Bästa Hönshus 2024 – [Köpguide & Bäst i Test]

Observera att vissa länkar på vår webbplats kan vara affiliatelänkar, vilket innebär att vi får provision på ditt köp. Det låter oss fortsätta skriva artiklar som är gratis att läsa! Du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

     
backpac Hönshus AGDA inkl. utegård
(Bäst i Test)
Se billigaste pris & läs mer
backpac Hönshus Gullan
(Populärast)
Se billigaste pris & läs mer
cordlessblower Hönshus PREMIUM
(Premiumval)
Se billigaste pris & läs mer
cordlessblower vidaXL Hönshus
(Biligast)
Se billigaste pris & läs mer

>> Klicka här för att se fler hönshus & hönsgårdar <<

Köpguide för bästa hönshuset

Du har äntligen bestämt att det är dags att skaffa ett hönshus. Hur väljer du en produkt bland de miljoner som erbjuds? Nedan hittar du ett antal överväganden som hjälper dig att välja rätt modell för dig. Ta en titt och njut av några fantastiska hönsgårdar och hönshus.

Byggmaterial

Hönshus i trä

Mitt enda lilla råd när du köper ett hönshus: Köp alltid ett lite större än du behöver! Hönshustillverkare ger dig antal kycklingar som kan rymmas i hönshuset men du kommer att finna att hönsen vanligtvis behöver lite mer utrymme än detta. De antar att det här är ett rumsutrymme och att du har en nöjd flock som gärna bor tillsammans. Ofta är detta inte fallet och du kommer att upptäcka att vissa kycklingar är längst ner i hönshuset och inte får möjlighet att sova.

Trä är det mest populära materialet som används vid tillverkning av kycklinghus. Det beror på att de tål tufft väder och att de tilltalar ögonen. Trä kan behöva beläggas med ett konserveringsmedel för att förhindra splittring och skevhet. Många av modellerna på marknaden är gjorda av behandlat trä för att hålla för att förlänga livslängden på kycklingkörningen, ett välbehandlat kycklinghus bör hålla i 10-15 år om det behandlas varje eller vartannat år.

Hönshus i plast

Jag har aldrig provat ett plasthönshus för att vara ärlig mot dig, även om de verkligen är ett populärt hönshus med många djurhållare. Hönshuset som hönsen får är inte så stor, så du måste överväga att släppa ut dina höns regelbundet till fritt räckvidd. Om det är svårt kan du enkelt flytta runt lite. Maskan är robust under körningarna och det finns en flik av nät runt basen som hindrar rovdjur från att komma in men kom ihåg att marken måste vara plan för att inte skapa en svag punkt.

Miljövänliga hönshus

Jag har sett några robusta återvunna plast ”ECO” hönshus som säljs som är gjorda av återvunnen plast (vanligtvis gjord av återvunnet gårdsavfall) och enligt min mening är mycket väl utformade.

Plasten som används i hönshus är normalt ganska tjock och väggarna är fastskruvade ordentligt eller gjutna i ett stycke.

Hus kommer vanligtvis platt packade så är båda praktiska (för rengöring) och är säkert säkra från rovdjur som rävar och grävlingar. Plasthus gör det också möjligt att bygga en stor DIY-stängsel runt dem eller vissa kommer med valfria monterade gränser. Att bygga sin egen gräns är naturligtvis tidskrävande, men om det görs ordentligt kan det hålla mycket länge och spara dig några tusen kronor.

Relaterat inlägg: Bästa insektshotellet

Utrymme i hönshuset

Antalet hönsar som du tänker hålla är avgörande. Den bestämmer storleken på hönshuset som är perfekt för dig. Om du håller två hönshus finns det inget behov av ett stort hönshus men det skadar inte att investera i större hönshus för att ge dem extra utrymme. Välj en liten rymlig och du är redo att köra. Om du har ett stort antal höns bör den använda enheten erbjuda tillräckligt med utrymme och kapslar för användning. Kom bara ihåg att när hönshustillverkare säger hur många höns det får plats så är det oftast väldigt på gränsen.

Kontrollera också om det finns utrymme att placera dina foder- och vattendrinkare. Ju fler höns du har desto fler matare behöver du.

Golvutrymme

Minst 30 cm x 30 cm (90 kvadrat cm) per höns. dvs om du har ett hönshus som är 90cm x 90cm, kan detta rymma högst 9 medelstora höns. Ta inte med häcklådor i denna mätning. Detta bör vara golvytans insida.

Sittpinnar

4 till 5 cm breda sittpinnar med rundade kanter. Minst 40 cm lång per storfågel och 30 cm per medium höna (hybridstorlek) eller bantam. Kycklingar gillar att sitta ner när de sover och en ganska bred abborre hjälper dem att balansera när de sover så här. De tar inte allt detta utrymme eftersom de ofta kramar ihop men du behöver extra utrymme för att möjliggöra luckor så att fåglar som är lägre i hakningsordningen fortfarande kan roosta bort från andra höns. i vårt exempel ovan är tre sittpinnar över en 90 cm bred hönshus lämplig för (90 cm x 3 höns / 30 cm) = 9 medelhöns eller bantams, 6 stora höns. Vissa stora raser kommer inte att ligga mycket högt och kan skada benen eller fötterna när de hoppar ner från höga sittpinnar så låga sittpinnar 30 cm från golvet eller en serie sittpinnar som vinner i höjd som en sluttande stege är normalt bättre för dessa raser.

Bolådor

Bolådor bör tillhandahållas under sittpinnarnas höjd för att se till att fåglar inte bor i dem och smutsar dem. De bör innehålla halm (inte hö på grund av mögelsporer som kan orsaka problem) eller annat lämpligt häckande material. Syfta till att tillhandahålla en rede för varje fyra höns med minst två reden.

Kvalitet

Kvaliteten på en hönshuset är viktigt. Generellt sett, ju mer du betalar, desto bättre kvalitet får du, särskilt med trähönshus där vedkostnaderna är huvudingrediensen. Högkvalitativa hönshus är gjorda av massiva, tryckbehandlade 12 mm tunga och spårbrädor som går i varandra. Kom ihåg att tunna brädor kan betyda svaga dörrar om du inte är försiktig, det kan vara ett problem om du har en bestämd räv.

Beslag bör helst vara galvaniserade för att förhindra att de rostar. Detta är väldigt enkelt att kontrollera, även när du köper online – du kan ofta berätta, bara genom att titta på tillverkarens bilder.

”Hönshus är det dyraste du behöver köpa. Om du köper ett hus av god kvalitet en gång kommer det att vara en livstid, det kommer också att ha ett bra återförsäljningsvärde om du behöver sälja det. ”

Tak och golv

Medan filttak var en bra idé någon gång tillbaka, nu är de missade. Arbetet som krävs för att bli av med röda kvalster görs mer frustrerande av filt. Det är så lätt för dem att gömma sig. Undvik filttak och sök hållbara tak. Vissa använder trä- eller plasttak medan andra har koagulerade tak. Allt beror på hur mycket du kan spendera.

Det finns modeller som har tak som kan öppnas. Dessa typer av modeller gör rengöring till ett mycket enkelt jobb. Se till att det öppna taket kan fästas på plats igen med en låst spärr. Du vill inte ha slarviga djur runt din avel.

Avtagbara brickor är praktiska funktioner. Oavsett om det är plast eller metall, gör dessa avtagbara brickor rengöring till en lätt uppgift. Du skjuter bara bort dem, rengör dem och skjuter tillbaka dem. Enkelt som paj. Försök att inte tvinga av facket, det kan skada skenan och få facket att fastna varje gång.

Säkerhetsåtgärder

Även om du inte använder dem så mycket. Ditt hus ska ha ett antal lås. När du är säker på att dina lås och gångjärn är starka, känner du dig skyddad. Gör detsamma för dina kycklingar också. Hitta dem ett hus med säkra gångjärn som inte tuggas ut av rävar. Få säkra lås så att de förblir säkra även på natten när du inte kan hålla ett öga på dem.

Korrekt ventilation

Syre är livets grejer. Planeten kan inte överleva utan den. Kycklinghuset behöver ventilation. Många modeller har fönster som är täckta med fint nät. Nätet tillåter luft att strömma igenom även under varma dagar.

Kycklingavfall släpper ut ammoniak som måste tas bort från huset genom god ventilation. Värmen från skräp får detta att stiga och med en ventil i botten för att få in frisk luft och en ventil i toppen för att tillåta ammoniakfylld luft, allt bör vara bra. Rikta alltid ventilationsfönster bort från rådande vindar och stäng dem om det blåser in genom dem, eftersom det på nätter som detta kommer att finnas tillräcklig ventilation genom luckorna i skogen.

Det verkliga testet är att sätta huvudet i hönshuset på morgonen innan du släpper ut kycklingarna för att se om du kan känna ammoniak.

Om det finns för mycket ammoniak i luften kan dina höns lungor och ögon skadas. Kycklingar är särskilt mottagliga för andningsbesvär men detta kan också stressa dina höns och sänka deras immunförsvar … vilket i sin tur ökar risken för att sjukdomen plockas upp.

Väderskydd

Att vara utsatt för vädret är inte en lätt uppgift. Trästrukturer behöver skyddande beläggningar för att göra dem vattentäta. Att investera i skyddande beläggningar gör att strukturen kan hålla i många år. Metallstrukturer behöver också skydd för att behålla sin styrka. Galvaniserade metaller verkar vara populära såväl som att använda icke-rostmetaller. Välj klokt beroende på var du bor och det nuvarande klimatet. Vi tycker att det är en bra idé att behandla din kyckling med en fläck innan du bygger den bara för att ge den lite mer skydd.

Rengöring

Efter lite användning måste du tvätta hönshuset med ett tvättmedel som fjäderfäsköld. Detta hjälper till att ta bort organiskt material (eller kycklingmuck) och hjälper också till att hålla röd kval under kontroll som kan vara produktiv under de varmare sommarmånaderna (vanligtvis mellan maj och oktober).

Helst vill du ha ett hönshus som har enkel åtkomst för rengöring och som har så många avtagbara delar som möjligt – droppbrädor, sittpinnar och boetlådor bör helst vara avtagbara så att du lättare kan rengöra dina kycklingar.

Om du inte kan få enkel åtkomst kommer du att kämpa för att rengöra det och är mer benägna att ångra ditt köp senare.

Kontrollista på hönshus

  • Trätjockleken och huruvida den är tryckbehandlad.
  • Beslagen är galvaniserade.
  • Det finns enkel åtkomst för rengöring
  • Undvik ett filttak om du kan
  • Se till att det finns tillräcklig ventilation
  • Kontrollera att sittpinnarna är högre än boetlådorna
  • Det finns idealiskt avtagbara sittpinnar, skräpbrädor och boetlådor

Hur vi testade oss till bästa hönshusen

När vi testade oss fram till de bästa hönshusen så började vi med att analysera vilka hönshus som var tillgängliga när testet gjordes. Vi har sedan rådfrågat diverse trädgårdsarbetare, hönsägare, bondgårdar, byggare, snickare samt trädgårdsentusiaster som äger ett hönshus för att ta del av deras åsikter och önskemål kring hönshus. När vi fått ta del av deras idéer och tankar har vi sammanställt dem och letat efter hönshus som stämmer överens med deras preferenser. Vi har sedan besökt diverse butiker och trädgårdar där dessa hönshus finns, för att analysera samt testa hur väl de fungerar för olika ändamål i praktiken. På så sätt har vi kunnat sammanställa en lista med de bästa hönshusen inom olika kategorier.

Foto av författare

Skrivet av: Filip

Filip är vår ledande trädgårdsexpert och redaktör. Han har mer än 10 års erfarenhet inom trädgårdsskötsel och studerar till ingenjör. Med sin erfarenhet och kompetens inom trädgårdsskötsel och ingenjörskonst kan han utnyttja sina förmågor för att hitta de bästa trädgårdsprodukterna.

Lämna en kommentar