Bästa Garagetält 2024 – [Köpguide & Bäst i Test]

Observera att vissa länkar på vår webbplats kan vara affiliatelänkar, vilket innebär att vi får provision på ditt köp. Det låter oss fortsätta skriva artiklar som är gratis att läsa! Du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

Många hus har ett garage i Sverige, men ibland överskrider andra föremål utrymmet så att din bil har för lite andningsutrymme. Du kanske befinner dig utan en ordentlig plats för att lagra din klassiska bil eller så behöver du bara någonstans undercover för att lagra dina föremål under en kort tid, och det är därför garagetält kan vara till nytta. De ger billig förvaring för din bil, båt (som du enkelt kan dra upp ur sjön med en elvinsch), cyklar och andra föremål som du vill skydda från väder och vind, mycket mer robust än ett lusthus men mycket billigare och bekvämare än en permanent struktur.

Om du letar efter ett garagetält har du kommit till rätt ställe. Vi visar dig hur du köper det bästa garagetältet och vad du ska leta efter när du köper ett. Dessa tidsmässiga strukturer kan inte se snygga ut, men de fungerar bra utomhus. Modellerna vi har valt har alla något att erbjuda beroende på vad du letar efter, så håll ett öppet sinne.

Nu är det dags att utforska garagetält bäst i test på marknaden och välja den som sticker ut mest för dig. Var noga med att kolla in vår köpguide för några snabba tips. Men först dyker vi in ​​i våra bästa val som vi tycker är ett utmärkt val för de flesta.

Snabb översikt över bästa garagetälten 2024

     
backpac Lyfco Garagetält GT262-Grey
(Bäst i Test)
Se billigaste pris & läs mer
backpac Garagetält Lyfco GT137-Grey
(Bästa billiga)
Se billigaste pris & läs mer
cordlessblower gop Carport Vitoria
(Bästa premiumval)
Se billigaste pris & läs mer
cordlessblower vidaXL Garagetält
(Bästa billiga PVC)
Se billigaste pris & läs mer

>> Klicka här för att se fler garagetält <<

Vad är ett garagetält?

Garagetält finns i olika färger och stilar. Men de gör alla samma sak: skyddar dina fordon, redskap och förnödenheter. Tänk på det som ett tält för din bil (eller cykel eller ATV eller vad som helst). Vissa garagetält har bara tak, andra har väggar. Det beror på var du bor och vad du vill skydda. Men vi kommer till allt detta om ett ögonblick. För närvarande skyddar garagetält ditt fordon och ger extra lagringsutrymme. De gör en otrolig investering för dem som bryr sig om dyra redskap. Garagetält hjälper till att bevara och skydda fordonen mot väder och vind. De ger också ett praktiskt sätt att lägga till ett annat förvaringsområde i din egendom. Dessutom kräver garagetält inget bygglov vilket är helt fantastiskt. Därför är ingen konstruktion eller licensiering nödvändig. Det enda du behöver göra är att köpa ditt garagetält, sätta upp det och förvara dina saker. Woila!

Varför ska man köpa ett garagetält?

Bilar är tänkta att vara utomhus, eller hur? Utomhus är deras naturliga livsmiljö. När du tittar på alla tillgängliga alternativ på garagetält kan du frestas att fråga dig själv om det verkligen är värt att spendera pengarna och tid att ställa in. Kan du inte bara lämna din bil ute för att klara sig själv?

Visst, det kan du. Bilar är inte barn. De är gjorda av stål och plast och vattenbeständig färg, så en dusch eller två kommer inte att förstöra din bil. Men med tiden läggs varje droppe regn upp. Varje solig dag avlägsnar några av de livfulla färgerna på din bils färg. För att inte tala om de destruktiva effekterna av extrema väder som hagel och snö, som kan skada din bil på mycket kort tid. Och hur är det med fågelbajs? Fågelavföring är mycket surt och kommer att äta bort färgen på en bil över tiden. Om du inte vill att din bil ska vara helt fläckig i slutet av sommaren måste du hitta ett sätt att skydda den.

Dessutom är garagetält inte bara för bilar. De kan också användas för att ge skydd för alla utomhusevenemang. Grillar, bröllop, poolfester – när som helst grupper av människor är ute, måste du tänka på något slags skydd. En av de bästa sakerna med garagetält är deras mångsidighet. Inget behov av att bygga ett lusthus. Du kan bara flytta ditt garagetält till gården och använda det. Vissa garagetält är utformade med tanke på exakt denna användning och kan ge en tilltalande visuell effekt till din nästa samling.

Tack vare portabiliteten i ett garagetält kan du också ta det med dig. Solen på stranden kan snabbt göra en trevlig utflykt till en het, svettig röra, men ett garagetält kan användas som en baldakin för att hålla bort värmen. Och om det börjar regna är du också täckt. Naturen är oförutsägbar, men ett garagetält som skydd kan göra dig redo för vad som helst.

Ett garagetält kan också ge dig extra lagring. Ingen vill ha den gården som alltid är rörig med trädgårdsutrustning eller barnleksaker. Om du har lite utrymme kan ett garagetält snabbt ge en plats att behålla dina saker utan att ditt hus ser ut som om du håller en permanent gårdsförsäljning. Och om du har hobbyer som kräver utrymme att arbeta i, som trädgårdsarbete, bilrenovering, träbearbetning eller ett antal andra saker, kan ett garagetält ge dig det perfekta utrymmet för dig att arbeta med dina passioner samtidigt som du skyddas från väder och vind.

Att lägga till ett fullskaligt garage i ditt hus kostar tiotusentals kronor och tar flera månader. Ett garagetält kan ge många av samma fördelar som ett permanent garage, men till en bråkdel av kostnaden och ansträngningen.

Vad du bör tänka på vid köp av garagetält

Storlek

Det är ganska uppenbart att du måste se till att du köper ett garagetält som är tillräckligt stort för att ditt fordon ska passa under det. Du vill också se till att det finns tillräckligt med utrymme på vardera sida för att kunna öppna dörrar, åtminstone tillräckligt för att röra sig in och ut ur fordonet bekvämt (utan att behöva klämma sig).

Vad många inte tänker på är dock att oavsiktligt köpa ett garagetält som är för stort för deras fordon. Om du har en mindre sedan, men köper ett garagetält som passar en SUV, lämnar du väldigt mycket utrymme för att vädret ska komma till ditt fordon. Vind och snö kommer att kunna blåsa in direkt.

Plats

Kommer garagetältet att vara framför ett verkligt garage? Du bör överväga en som är öppen eller har justerbara klaffar så att du kan komma in från vilken sida som helst (beroende på hur din uppfart ser ut). Kommer det att vara på sidan av huset eller i trädgården?

Du kan förmodligen hitta ett garagetält för alla av dessa platser. Men kom ihåg att du letar efter något bärbart, så du planerar förmodligen att flytta det. Tänk på utrymmena runt ditt hus där du kanske vill sätta garagetältet.

Återigen handlar det inte bara om hur mycket utrymme för bredd och längd du behöver, utan också höjden. Var noga med att ta hänsyn till taklinjer, takrännor och nedlopp.

Stil

Som nämnts i föregående avsnitt kan din plats avgöra funktionerna i ditt föredragna garagetält. Men om du har turen att ha flera utrymmen där du kan installera ditt garagetält måste du ta reda på om du vill ha ett som är inneslutet på tre sidor, med möjlighet att stänga det fjärde, eller ett som bara är ett baldakin (täcker endast toppen).

Vill du ha en med en plattare topp eller en som har mer topp? Detta kan vara viktigt om du planerar att använda den under hela året och du råkar bo i ett område som får mycket snö eller regn. En platt topp håller bara vatten och snövikten kan få den att kollapsa. En toppad topp möjliggör avrinning.

Om du planerar att använda den under hela året kanske du vill överväga en som har klaffar som rullar upp och ner efter behov. Detta kan vara fördelaktigt för skydd mot vind när det behövs, men också för att öka luftflödet under varmare månader.

Förankring av garagetältet

Detta går faktiskt hand i hand med ”Plats”. Du borde ha en klar uppfattning om vilken typ av mark du ska sätta garagetältet på, särskilt om du ska flytta det. Om det bara kommer på cement eller grus måste du köpa till vikter för att se till att det förblir stadigt på marken.

Om du har mjukare mark under gruset eller lägger den på en gräsmatta, kanske du vill överväga en typ som har insatser (inte till skillnad från tält) som kommer att förankra benen till marken. Om du ska sätta den på båda typerna, se till att benen är mångsidiga så att du kan säkra det på flera sätt.

Oavsett hur du ska skydda ditt garagetält, se till att du har tillräckligt med ankare för att säkra det helt. Allmän praxis är att ha minst ett ankare för varje ben i garagetältet. Detta ger stabilitet och balans och håller skyddet ordentligt planterat vid flera punkter.

Klimatet där du bor

Oavsett var du bor, bör detta vara en viktig faktor i ditt beslutsfattande. Vi har redan nämnt snö och regn (i form av strukturen), men du bör också överväga vilken typ av material garagetältet är tillverkat av, samt eventuella extra funktioner (som svampdödande medel).

Om du bor i ett område som får kraftig snö och/eller vind, leta efter ett garagetält av material som är specifikt utformat för att motstå vädret, alltså garagetält som tål snö. Vissa har till och med betyg på vind och snö. Om du placerar ditt garagetält där det får direkt solljus (dvs. ingen trädskugga), kontrollera om materialet är UV-klassat. Det skyddar din bil (och dig, när du arbetar på bilen) från solens strålar.

Om du befinner dig i ett kustområde kan långvarig exponering för saltluft rosta eller ytterligare korrodera metallbenen på ett garagetält, så du kanske vill överväga en som är speciellt belagd (vanligtvis vinylbeläggning) för att bättre motstå saltexponering. Ett skydd med svampdödande behandling bör prioriteras i områden med hög luftfuktighet.

Garantier

Garagetält tar emot hårt väder och vind. Men som all överlevnads- och utomhusutrustning kommer den att slitas och så småningom gå sönder. Det är därför de flesta garagetält har garantier. Men garantiernas längd kommer att skilja sig avsevärt. En långvarig garanti kan vara meningsfull beroende på omständigheterna.

Ramen

Varje bra garagetält måste ha en stark ram. Utan en stark ram är det lätt för strukturen att kollapsa. De flesta av garagetälten har stålstänger som ett starkt material som tål vädret och vinden, vanligtvis runt 36-38 mm stålrör med en tjocklek på 8 mm.

Garagetält ram

Ramen måste ha skydd mot vädret. Detta innebär att strukturen kommer att ha ett pulverlackerat lager eller vara galvaniserat för att förhindra rost och korrosion, detta är standard på de flesta modeller även om vissa billigare modeller kanske inte är lika resistenta eller lika väl behandlade.

Skydd för garagetältet

Skyddet ansvarar för att förhindra att vädret rör sig med innehållet i garagetältet. Om garagetältet är av låg kvalitet kan du förvänta dig att vädret kommer igenom vid en viss tidpunkt.

Välj tjockare tyg med högre densitet än 180 g / m2 om du vill ha en långvarig modell, vissa riktigt tunga modeller har till och med tyg upp till 500 g / m2 . Du hittar bland annat skydd av PVC, polyeten, oxfordmaterial och polyester. Det som är viktigt är att materialet är tåligt, vattentätt och UV-beständigt.

Typ av öppning

Öppningen på ett garagetält kan ha dragkedja, kardborreband eller rullningsdörr. Det är inte mycket krångel om detta; allt beror på vad du föredrar. Om du förvarar en bil som du behöver dagligen, välj rullningsdörren eftersom den är bredare och bekvämare att manövrera runt. Det som verkligen betyder något är kvaliteten på själva fästet.

Enkel montering

Att sätta upp ett garagetält är mestadels ett jobb för två personer då det tar kortare tid. Om du monterar garagetältet ensam tar det mer tid, men det är möjligt. Vi rekommenderar dig alltid att gå igenom kommentarsektionen för att se om någon av kunderna hade monteringsproblem.

Om kunderna är nöjda med instruktionerna och monteringsprocessen har du en vinnare. Ett garagetält med få monteringsproblem gör det lättare att ställa in det var som helst.

De flesta tillverkare tillhandahåller pinnar, fötter och styrlinor för att säkra skyddet. Om dessa är otillräckliga kan du införa sandsäckar eller säkra inramningen i betongen. Allt beror på om du använder garagetältet för långvarig eller kortvarig användning. Du kan till och med överväga att bygga ett golv för det så att du kan skruva in ramen direkt i golvet.

Eventuella tillägg

Ett garagetält är i grunden en enkel idé. Men det behöver inte vara. Du kan lägga till funktioner som lampor och till och med videokameror för att hålla din bil säker. Om du bor i en solig del av världen kan garagetält också vara en bra plats att placera solpaneler och generera elektricitet.

Material på garagetält

Det finns flera alternativ på garagetält som använder olika typer av material, var och en med sina egna styrkor och svagheter.

Stål

Garagetält i stål är de robustaste och mest hållbara. Att ställa in det är dock ett jobb med flera personer på grund av dess vikt. De är också den dyrare typen av garagetält som finns på marknaden. Detta är perfekt som långtids carport.

Tenn

Tennmodellerna är lättare att sätta upp än ståltak. Den här är bäst lämpad för kortvarig användning men eftersom de är mindre hållbara. När det gäller estetik erbjuder den här metoden med bara ben.

Aluminium

Dessa alternativ är extremt lätta. De kan monteras och demonteras inom dagen vilket gör dem till ett utmärkt val för nödanvändning. De är också mycket billigare och lättare att underhålla.

Trä

Garagetält som är gjorda av trä vinner vanligtvis när det gäller estetik. Dessa är en långsiktig typ av garagetält då de är extremt svåra att transportera. Även om det finns sätt att demontera garagetält i trä, är det inte värt ansträngningen att använda den tid och besvär som krävs för att göra det. Köp bara garagetält i trä om du planerar att ställa den på en specifik plats permanent.

Polyester

Den här är den billigaste i gänget och är speciellt utformad för enkel transport och installation. Det ger kanske inte de andra materialens hållbarhet, men kompenserar det med sin övergripande flexibilitet och användarvänlighet. Det är de mest använda materialen du kommer att hitta. När du köper finns det specifika funktioner som du också bör ta hänsyn till för att undvika problem under montering.

Garagetält Bäst i Test

Som du säkert har märkt har många av dessa modeller mycket liknande funktioner. Som med alla föremål bör du undersöka mer för att ta reda på vilka speciella eller unika funktioner som bäst passar dina syften. Kom ihåg att kontrollera kommunens regler för att se till att du inte bryter mot några höjd- eller permanenta/tillfälliga strukturrestriktioner.

När du har all den informationen är du redo att bestämma vilken av dessa som är det bästa garagetältet för dig. Se montering av garagetält bäst i test här:

Vanliga frågor om garagetält

Vad är skillnaden mellan ett garagetak, ett garagetält eller ett bärbart garage?

Ärligt talat, inte en hel del; de är alla olika sätt att hänvisa till samma sak. Det är därför du kanske har märkt att vi har använt dessa ord ganska utbytbart under hela översynen.

Generellt sett har dock ett garagetak vanligtvis bara en topp, medan ett tält förmodligen har sidor. Båda kan användas som bärbara garage eller carportar.

Kan jag använda mitt garagetält till flera bilar?

Ja. Oavsett om det är för förvaring av fordon för att skydda dem från väder och vind eller för användning som ett verkligt utomhusgarage, så kan du lagra så många som du säkert kan passa under taket. Var noga med att använda guiderna ovan för att mäta hur stort garagetält du kan behöva, så att du inte får slut på utrymme.

Finns det andra användningsområden för garagetält?

Absolut! Du kan använda de för många andra saker än bara ett garage. Det kan vara ett däck- eller uteplatsskydd eller användas som skugga över ett barns lekområde. Några av de större har tillräckligt med utrymmen för arbetsbänkar eller andra större förnödenheter. Du kan parkera dina fordon i ditt verkliga garage och använda garagetältet som din arbetsyta och rensa områden inuti för friare rörelse.

Om jag köper en av dessa, behöver jag bygglov?

Allt beror på dina lokala förordningar. De flesta kommuner anser att detta är en tillfällig struktur, vilket innebär att du inte behöver tillstånd. Du måste dock fortfarande kontrollera höjdbegränsningar så att du inte bryter mot några kommunala regler.

Om du ska kontrollera begränsningar på något sätt kan du lika gärna fråga om tillstånd samtidigt. Men kontrollera definitivt de sakerna innan du köper!

Är professionell hjälp en nödvändighet för montering?

Garagetält är lätta att sätta upp. Men om du inte är säker på hur du ska gå tillväga, få hjälp av en vän som har lite DIY-erfarenhet och köp dem några öl.

Hur minskar man kondens i garagetältet?

Det finns flera tips för att minska kondens:

  • Ställ garagetältet på torr mark, helst borta från gräs. Om du bara har gräs att arbeta med, lägg en presenning på golvet för att blockera fukten från marken.
  • Presentera ventilationsöppningar, särskilt för garagetält i fuktiga områden. Ventilerna tillåter luftcirkulationen att sänka fuktiga nivåer.
  • Välj garagetält med andningsbart tyg. Andningsbart tyg minskar mängden fukt som fastnar i skyddet.
  • Du kan alltid nöja dig med en avfuktare för att hålla allt i skyddet fuktfritt, men det kan ta det lite för långt.

Kan jag använda garagetält året runt?

Vissa av dem är lämpliga för användning året runt, men det beror på kvaliteten på skyddet. Materialen ska vara tunga och skyddade från väder och vind. Högkvalitativa garagetält är dyra, så det är viktigt att kolla vikten på dina alternativ innan du köper dem.

Slutsats

När du har så dyra besittningar som en bil är det vettigt att du vill skydda den. Men sol och regn och snö och hagel kommer att åldras och till och med skada din bil relativt snabbt. Att skydda din bil från ogynnsamma väderförhållanden kan spara mycket pengar under hela fordonets livslängd.

Men inte alla hem har ett garagetält. Inte alla hem har plats för ett. Och inte alla vill spendera den tid eller de pengar som krävs för att bygga en. Om du vill skydda din bil utan att bygga ett nytt garage kan ett garagetält vara det bästa sättet att gå.

Som vi har sett finns garagetält i alla möjliga former och storlekar och kan användas för ett brett utbud av saker förutom att skydda bilar. Att köpa ett garagepaket kan också betyda att du nu har ett skjul, ett tält, ett lusthus och en matsal utomhus, allt i ett objekt. Beroende på din livsstil kan ett garagetält bli ett av de bästa köp du någonsin har gjort för ditt hem och din trädgård. Kom bara ihåg när du köper, ha dina egna behov i åtanke. Recensioner från andra människor är alltid hjälpsamma, men bara du vet exakt vilka utmaningar du möter och vad som är den bästa lösningen.

Så visa din bil lite kärlek och överväga att investera i ett garagetält. Oavsett om du väljer polyeten eller polykarbonat, öppen eller stängd, liten eller stor, kommer din bil att tacka dig. Naturligtvis tyst. För det är en bil.

Hur vi testade garagetält

Till skillnad från många hemsidor där ute, har vi fysiskt granskat var och en av dessa modeller. Vi började med att rådfråga experter inom garagetält och garage och höra deras åsikter om garagetält samt vilka som var bäst på marknaden enligt dem. När vi sedan fått deras åsikter så gjorde vi en hel del research om vad som gör ett garagetält bra respektive dåligt. När vi studerat garagetälten på denna lista har vi åkt runt och sett dem fysiskt, dels i butik men också på sin rätta plats, för att säkerställa att våra påståenden är korrekta. Slutresultaten sammanställdes sedan i ett lista där vi sorterat garagetält bäst i test i olika kategorier.

Foto av författare

Skrivet av: Filip

Filip är vår ledande trädgårdsexpert och redaktör. Han har mer än 10 års erfarenhet inom trädgårdsskötsel och studerar till ingenjör. Med sin erfarenhet och kompetens inom trädgårdsskötsel och ingenjörskonst kan han utnyttja sina förmågor för att hitta de bästa trädgårdsprodukterna.

Lämna en kommentar