Bästa Hörselskydd 2024 – [Köpguide & Bäst i Test]

Observera att vissa länkar på vår webbplats kan vara affiliatelänkar, vilket innebär att vi får provision på ditt köp. Det låter oss fortsätta skriva artiklar som är gratis att läsa! Du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

     
backpac 3M Peltor Hörselskydd WS Alert XP
(Bäst i Test)
Se billigaste pris & läs mer
backpac Hellberg Xstream
(Populärast)
Se billigaste pris & läs mer
cordlessblower 3M Peltor WS LiteCom II
(Premiumval)
Se billigaste pris & läs mer
cordlessblower 3M Peltor Hörselskydd X1A
(Billigast)
Se billigaste pris & läs mer

>> Klicka här för att se fler hörselskydd <<

Hörselskydd eller hörselskydd är personlig skyddsutrustning som är utformad för att skydda bäraren från extrema ljud. Huvudbandet och ytterbeklädnaden är vanligtvis gjorda av hård termoplast eller metall. Skyddet kommer vanligtvis från akustiskt skum – detta absorberar ljudvågor genom att öka luftmotståndet, vilket minskar vågens amplitud.

Öronskydd kan bäras på ett huvudband eller klippas på sidorna av en hjälm. Ibland har hörselskydd inbyggt radio- och musiksystem eller tvåvägskommunikation. Det finns också hörselskydd bluetooth.

Processen att förlora ljudenergi, så kallad dämpning, kan höjas genom att använda öronproppar i kombination med öronskydd.

Det finns också termiska öronskydd som bärs i kalla miljöer för att hålla en persons öron varma med dynor med tyg eller päls. denna guide kommer dock att fokusera på hörselskydd som används för att skydda bäraren från buller på arbetsplatsen.

Bästa Hörselskydd 2024

Hörselskydd är mycket viktigt även i mycket ung ålder. Att använda öronproppar eller öronskydd för att minska buller som vanligt kan räcka långt för att bevara hörseln. Inte bara är detta avgörande för att säkerställa att denna vitala känsla återställs intakt, men det bidrar till ens allmänna hälsa när du åldras. Det kan dock vara svårt att hitta de bästa hörselskydden och det är därför vi skriver den här guiden som granskar alternativen inom bästa hörselskydd på marknaden idag.

Hörselskyddsutrustning klassificeras efter dess brusreduceringsgrad (NRR), en måttenhet som bestämmer enhetens förmåga att minska ljudexponeringen i en miljö. Ju högre betyg, desto bättre skyddar din hörsel.

Enligt OSHA krävs hörselskydd för alla anställda som utsätts för 85 decibel eller högre under en 8-timmarsperiod eller 100 decibel eller mer under en 2-timmarsperiod. Det är dock lämpligt att investera i eget hörselskydd bäst i test när du vet att din arbetsmiljö eller fritidsaktiviteter utsätter dig för höga ljudnivåer. Fortsätt läsa för att lära dig mer om hörselskydd och vad som utmärker de bästa hörselskydden.

När ska man använda hörselskydd?

Hörselskydd är en bra idé när du använder elverktyg såsom planhyvel eller landskapsutrustning som åkgräsklippare, strängtrimmer, fläkt eller motorsåg. Dessutom finns det flera indikatorer på att en miljö är för bullrig och att du ska ha hörselskydd:

 • Du måste skrika så att någon på armlängden kan höra dig.
 • Du upplever ett surrande eller ringande i öronen när du avslutar en aktivitet.
 • Du har tillfällig hörselnedsättning när du avslutar en aktivitet.

Två vanliga typer av hörselskydd är öronproppar som passar direkt i hörselgången och hörselskydd som passar över eller runt huvudet och täcker båda öronen helt. Du kan också hitta hörselskydd i öronsnäckan. Vanligtvis är hörselskydd en storlek som passar alla, men många hörselskydd har funktioner eller justeringar som gör att du kan välja bästa passform och prestanda för det arbete du gör. Utrustningen ska ge rätt mängd skydd och vara bekväm att bära så att du är mer benägna att använda den konsekvent.

Köpguide för bästa hörselskydd 2024

Som jag skrev innan så är det faktiskt inte så enkelt att hitta och köpa det bästa hörselskyddet på nätet. När du ska köpa ett hörselskydd bäst i test så finns den några viktiga faktorer som du måste tänka på. Det är också viktigt att du väljer utifrån dina egna personliga preferenser. Men för att göra hela processen enklare så har jag gjort en köpguide. Med hjälp av den här guiden så kommer du enkelt att kunna köpa ett hörselskydd bäst i test. Här är vad du ska tänka på när du köper det bästa hörselskyddet 2024:

Förstå hörselskyddet på arbetsplatsen

Enligt lag ska en arbetsgivare bedöma och identifiera åtgärder för att eliminera eller minska riskerna med exponering för buller så att anställdas hörsel skyddas. Det valda skyddet bör återspegla risknivån.

När en bullerrisk har identifierats och riskerna bedömts måste lämpliga kontroller genomföras. Även om det finns många sätt att minska buller på arbetsplatsen, till exempel att välja tystare utrustning, införa tekniska kontroller som ljuddämpare, flytta arbetsplatsen för att placera buller längre bort från arbetarna; buller kan inte alltid elimineras och det är här bästa hörselskyddet spelar in.

Nivån på vilken arbetsgivare måste tillhandahålla hörselskydd och hörselskyddsområden är nu 85 decibel (daglig eller veckovis genomsnittlig exponering) och nivån vid vilken arbetsgivare måste bedöma risken för arbetarnas hälsa och förse dem med information och utbildning är nu 80 decibel. Det finns också ett exponeringsgränsvärde på 87 decibel (dB), med hänsyn till eventuell minskning av exponeringen från hörselskydd, över vilken arbetare inte får exponeras.

Välja hörselskydd för din dig eller din personal

Varje person kommer att ha olika krav när det gäller hörselskydd. Det är viktigt att få rätt passform, rätt skydd och se till att användaren förstår hur man använder och underhåller sina hörselskydd.

 • Välja hörselskydd för den speciella bullerrisken

Tänk på frekvensen, tonhöjden och intensiteten för bullerrisken. I branscher som gruvarbetare kan de utsättas för mycket låga frekvenser.

 • Välja hörselskydd för din bransch

Musik-, bygg- och flygplatsarbetare utsätts för olika buller och har därför mycket olika krav. Det finns många hörselskydd och hörlurar speciellt utformade för musiker så att hela frekvensområdet kan höras och det finns specialiserade hörselskydd för användning under skjutvapenövning. Vissa hörselskydd är endast lämpliga för inomhus- eller utomhusbruk – så kontrollera innan du köper.

 • Välja hörselskydd baserat på din riskbedömning

Din riskbedömning bör titta på uppgiften, användaren, miljön, exponeringsåtgärderna och gränsvärdena. Bedömningen bör också identifiera vad du behöver göra för att följa lagen och identifiera alla anställda som behöver förses med hälsoövervakning.

 • Se till att du uppfyller betyg, krav, standarder, certifiering och lagstiftning

Som med all personlig skyddsutrustning som du anskaffar bör hörselskydd uppfylla kraven i internationella standarder och relevant lagstiftning. CE-märkning, EN, ISO och BS-koder visar vilken utrustning som uppfyller standarder för säkerhet, design och prestanda. Se avsnittet om lagstiftning och standarder i den här guiden för att förstå mer om de exakta standarder och märkningar du bör leta efter.

Tänk också på decibel, enstaka ljudnivåer och frekvenser som beskrivs ovan.

Kom ihåg att vissa hörlurar inte uppfyller kriterierna för hörselskydd.

 • Välja den bästa leverantören och tillverkaren

Många tillverkare tillverkar nu skyddsglasögon och hörselskydd och de kan köpas från hundratals leverantörer. Om du inte har en föredragen leverantör för hörselskydd, sök råd från dina kamrater, läs oberoende recensioner eller sök råd från en nätverksgrupp. Se ’Hur utvärderar du leverantörer / tillverkare nedan’.

 • Försök innan du köper

Bilda en användargrupp och be leverantörer att skicka några provprover. Lyssna på feedback från arbetare eftersom det är viktigt att ha dem ombord med den personliga skyddsutrustningen de kommer att ha på sig.

 • Kostnad och kvalitet – att få rätt balans

Som med all upphandling kan det vara svårt att välja personlig skyddsutrustning ur kostnadssynpunkt. Det handlar om din risknivå och välja lämplig utrustning. Du kan köpa hörselskydd för så lite som några pund eller välja produkter för tio gånger så mycket. Ju högre bullerrisk desto högre skyddskvalitet som behövs. Detta kan i sin tur leda till ett högre pris.

 • Säkerställer komfort

Se avsnittet nedan om montering av öronskydd. För att få din arbetskraft ombord med att använda deras personliga skyddsutrustning måste den erbjuda både komfort och skydd.

Typer av hörselskydd

Standardhörselskydd

 • Det finns många hörselskydd på marknaden som erbjuder en rad material, teknik, luftflöde och dämpningsnivåer.

Det som är viktigt att titta på är den bransch som hörselskydd rekommenderas för och ljudnivån. Till exempel kommer vissa hörselskydd att vara lämpliga för allt industriellt buller, tuffa miljöer eller områden med låga ljudnivåer.

Vissa hörselskydd levereras med öronkuddar som kan fästas, vilket gör det enkelt att byta ut och det finns varianter i pannband som du bör tänka på beroende på hur länge och i vilken miljö hörselskydd används.

Om arbetstagare till exempel måste kunna prata med varandra eller höra brandlarm, måste rätt dämpningsnivå väljas.

Medan de flesta hörselskydd har ett huvudband som går över toppen av bärarens huvud – finns halsbandsmodeller för användning med exempelvis huvudmonterat ansikte eller svetsskydd.

Elektroniska hörselskydd

 • Dessa har ett elektroniskt ljudåtergivningssystem. Vid låga ljudnivåer förmedlas ljudet som upptäcks av en mikrofon på hörselskyddens utsida till en högtalare i muffkoppen. Vid högre impulsljud avbryter den elektroniska kretsen och lämnar öronskyddets inneboende dämpning för att ge skyddet.

Elektroniska öronskydd ger både passiv och enhetlig dämpning, vilket blockerar låga och medelfrekvenser samtidigt som högre frekvenser (röst, signaler och larm) hörs tydligare. Detta kan ge förmågan att upprätthålla en bättre medvetenhet om situationen i intermittenta miljöer som påverkar buller.

Hörselskydd tillsammans med skyddshjälm

Hörselkåpor eller hjälmmonterade hörselskydd kan bäras när de bär hårda hattar och är mycket användbara inom bygg- och gruvindustrin.

Hörselskydd med bluetooth

Hörselskydd som har bluetooth tillåter arbetaren at lyssna på musik eller radio medan de arbetar.

Hörselskydd med kommunikation

Vissa hörselskydd erbjuder inbyggda tvåvägs kommunikationssystem som gör det möjligt för bäraren att lyssna och prata med andra arbetare som bär samma headset eller på andra radioapparater som arbetar på samma frekvens.

Hur man utvärderar leverantörer och tillverkare av hörselskydd

När du väljer bästa hörselskydd så bör du överväga:

 • Etablerade företag
 • Rekommendationer från ditt nätverk
 • Försörjer leverantören utrustningen med rätt märkning som uppfyller standarder?
 • Är de certifierade?
 • Levereras produkter med informativa broschyrer som visar hur man använder skyddsutrustningen på ett säkert sätt?
 • Täcks produkterna av en garanti?
 • Är leverantören en del av systemet för registrerad säkerhetsleverantör (RSS)?
 • Begränsningar och varningar för användning och slitage på leverantörens produkter.

Vilken storlek på hörselskydd ska jag välja?

När du köper, använder och underhåller hörselskydd på din arbetsplats, kom ihåg:

 • Hörselskydd tenderar att komma i två storlekar, vuxna och barn;
 • Skumets konkava natur bör möjliggöra alla öronformer och storlekar;
 • Beroende på uppgiften kanske du vill välja ett huvudband eller ett halsband;
 • Klicka i höjdjusterbara huvudband; och
 • Med pannband som klickar på hjälmar och hårda harts där det behövs.

Underhålla hörselskydd

Eftersom delar av hörselskydd (dynor och skum) kan bytas ut på vissa modeller; så kan hörselskydd hålla mycket länge. Vissa tillverkare rekommenderar att du byter dynor var sjätte månad, men detta beror på användningsmängden. Följ alltid tillverkarens instruktioner och kom ihåg att hörselskydd bör kontrolleras regelbundet.

Se till att:

 • kopparna och huvudbandet är inte spruckna eller delade. Om så är fallet bör hela öronskyddet bytas ut;
 • skummet har inte blivit deformerat skum eftersom det kan äventyra det bullerskydd som hörselskydd erbjuder; och
 • öronkuddar hålls rena. Rena och desinfiserade öronkuddar finns tillgängliga.

Lagstiftning, standarder och märkningar på hörselskydd

En lista med titlar och referenser harmoniserade standarder enligt direktiv 89/686 / EEG för personlig skyddsutrustning finns här. Se nedan för standarder som är relevanta för hörselskydd.

CENEN 352-1: 2002 – Hörselskydd – Allmänna krav – Del 1: Öronmuffar
CENEN 352-2: 2002 – Hörselskydd – Allmänna krav – Del 2: Öronproppar
CENEN 352-3: 2002 – Hörselskydd – Allmänna krav – Del 3: Öronmuffar fästa vid en industriell hjälm
CENEN 352-4: 2001 – Hörselskydd – Säkerhetskrav och testning – Del 4: Nivåberoende hörselskyddEN 352-4:2001/A1:2005
CENEN 352-5: 2002 – Hörselskydd – Säkerhetskrav och testning – Del 5: Aktiva ljudreducerande hörselskyddEN 352-5:2002/A1:2005
CENEN 352-6: 2002 – Hörselskydd – Säkerhetskrav och testning – Del 6: Öronmuffar med elektrisk ljudingång
CENEN 352-7: 2002 – Hörselskydd – Säkerhetskrav och testning – Del 7: Nivåberoende öronproppar
CENEN 352-8: 2008 – Hörselskydd – Säkerhetskrav och testning – Del 8: Ljudhörselkåpor
CENEN 458: 2004 – Hörselskydd – Rekommendationer för val, användning, skötsel och underhåll – Vägledning
CEN EN ISO 4869-2: 1995 – Akustik – Hörselskydd – Del 2: Uppskattning av effektiva A-vägda ljudtrycksnivåer när hörselskydd används (ISO 4869-2: 1994)EN ISO 4869-2: 1995 / AC: 2007
CENEN ISO 4869-3: 2007 – Akustik – Hörselskydd – Del 3: Mätning av insättningsförlust av öronmuffskydd med en akustisk testarmatur (ISO 4869-3: 2007)
CE-märkning

Efter den 30 juni 1995 var all personlig skyddsutrustning som släpptes ut på marknaden i EU-medlemsstaterna skyldig att uppfylla kraven i direktiv 89/686 / EEG och bära CE-märkning.

Vilka tillbehör finns det till hörselskydd?

Adaptrar

Adaptrar aktiverar PTT och låter dig kommunicera mellan headsetet och radioenheter. De kan användas med lätthet och även med handskar. När du köper en adapter till hörselskyddet är det viktigt att du väljer en adapter som är kompatibel med ditt headset och din radio.

Skum till hörselskyddet

Det är viktigt att ta hand om ditt headset; engångshygienkuddar, vindskyddsskydd och hygienkit finns tillgängliga för att hjälpa dig att göra det. Det finns också en headsetväska som innehåller ett band och vadderade sidor för att skydda din enhet när den inte används.

Hörselskydd för jakt

När du går på jakt är det viktigt att förstå den mycket verkliga risken för din hörsel, även om många jägare kanske inte är helt medvetna om det. Varje ljud som når 140 dB eller mer kan orsaka permanent skada på din hörsel. Med tanke på att även ett .22 kalibergevär kan nå denna ljudnivå är det troligt att din hörsel är i fara.

Stora hålgevär och pistoler kan producera ljud på extremt höga nivåer, med några som når mer än 175 dB. I grund och botten betyder detta att ett enda skott kan få allvarlig hörselnedsättning. 

Varje högt ljud dina öron utsätts för utan ordentligt hörselskydd kommer att skada det känsliga håret i innerörat som upptäcker vibrationer och översätta dem till ljud för hjärnan. 

När dessa hårstrån är skadade växer de inte tillbaka igen, vilket leder till irreversibel skada. Exponering för höga ljud och långvariga skador kan göra att du inte kan höra höga frekvenser såväl som andra obehagliga biverkningar, såsom tinnitus.

Kom ihåg att även om hörselnedsättning kan hjälpas genom användning av hörapparater kan den aldrig repareras! Att ta sig tid att överväga vilka försiktighetsåtgärder du kan vidta för att undvika skador på öronen är väl värt att behålla din hörselhälsa på lång sikt.

Passiva hörselskydd

Enkla och prisvärda återanvändbara öronproppar ger ett lätt och bekvämt alternativ för att skydda dina öron. Åsar säkerställer att öronpropparna sitter på plats och flexibla sladdar ingår ofta för att fästa dem och förhindra förlust.

Dessa är ett bra val för dem som letar efter ett budgetvänligt, okomplicerat alternativ. In-ear-pluggar ger dig passivt hörselskydd, som helt enkelt dämpar buller och minskar decibelnivån som når dina öron.

Passivt hörselskydd inkluderar även icke-elektroniska öronskydd, som finns i en rad olika mönster som passar alla smaker, inklusive de som är speciellt designade för kvinnor. Inte bara är öronskydd enkla att använda, men de skyddar också de känsliga benen bakom trumhinnan. Vissa människor tycker att designen över örat är bekvämare än sina motsvarigheter i örat, och de erbjuder också extra komfort för fotografering under vintermånaderna eller kallare klimat.

Aktiva hörselskydd

Passivt hörselskydd tenderar att vara relativt billigt och enkelt att byta ut, men på grund av sin enklare design kan de inte skilja mellan ljud. Det betyder att tillsammans med ljudet från ditt hagelgevär dämpas omgivande omgivande ljud.

Aktivt hörselskydd är ett alternativ för dem som tillbringar mer tid på skjutbanan eller på fältet.

För ett mer komplett och bekvämt hörselskydd, välj en uppsättning elektroniska öronskydd. Elektroniska öronskydd skyddar din hörsel, men de låter dig också hålla en normal konversation medan du bär dem.

Dessa enheter gör mjukare ljud starkare medan de skärmar ut höga ljud, inklusive skott. På grund av detta har de en bättre medvetenhet om din omgivning och andra jägare som kan vara i närheten, vilket hjälper dig att undvika potentiella skjutolyckor.

Elektroniska öronskydd är en bra investering för alla engagerade jägare, särskilt de som jagar genom olika årstider och klimat.

Slutsats

Som med all personlig skyddsutrustning finns det många saker att tänka på när du väljer en produkt för din personal. Nedan följer en sammanfattning av de viktigaste sakerna att tänka på när du köper hörselskydd:

 • Se till att du effektivt kontrollerar risken med hänsyn till uppgiften och miljön. Tänk på rätt dämpningsnivå, nivå, frekvens och tonhöjd för bullerfaren.
 • Överskydda inte. Att stänga av för mycket buller kan orsaka isolering eller leda till en ovilja att bära skyddet. Se till att arbetarna säkert kan höra larm och att de fortfarande kan kommunicera effektivt.
 • Se till att hörselskydd är bekväma och lämpliga för arbetsmiljön. Tänk på hur hygieniska skyddarna är, om de kommer att bäras med någon annan skyddsutrustning och hur användarens aktivitet kan tillgodoses;
 • Se till att dina medarbetare förstår hur de använder sina personliga skyddsutrustningar korrekt.
 • Se till att arbetarna bär hörselskydd vid rätt tidpunkt – när det finns bullerrisk. Arbetare måste få veta när och var de ska använda hörselskydd.
 • PPE måste vara lättillgängligt för alla som behöver det och levereras aktivt av arbetsgivaren.
 • Öronskyddet ska underhållas ordentligt, i gott, rent och oskadat skick.

Vi tycker att följande hörselskydd är bäst:

 1. 3M Peltor Hörselskydd WS Alert XP – Bäst överlag
 2. Hellberg Hörselskydd Xstream – Populärast
 3. 3M Peltor WS LiteCom II – Ett riktigt toppenval för dig som vill ha alla funktioner och högsta kvalitet
 4. 3M Peltor Hörselskydd X1A – Billig & bra för till exempel jakt

Hur vi testade oss till bästa hörselskydden

När vi testade oss fram till de bästa hörselskydden så började vi med att analysera marknaden, alltså se vilka hörselskydd som var tillgängliga när testet gjordes. Vi har sedan rådfrågat diverse trädgårdsarbetare, byggare, snickare samt trädgårdsentusiaster som äger ett hörselskydd för att ta del av deras åsikter och egenskaper som är bra att ha på ett hörselskydd. När vi fått ta del av deras idéer och tankar har vi sammanställt dem och letat efter hörselskydd som stämmer överens med deras preferenser. Vi har sedan besökt diverse butiker och trädgårdar där dessa hörselskydd finns, för att analysera samt testa hur väl de fungerar för olika ändamål i praktiken. På så sätt har vi kunnat sammanställa en lista med de bästa hörselskydden inom olika kategorier.

Foto av författare

Skrivet av: Filip

Filip är vår ledande trädgårdsexpert och redaktör. Han har mer än 10 års erfarenhet inom trädgårdsskötsel och studerar till ingenjör. Med sin erfarenhet och kompetens inom trädgårdsskötsel och ingenjörskonst kan han utnyttja sina förmågor för att hitta de bästa trädgårdsprodukterna.

Lämna en kommentar