Bästa Handgräsklipparen 2024 (Bäst i test av 5+ stycken)

Observera att vissa länkar på vår webbplats kan vara affiliatelänkar, vilket innebär att vi får provision på ditt köp. Det låter oss fortsätta skriva artiklar som är gratis att läsa! Du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

Om du vill hålla din gräsmatta välskött och ditt gräs friskt, så är det dags att investera i en handgräsklippare. Att använda en handgräsklippare är det perfekta sättet att klippa gräset utan att skada det. Framför allt är det miljövänligt!

Om du letar efter en handgräsklippare till din trädgård, så är våra bästa rekommendationer här. Läs också vidare för mer fördjupad information om hur du väljer en handgräsklippare efter dina situationer och preferenser.

Bild Produkt Detaljer   Pris
backpac HUSQVARNA
NovoLette Silent 540
– Bäst i test på test hos Råd och Rön 2020
– Tystaste handgräsklipparen på marknaden
– Passar alla trädgårdar
– Lätt att använda
– Väldigt bra kvalitet
– Ergonomisk design
Se pris
backpac GARDENA
400 C
– Rejält fällbar
– Extremt tyst
– Väldigt lätt vikt, lätt att transportera
Se pris
cordlessblower Stiga
SCM 240 R
– 5 knivar
– Anpassningsbart handtag
– Knivar av härdat stål
– Justerbar klipphöjd (25 – 60 mm)
– 40 cm klippbredd
– Cylinderklippare
Se pris

Bästa Handgräsklipparen 2024

1. Husqvarna Handklippare 540 Novolette Silent

Husqvarna NovoLette Silent 540 - Bäst i Test!

I premiumklassen hittar vi inte helt oväntat en modell från svenska Husqvarna som många av er säkert känner till.

Husqvarna är ett känt märke inom maskiner och hjälpmedel för diverse branscher. De startade sin verksamhet redan i slutet av 1600-talet och har under åren tillverkat allt från symaskiner till mopeder. Idag ligger dock fokus främst på trädgård- och skogsprodukter. Därför kan du räkna med att hitta flera olika typer av gräsklippare och grästrimmers hos Husqvarna.

Husqvarna Novolette 540 är bäst i test i vårt stora test av handgräsklippare. Det var mycket som imponerade på oss med denna klippare. 540 Novolette Silent är som därför, som namnet ger en ledtråd om, en minst sagt tyst modell. Den är välkänd för att vara väldigt tyst men den är också friklippande handgräsklippare vilket vi tycker är väldigt bra oavsett trädgård. Faktum är att den är så tyst att Husqvarna själva säger att det är den tystaste på marknaden.

Gräsklipparen är lätt att använda och du får ett bra resultat varje gång. Designen är genomtänkt och handtaget är ergonomiskt utformat för att det ska vara bekvämt att klippa gräset. Klippbredden ligger på 40 centimeter medan klipphöjden ligger mellan 12 och 38 millimeter. 

Modellen har en robust konstruktion och kommer att göra dig ett bra jobb under en lång tid framöver. Rekommenderas starkt!

Fördelar:

 • Bäst i test på test hos Råd och Rön 2020
 • Tystaste handgräsklipparen på marknaden
 • Passar för alla trädgårdar
 • Lätt att använda
 • Väldigt bra kvalitet

Nackdelar:

 • Ofta slut hos leverantören

2. Gardena Handgräsklippare 400 C

Gardena Handgräsklippare 400 C

Om du letar efter en cylindrig gräsklippare som inte går sönder i första taget så måste Gardena Handgräsklippare 400 C passa perfekt för dig. Både bladcylindern och den nedre kniven på denna gräsklippare är gjorda av härdat högkvalitativt stål som säkerställer precision och noggrannhet när du klipper din gräsmatta. Du kan justera klipphöjden på knivarna till fyra olika höjder, vilket ger dig extra anpassning när det gäller att klippa ditt gräs. Knivarna avslutar varje kniv med ett skjuvliknande snitt och ser till att din gräsmatta ser professionellt ut klippt varje gång du använder Gardena 400 C.

Denna modell är extremt tyst och sparar energi utöver det. Knivcylindern och den nedre kniven på denna gräsklippare kommer inte i kontakt med varandra för ljudlös användning. Du kan klippa din gräsmatta när som helst på dagen utan att störa dina grannar! Få en tidig start på söndag morgon och klipp gräsmattan före frukost, och ingen kommer ens märka av ljudet. Denna handgräsklippare är perfekt för alla gräsmattor upp till 250 kvadratmeter; den är enkelt att använda och kommer inte att göra dina armar trötta alls. Den extra deflektorn ser till att klippt gräs matas ut sömlöst från sidan av gräsklipparen medan du klipper.

Styret på Gardena 400 C ger denna modell ”C”:et (Comfort)-delen av sitt namn. Den är ergonomiskt utformad så att du kan klippa under långa perioder utan att slita på dina muskler. Det ergonomiska handtaget gör det inte bara lätt att skjuta utan det gör det också bekvämt att bära och transportera den vid behov. Denna gräsklippares ram kan fällas, vilket gör gräsklipparen ungefär hälften av sin ursprungliga storlek. På så sätt kan du enkelt förvara Gardena 400 C i extremt trånga utrymmen.

Sammantaget är Gardena 400 C ett bra köp för en familj med en liten till medelstor gräsmatta. Det är en glädje att använda den och du kommer att bli förvånad över hur snabbt du kan klippa hela din gräsmatta med denna manuellt drivna gräsklippare.

Fördelar:

 • Du kan fälla den rejält, vilket är särskilt bra om du måste förvara den i ett litet skjul eller i bagageutrymmet i bilen.
 • Denna gräsklippare är extremt tyst, vilket innebär att du kan klippa din gräsmatta när som helst på dagen utan att störa dina grannar.
 • Kunder har noterat att Gardena 400 C är väldigt lätt, vilket är perfekt om du måste bära gräsklipparen från en plats till en annan.

Nackdelar:

 • Några köpare har noterat att Gardena 400 C inte klipper vått gräs särskilt bra. Den används definitivt bättre på torrt gräs.
 • Anslutningsstycket som är nödvändigt för att fälla handtaget skulle vara bättre om det var gjort av metall än av plast.

3. Stiga SCM 240 R

Stiga SCM 240 R

Stiga är ett svenskt företag som startade sin verksamhet på 1930-talet. Hos Stiga hittar du innovativa produkter för trädgården, och framför allt är man kända för sina gräsklippare. Här finns dock även exempelvis lövblåsar, jordfräsar och motorsågar. 

Stiga SCM 240 R har en solid konstruktion och den har hela 5 stycken skarpa stålknivar som är härdade och vinklade för att ge bästa möjliga klippresultat. Denna handgräsklippare har en klippbredd på hela 40 cm och klipparen är stor nog att göra ett effektivt och snabbt jobb om du har en liten trädgård. Har du en stor trädgård kan en manuell klippare vara bra när du exempelvis missat att klippa en bit utan att behöva dra igång din vanliga gräsklippare. Du kan ställa in klipphöjden från 25 mm – 60 mm vilket är bra om du vill ha en speciell längd på ditt gräs.

Den har även ett ergonomiskt och mjukt handtag som gör det enkelt och bekvämt för dig att klippa gräset. De bakre rollarna gör att gräsmattan blir jämn och fin och får ett perfekt resultat efter en klippning. Om du vill kan du köpa till en uppsamlare som tillbehör om du vill att gräset ska fångas upp när du klipper, på så vis slipper du extrajobb på allra bästa sätt.

Helt klart en av de bästa handgräsklipparna på marknaden idag – Stiga SCM 240 R!

Fördelar:

 • 5 knivar
 • Anpassningsbart handtag
 • Knivar av härdat stål
 • Justerbar klipphöjd (25 – 60 mm)
 • 40 cm klippbredd
 • Cylinderklippare

Nackdelar:

 • Låter mer än till exempel Gardena och Husqvarnas

4. AL-KO Gudenaa GU 400 Cylindergräsklippare

AL-KO Gudenaa GU 400 Cylindergräsklippare

Produkten som sticker ut på listan är stabil, levererar ett perfekt resultat, men är ändå prismässigt i listans lägre segment. Här har vi en handdriven gräsklippare från AL-KO som har en klippbredd på hela 40 cm. Den har en klippcylinder med hög kvalitet och fem självslipande knivar i härdat specialstål. Detta bidrar till en utmärkt klippning. När du köper denna modell får du en gräsklippare som trots sin klippbredd på hela 40 cm skapar en perfekt och knivskarpt klippt gräsmatta, och lämnar ett utmärkt och snyggt resultat efter sig. Denna ingår i den bästa cylindergräsklipparen för att den har en högkvalitativ klippcylinder. Chassit är både lätt och samtidigt robust med breda och robusta hjul för enkelt användande.

Man skulle kunna säga att detta är en väldigt kompetent, miljövänlig och tystgående gräsklippare i ett och samma paket. Handtaget är dessutom ergonomiskt utformat för en behaglig och lätt klippning. AL-KO Gudenaa GU 400 har stora, breda och rejäla hjul och vikten är endast 14 kg vilket gör gräsklipparen lätt att ta fram och eller ta undan. Klipphöjden är 19 – 38 mm och allt som allt gör det att tillverkaren rekommenderar gräsklipparen till gräsmattor på ca 800 m2, vilket är mycket för en handdriven gräsklippare. Perfektion och enkelhet i samma helt enkelt!

Sammanfattningsvis är detta en grym handgräsklippare som lämnar ett utmärkt resultat i nästan alla trädgårdar. Vi testade denna på en större gräsmatta och vi måste säga att denna manuella gräsklippare klipper ditt gräs fantastiskt smidigt och är också väldig skonsam mot själva gräsmattan. AL-KO Gudenaa GU 400 har stora, breda och rejäla hjul och har ett ergonomiskt handtag – något som är väldigt bekvämt för dig som ska dra den.

Fördelar:

 • Bra för större gräsmattor
 • Bred klippbredd
 • Högkvalitativ klippcylinder
 • Robust design

Nackdelar:

 • Lite svår att förvara för mindre trädgårdar

5. Gardena 330 Handgräsklippare

Gardena 330 Handgräsklippare

Till ett mycket blygsamt pris presenteras Handgräsklippare Gardena 330 – ett av de bästa budgetvalen på marknaden idag. Det är en handgräsklippare som är traditionell med uppdateringar till dagens standard. Samtidigt får du ett mycket perfekt resultat som man inte ens hade skämts för på en golfbana med hjälp av en kontaktlös klippteknik. Ljudnivån på denna gräsklippare är låg, till skillnad mot sina äldre släktingar, främst tack vare dessa beröringsfria knivar. Gräsklipparen har även en klippbredd på hela 32 cm. Kom dock ihåg att underhålla klipparen, den presterar nämligen bäst om du oljar in den med jämna mellanrum.

Gräsklipparen är också mycket lätt för både vuxna och barn att köra. Detta är bland annat tack vare att Gardena Classic 330 har stora hjul vilket ger ett bra grepp och en styrbarhet i både vått gräs och långt gräs. Klipphöjden går att justeras i fyra steg mellan 12 – 42 mm och det kan avläsas tydligt och bra på en skala så att även barn kan förstå den.

Vid förvaring är handtaget delbart och därmed är gräsklipparen enkel att både förvara och transportera. Det gör den väldigt smidig att förvara på en liten yta. Detta gör Gardena 330 perfekt för dig som till exempel har en mindre trädgård och vill ta undan klipparen när den inte används. Vikten är dessutom mycket blygsam med sina 8,2 kg, vilket även det gör att gräsklipparen är lätt att tas hand om. Med många anpassningsmöjligheter och goda kvalitet sett till sin prislapp passar denna pigga och arbetsglada gräsklipparen väldigt bra framförallt i mindre trädgårdar.

Fördelar:

 • Lätt att köra
 • Tydlig avläsning på klipphöjd
 • Smidig att förvara
 • Väldigt lätt vikt

Nackdelar:

 • Inte lika effektiv vid större gräsmattor

Vad är en handgräsklippare?

Handgräsklippare med sprutande gräs

Handgräsklippare har en skärrulle som består av 3-7 blad och en sängkniv. De är byggda med antingen två eller fyra hjul för att möjliggöra ljudlös och snabb klippning av en gräsmatta. När gräsklipparen trycks framåt börjar knivarna snurra vertikalt. Rörelsen får gräsklipporna att lyfta gräset mellan sig och sängkniven och i sin tur klippa av gräsklingorna i en saxliknande handling.

Jämfört med cylinderhandklippare som använts tidigare är dessa nya modeller lättare att skjuta och resulterar i en renare, friskare gräsmatta. Den största fördelen med handgräsklippare är att de inte slits eller sliter gräsmattan under kapningsprocessen. Precis som roterande gräsklippare skadar handgräsklippare inte enskilda gräsblad.

Läs mer om: Vattenspridare

Är handgräsklippare effektiva?

Handgräsklippare är effektiva eftersom de förbättrar hälsan för ditt gräs, men de är inte lika kraftfulla som elektriska eller bensindrivna gräsklippare. Gräsklipparbladet använder en saxliknande klippåtgärd som inte sliter upp gräsklingorna.

En handgräsklippares klippning gör att gräset kan behålla sin naturliga fukt, vilket gör det mer motståndskraftigt mot insekter och sjukdomar. Gräsblad blir svaga och sårbara för sjukdomar när de vanligtvis slits eller slits sönder som de skulle vara med en traditionell gräsklippare.

Framför allt är rullgräsklippare ljudlösa och extremt enkla att använda. Allt de behöver är ett tryck för att få kapningen igång på gräsmattan. De är också ekonomiska och har relativt lågt underhåll. De behöver inte ens någon bensin eller olja för att få kraft, vilket resulterar i noll bränslekostnader. De är enkla att montera och väger lite men har också många fler bonusfunktioner. En handgräsklippare är en fantastisk engångsinvestering för din gräsmatta.

Om du bor i ett nära område där folk bor nära varandra kan slipningsljuden från en bensindriven gräsklippare snabbt irritera människor … lita på mig! Handgräsklippare, å andra sidan, ger bara ett mjukt ”snip-snip-snip” -ljud och innan du vet ordet av det är jobbet klart.

Slutligen är handgräsklippare utmärkta för miljön. De använder inget bränsle och bidrar därför inte till föroreningar. Handgräsklippare är enkla, praktiska och problemfria maskiner för moderna trädgårdsmästare.

Funktioner i handgräsklippare

För att bestämma den bästa handgräsklipparen för dig är det viktigt att analysera deras olika funktioner. Det finns många saker som utgör en högkvalitativ handgräsklippare. Här har vi förklarat de viktigaste funktionerna i en handgräsklippare.

Klipphöjd

En rullklippare har vanligtvis en justerbar klipphöjd på några centimeter, vanligtvis 3-7 cm. Att hålla sig till dessa parametrar gör att knivarna enkelt kan klippa gräset utan att skada det på lång sikt. Att justera knivarna i rätt höjd beror på längden på dina gräsblad. 

Genom att ställa in rätt klipphöjd på bladet förblir ditt gräs mer kraftfullt och friskt.

Antal blad

Antalet klipparblad påverkar kraftigt maskinens prestanda. Siffran indikerar hur många gånger knivarna kan klippa igenom gräset inom ett meter långt intervall. Till exempel kommer en 5-bladig rulle med högt varvtal att resultera i renare och välklippt gräs jämfört med en 10-bladig rulle med lågt varvtal.

Ett högt varvtal kan lätt skada knivarna med aggressiv skärning. Detta kan också påverka rullarnas livslängd och kvaliteten på deras skärpa. Den idealiska regeln är att säkerställa en högkvalitativ skärning med ett måttligt antal blad, någonstans mellan 4-7.

Bladens hållbarhet

Knivarna på en roterande gräsklippare kan vara aggressiva och därför inte så hållbara. Den grova skärrörelsen gör att knivarna snabbt tappar skärpan. När du köper en handgräsklippare, se alltid till att knivarna är tillverkade av högkvalitativt material, helst legerat stål.

En handgräsklippare vars blad är uppvärmda med legerat stål tenderar att stanna skarpare längre. Legerat stål har en extremt hög draghållfasthet, vilket gör bladet motståndskraftigt mot korrosion och extremt hållbart vid många användningsområden. 

Klippbredd

Den normala klippbredden på en bra handgräsklippare sträcker sig mellan 38-51 cm. En smal klippbredd skulle innebära att du måste klippa oftare. Detta kan också göra det svårt att skjuta maskinen eftersom gräset kan bli mer tåligt. Därför är en bra strängbredd cirka 46 cm, vilket hjälper dig att använda handgräsklipparns maximala kapacitet. 

Lutning

Om du har en enhetlig och jämn gräsmatta kan du använda vilken handgräsklippare som helst. Men om din trädgård är ojämn eller något sluttande, bör du leta efter en handgräsklippare som kan klippa på olika vinklar. På detta sätt behöver du inte köra gräsklipparen flera gånger över samma gräs.

Grässtråle

Allt gräset som en klippare klipper måste så småningom gå någonstans. Om du inte vill vara täckt av klippningen kan du använda en frontal grässtråle för att hålla fötterna borta från röran eller välja en gräsklippare med en uppsamlare.

Vikt

Det är viktigt att du väljer en lätt handgräsklippare eftersom vikten kan vara ett stort problem ju längre du trycker på gräsklipparen. Du kan bli frestad att välja en tung handgräsklippare för en stor gräsmatta eftersom det är lättare att skjuta den över ett stort område. Det är ingen dålig idé, förutsatt att du inte blir trött. Lättare maskiner är lättare att trycka på, men kan inte heller fästa lika bra på marken över ojämna ytor.

Du kanske också gillar: Bästa skottkärrorna

6 faktorer att tänka på när du köper en handgräsklippare

Det finns många faktorer att tänka på när du letar efter den perfekta handgräsklipparen. När du väljer en handgräsklippare för din gräsmatta måste du kontrollera dess effektivitet, underhåll och pris. Här är en snabbguide som hjälper dig att välja en pålitlig handgräsklippare – en som din gräsmatta kommer att älska. 

Effektivitet

Den bästa handgräsklipparen kommer snabbt att bevisa sin effektivitet på gräsmattan. Att välja en manuell gräsklippare framför den eldrivna hjälper till att minska koldioxidutsläppen. Det eliminerar också en stor oro för att skada gräset på grund av rivning och slitning.

En handgräsklippare av hög kvalitet ska ha en utmärkt klipphöjd och hållbara blad för att vara effektiva på olika gräsmattor.

Prisvärdhet

De bästa handgräsklipparna erbjuder mycket klippkraft till ett överkomligt pris. De flesta budgetmodeller kostar inte mer än 700 kr, medan premiummodeller vanligtvis kostar runt 2000 kr. Men kanske den största ekonomiska fördelen med handgräsklippare är att de efter den initiala investeringen är praktiskt taget kostnadsfria. Det finns inga bränslekostnader eller ersättningskostnader.

Begränsningar

Handgräsklippare är i huvudsak byggda för klippning av kort gräs. Så ja, du kan möta lite problem om du försöker att klippa gräs som är längre än 10 cm. Du måste gå igenom det några gånger inledningsvis. Men det är vanligtvis enkelt att underhålla gräsmattan efter det. 

Men kom ihåg att på grund av sin manuella karaktär är även de bästa handgräsklipparna bara praktiska för små eller medelstora gårdar som är mindre än 3000 kvm. Allt som är större än detta kommer att kräva en gräsklippare med el-, gas- eller sittplatser.

Det kan också vara svårt att komma åt partier för finjustering runt rabatter, gångvägar och liknande med en handgräsklippare. För dessa arbeten passar kantskärare bättre.

Pris

En bra sak med en handgräsklippare är att den är mycket billigare än den som drivs med gas eller el. De flesta av dem kostar vanligtvis under 2000 kr och har inga underhålls- eller driftskostnader. En handgräs klippare är verkligen en engångsinvestering för din trädgård. 

Underhåll

Den största fördelen med en handgräsklippare är att den är underhållsfri. Det kräver inget bränsle, vilket betyder att inga oljebyten, laddning, tankning eller reservdelar behövs. Allt du behöver göra är att vässa knivarna en gång vartannat år.

Storleken på din gräsmatta

Återigen är handgräsklippare lämpliga för små och medelstora gårdar. Detta beror på att den genomsnittliga klippbredden för dessa gräsklippare vanligtvis är 35-51 cm. Att skjuta dem över en stor gräsmatta gör jobbet extremt tråkigt.

Att använda en handgräsklippare

De bästa handgräsklipparna är de som är lätta att använda. Eftersom hela övningen är manuell bör en högkvalitativ handklippare erbjuda enkel manövrerbarhet på gräsmattan. Här är en snabbguide som hjälper dig att använda din handgräsklippare.

Slipning av klippbladen

Det viktigaste underhållet av en handgräsklippare är att slipa knivarna. Tack och lov behöver du inte slipa knivarna ofta eftersom legerat stål inte blir försämras särskilt snabbt. De behåller sina skarpa skärkanter under lång tid. Men efter några år är det dags att ge dem en snabb slipning.

Börja med att kontrollera inriktningen av rullen. Om det är bra, slipa sedan knivarna. Du kan göra detta med ett slipnings-kit. Satsen erbjuder vanligtvis en slipmassa med ett handtag. Fäst handtaget på drivhjulet på rullgräsklipparen och använd en vanlig borste för att sätta slipmassan på vart och ett av knivarna.

Vrid nu gräsklipparen i omvänd riktning så att knivarna kan skrapa ner varandra och bli vassa igen. Även om detta är det bästa sättet att slipa knivarna, kan du också göra jobbet med en borrmaskin med skärpfäste.

Skär högt eller tjockt gräs

Även om handgräsklippare är utmärkta för att upprätthålla friskt och välhydrerat gräs, kan de blockeras när de körs i bevuxna gräsmattor med tjockt eller högt gräs. Det kan vara svårt att driva dem framåt. Om ditt gräs är längre än 10 cm kan du fortfarande använda en manuell gräsklippare, men du behöver lite tålamod.

Den bästa tekniken är att klippa genom överlappning. Vad detta betyder är att när du är klar med att klippa en rad, ska du vända tillbaka med din klippare och börja klippa medan du överlappar den tidigare klippta marken med några centimeter. Detta kommer att säkerställa att det inte finns några höga streck av gräs mellan varje rad som har klippts.

Du kan också göra jobbet med rutmönstret. Klipp gräsmattan två gånger, men på andra gången så klipper du i motsatt riktning. Kryssmönstret säkerställer att det inte finns några tjocka gräsrester kvar. 


Att använda en handgräsklippare är det enklaste sättet att göra din bevuxna gräsmatta till en hälsosam, grön matta. Använd guiden ovan för att välja den bästa gräsklipparen som passar din trädgårds behov. 


Hur vi testade oss fram till bästa handgräsklippare

När vi testade oss fram till de bästa handgräsklipparna så började vi med att analysera marknaden, alltså se vilka handgräsklippare som fanns tillgängliga när testet gjordes. Vi har sedan rådfrågat diverse fastighetsägare, trädgårdsmästare samt vanliga trädgårdsentusiaster som äger eller har använt en handgräsklippare nyligen för att ta del av deras åsikter och vilka egenskaper som är bra i en handgräsklippare. När vi fått ta del av deras idéer och tankar har vi sammanställt dem och letat efter handgräsklippare som stämmer överens med deras preferenser. Vi har sedan besökt diverse butiker och hushåll där dessa handgräsklippare finns, samt testat hur väl de fungerar för olika ändamål i praktiken. På så sätt har vi kunnat sammanställa en lista med de bästa handgräsklipparna inom olika kategorier.

Foto av författare

Skrivet av: Filip

Filip är vår ledande trädgårdsexpert och redaktör. Han har mer än 10 års erfarenhet inom trädgårdsskötsel och studerar till ingenjör. Med sin erfarenhet och kompetens inom trädgårdsskötsel och ingenjörskonst kan han utnyttja sina förmågor för att hitta de bästa trädgårdsprodukterna.

Lämna en kommentar