Bästa Häcksaxen 2024 – Stort Test av Häcksaxar

Observera att vissa länkar på vår webbplats kan vara affiliatelänkar, vilket innebär att vi får provision på ditt köp. Det låter oss fortsätta skriva artiklar som är gratis att läsa! Du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

Varför ska dina armar och händer bära tyngden av det hårda och tunga arbetet som häckklippning är, när du kan ersätta dessa manuella modeller för med elektriskt drivna? Våra bästa häcksaxar kan minska din överväxt – och din tid på jobbet till hälften.

Men vilken häcksax är rätt för dig, din trädgård och din budget?

De elektriska, batteridrivna eller gasdrivna häcksaxarna i den här listan är de bästa av de bästa, baserat på effekt, bladlängd, kapacitet, vikt och prissättning. Minst en av dessa häcksaxar är säkerligen ett utmärkt tillskott för din trädgård.

De Bästa Häcksaxarna 2024

Bild Produkt Egenskaper Pris
backpac AL-KO HT 2050
(Bäst i test)
– Bästa batteridrivna häcksaxen som vunnit flera stora bäst i test.
– Kraftfull, klarar tuffare grenar.
– Otroligt enkel att få igång
– Ger upp till 2200 varv per minut
– Långlivat EasyFlex-batteri
Se pris
backpac Flymo EasiCut 520
(Bästa billiga elektriska häcksax)
– Mycket billig
– Enkel att förvara
– Lagom bladlängd
– Dubbla verkande diamantblad
– Perfekt för mindre trädgårdsarbeten
Se pris
cordlessblower Bosch AHS 50-20 LI
(Bästa sladdlösa häcksaxen)
– Sladdlös häcksax för att trimma buskar.
– Flera smarta system som förbättrar klippningsförmågan.
– Svärdlängd på 50 cm med laserskurna knivar med diamantslipning.
– Extra sågfunktion för tjockare grenar upp till 2,5 cm.
Se pris
cordlessblower Makita DUH523Z – Väger endast 3 kg
– Svärdlängd på 52 cm som klarar grenar upp till 1,5 cm.
– Fungerar bäst till trimning.
– Relativt tyst modell.
– Ergonomisk och lätthanterlig
Se pris
cordlessblower Dewalt DCM563PB
(Kraftfull Häcksax)
– Mycket kraftfull
– Stödjer Ryobis batterier
– Knivbladslängd på 55 cm och tandavstånd på 22 mm.
– Roterbart handtag för bättre och smidigare vinklar.
– Anti-block-system som motverkar att grenar fastnar.
Se pris

1. AL-KO HT 2050 Häcksax – Bäst i Test!

Typ: Batteridriven Svärdslängd: 51 cm Svärdtyp: Dubbelsidig Teleskopisk: Nej Vikt: 2,5 kg

AL-KO HT 2050 Häcksax – Bäst i Test
Tryck för större bild

AL-KO HT 2050 är en pålitlig och mångsidig batteridriven häcksax som har blivit en favorit bland trädgårdsmästare. Med en prislapp på strax under 2000 kr är den ett utmärkt val för dem som letar efter en kraftfull häcksax till ett överkomligt pris.

En av de mest imponerande egenskaperna hos AL-KO HT 2050 är dess svärdlängd på 51 cm, vilket gör den idealisk för att hantera häckar och buskar med en klipptjocklek på upp till 15 mm. De vassa diamantslipade knivarna garanterar ett rent och precist snitt varje gång.

Det som verkligen sätter den här häcksaxen i en klass för sig är dess batteridrivna design. Med ett 20V EasyFlex-batteri kan du arbeta i upp till 45 minuter utan avbrott, och du behöver inte längre oroa dig för krångliga kablar som begränsar din rörlighet. Dessutom är den utrustad med en vibrationsfattig elmotor och har en god viktfördelning, vilket gör den enkel att manövrera och passar både för vardagsbruk och mer avancerad trädgårdsskulpturering.

Häcksaxen levereras komplett med ett EasyFlex-batteri och laddare som är kompatibla med alla enheter i AL-KO Easyflex-serien. Detta gör den ännu mer praktisk och användarvänlig.

AL-KO HT 2050 är känd för sin enkelhet och hög prestanda. Den har diamantslipade knivar för precist klippande och gummerade handtag som ger bekvämt arbete. Dess robusta hölje ger extra hållbarhet och skydd.

Även om de flesta användare är mycket nöjda med denna häcksax, finns det några som har haft problem med tjockare grenar. Den är bäst lämpad för grenar upp till 1 cm i tjocklek.

Sammanfattningsvis är AL-KO HT 2050 en utmärkt häcksax som erbjuder kraft, prestanda och bekvämlighet till ett rimligt pris. Den är perfekt för att vårda häckar och buskar på ett tyst och miljövänligt sätt. Om du letar efter en pålitlig och effektiv häcksax är detta ett utmärkt val, särskilt om du redan har andra enheter från AL-KO Easyflex-serien.


2. Flymo EasiCut 520 – Bästa billiga elektriska häcksax

Typ: Med sladd Svärdslängd: 50 cm Svärd typ: Dubbelsidig Teleskopisk: Nej Vikt: 3.4 kg

Flymo EasiCut 520 - Bästa billiga elektriska häcksax
Tryck för större bild

Sladdlösa häcksaxar är generellt mer manövrerbara och säkrare. Men om du bara har en liten trädgård med blygsamma häckar kan du ha det bättre med en billigare trimmer med sladd. 

Flymo är kanske inte det coolaste varumärket men det är möjligtvis bekant och betrodd av de av oss, kanske äldre, som passar in i beskrivningen av den lilla trädgården, eller för den som har bott i engelsktalande länder under sitt liv. EasiCut 520 har en bladlängd på 50 cm, men skarpt och kraftfullt nog att hantera idegran, liguster och ännu tuffare lagerhäckar. Och eftersom den är kortare tröttar den ut armarna mycket mindre än de andra vi provade.

Med en vikt på bara 3,4 kg är Flymos lätthet och fina balans ett stort plus, men den T-formade tvärstången för din stödjande hand, som ska göra den mer bekväm att använda, är inte riktigt tillräckligt stor för att ge någon kontroll. Det gör dock trimmern smalare och lättare att förvara. 

Flymo tillverkar även sladdlösa modeller från cirka 1000 kr, men det här är valet för alla som inte vill tänka över jobbet med allt vad det kan innebära.


3. Bosch AHS 50-20 LI – Bästa sladdlösa häcksaxen

Batterityp: Lithiumjon (medföljer) Kompatibel batterityp: Lithiumjon Kompatibel batterispänning: 18 V Batterikapacitet: 2,5 Ah Laddtid: 1 h Kvadratmeter per batteriladdning: 200 m2 Svärdlängd: 500 mm Knivavstånd: 20 mm Klippfrekvens obelastad: 2.600 varv/min Vikt: 2,5 kg

Bosch AHS 50-20 LI – Bästa sladdlösa häcksaxen

Bosch AHS 50–20 LI är en häcksax för exakt och effektiv klippning som har en snabbklippningsteknik som ser till att grenar och kvistar skärs av vid första försöket. Denna batteridrivna modell är väldigt populär och har fått toppbetyg bland annat från kundrecensioner på den kända marknadsplatsen Amazon. Den har fått toppbetyg som väldigt få modeller har när vi kollar på andra konkurrenter när det gäller kundrecensioner – och vi kan förstå varför denna modell är så omtyckt.

Bosch häcksax är en perfekt modell för dig som vill äga en häcksax för att trimma buskar och häckar. Den är ergonomisk utformad och har ett främre handtag som går att ställa in i flera olika positioner. Bladlängden på 50 cm ger en bra längd för normalstora häckar och har en tandöppning på 2 cm för finare grenar. Detta är därför inte en häcksax för något grovjobb med grövre tjocklek men passar bra till enklare trimning. Men det är också värt att nämna att den har också en sågfunktion, alltså specialtänder längst ut på svärdet, som kan kapa grenar upp till 2,5 cm.

Specialtänderna framtill kan skära av grenar med rena snitt upp till 25 mm, och maskinen är kompatibel med samtliga av Boschs 18 V batterier för verktyg och trädgårdsredskap. Bosch häcksax är utrustad med laserskurna knivar med diamantslipning, som ger rena och exakta snitt, samt svärdskydd för säker klippning längs murar och nära mark. Den har ett Syneon Chip som ser till att energin från batteriet används på rätt sätt för att förbättra batteritiden samt ett antiblockeringssystem de kallar för Anti-Blocking-System. Detta system möjliggör kontinuerlig klippeffekt, när annars andra modeller lägger av om grenen är för tjock, vilket är en väldigt bra detalj på denna häcksax. Det transparenta handskyddet ger en extra säker användning.

Det mjuka och ergonomiska greppet gör maskinen enkel att använda. Häcksaxen är relativt lätt – häcksaxen väger endast 2,5 kg – och erbjuder både bra ergonomi och balans. Att den är lätt att balansera ger en minimal belastning på armar och axlar för att enkelt kunna jobba effektivt i olika arbetsställningar. Den har dessutom hand- och svärdskydd vilket bidrar ytterligare till säker användning.

Häcksaxen drivs med ett lithiumjonbatteri med en kapacitet på 2,5 Ah. Laddtiden är endast 1 timme och det går att klippa cirka 200 kvadratmeter på en laddning. Det är också positivt att om du redan har batteridrivna enheter från Bosch så är chansen stor att det fungerar med den här häcksaxen. Bosch batterier passar för i princip alla deras maskiner och trädgårdsredskap vilket gör att du inte behöver köpa till något extra.

Sammanfattningsvis är detta en häcksax som lämpar sig bra för vardagligt bruk. Den har fina funktioner såsom Syneon Chip och Anti-Blocking-System som utmärker häcksaxen på marknaden. Häcksaxen har lång batteritid och väger väldigt lite. Den är med andra ord perfekt för dig som vill ha flera smarta system som jobbar effektivt och förbättrar klippningsförmågan, men också vill ha en bra svärdlängd på 50 cm med laserskurna knivar för diamantslipning.


4. Makita DUH523Z Häcksax

Batteri: 18 V Typ: Sladdlös Svärdslängd: 52 cm Svärdtyp: Dubbelsidig Teleskopisk: Nej Vikt (utan batteri): 3.2 kg

Makita DUH523Z Häcksax

Makita DUH523Z är en batteridriven häcksax som fått bra respons i ett flertal bäst i test, som till exempel i Testfakta. Denna häcksax kom på andra plats i testet Gör Det Själv 2018, vilket var samma test där vår bäst-i-test-vinnare Stihl HSA 56 stod som segrare.

Denna häcksax drivs på batteri och har en bra och relativt lång svärdlängd på 52 cm. Det gör att den passar de allra flesta häckar och buskar. Den har även ett knivavstånd på 2,6 cm, men det är osäkert om den klarar så pass tjocka grenar. När vi testade den hade den svårt att klippa de tjockaste grenarna och detta bekräftas även av andra test som finns på modellen, där de inte riktigt klarar så pass tjocka grenar. Grenar upp 1,5 cm var hursomhelst inga problem.

Vi skulle därför säga att denna häcksax från Makita passar bäst till trimning av enklare buskar, det vill säga lite mer finklippning. Det kan vara svårt att klippa de allra tjockaste grenarna (tjockare grenar än 1,5 cm), så om du har sådana buskar så är detta inte rätt modell för dig. Den är dock väldigt batterisnål så den räcker länge, men det kan vara på grund av den lite mindre hastigheten som ligger på 1 350 slag/min. DUH523Z har dock bra dämpning så du inte känner vibrationerna lika mycket efter du har klippt, vilket är bra om du tror att du kommer klippa under långa perioder.

Med det sagt så blir det extra tydligt när vi i efterhand läser andra oberoende test och kundrecensioner att denna elektrisk häcksax verkligen är bäst för den som ska göra finliret på sina buskar. Modellen är både lätt och smidigt med bra och ordentliga handtag för alla möjliga vinklar.

Om du redan har produkter från Makita så har du säkert redan batterierna som krävs. I sådana fall så är detta en väldigt bra och billig investering. Den levereras utan batteri och laddare och det är alltså något som du måste köpa till vilket kostar mellan 1000 till 1200 kr. I sådana fall skulle vi rekommendera dig att köpa bäst i test vinnaren Stihl HSA 56 som kommer komplett med allt från början, då detta troligtvis blir billigare och bättre i slutändan. Vill du läsa mer om denna häcksax så tryck på knappen nedan.


5. Dewalt DCM563PB – Kraftfull Häcksax

Batterispänning: 18 V Batterikapacitet: 4 Ah Batteriteknik: Li-Ion Antal batterier: Inget batteripack Skärlängd: 55 cm Max skärtjocklek: 20 mm Vikt inkl. batteri: 3,4 kg Skär per minut: 1 400 Uppsamlare för klipprester: Nej Växellåda: Med slirkoppling Kniv: Diamantslipad Brytare över huvudhöjd: Nej Laddningstid: 0 min Typ av drivning: Laddbart batteri Batterikapacitet: 5 Ah

Dewalt DCM563PB – Kraftfull Häcksax
Tryck för större bild

Du kanske inte är bekant med märket Dewalt än men det är faktiskt ett väldigt beprövat och säkert märke när det gäller trädgårdsmaskiner. Om du dessutom är investerad i Dewalt-maskiner sen tidigare kan detta vara ett smart alternativ. I flera olika oberoende test har denna modell fått goda betyg men viktigast av allt har den också bra kundrecensioner från flera olika butiker.

När det gäller tjocklek på grenar så presterar denna modell likt bäst-i-test vinnaren från Stihl och den är därför lämplig om du har lite grövre trädgårdsarbete att göra. Vi tycker dock att Stihl har en bättre och mer smidig känsla under klippandet, vilket kan vara bekvämt om du planerar att köra under en lite längre period. Den har också något sämre ergonomi men det vägs helt klart upp när det gäller klippning och kraftfullhet.

Dewalt DCM563PB erbjuder en bra bladlängd på 55 cm och ett tandavstånd på 19 mm som passar perfekt till en normalstor häck på tomten. Den har en lång batteritid på 75 min per laddning vilket helt klart är ett pluspoäng, och det är faktiskt ett av de längsta när vi jämför med andra batteridrivna modeller. Du kan alltså få en väldigt lång klipplängd även om du väljer en batteridriven häcksax.

Det som väger ner denna häcksax är att den tyvärr levereras inte levereras med varken batteri eller laddare. Den blir på så sätt vårt test dyraste modell när du väl har köpt batterier, vilket kan vara sunt att ha med i beräkningen. Har du dock redan andra maskiner från Dewalt med 18 volts batterier så kan detta vara ett väldigt trevligt val. Samtidigt väger den cirka 3,4 kg och kvalar därför in på den tyngre viktklassen när det gäller häcksaxar, men det är inte speciellt mycket extra och det bör alltså i vår mening inte påverka valet.

Sammanfattningsvis är detta en väldigt kraftfull häcksax som passar utmärkt för dig med lite grövre buskar och träd i trädgården. Den är batteridriven, har diamantslipade knivblad och är extremt stark även mot de tuffaste grenarna. Det som helt klart drar ner denna häcksax är prislappen om man räknar in batteriet och laddaren. Men om du som sagt redan har 18 volt batteri från Dewalt så är du good to go. Läs mer genom att trycka på knappen nedan och se om det är något för dig!


Köpguide för häcksax

Känner dig förvirrad över vilken häcksax som är för dig? Vår köpguide guidar dig genom de funktioner du ska leta efter.

Nätansluten eller sladdlös häcksax?

Den första frågan att ställa dig själv när du väljer en elektrisk häcksax är hur du känner för sladdar. Svara på det ärligt och du kommer att upptäcka att du kan sortera bort minst hälften av de häcksaxar som finns på marknaden.

Det finns ett antal faktorer att tänka på när man fattar det beslutet.

Om du behöver en häcksax som du kan starta med ett ögonblicks varsel, så är en sladdmodell bäst. Med trådlösa versioner måste du alltid vara medveten om batteriets tillstånd. Tyvärr har inte alla batterier en indikator som visar hur mycket ström som finns kvar.

Och medan det finns några snabbladdningsmodeller där ute, kommer du fortfarande inte att slippa minst en timmes väntan.

Men det betyder inte att allt nödvändigtvis är enkelt när det gäller att få ström till en häcksax. Kom ihåg det som låter självklart: den måste anslutas.

Så tänk på hur långt från ditt hus som växterna du behöver klippa är. Har du en utomhuskälla för att ansluta din häcksax? Eller behöver du dra en förlängningssladd över din trädgård?

Om du behöver klippa buskar eller häckar långt från ett eluttag, är en sladdmodell inte särskilt praktisk.

Och om du har en sladd måste du vara försiktig medan du arbetar för att inte skära igenom den. Nästan alla som regelbundet använder en häcksax kommer att ha en historia om när de skar igenom kabeln.

Lyckligtvis innebär säkerhetsfunktioner dessa dagar att du inte får en otäck chock. Men din häck kommer att förbli halvskuren tills skadan har åtgärdats.

Tänk också på hur länge du klipper med häcksaxen. Om du har massor av häck – och det bildar kanske en gräns runt din trädgård – så tar det tid att klippa. Sladdlösa modeller begränsas av batteriets livslängd och tappar ström när batteriet tar slut.

Kontrollera batteriets livslängd innan du gör ditt slutliga val. Det finns några mycket långvariga batterier där ute. Stihl på vår lista kommer till exempel att kunna köras i två timmar om du byter till ett lite större batteri.

Så om du vill att din häcksax ska hålla i flera timmar men inte vill hantera en sladd finns det en uppenbar lösning. Investera i ett extrabatteri. Det är liten extra kostnad, men det kan vara värt det för bekvämligheten.

Kontrollera knivavståndet

Ta en titt på häckarna och buskarna du behöver klippa. Är grenarna tunna, eller kommer du att behöva skära igenom lite träigare tillväxt?

Svaret på den frågan kommer att avgöra vad tillverkare kallar för ”knivavståndet” på häcksaxen som du behöver. Detta betyder helt enkelt tjockleken på grenarna som häcksaxen rekommenderas att skära igenom.

Vissa häcksaxar kommer att kämpa med något över en cm, medan andra kommer att kunna skära igenom grenar som är dubbelt så tjocka.

Om du har en starkare grenar att tackla, leta efter en häcksax med dubbla svärd. Dessa rör sig framåt och bakåt när häcksaxen kör, vilket gör det lättare att klippa.

Kontrollera också motorns kapacitet. Större motorer klarar mer krävande grenar utan överhettning. Och sladdmodeller är ofta överlägsna i detta avseende.

Men det handlar inte allt om makt. Vissa buskar kan vara svåra att hantera om svärdbladens kanter inte är skarpa. De kommer helt enkelt att böja sig bort från grenarna och komma tillbaka när häcksaxen kör vidare.

Om du köper i butiken, tryck fingret mot bladet – försiktigt! – för att kontrollera att den är skarp. Och om du köper online, kolla in användarrecensioner för att se hur häcksaxen klarar lite grövre grenar.

Hur långt är knivavståndet?

Knivavståndets längd kan göra stor skillnad för hur lätt det är att använda. Så vilket fungerar bäst i din trädgård?

En häcksax med ett kortare knivavstånd är lättare att styra. Om du har mindre buskar eller låga häckar kommer det att göra jobbet bra. Det blir förmodligen billigare också.

Men om du har en lång eller djup häck att strida mot kommer kortare blad att göra ditt liv mycket svårare. Ytterligare några centimeter gör att du kan slutföra jobbet utan att ta ditt liv i dina händer genom att sträcka sig för mycket. Och det blir ännu farligare om du exempelvis arbetar högst upp på en stege.

Beakta vikten

Häckklippning kan vara fysiskt krävande, särskilt om du arbetar under långa perioder. Och om du behöver klippa över midjenivån blir det mer utmanande igen. Så kontrollera häcksaxens vikt innan du köper den. Detta kan variera avsevärt. 

Och kom ihåg att med sladdlösa modeller kan batteriet avsevärt öka till den totala vikten. Kontrollera därmed om vikten som anges i specifikationerna innehåller batteriet för exakta jämförelser.

Tänk på säkerheten

Häcksaxar kan i vissa fall vara väldigt farliga, så nästan alla kommer med någon form av säkerhetsbrytare. Dessa är utformade så att de behöver två händer för att starta häcksaxen, vilket undviker oavsiktlig start.

Ibland förvandlas detta förnuftiga fokus på säkerhet till en konfiguration som verkligen är besvärlig att använda. 

Vissa trimmare behöver två händer för att koppla ur säkerhetsbrytarna, men kan sedan manövreras med en hand. Vi har blandade känslor om detta.

Det ger större flexibilitet om du skär i obekväma utrymmen. Men att klippa med en hand är verkligen inte förnuftigt. Om du verkligen måste göra det, så var försiktig. Och försök att få tillbaka den andra handen så snabbt som möjligt.

Redo att välja?

Vi hoppas att du har tagit del av vår recension av de 5 bästa elektriska häcksaxarna som finns idag. Oavsett om du letar efter en nätansluten eller sladdlös, så finns det verkligen några bra alternativ som erbjuds.

Vår favorit är Stihl HSA 56. Den är sladdlös men ändå kraftfull, lätt men robust. Och det är konkurrenskraftigt prissatt också. Vad mer kan du be om?

Den rätta häcksaxen gör trädgårdsskötsel från en syssla till ett nöje. Oavsett vilken du väljer är vi säkra på att dina snyggt trimmade buskar snart kommer att avundas av dina grannar!


Hur vi testade oss fram till bästa häcksaxen

När vi testade oss fram till den bästa häcksaxen så började vi med att analysera marknaden, alltså se vilka häcksaxar som fanns tillgängliga när testet gjordes. Vi har sedan rådfrågat diverse fastighetsägare, trädgårdsmästare samt vanliga trädgårdsentusiaster som äger eller har använt en häcksax nyligen för att ta del av deras åsikter och vilka egenskaper som är bra i en häcksax. När vi fått ta del av deras idéer och tankar har vi sammanställt dem och letat efter häcksaxar som stämmer överens med deras preferenser. Vi har sedan besökt diverse butiker och hushåll där dessa häcksaxar finns, samt testat hur väl de fungerar för olika ändamål i praktiken. På så sätt har vi kunnat sammanställa en lista med de bästa häcksaxarna inom olika kategorier.

Foto av författare

Skrivet av: Filip

Filip är vår ledande trädgårdsexpert och redaktör. Han har mer än 10 års erfarenhet inom trädgårdsskötsel och studerar till ingenjör. Med sin erfarenhet och kompetens inom trädgårdsskötsel och ingenjörskonst kan han utnyttja sina förmågor för att hitta de bästa trädgårdsprodukterna.

Lämna en kommentar