Bästa Fönsterskrapan 2024 – [Bäst i Test & Köpguide]

Observera att vissa länkar på vår webbplats kan vara affiliatelänkar, vilket innebär att vi får provision på ditt köp. Det låter oss fortsätta skriva artiklar som är gratis att läsa! Du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

Om det finns ett verktyg som definierar en professionell fönsterrengörare är det verkligen fönsterskrapan. I över 100 år har fönsterrengöringsmedel kunnat rengöra snabbare och bättre än de som använder handdukar för att torka av fönstret. Det finns ett överraskande utbud av skrapor som kan vara skrämmande när du försöker fatta ett köpbeslut. Den här guiden hjälper dig att sortera igenom alternativen så att du kan bestämma vad som fungerar bäst för dig och se till att allt är kompatibelt.

     
backpac Leifheit Fönsterskrapa Professionell 45 cm
(Bäst i Test)
Se billigaste pris & läs mer
backpac MR.SIGA fönsterskrapa inkl. mikrofiberduk
(Populärast)
Se billigaste pris & läs mer
cordlessblower Sealskin Fönsterskrapa Deluxe
(Premiumval)
Se billigaste pris & läs mer
cordlessblower Ehdis Gummiskrapa
(Billigast)
Se billigaste pris & läs mer

Klicka här för att se fler fönsterskrapor

Köpguide för bästa fönsterskrapan

En fönsterskrapa består av två delar: skrapan och handtaget. Skrapor finns i olika längder så att du kan få den som fungerar bäst med ditt jobb. De flesta fönsterskrapor har olika längder för att hantera olika jobb. Handtaget håller skrapan och det är den del av fönsterskrapan du ska ta tag i och hålla fast i.

Din skrapa håller gummit på din fönsterskrapa gummi som torkar bort vatten från glaset. Det kommer att ha en strängsprutad metallbit, gummit och vanligtvis ett klämma som håller gummit på plats (se klipplösa kanaler nedan). 

Material

Ett av dina viktigaste beslut att fatta är vilket material du vill att din skrapa ska vara. Material är en av de största faktorerna för hur tung din fönsterskrapa blir och hur styv din skrapa blir.

Mässing

Det mest populära materialet där ute. Det här är vad den ursprungliga skrapan gjordes av.

  • Stel
  • Tung

Rostfritt stål

Lättare än mässing och billigare.

  • Måttligt styv
  • Måttlig vikt

Aluminium

Om du letar efter en extremt lätt gummiskrapa, så kör på aluminium. I princip alla breda fönsterskrapor är tillverkade av aluminium.

  • Måttligt styv
  • Väldigt lätt

Bladtyp

Mjuka gummiblad

Mjuka gummiblad är bra i de flesta klimat. Men om temperaturen når 30 °C eller högre, kanske ditt mjuka gummiklinga inte fungerar lika bra, eftersom värmen kan göra att det blir för böjligt för att vara effektivt.

Hårdgummi

Hårdgummi fönsterskrapblad är mindre vanliga än mjuka gummimodeller. Hårt gummi är flexibelt som mjukt gummi, men det står bättre upp till höga temperaturer. Hårda gummiklingor kräver dock att du lägger till extra tryck på bladet för att det ska fungera bra.

Silikonskrapblad

Silikonskrapblad är den minst vanliga bladtypen. De kan vara mer eller mindre hållbara än gummi, beroende på modell. allt beror på märket på det enskilda bladet.

Bladets längd

Längden på bladet ska överstiga skrapans kanal. Men om bladet är för långt kommer trycket som skapas av handtaget inte att låta bladet gå in i de utrymmen du behöver för att nå.

Storleken

Bredden på dina fönster ska bestämma bredden på längden på skaften av skrapa. Om du behöver rengöra fönster med små rutor (t.ex. ett franskt fönster) behöver du en mindre skaftstorlek. Större fönster kräver större skafter. Några av de största tillgängliga är ungefär 45 cm breda.

Material på handtaget

Även om de flesta fönsterhandtagen är gjorda av gummibelagd metall, kan andra vara metall utan beläggning. Mindre dyra skrapor har ofta ett plasthandtag, vilket är lätt jämfört med metallhandtag. 

Designen på handtaget

Gängade handtag

Gängade handtag låter dig ansluta skrapan till en gängad stång eller skaft. Detta ger dig mångsidigheten att rengöra fönster som är högre än vad du normalt skulle kunna nå med armen. Inte varje gängat handtag passar varje skaft, så kontrollera noga innan du köper båda delarna.

Vridbara handtag

Vridbara handtag ger dig möjlighet att svänga skrapan i handen för att nå fönster i olika vinklar. De har vanligtvis en knapp som du trycker på för att aktivera eller koppla ur vridfunktionen.

Greppet på handtaget

Vissa fönsterhandtag har en gummikåpa. Andra kan ha ett lättare skumskydd. Tänk på din egen tolerans för tryck på händer, fingrar och handleder när du väljer det bästa handtaget.

Funktioner

Justerbar kanal

En fönsterskrapa med en justerbar kanal ger dig möjlighet att justera bredden på skrapans kontaktyta. Detta är särskilt användbart för franska eller andra smårutor.

Snabbkopplingshuvud

Ett snabbkopplingshuvud låter dig växla från en kanal till en annan genom att ta bort kanalen och bladet helt från handtaget och ersätta det med en annan.

Pris

De flesta fönsterskrapor kostar mellan 100 och 300 kr. För 100 kr har fönsterskrapor gummi- eller silikonblad som mäter 20 till 25 cm. För 200 kr kan du få en fönsterskrapa mellan 30 och 45 cm med mässing, rostfritt stål eller aluminiumkanaler. Om du spenderar minst 300 kr, förvänta dig att få en justerbar kanal, vridningsfunktion och ett gängat handtag.

Vanliga frågor om fönsterskrapor

Hur ofta ska skrapblad bytas ut?

Om de sköts ordentligt bör de flesta skrapblad hålla i nästan ett år. Förvara din gummiskrapa på en torr, sval plats bort från direkt solljus. UV-strålar kan skada gummi och orsaka för tidig försämring, så det är absolut nödvändigt att hålla fönsterskrapan ur solen när du inte använder den.

Vilket är det bästa rengöringsmedlet för fönster när du använder en fönsterskrapa?

Det kan låta förvånande, men de flesta professionella fönstertvättare använder vanligt vatten med några droppar diskmedel. Det finns inget behov av att spendera mycket pengar på snygga rengöringsmedel när den här enkla lösningen gör jobbet.


Hur vi testade oss fram till bästa fönsterskraporna

När vi testade oss fram till de bästa fönsterskraporna så började vi med att analysera marknaden, alltså se vilka fönsterskrapor som var tillgängliga när testet gjordes. Vi har sedan rådfrågat diverse städare, fastighetsägare samt trädgårdsentusiaster som äger eller har använt en fönsterskrapa nyligen för att ta del av deras åsikter och vilka egenskaper som är bra i en fönsterskrapa. När vi fått ta del av deras idéer och tankar har vi sammanställt dem och letat efter fönsterskrapor som stämmer överens med deras preferenser. Vi har sedan besökt diverse butiker och hushåll där dessa fönsterskrapor används, samt testat hur väl de fungerar för olika ändamål i praktiken. På så sätt har vi kunnat sammanställa en lista med de bästa fönsterskraporna inom olika kategorier.

Foto av författare

Skrivet av: Filip

Filip är vår ledande trädgårdsexpert och redaktör. Han har mer än 10 års erfarenhet inom trädgårdsskötsel och studerar till ingenjör. Med sin erfarenhet och kompetens inom trädgårdsskötsel och ingenjörskonst kan han utnyttja sina förmågor för att hitta de bästa trädgårdsprodukterna.

Lämna en kommentar