver i ett enda paket och kan påbörja ditt arbete direkt när den anlänt till dörren. Kvaliteten är riktigt imponerande och vi anser därför att detta är det bästa premiumvalet bland fettsprutor på marknaden idag.


4. Metabo DFP 400 Fettspruta – Billigast

Metabo DFP 400 Fettspruta - Billigast
Tryck för större bild

Om du bara vill ha en enkel och simpel fettspruta för en billig peng är det här ditt bästa val. Metabo DFP 400 är en fettspruta med arbetstryck 2-10 bar som gör jobbet enkelt. Fettsprutan har styv och flexibel anslutning samt inkluderar smörjnippel för bästa åtkomlighet och enkel hantering. Den har även ett automatiskt läge som ger ett kontinuerligt materialflöde så länge bygeln hålls. Fettsprutan har en användarvänlig design då det inte ger något materialspill och således har ren och effektiv användning. Den är också lätt att fylla på då man kan fylla på från externa fettbehållare eller för arbete med vanligen förekommande patroner (400g).

Med det sagt är detta en fettspruta åt det billigare hållet. Den kommer göra dig nöjd om du inte vill spendera särskilt mycket på en fettspruta men ändå få något som fungerar till det allra mesta. Kvaliteten och egenskaperna är inte lika bra som våra ovanstående val; men den fungerar ett bra tag beroende på hur ofta du har tänkt använda den.


Tips

 • Var försiktig när du fyller på fett i en fettpump. Du vill förhindra att det införs föroreningar eller främmande partiklar som kan skada maskinen.
 • Kontrollera alltid att utmatningsmunstycket är rent innan du använder det. För att göra detta, pumpa en liten mängd fett genom munstycket och torka av det med en ren trasa. Nu är det bra att smörja beslag eller andra delar utan att oavsiktligt tillföra smuts.
 • Se till att du använder rätt fett för varje beslag eller del. Fett finns i olika vikter och formuleringar, vilket gör det viktigt att du väljer rätt för jobbet.
 • Innan du sätter in nytt fett i en armatur, se till att du rengör själva kopplingen för att ta bort en del av den byggda smutsen. Detta hjälper delen att fungera smidigare.
 • Om din fettspruta är under tryck, se till att förvara den utan tryck när den inte används, helst i vågrätt läge för att förhindra att olja läcker ut ur fettet.

Vanliga frågor

Vilken typ av fettspruta är bäst för fordon?

Det beror på vilken typ av fordon du har, hur ofta du vill (eller behöver) använda fettsprutan och var du vill sätta fett på. I de flesta fall passar en pneumatisk fettspruta eller en fettspruta med pistolgrepp om du bara ibland behöver en. För frekvent användning rekommenderar vi en batteridriven fettspruta, bara för att göra det lättare för dig.

Hur stort tryck ger fettsprutor?

Detta varierar beroende på modell. I allmänhet lägger de ut var som helst mellan 0 och 15 000 PSI. Tänk på att de flesta lagerförseglingar inte kan hantera mer än 500 PSI, så allt som överstiger det är slösad kraft i de flesta fall.

Hur förvarar man en fettpistol på rätt sätt?

Patronrör ska alltid förvaras upprätt för att undvika blödning och separering. Om du redan har laddat en patron i en fettspruta och vill förvara den som den är, tryck av trycket i pistolen, torka av den för att avlägsna föroreningar och förvara den i vågrätt läge.

Hur mycket fett kommer från en pump?

Utgången från en fettspruta varierar beroende på modell, vanligtvis mellan 0,8 och 3 gram per slag. Vissa fettsprutor kan kalibreras för att justera mängden utmatat fett, vilket är viktigt för korrekt smörjning.

Slutgiltiga tankar

Vårt toppval är Bahco BCL32G1. Den är gjord av högkvalitativa material och har ett effektivt fettleveranssystem.

Om du letar efter något lite billigare, kolla in Metabo DFP 400. Som en fettspruta med pistolgrepp vilket är lätt att använda och levererar högt tryck.


Hur vi testade oss till bästa fettsprutan

När vi testade oss fram till de bästa fettsprutorna så började vi med att analysera marknaden, alltså se vilka fettsprutor som var tillgängliga när testet gjordes. Vi har sedan rådfrågat diverse trädgårdsarbetare, byggare, snickare samt bilmekaniker som äger en fettspruta för att ta del av deras åsikter och egenskaper som är bra att ha på en fettspruta. När vi fått ta del av deras idéer och tankar har vi sammanställt dem och letat efter fettsprutor som stämmer överens med deras preferenser. Vi har sedan besökt diverse butiker samt mekaniker och garage där dessa fettsprutor finns, för att analysera samt testa hur väl de fungerar för olika ändamål i praktiken. På så sätt har vi kunnat sammanställa en lista med de bästa fettsprutorna inom olika kategorier.

Foto av författare

Skrivet av: Filip

Filip är vår ledande trädgårdsexpert och redaktör. Han har mer än 10 års erfarenhet inom trädgårdsskötsel och studerar till ingenjör. Med sin erfarenhet och kompetens inom trädgårdsskötsel och ingenjörskonst kan han utnyttja sina förmågor för att hitta de bästa trädgårdsprodukterna.

Lämna en kommentar