Bästa Japansåg 2024 (Bäst i test)

Observera att vissa länkar på vår webbplats kan vara affiliatelänkar, vilket innebär att vi får provision på ditt köp. Det låter oss fortsätta skriva artiklar som är gratis att läsa! Du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

Varje människa som ska arbeta med trä behöver en bra handsåg, och japanska sågar är lätt bland de bästa du kan köpa. De är mångsidiga, tunna, skarpa och viktigast av allt billiga.

Oavsett om du är nybörjare eller om du har byggt projekt ett tag är en japansåg en utmärkt investering. För mindre än kostnaden för en bra västerländsk såg kan du få en fin uppsättning av japansågar för att hantera alla träbearbetningsprojekt som kommer din väg!

Jag har använt japansågar i flera år nu, så jag satte ihop den här guiden med allt du behöver veta innan (och efter) du köper din första japansåg.

Har du ont om tid? Kolla in de snabba valen nedan!

Bästa japansågarna för träbearbetning: Snabbval

JAPANSÅG DETALJER
BÄST I TEST
Bästa Japansåg 2024 - Stort Test av Japansågar
Stanley 0-20-501
 • Ergonomiskt handtag i bi-material
 • Snabbt bladbyte
 • Dubbelsidigt blad
 • 8 och 17 tänder per tum (Jet Cut-tänder)
POPULÄR
Bästa Japansåg 2024 - Stort Test av Japansågar
Dewalt DWHT20541-0
 • Flexibelt blad
 • 23TPI
PREMIUMVAL
Bästa Japansåg 2024 - Stort Test av Japansågar
Hultafors PSX
 • Traditionellt handtag i trä
 • 240 mm inoljat blad för att motverka rostangrepp
 • 2 olika slipningar: Rip & Cross cut
 • Tandspetshärdade tänder
BILLIGAST
Bästa Japansåg 2024 - Stort Test av Japansågar
Stanley 0-15-252 FatMax
 • Ergonomiskt handtag med mjukt grepp
 • Vändbart handtag
 • Extra brett blad (3″)
 • Sågtänder per tum 13.0

>> Se fler japansågar här. <<

Varför ska du köpa en japansåg?

Japansågar
Foto: John W. Schulze

Traditionella handsågar är ett av få verktyg där det gamla ordspråket ”de gör dem inte som de brukar” stämmer.

De flesta sågar som säljs i stora lådaffärer är verkligen avsedda för konstruktionsanvändning, och medan de först skär bra är de helt enkelt inte gjorda för att hålla. Och för fint träbearbetning kan du lika gärna använda en motorsåg istället för dessa billiga konstruktionsverktyg.

Det finns naturligtvis bra vanliga sågar på marknaden, men de är väldigt dyra. De flesta är specialanpassade jobb som mer liknar arvstycken för samlare. Vintage-sågar från Disston och andra tillverkare är också ett utmärkt val, men de är inte alltid lätta att hitta och kommer förmodligen att kräva lite underhåll före användning.

Japansågar är å andra sidan ett fantastiskt köp för träarbetare på alla nivåer. De är billiga, lätta att använda och kommer färdiga att börja skära med.

De härdade stålbladen håller länge, men de kan inte slipas. När det är slitet eller skadat är det enkelt (och billigt) att ta bort och byta ut bladet. Detta gör dem också lätta att förvara i valfri verktygslåda eller verktygsskåp (ännu mer om du väljer en japansk fällsåg).

Typer av japansågar

Det finns fyra huvudtyper av japansågar, alla med olika design. Många av dem kan användas för samma skärningar, även om varje typ erbjuder unika fördelar.

Först är dozuki, som i huvudsak är en japansk svansstjärtsåg. Som en vanlig ryggsåg har den en stel ribba längs bladets topp för att förhindra böjning. Dessa kommer bara i tvärsnittkonfigurationer, och revbenet hindrar dem från att klippa för djupt.

Nästa är ryoba, som har två tänder på vardera sidan om bladet: tvärsnitt och rip-cut . Detta gör det till en utmärkt såg för alla ändamål, som enkelt kan hantera nästan alla jobb.

Kataba är ett annat mångsidigt alternativ, med formen av en dozuki men utan den stela ”ryggen”. Detta gör att den kan ha både tvärsnitt och rip cut-konfigurationer och utmärker sig på båda.

Den sista huvudsakliga japanska sågtypen är flush cut såg (eller kugihiki), som är betydligt mindre än de andra alternativen. Som namnet antyder har den ett tunt, flexibelt blad för spolning.

Det finns några andra typer som jag inte kommer in på för den här guiden, men här är en sammanfattning av alla typer av japanska sågar som referens.

Typer av japanska dragsågar

 • Dozuki: japansk baksåg för svansstjärtar och snickeri.
 • RyobaSåg för allmänna ändamål med korsning och rippade tänder.
 • Kataba: Flexibel ytsåg för lång eller djup skärning (ingen rygg).
 • Kugihiki: Japanska spolsågar för plugg eller trim.
 • Azebik: En tvåstor såg med böjda blad för att starta skär i mitten av en panel.
 • Mawashibiki: Den japanska versionen av en nyckelhålsåg.
 • Oga: Stor såg för två personer för stort virke (era för kraftverktyg).

Bästa Japansågarna 2024

Om du inte vill sortera igenom olika produkter och vill komma direkt till jobbet finns det ett antal fantastiska japansågar som kommer med allt du behöver.

Dessa kan vara relativt billiga eller ganska dyra, men någon av dem kommer att få jobbet gjort. Här är mina bästa val!

1. Stanley 0-20-501 Japansåg – Bäst i Test!

Stanley 0-20-501 Japansåg - Bäst i Test!
Tryck för större bild

Detta är en mycket bra japansåg från Stanley som både håller priset och funktionerna i schack. Den har många bra egenskaper och den passar utmärkt för alla typer av arbeten. Samtidigt har den ett ergonomiskt handtag i bi-material vilket gör det enkelt att använda för alla och under längre tidsperioder. Tack var dess konstruktion har den också ett snabbt bladbyte som gör att man sparar mycket tid när man vill reglera bladen. Japansågens tänder är så-kallade ”Jet Cut-tänder” vilket ger snabb sågning vid dragning, vilket lämpar sig mycket bra dig som arbetar med trä.

Japansågen har ett dubbelsidigt blad med 8 och 17 tänder per tum vilket är mycket skarpt och räcker gott och väl för att kunna skära även de tjockare skivorna. Den har en även en sågbladslängd på 250 mm och en total längd på 600 mm.

Sammanfattningsvis är denna japansåg ett mycket bra val oavsett vad du har tänkt göra med japansågen. Den är billig och praktisk att bära på. Den lämpar sig för alla typer av arbeten med trä och tack vare dess egenskaper såsom ergonomiskt handtag och välarbetade blad så är det också bandsågen som är bäst i test på marknaden idag.


2. Dewalt DWHT20541-0 Japansåg – Populärast

Dewalt DWHT20541-0 Japansåg - Populärast
Tryck för större bild

Detta är ytterligare en mycket bra bandsåg, men denna gången från Dewalt som är kända för högkvalitativa verktyg. Detta är en populär japansåg som används av många runtom i hela Sverige. Det är dock inte konstigt att den är så populär – den håller god kvalitet till en bra pris. Dewalts japansåg lämpar sig bra för alla typer av arbeten med trä, exempelvis vid utskjutande tappar och stavar. Denna bandsåg har 23TPI som ger god precision och även ett flexibelt blad.

Med det sagt så är detta en mycket bra och populär japansk såg som många är väldigt nöjda med. När vi testade sågen såg vi ingenting konstigt med den och vi tyckte att den var väldigt bekväm och smidig att arbeta med. Helt klart en av de bästa japansågarna på marknaden!


3. Hultafors PSX Japansåg – Premiumval

Hultafors PSX Japansåg - Premiumval
Tryck för större bild

Om du är ute efter ”det bästa av det bästa” inom japanska sågar så är det den här japansågen du ska välja. Den är snäppet dyrare än våra bästa val ovan, men det är konstigt nog inte särskilt stor skillnad i pris vilket gör att många sannolikt kommer tycka att denna japansåg är helt fantastisk.

Denna japansåg, Hultafors PSX, är en traditionell dubbelsidig japansåg. Den är av modellen ”Ryoba” och har handtag i trä för bästa känsla. Japansågen har ett 0,5 mm tunt blad i SK5-stål tillverkat i Japan, vilket indikerar dess goda och autentiska kvalitet. Det tunna bladet på den japanska sågen ger hög flexibilitet och precision vilket hjälper till att skapa exakta snitt, vid exempelvis möbelsnickeri.

Bladet har två olika slipningar för att fungera effektivt både vid sågning tvärs över och längs med fiberriktningen i trä – det vill säga ”Cross-cut” och ”Rip-cut”. Tandning för dragrörelse möjliggör exakt sågning med tunt blad och minimal kraftansträngning vilket är mycket bra för såväl hemmasnickaren som den erfarne och professionella. Tänderna på sågbladet är tandspetshärdade/induktionshärdade för lång livslängd och skärpa. Bladet är också inoljat för att motverka rostangrepp men man bör komma ihåg att den bör torkas av och oljas in efter användning för bästa livslängd.

Med det sagt är denna japansåg ett mycket bra val för dig som inte har något emot att lägga några extra kronor för att få en japansk såg av lite mer ”premiumkänsla”. Den har fina funktioner och håller länge – så det kan väl vara värt investeringen.


4. STANLEY 0-15-252 FatMax Japansåg – Billigast

STANLEY 0-15-252 FatMax Japansåg - Billigast
Tryck för större bild

Om du är ute efter en japansk såg som är billig men ändå bra så är denna japansåg från Stanley ett bra alternativ. Denna japansåg är utformad för exakt sågning för de flesta tillfällena – bland annat sågning av laxstjärtar och små fogar. Sågen har ett extra brett blad (3″) för fin träbearbetning och stålrygg som förhindrar böjning och ger mycket raka snitt. Dessutom är handtaget vändbart för att på så sätt göra att man får bättre åtkomst i trånga utrymmen vilket kan vara mycket bra beroende på vad man ska såga.

Denna japansåg har också ett nytt ergonomiskt handtag med mjukt grepp vilket gör det väldigt komfortabelt att använda den. Den har också ett fjäderbelastat stift som gör att bladet snabbt kan vändas för sågning från vänster eller höger vilket sparar mycket tid. Den har också vassa sågtänder (13 tum per sågtand) som gör det enkelt att såga. Detta kombinerat med bladlängden på 250 mm gör detta till en utmärkt japansåg som är väl värd varenda krona.

Sammanfattningsvis är detta en mycket bra, men framförallt billig, japansk såg. Den har schysta finesser som gör det till ett väldigt snällt och praktiskt verktyg att använda. Det gör att den helt klart vinner inom kategorin ”billigast” för bästa japansågen på marknaden just nu.


Hur man använder japansågar

Om du aldrig har använt en japansk såg tidigare kommer du troligtvis blir väldigt glad när jag säger att de är otroligt enkla att använda. Tack vare skarpa tänder och ett tunt blad glider de genom nästan vilken typ av trä som helst med minimal ansträngning.

Det första man ska veta är att de skär när man drar, snarare när man trycker. Detta ger inte lika mycket rå kraft, men det gör dem lättare att kontrollera. Om du har problem med att följa skärlinjer kan det vara bra att använda en japansk såg.

Fler fantastiska handverktyg: Bästa skruvmejslarna

Precis som sågar som ryggsåg eller handsåg är det första steget alltid att markera ditt snitt. Se till att märket är fyrkantigt och för extra noggrannhet skapa en knivvägg med en markeringskniv och mejsel för din såg att räta in i.

Ta i med lite kraft in i snittet med korta rörelser för att säkerställa inriktning, och låt japansågen titta rakt neråt med bladet. Japanska sågar är vanligtvis ganska reflekterande, så om du kan se en rak, kontinuerlig linje över reflektionen är du på god väg.

Därifrån sågar du bara träet försiktigt med en jämn och harmonisk pendelrörelse. Under inga omständigheter bör du sätta ner nedskärningen. Detta kommer att leda till att det binder, böjer sig och svänger av kurs. Låt sågen göra jobbet!

Som nämnts ovan är det bäst att få lite erfarenhet av en billigare såg innan du ens överväger att köpa en dyr modell. Avancerade modeller har vanligtvis härdats längs hela bladet (istället för bara tänderna). Detta gör dem mer benägna att snappa om de missbrukas eller används fel.

Hur förvarar man en japansåg?

Det bästa sättet att förvara japansågar är att hänga dem. Ofta har de ett band (eller ett hål för ett band) vid basen av handtaget.

Du kan också förvara dem som med någon annan såg. De kan hängas från handtagen eller läggas ner (med bladet stående). Se bara till att själva bladet inte är under tryck eller belastning. Detta kommer att leda till böjning över tiden.

Det är också värt att notera att du kan lagra japanska sågar demonterade. Om du tar bort bladet minskar sågens fotavtryck avsevärt i en låda eller verktygslåda. Det tar bara några sekunder att återmontera den när du behöver använda den.

Vanliga frågor

Är japanska sågar bättre än vanliga sågar?

Japanska sågar har både fördelar och nackdelar jämfört med våra ”vanliga” sågar, men ingen av dem är verkligen bättre än den andra. Med detta sagt är de ett bättre val för nybörjare eftersom de är lätta att använda och relativt underhållsfria. Vill man dock göra större arbeten kan man med fördel använda andra sågar såsom tigersågar, ryggsågar eller handsågar, eftersom japansågar oftast inte lämpar sig bra för de allra största arbetena.

Vad används en japansåg till?

Japansågar används för samma uppgifter som vanliga sågar: skärning i längd, rivsnitt och fin-snickeri. Beroende på storlek och design kan de vara extremt mångsidiga verktyg.

Hur slipar man en japansåg?

I de flesta fall gör man det inte. Tänderna är tätt inställda och härdade, vilket gör dem skarpa och beständiga men omöjliga att slipa. Att köpa ett ersättningsblad är nästan alltid ett bättre alternativ.

Hur byter man ut blad på en japansåg?

I allmänhet kan knivarna avlägsnas antingen med en liten bult vid knivens botten eller med en lätt knackningsrörelse. Ersättningsblad kommer vanligtvis med instruktioner tryckta på förpackningen.

Hur länge håller japansågar?

Beroende på hur väl du tar hand om dem kan de hålla i flera år. Även billiga japansågar är byggda för att hålla och bör inte gå sönder om de inte missbrukas.

Vilken japansåg ska jag köpa?

De bästa japanska sågarna för ”nybörjare” är dozuki (en baksåg) och ryoba (med två tänder). Båda är enkla att använda och passar direkt i ditt vanliga arbetsflöde med liten justering. Kolla gärna våra bästa val ovan för att se om du hittar något du tror passar dig.

Vad heter en japansåg med svansstjärt?

En japansåg med svansstjärt kallas en dozuki. De är ganska lika en västerländsk (vanlig) såg, men det skär främst när man drar. Detta erbjuder mer kontroll, en tunnare kerf och mer.


Hur vi testade oss till bästa japansågen

När vi testade oss fram till de bästa japansågarna så började vi med att analysera marknaden, alltså se vilka japansågar som var tillgängliga när testet gjordes. Vi har sedan rådfrågat diverse trädgårdsarbetare, byggare, snickare samt trädgårdsentusiaster som äger en japansåg för att ta del av deras åsikter och egenskaper som är bra att ha på en japansåg. När vi fått ta del av deras idéer och tankar har vi sammanställt dem och letat efter japansågar som stämmer överens med deras preferenser. Vi har sedan besökt diverse butiker, verkstäder och trädgårdar där dessa japansågar finns, för att analysera samt testa hur väl de fungerar för olika ändamål i praktiken. På så sätt har vi kunnat sammanställa en lista med de bästa japansågarna inom olika kategorier.

Foto av författare

Skrivet av: Filip

Filip är vår ledande trädgårdsexpert och redaktör. Han har mer än 10 års erfarenhet inom trädgårdsskötsel och studerar till ingenjör. Med sin erfarenhet och kompetens inom trädgårdsskötsel och ingenjörskonst kan han utnyttja sina förmågor för att hitta de bästa trädgårdsprodukterna.

Lämna en kommentar