Bästa Insektshotell 2024 – Stort Test av Insektshotell

Observera att vissa länkar på vår webbplats kan vara affiliatelänkar, vilket innebär att vi får provision på ditt köp. Det låter oss fortsätta skriva artiklar som är gratis att läsa! Du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

Att lägga till det bästa insekthotellet i din trädgård är ett enkelt sätt att uppmuntra önskvärda insekter som nyckelpigor, bin och fjärilar att besöka din trädgård eller till och med göra det till sitt hem.

Det här är en typ av hotell som du inte har sett på Booking.com – insektshotell är små strukturer (ofta formade för att se ut som ett hus eller hotell) gjorda av trä och andra material – och med massor av hörn och sprickor där insekter kan bo och söka skydd.

Det kan finnas många fördelar med att uppmuntra fler insekter i din trädgård. Förutom pollinerande växter och äta skadedjur som bladlöss, kan bugghotell stödja det bredare ekosystemet och är ett utmärkt sätt att få barn intresserade av trädgården – trots allt, vad kan vara mer fascinerande för en fyraåring än läskiga kryp?

Om du vill ta med fler hjälpsamma insekter i din trädgård men inte är säker på var du ska börja, läs vidare för vår sammanställning av 4 av de bästa insekthotellen på marknaden, betygsatta efter storlek, kvalitet, mängd insektsattraherande material och valuta för pengarna. Vill du ha en snabb överblick över insektshotell bäst i test så kika i tabellen nedan!

  Produkt
backpac Navaris Insektshotel
(Bäst i Test)
Se billigaste pris & läs mer
backpac Biholk Wildlife Garden
(Mysigast)
Se billigaste pris & läs mer
cordlessblower Insektshotell Gardena Clickup
(Premiumval)
Se billigaste pris & läs mer
cordlessblower Relaxdays Hängande insektshotell
(Billigast)
Se billigaste pris & läs mer

>> Se alla insektshotell här <<

Du får fantastiska recensioner av bästa insektshotellen på Air Bee-n-Bee på nolltid!

Bästa Insektshotellen 2024

1. Navaris Insektshotell – Bäst i Test 2024!

Navaris Insektshotell - Bäst i Test 2024!
Tryck för större bild

Jag är fullkomligt förtjust i designen och funktionaliteten av detta insektshotell. Med dess generösa mått på 24,5 x 28 x 7,5 cm erbjuder detta insektshotell en perfekt plats för bin, fjärilar, nyckelpigor, luggflugor och andra insekter att hitta häckmöjligheter och övervintringshjälp.

Enligt min erfarenhet levererar detta insektshotell verkligen på sitt löfte om att vara en miljövänlig boplats för olika insekter. Materialen, såsom furu, bambu och tallkottar, är alla naturliga och ofärgade, vilket ger en autentisk och hållbar känsla. Det olika fyllningsmaterialet i de olika facken är omsorgsfullt utformat för att tilltala olika insekter och erbjuda en mångsidig livsmiljö.

En praktisk detalj är järnplåten som skyddar bikupan från regn, vilket hjälper till att förhindra fuktintrång och därmed förlänga livslängden på insektshotellet. Möjligheten att hänga upp detta insektshotell med den medföljande kroken gör det extra flexibelt och passar väl på väggar, staket i trädgården eller på terrassen.

Jag uppskattar särskilt den enhetliga formen och den charmiga designen som gör detta insektshotell till en verklig blickfångare i trädgården. Det är inte bara ett funktionellt hem för insekter utan också en dekorativ tillsats till utomhusmiljön.

En sak att notera är att fyllningsmaterialen är permanent förankrade i insektshotellet och kan inte tas bort eller bytas ut. Trots detta ser jag det som en liten kompromiss för att säkerställa hållbarheten och stabiliteten hos detta välutformade insektshotell.

Slutligen är detta insektshotell inte bara ett praktiskt boende för insekter utan också en lärorik resurs för barn att utforska naturen och insektslivet närmare. Navaris Insektshotell rekommenderas varmt för alla som vill främja en mer balanserad och mångsidig trädgårdsmiljö, det är helt klart den bästa på marknaden just nu om du frågar oss!


2. Biholk Wildlife Garden – Mysigaste Insektshotellet

Biholk Wildlife Garden - Mysigaste Insektshotellet
Tryck för större bild

Detta är populärt val bland folk som vill ge bina lite lyx i vardagen, men är också vanligt att ha istället för ett traditionellt insektshotell. Solitärbina är mycket viktiga för pollineringen av blommor och fruktträd. Denna biholk ska sättas upp på ett soligt och skyddat ställe, gärna i söderläge och nära pollen– och nektarrika växter som till exempel sälg, lavendel och jätteverbena.

Biholken är från Wildlife Garden och är tillverkad i trä vilket ger en bekvämlighet för insekterna eftersom det är ett naturligt material. Denna biholk behöver inte nödvändigtvis endast användas för bin, utan den fungerar lika bra till vilka insekter som helst. Den är dock primärt designad för bin men har många likheter med det bästa insektshotellet och är faktiskt en väldigt vanlig substitution idag. Detta slags insektshotell har även ett trevligt och mysigt utseende, som bidrar till en mysig atmosfär i trädgården, vilket också kan förklara dess popularitet idag.


3. Insektshotell Gardena Clickup – Premiumval

Insektshotell Gardena Clickup - Premiumval
Tryck för större bild

Om du vill att insekten ska bo på ett 6-stjärnigt hotell i Dubai så är det detta insektshotell du ska köpa till dem. Detta är det absolut bästa insektshotellet, men prislappen är tyvärr därefter. Med Gardenas insektshotell ClickUp (FSC 100 %-certifierat) kan du tack vare skyddstaket och den målade stommen erbjuda vilda bin, nyckelpigor och fjärilar en säker och skyddad plats att leva på året runt. Hotellet är byggt enligt den senaste kunskapen om små nyttoinsekters bo- och levnadsvanor och det finns olika rum och kammare för olika invånare där de kan utvecklas. Insektshotellet är därmed helt anpassat till hur forskningen kring insekter och deras levnadssätt har visat sig vara, vilket gör att insekterna kommer stormtrivas i detta bästa insektshotell.

Insektshotellet har även en praktisk One-Click-koppling på skaftet, som är tillverkat i lärkträ, och när de två delarna är ihopkopplade står insektshotellet säkert och stabilt på skaftet. Det rekommenderas att detta bästa insektshotellet står kvar året runt eftersom insekter alltid kommer tillbaka till sin boplats. Det finns även möjlighet att komplettera med ytterligare ett ClickUp!-skaft och andra produkter om du vill göra hotellet ännu prydligare.

Som pricken över i:et har du fem års garanti vid köp av detta bästa insektshotell. Detta är ett enormt kvalitetsbevis som visar på att det inte kommer gå sönder i första taget. Med tanke på garantin kan det även försvara den lite högre prislappen eftersom du inte behöver byta ut den varje säsong. Då kan det faktiskt bli billigare än de övriga insektshotellen på marknaden! Läs mer om insekternas drömhotell genom att trycka på knappen nedan.


4. Relaxdays Hängande insektshotell – Billigast

Relaxdays Hängande insektshotell - Billigast
Tryck för större bild

Detta är ett väldigt bra insektshotell som dessutom håller plånboken nöjd. Faktum är att det är det bästa insektshotellet om du är ute efter ett billigt insektshotell. Med detta insektshotell kan du utan att göra någon större investering ge nyttiga insekter skydd och övervintringsmöjlighet och på så sätt bidra till att öka den biologiska mångfalden.

Den medföljande kroken gör det enkelt att hänga upp insektshotellet på en solig plats i trädgården, och även om inget monteringsmaterial ingår, var installationen okomplicerad. Storleken på ca 31 x 30,5 x 9,5 cm gör den till en iögonfallande detalj på uteplatsen eller balkongen.

Insektshotellet är inte bara en funktionell boplats utan också en dekorativt tilltalande element för trädgården. Den flammande trästrukturen ger den en naturlig och robust känsla som kompletteras av de olika fyllningsmaterialen som lockar olika typer av insekter.

Jag finner också att detaljerna om insektshotellet är genomtänkta och väl utförda. Det lilla fjärilshuset och de ihåliga kvistarna är särskilt inbjudande för spetsdekorationer och vilda bin. Gallret skyddar mot fåglar och ger en extra nivå av säkerhet för de boende insekterna.

Vill du ha ett insektshotell som inte kostar skjortan så är detta definitivt ett bra alternativ att ha i åtanke!


Köpguide till bästa insektshotellet

Om du är en trädgårdsmästare av hobby och en naturentusiast av hjärtat är chansen att du redan är bekant med begreppet insektshotell (även känt som bihotell). Genom att erbjuda en fristad för välgörande insekter, särskilt pollinatorer, anses insekthotell vara den urbana lösningen för att öka befolkningen av bra insekter i mänskliga miljöer på grund av förlust av livsmiljöer, föroreningar och missbruk av bekämpningsmedel. Insekter ger många fördelar för ekosystemet genom pollinering, näringscykel och också som matkälla för fåglar.

Men det finns väldigt många trädgårdsaffärer och heminredningsbutiker säljer insektshotell. Alla enheter är estetiskt tilltalande vilket motiverar välmenande köpare att anta konceptet. Många av dessa insekthotell är dock ofta dåligt utformade och de erbjuder olämpliga hem för målinsekterna. Varningstecknet för sådana mönster är onödig användning av kottar, limmade snäckskal, träspån och klara plaströr. För många hyllor för insekter eller webbplatser som visar hur man bygger sitt eget insektshotell har ingen tydlig guide om underhåll, vilket är mycket viktigt för att säkerställa överlevnaden av de insekter vi tänker vara värd för.

Stora insektshotell (lämpligt kallade insektslägenheter) med träpallar blir mycket populära som enskilda trädgårdsprojekt eller gemensamma trädgårdsprojekt, ibland för att inkludera icke-insekter som grodor, paddor och igelkottar. Däremot förekommer naturliga insektsmiljöer som små separata bon, och stora insekthotell utgör en risk för sjukdom och parasitism för insekterna som bor väldigt tätt inuti. I själva verket observerade Rosita Moenen[1] att ett ökande antal dåligt utformade konstgjorda insektshotell bidrog till högre förlust av (ensamma) bin genom parasitism.

Parasitism händer när kleptoparasiter lägger sina ägg i rör eller celler som upptas av bi-larver. Deras larver kläcks, konsumerar den lagrade pollen och dödar binärlarna inuti. Exempel är parasitiska getingar Melittobia acasta och Coelopencyrtus sp. och parasitfluga (Cacoxenus indigator) som attackerar röda murbin[1]. Insekthotell (särskilt stora) gör det mycket mottagligt för parasitism.[1] [2] . När de inte hanteras kommer parasiterna att spridas till resten av insekthotellen och fortsätta de följande säsongerna. I liknande notering, ger mögel ofta sjukdomar till insekter. Möglet växer när fukt kondenseras och fastnar i plastmaterial som används i insekthotell som rör och block. Brist på bra tak eller annat skydd på insekthotell och risk för konstant exponering för regn bidrar också till mögeltillväxt.

De viktigaste lösningarna för ett bra insektshotell är korrekt design, underhåll och vårdande miljö.

Medan det på ytan verkar som insekthotellen är mer en nackdel och mindre en fristad för insekterna, är konceptet inte en avskrivning. Alla, från återförsäljare till trädgårdsmästare, är ansvariga för att utöva framföra bra insektshotell och därmed se till att dessa insektshotell är utformade och hanterade för att minimera negativa effekter[2]. De viktigaste lösningarna är korrekt design, underhåll och vårdande miljö.

Faktorer att överväga när du väljer insektshotell

Detta bör du tänka på när du väljer insektshotell:

 1. Insekthotell eller insektsskydd? Börja med att tänka på vilken typ av insekt du vill ha. Till exempel, i Nederländerna,[3]  finns endast tre typer av bin, nämligen röda murarbin (Osmia sp), lövskärarbin (Megachile sp) och klockbin (Chelostoma sp). Dessa bin upptar endast små rör mellan 2 mm och 10 mm i diameter. För majoriteten som bor på marken som humlor, gruvbin, plasterbin (även känd som silkebi på nederländska) och många typer av bra getingar, är ett insektsskydd en effektivare metod istället för insektshotell. Bin hjälper till att bevara växtlivet och främja växters reproduktion i trädgården, men getingar är däremot besvärliga eftersom de lockas till mat och dryck, kan vara irriterande och ibland aggressiva, och har en tendens att störa trädgårdsevenemang. Du kan därför, om du har mycket getingar och till och med getingbon i trädgården, bekämpa getingbon med getingskum.
 1. Var realistisk – liten är bättre: Bedöm ditt område där du planerar att ställa in ditt insekthotell eller insektsskydd. Tänk litet och ha flera enheter som rymmer en art snarare än en enda stor som försöker vara värd för en hel djurpark, vilket kräver potentiellt motstridiga miljöer. Till exempel kräver värdar för grodor och paddor fuktig miljö med delvis skugga, medan bihotell måste vara torra och i full sol. När du har fått erfarenhet kan du bygga eller köpa ett annat insektshotell för en annan art.
 1. Välj ansvarsfull design: Det är viktigt med rätt design för att insekterna ska känna sig hemma. I denna guide har vi tagit fram de bästa insektshotellen bäst i test vilket gör att dessa konstruktioner är väldigt stabila och bra för insekterna. Du behöver med andra ord inte oroa dig så länge du väljer ett insektshotell från denna lista. De kan dock tilltala dig etiskt lite olika, och premiummodellen av insektshotellet sticker verkligen ut på ett bra sätt enligt oss.
 1. Bygg ditt eget, bygg det rätt: Att skaffa egna material ger dig sinnesfrid att ditt insekthotell är tillverkat av naturligt, obehandlat trä och utan kemikalier som lack, färg och träskyddsmedel som stöter bort insekter. För att främja hållbarhet, överväg att använda återvunna eller naturliga material från din trädgård. Om rören borras i block, bör rören vara släta utan flisor. Bra insektshotell bör byggas robusta med solid rygg och tak eller annat skydd för att skydda mot regn.
 1. Installera det bra: Exempelvis måste bihotell placeras i full sol mot sydost eller söder , minst en meter från marken, utan vegetation framför det som döljer ingångarna till tunnlarna. Det måste också fixeras säkert för att förhindra skakningar och svängningar från vind.
 1. Underhåll och rengör: Detta är den mest förbises delen av att ha insektshotell. Att ta hand om insekthotell är lika viktigt som att bygga ett. Till exempel bör bihotell inspekteras i slutet av sommaren för att ta bort och rengöra döda celler. Detta kommer att förhindra mögel och kvalster som skulle föröka sig på de döda bin eller larverna. Vissa experter rekommenderar att du tar ockuperat insektshotell till ett svalt torrt område som trädgårdshus under vintern för att  skydda de övervintrande invånarna från vind och regn. Utan tidigt underhåll och städning kanske ett insatt hotell som en gång varit ockuperat inte lockar en ny insektsfamilj nästa säsong.
 1. Byt ut när det är dags: Insekthotell kan brytas ned naturligt efter två eller fler år eftersom materialet som används oftast är obehandlat. Byt häckblock eller delar vartannat år för att undvika ansamling av mögel, kvalster och parasiter övertid.

Tips för att göra trädgården till ett insektsskydd

 1. Skapa hållbar natur: För att uppmuntra insekter, särskilt pollinatorer så bör du odla växter som ger nektar och pollen. Välj  inhemska arter för att främja naturlig biologisk mångfald och undvika icke-inhemska växter.
 2. En alltför välskött trädgård är inte en fristad: Vissa icke-migrerande fjärilar som Papilio machaon övervintrar som puppor fästa vid växter, så avstå överskärning under hösten och våren. Håll utkik efter markbon av gruvbin, humlor och välgörande getingar (tyska getingar och vanliga getingar) innan du klipper eller gräver i din trädgård. Det är lättare att skydda befintliga markbon än att artificiellt skapa ett.
 1. Begränsning eller ingen användning av bekämpningsmedel: Användning av bekämpningsmedel (som insektsmedel eller ogräsmedel) kommer att vara motverkande eftersom det inte bara stöter bort eller dödar nyttiga insekter som redan lever i din trädgård, utan stör också den naturliga balansen i ett lokalt ekosystem. Öva bra städning och underhåll så att du aldrig behöver lita på bekämpningsmedel i första hand. Om ett sådant behov uppstår, sök miljövänliga lösningar eller konsultera professionella istället.

Så placerar du ditt insektshotell

Ensamma bin gillar att vara varma så att ha det bästa insektshotellet på en vägg i är en annan faktor som hjälper deras invånare. Därför är den bästa positionen för insektshotell i solljus eller ljus skugga, helst ca 1,5 meter upp från marken.

Bygg ditt eget insektshotell

Ett alternativ till att köpa ett färdigt insektshotell är att göra ditt eget. Du behöver inte vara expert på hemmafix för att designa och bygga ett insekthotell som kan locka fjärilar, bin och insekter till din trädgård.

För att skapa ditt eget insektshotell bör du först samla en rad naturmaterial, såsom bark, mossa, grankottar, löv och halm. Du kan också använda återanvända hushållsartiklar som växtkrukor eller gamla toarullar (byt dock dessa ofta på grund av snabbt mögel).

Om du vill locka bin, försök hitta några bambu- eller ihåliga växtstammar som de kan häcka sig i. Dött trä och bark kommer att tilltala träslökar, skalbaggar och spindlar, medan nyckelpigor är särskilt förtjusta i torra löv och pinnar för viloläge.

Innan du bygger ditt insektshotell, välj ett platt, stabilt område och skapa en bas av tegelstenar. Du kan sedan använda träplankor (gamla pallar fungerar perfekt) för att bygga ditt insekthotells struktur. Mellan varje våning, lägg till ett lager av dina naturmaterial.

När du väl har nått din önskade höjd, toppar du hotellet med ett tak för att skydda de inre lagren från oväder – du kan använda gamla plattor, trä eller till och med ett lager kompakterad jord. Förklara ditt insektshotell öppet och vänta på att dess nya invånare ska flytta in!

Slutord

Att skapa utrymme för insekter genom det bästa insektshotellet kan vara en mycket givande upplevelse och det kommer att lära dig, din familj och din gemenskap om naturlig mångfald och hållbarhet. Se till att ditt nästa projekt blir en tillflykt och inte en modefluga. Dina små vänner och naturen kommer att tacka dig för det – så se till att kika på insektshotellen som är bäst i test ovan!


Hur vi testade oss fram till bästa insektshotell

När vi testade oss fram till det bästa insektshotellet så började vi med att analysera marknaden, alltså se vilka insektshotell som fanns tillgängliga när testet gjordes. Vi har sedan rådfrågat diverse fastighetsägare, trädgårdsmästare samt vanliga trädgårdsentusiaster som äger eller har använt ett insektshotell nyligen för att ta del av deras åsikter och vilka egenskaper som är bra i ett insektshotell. När vi fått ta del av deras idéer och tankar har vi sammanställt dem och letat efter insektshotell som stämmer överens med deras preferenser. Vi har sedan besökt diverse butiker och hushåll där dessa insektshotell finns, samt testat hur väl de fungerar för olika ändamål i praktiken. På så sätt har vi kunnat sammanställa en lista med de bästa insektshotellen inom olika kategorier.

Källor

 1. Moenen, R. (2012). De broedparasiet Cacoxenus indagator (Drosophilidae) en de parasitoïden Melittobia acasta (Eulophidae) en Coelopencyrtus sp. (Encyrtidae) bij solitaire bijen in kunstmatige nestgelegenheid. Entomologische Berichten, 1-2, 63-70. Hämtad 2021-04-22, från https://www.nev.nl/pages/publicaties/eb/nummers/2012/72-1-2/63-70.pdf.
 2. Macivor, J. S., & Packer, L. (2015). ‘Bee Hotels’ as Tools for Native Pollinator Conservation: A Premature Verdict? Plos One, 10(3). doi:10.1371/journal.pone.0122126
 3. Koel, H. (n.d.). Dutch Bees and their relations – Survey of solitary and social living bees (Apidea s.l.) in The Netherlands and Flanders. Hämtad 2021-04-22, från http://www.wildebijen.nl/beeguide.html
Foto av författare

Skrivet av: Filip

Filip är vår ledande trädgårdsexpert och redaktör. Han har mer än 10 års erfarenhet inom trädgårdsskötsel och studerar till ingenjör. Med sin erfarenhet och kompetens inom trädgårdsskötsel och ingenjörskonst kan han utnyttja sina förmågor för att hitta de bästa trädgårdsprodukterna.

Lämna en kommentar