Bästa Jordborr 2024 – [Köpguide & Bäst i Test]

Observera att vissa länkar på vår webbplats kan vara affiliatelänkar, vilket innebär att vi får provision på ditt köp. Det låter oss fortsätta skriva artiklar som är gratis att läsa! Du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

När det gäller att bygga staket kan rätt slags verktyg göra jobbet så mycket lättare. Den bästa jordborren kan verkligen minska mängden hårt arbete som är involverat jämfört med en traditionell spade.

Här tittar vi på de bästa jordborrarna, som är stora upprättstående borrar som gör det lättare att gräva hål. Landskapsarkitekter använder dem, liksom andra som är inblandade i denna typ av arbete.

Jordborrar kan vara manuella eller drivna. De hjälper arbetare att gräva sig rakt ner i jorden snabbare, jämfört med att manuellt gräva ut djupa hål som måste fyllas i mer omfattande när stolparna placeras. Istället för att behöva böja sig ned kan arbetaren stå upprätt, vilket skyddar rygg, armar och händer. De flesta jordborrarna kan manövreras av en eller två personer som håller fast handtagen när de borrar.

De bästa jordborrarna, i alla fall om det är en bensindriven jordborr, ser ut som stora korkskruvar med motorer på toppen och gräver ut hål som har jämnt djup och bredd. Det finns andra typer av jordborrar förutom de som gräver efter hål. Till exempel kan trädgårdsmästare köpa manuella blomplanteringsborrar för att hjälpa dem att plantera mängder av lökar i sina rabatter. De finns i olika storlekar och är utformade för att plantera i olika storlekar – buskar, träd eller blommor.

Du vill investera i något av följande jordborrar om du installerar ett nytt staket, planterar ett träd eller på annat sätt behöver gräva ett betydande djupt hål.

Snabb översikt över bästa jordborr

     
backpac Einhell Sladdlös Jordborr
(Bäst i Test)
Se billigaste pris & läs mer
backpac Werkraft bensindriven jordborr
(Populärt val)
Se billigaste pris & läs mer
cordlessblower Makita DDG460ZX7
(Premiumval)
Se billigaste pris & läs mer
cordlessblower vidaXL Jordborr
(Billigt val)
Se billigaste pris & läs mer

Vad är en jordborr?

I sin enklaste form är en jordborr en anordning som används för att gräva eller borra ut ett djupt hål som är lämpligt för att placera en stolpe i marken. Dessa praktiska enheter kan dock användas för mer än bara ett inlägg. De är förvånansvärt effektiva för att avlägsna smuts från något härdad jord för plantering eller ändring, och kan användas för att skapa större hål såväl som hål med enda stolpe. De kan också användas för att skapa diken för att göra bevattning eller andra liknande djupgrävningsuppgifter.

Det finns två väsentliga stilar: jordborrar som borrar ut ett hål och de som skopar ut ett hål. Vilken av varianterna du än väljer så är båda bra sätt att flytta mark för ditt nuvarande projekt.

Men varför skulle du behöva en jordborr om du har en spade? Detta har mycket att göra med storleken på hålet du gör. Ett vanligt spadehuvud kommer att göra ett mycket större hål än vad du behöver, och det betyder att jorden runt din stolpe kommer att bli mjukare och lättare att flyttas. Även om det inte kommer att göra stor skillnad om du har lerig, mjuk jord till att börja med, för dem som har hårdpackad lerjord gör det verkligen skillnad. Om din jord är väldigt fast eller har mycket stenar är en jordborr ett viktigt verktyg att ha.

Typer av jordborrar

Oavsett om du är villig att använda kroppskraft eller föredrar lite mekaniskt hjälpmedel, finns det ett alternativ som fungerar för dig!

Jordborr manuell

Dessa manuella grävare är en mätmekanism som kräver lite muskler. De är utmärkta för lätt till medelhög grävning. Om du vill plantera en liten buske eller ett träd, förlänger dina bevattningskanaler eller bygger ett staket, bör dessa fungera bra för dina behov.

Manuella jordborrar är i huvudsak ett par böjda blad på änden av två långa handtag. För att använda dem trycker du ner dem i jorden. De böjda knivarna kommer att skära ner i jorden. Du kan sedan dra handtagen utåt och lyfta för att ta en djup bit ur marken och lyfta jorden ur vägen.

Jordborr bensindriven

Om du har ett större hål som du behöver borras ut eller stenig mark kan du överväga en jordborr som är bensindriven. Dessa är i huvudsak handhållna skruvar som borrar ut ett runt hål. De skär lätt i även den hårdast packade leran. Att borra ut hålen för ditt 15-meters staket kommer att vara en bris med en av dessa. Dessutom är en bensindriven jordborr den bästa hålgrävaren för stenig mark, eftersom den vanligtvis har tillräckligt med kraft för att flytta stenarna ur vägen.

Normalt konstruerad av stål finns det olika bladbredder tillgängliga. Ju bredare blad, desto bredare hål kan du borra. De flesta av de kommersiellt tillgängliga bensindrivna jordborrarna borrar inte mycket djupare än tre meter, men det räcker gott för de flesta gårdsarbeten.

Jordborr elektrisk

Elektriska modeller liknar bensindrivna modeller bara utan illaluktande gasångor. Dessa är bra om du befinner dig inom en räckvidd för en strömkälla och tenderar att köra betydligt tystare än de bensindrivna jordborrarna. Men om du installerar nya stängsel på de yttre delarna av din egendom med flera tunnland kan det vara svårare att få ström dit du är.

Elektriska jordborrar har också ett urval av skruvar tillgängliga, med varierande bladbredd och liknande alternativ som bensindrivna jordborrar. Men viktmässigt är de ungefär desamma som en bensindriven modell.

Funktioner att tänka på vid köp av jordborr

Låt oss gå igenom några funktioner du behöver veta om när du är ute efter den bästa jordborren.

Funktioner i jordborr manuell

Medan en manuell jordborr är en ganska grundläggande utrustning, finns det några saker att leta efter.

De handtag i din manuella jordborr är det viktigaste att tänka på. Medan äldre jordborrar hade trähandtag kan de bli svagare med åldern och gå sönder. De flesta kvalitetsborrar finns med glasfiberhandtag som är förstärkta för ökad styrka. Detta är viktigt om du ska gå igenom hårdare eller stenigare mark, eftersom handtagen är det som ger den hävstång som behövs för att gräva.

Vissa handtag har en ändring i sina ändar som gör att du kan föra dem ihop nära varandra utan att knogarna svänger ihop. Andra är raka. Båda alternativen fungerar, men se till att de är robusta nog för att hantera uppgiften.

Ett annat övervägande är längden på handtaget. Den längden avgör hur lätt du kan få hävstång på din jordborr. Längre är bättre av två skäl. Det första är att ett längre handtag ger dig mer hävstång i allmänhet. Det andra är att ju längre handtaget är, desto djupare kan ditt hål vara. Båda är viktiga faktorer. Jag tycker att ett handtag på 150 cm brukar vara perfekt för mig.

Den andra aspekten av jordborren som du bör vara uppmärksam på är fogen där de två skopformade knivarna går ihop. Var noga med att det är en stark fog, helst en som inte kommer att lossna lätt. Medan knivarna i allmänhet är stabila, är de värdelösa utan en säker vridpunkt.

Manuella jordborrar är det lättaste alternativet, som ofta väger cirka 5 kg. Även med skoporna fullastade med stenar och jord är det sällsynt att du behöver lyfta mer än 10 kg från hålet.

Funktioner i jordborr bensindriven

Utan en anständig motor kommer din bensindrivna jordborr inte att göra vad du vill att den ska göra. De bättre alternativen är 2 till 2,5 hästkraftsmotorer som har tillräckligt med kraft för att klara uppgiften. Om jordborren du tittar på är en motor med lägre effekt rekommenderar jag inte den.

Den matarskruv, eller den bladförsedda bit som fäster till motorn, måste vara konstruerade av stål med hög kolhalt. Allt annat kan vara ett ansvar, eftersom det kan snäppa och orsaka skada på dig eller din jordborr om den träffar något hårt och fast. De flesta bensindrivna hålgrävare har utbytbara skruvar som finns i storlekar från 5 till 30 cm i diameter, beroende på hur stort hål du behöver gräva.

Det ska finnas extremt robusta handtag på din jordborr. När allt kommer omkring kommer du behöva hålla fast vid dem för att kontrollera den. Om du kommer att arbeta länge eller göra flera hål kanske du vill överväga handtag med vibrationsdämpande stoppning. Dessa hjälper till att minska vibrationsnivån som skakar armarna och överkroppen, vilket gör att du kan arbeta längre.

Vikten på den bensindrivna jordborren är också något att ta hänsyn till. De flesta enheter är tillräckligt lätta för att en person ska kunna använda dem. Men i svårare markförhållanden eller ojämn terräng kan du behöva en andra person för att hjälpa till att kontrollera din jordborr. Var medveten om att bensindrivna jordborrar är det absolut tyngsta alternativet. De kan ofta väga mer än 20 kg. Den extra vikten gör att de lätt kan gräva i jorden, men det kan också göra dem svårare att ta bort.

Funktioner i jordborr elektrisk

Majoriteten av alla elektriska jordborrar har en 1200W motor. Något mindre än den styrkan kommer inte att vara tillräckligt effektivt.

Se till att du har en förlängningssladd som kan hantera din jordborrs strömbehov samt en närliggande strömkälla. Allt som ligger långt ifrån en strömkälla kommer sannolikt att kräva en manuell eller bensindriven jordborr.

Annars vill du ta hänsyn till samma aspekter som med övriga jordborrar. Du kommer att vilja ha högkolstålskruvar, särskilt på en enhet som har utbytbara skruvar. Du behöver robusta handtag och kanske vill överväga vibrationsdämpande stoppning. Och vikt är fortfarande något att vara medveten om.

Elektriska jordborrar rankas i mitten när det gäller vikt. De väger vanligtvis i området 10 kg, vilket gör dem till den mest praktiska blandningen av vikt och kraft för den avslappnade DIYer.

Relaterat inlägg: Staket

Lista på bästa jordborrarna

Innan du borrar med jordborr

Innan du börjar borra måste du vara beredd.

Tunga lerajordar eller steniga jordar borde ha fått en bra blötläggning under de föregående dagarna för att ge jorden tid att mjukna upp lite. Du vill vänta minst några timmar efter den sista blötläggningen så att du inte borrar i lera.

Du bör ha fot- och benskydd, även med en manuell modell. Jag vet, detta borde vara självklart, men du måste ha på dig tunga skor och långa byxor. För en manuell jordborr är detta mest för att skydda dina fötter och ben från kanten på stålbladen. Med en bensin- eller elektrisk modell skyddar detta också dina fötter och ben från flygande smuts och stenar. Ögonskydd är också ett bra val, i händelse av att någon stenskärv börjar flyga.

Om du arbetar på en ojämn yta, som på sidan av en kulle, vill du att en andra person ska hjälpa till. Om du inte är i balans kan det hända att ditt hål inte är rakt ner, och det kan vara svårare att kontrollera maskinen. En manuell jordborr kan enkelt justeras. En vibrerande, tyngre maskin är svårare.

För bensindrivna jordborrar ska du vara säker på att bränsletanken är fylld med nytt bränsle och att förgasaren inte har klämts upp efter en lång lagringstid. Se till att den fungerar före dagen du ska borra!

Relaterat inlägg: Bästa skiftnycklarna

Fördelar med att äga en jordborr

Även om det kanske inte verkar vara mycket arbete att gräva ett hål eller två med en spade, kan storleken på det hål som behövs vara enormt. Att äga en jordborr innebär möjligheten att göra hål nästan var som helst på gården utan ett storskaligt grävprojekt eller röra.

För den genomsnittliga personen är grävning av stolphål den minst roliga delen av ett staketprojekt. De kan vara så att ryggen förstörs när du gräver, och processen kan tyckas pågå för alltid. Med hjälp av en jordborr kan du avsevärt minska tiden du gräver hål.

Jordborrar har också andra användningsområden. Många isfiskare använder jordborrar med 10 eller 15 cm skruvar för att borra i isens yta. En jordborr kan också gräva hål för att plantera blommor, buskar och buskar – välj bara en skruv av lämplig storlek för varje.

Sammanfattning fördelar:

  • Undvik storskaliga utgrävningar och röran som följer med dem.
  • Jordborrar minskar den tid det tar att slutföra projekt.
  • Jordborrar används också för isfiske eller för att plantera blommor och buskar.

Vanliga frågor om jordborrar

Om du inte har mycket erfarenhet av jordborrar kan du fortfarande ha några frågor om dem, vad de kan göra eller hur de fungerar. Detta avsnitt är för dig. Här är några av de vanligaste frågorna om jordborrar.

Hur djupt kan man borra med en jordborr?

Jordborrar kan borra ganska djupt, eftersom du kan lägga till förlängningsstycken för att fortsätta borra. För många förlängningar kan dock leda till att maskinen blir svår att lyfta eller placera i hålet. Generellt sett kan skruvlängder över 150 centimeter bli svåra att hantera.

Vilka är fördelarna med en manuell jordborr jämfört med en elektrisk eller bensindriven jordborr?

Den största fördelen med en manuell jordborr jämfört med en elektrisk eller bensindriven är kostnaden. Manuella grävare tenderar att vara mycket billigare. De är också mycket bärbara och behöver inte batteri, bensin eller förlängningssladd för att användas.

Hur vi valde bästa jordborrarna

Hur har vi då kommit fram till de bästa jordborrarna? Vi har gjort en undersökning av marknaden genom att fråga experter inom fältet om deras favoriter på marknaden. När vi fått veta deras favoriter har vi vänt oss till forum och privatpersoner för att analysera deras omdöme för jordborrarna de äger inom kategorierna funktion, kvalitet, pris och prestanda. När vi analyserat detta från många olika personer har vi sammanställt resultaten och kategoriserat jordborrarna inom olika kategorier. På så sätt har vi kommit fram till de jordborrar som är bäst i test inom respektive kategori.

Foto av författare

Skrivet av: Filip

Filip är vår ledande trädgårdsexpert och redaktör. Han har mer än 10 års erfarenhet inom trädgårdsskötsel och studerar till ingenjör. Med sin erfarenhet och kompetens inom trädgårdsskötsel och ingenjörskonst kan han utnyttja sina förmågor för att hitta de bästa trädgårdsprodukterna.

Lämna en kommentar