Bästa Lövsugen 2024 – Stort Test av Lövsugare

Observera att vissa länkar på vår webbplats kan vara affiliatelänkar, vilket innebär att vi får provision på ditt köp. Det låter oss fortsätta skriva artiklar som är gratis att läsa! Du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

Trädgårdsarbete kan vara skrämmande. Utan rätt trädgårdsredskap kan det vara en tröttsam (och ibland frustrerande) uppgift att hålla din trädgård och gångväg fri från fallna löv. När du har rensat och samlat alla de vackra höstbladen med den bästa lövblåsaren för din trädgård , kommer det tråkiga jobbet att bli av med dem.

Även om lövsug inte är utformade för att ta itu med stora högar av löv, så är de bästa lövsugarna utformade för att göra löv- och skräpborttagning lätt. Så att äga en lövsug i god kvalitet kan verkligen hjälpa allvar skära ner på tiden att rensa din trädgård eller gångväg. Lövsugare är också bra för att hålla verandor, uteplatser och däck städade när träd börjat tappar sina löv under säsongen.

Vissa modeller har böjda munstycken som är särskilt utformade för att också kunna blåsa eller suga löv från dina takrännor. Och skynda dig inte heller att lägga undan din lövsugare vid det första tecknet på vintern: fläktfunktionen kan användas för att rensa lätt snö från däck, uteplatser och gångvägar och köpa dig lite tid innan du måste släpa fram din snöslunga.

Bild Produkt Egenskaper Pris
backpac Stihl SH 86 C-E
Bäst i Test!
– Mycket stark blås- och sugförmåga
– Idealisk för rengöring av större ytor
– Mycket hög komfort med antivibrationssystem och Easy2Start (E)
– 45 liter uppsamlingspåse
Se billigaste pris >
backpac BOSCH DIY Universal Garden Tidy 3000
Bästa Eldrivna Lövsugen
– Ergonomiskt handtag
– Finfördelar 12:1
– 50 L uppsamlingspåse
– Eldriven
Se billigaste pris >
cordlessblower BOSCH GBL 18V-120
Bäst för mindre arbeten
– Enkel att använda
– Lätt vikt
– Garanti
– Ergonomiskt handtag
– Välj mellan två hastigheter
– Utan sladd
Se billigaste pris >
cordlessblower Husqvarna 125BVX Lövsug
Bästa Moderna Lövsugen
– Lätt att manövrera tack vare centrerat luftutsläpp
– Lättstartad med Smart Start®
– S-formade designen gör att luftflödet hamnar centalt på maskinen
– Blåshastigheten kan ställas in, för enklare hantering
– 16:1 mulchingförhållande
Se billigaste pris >

Hur avgör man vilken som är den bästa lövsugaren?

  • Omvandlingsbarhet: Om du vill köpa ett allt-i-ett-verktyg som hjälper dig att bekämpa fallna löv och skräp, kanske du vill överväga en av de många motorerna som kan konvertera mellan lövblåsning, dammsugning och mulching.
  • Kraft: Kraften i en lövsug bestäms av hur mycket luft den kan ta in, vilket mäts i kubikmeter per minut och hur snabbt den gör det, vilket mäts i kilometer per timme. Den perfekta kombinationen av de två mätningarna beror på lövsugningens natur.
  • Blåsstyrka: Liksom sugningskraften bestäms blåsstyrkan av en kombination av luftflöde och hastighet. Kraften hos en fläkt mäts av hur mycket luft en fläkt kan trycka ut och hur snabbt den gör det. Konvertibla motorer har ofta liknande dammsugnings- och blåskraft, men det är viktigt att veta både när du köper en konvertibel maskin.
  • Klippningens reduceringsförhållande: Detta är förhållandet mellan antalet bladpåsar som vakuumet stött på och antalet påsar som bladen reducerades till genom mulching. De flesta klippare har ett reduktionsförhållande på antingen 10:1 eller 16:1.
  • Konverteringsomkopplare kontra olika bilagor: Det är viktigt att överväga hur enkelt det går att konvertera mellan olika funktioner när du köper ett konvertibelt verktyg. Vissa konvertibla dammsugare/fläktar/klippare är utrustade med en brytare som gör att de kan konverteras från funktion till funktion. Andra maskiner har olika rör eller munstycken som du måste fästa och lossa för att konvertera.

Rengöringstips: Efter lövsugning, töm påsen och vänd den ut och in för att rengöra den ordentligt. Långvariga löv, särskilt våta, kommer annars att lukta illa.

Baserat på ovanstående faktorer och erfarenhet av varumärken som vi tidigare testat, har våra analytiker fastställt att det här är de bästa lövsugarna att köpa 2024:

De Bästa Lövsugarna 2024

1. Stihl SH 86 C-E Lövsug – Bäst i Test!

Stihl SH 86 C-E - Bäst i Test Lövsug
Tryck för större bild

Detta är en lövsug som helt klart är vinnaren i vårt bäst i test. Lövsugen är tillverkad av det kända märket Stihl som är otroligt duktiga när det gäller trädgårdsmaskiner. Den har ett kombinerat blås- och sugaggregat med mycket stark blås- och sugförmåga. Lövsugen har en effekt på hela 13,5 m3 / min vilket gör den lämplig för både större och mindre gårdar. Samtidigt är den även mycket stark med sitt luftflöde på hela 780 m³/h vilket gör den till en av de starkaste och kraftfullaste lövsugarna på marknaden idag.

Med dess förhållandevis låga vikt på 4,5 kg så är den samtidigt lämpad för både stor som liten. Det gör den också idealisk för rengöring av större ytor runt hemmet, fritidshuset eller på asfalt. Dessutom har den mycket hög komfort med antivibrationssystem och Easy2Start (E) vilket är ett system som gör att du friktionsfritt kan stoppa och starta lövsugen. Den har också en uppsamlingspåse på 45 liter vilket gör att du kan lövsuga relativt länge utan att behöva tömma påsen.

Den har både blåsrör och runt munstycke vilket lämpar sig bra i alla sorters miljöer. Lövsugen är helt klart en av marknadens bästa men smakar det så kostar det. Med denna lövsug får du betala något mer än de andra på marknaden men samtidigt får du den bästa lövsugen när det gäller kvalitet, funktion och design. Därför är den också testvinnaren i vårt test.


2. BOSCH DIY Universal Garden Tidy 3000 – Bästa Eldrivna Lövsugen

BOSCH DIY Universal Garden Tidy 3000 - Bästa Eldrivna Lövsugen
Tryck för större bild

Vårt andra val är en eldriven lövsug, som också är betydligt billigare än vår testvinnare. Det här är en helt fantastisk lövsug som erbjuder mycket för pengarna samtidigt som den gör gott för miljön.

Lövsugen är oerhört smidig och säker att använda. Den har ergonomiskt utformade handtag som ger bättre viktfördelning och mer komfort. Uppsamlingspåsen är lätt att applicera, lätt att tömma och med specialtillverkat vattenavvisande tyg. Prestandan är kraftfull och lövblåsen har en motoreffekt på 1600-3000 W, beroende på styrkan du väljer, och en fläktkapacitet på 165 – 285 km/h. Fläkthastigheten är justerbar så du kan anpassa hastigheten precis efter vad du önskar använda lövblåsen till. 

Du kan köra längre arbetspass då denna lövsug har en finfördelning på 12:1 vilket innebär färre turer till komposthögen. Lövsugen är också väldigt lättanvänd och till och med barn skulle kunna handskas med denna om de skulle vilja. Uppsamlingssäcken är enkel att tömma och lättmonterad då den är gjord i vattenavvisande specialtyg.

Vi skulle definitivt säga att det här är en av marknadens mest bekväma lövblåsar. Den är lämplig att använda under lång tid och man behöver inte oroa sig för förslitningsskador eller onödigt tung belastning. Den har axelram och justerbart handtag som gör arbetet till en dröm, och tiden kommer gå snabbare än aldrig förr. Letar du efter en eldriven lövsug behöver du inte leta längre.


3. BOSCH GBL 18V-120 – Bäst för mindre arbeten

BOSCH GBL 18V-120 - Bäst för mindre arbeten
Tryck för större bild

Bosch GBL 18V-120 är en mobil sladdlös lövblåsare som är idealisk för små mängder arbete, oavsett om det är i den professionella eller privata sektorn. Enheten är mycket lätt på endast 1,1 kg. Den kommer med en dammpåse utöver enheten, som förhindrar att damm flyger upp när man blåser hål. Alla munstycken är säkert fastsatta i verktyget med ett bajonettlås.

Lövblåsen kan blåsa i två steg. Det första steget är designat för lätt skräp som löv eller damm, medan det andra steget är mer kraftfullt och utformat för tyngre skräp. Fläkten har en maximal lufthastighet på 75 m/s eller 270 km/h. Den kan nå ett maximalt luftflöde på 120 m per timme.

Tack vare universalmunstycket rengörs även smala ytor och skarvar mellan panelerna med maximal precision. Bosch GBL 18V-120 är så högt (82 dB) att tillverkaren varnar för förekomsten av hörselskydd under arbetet.

Enheten levereras utan batteri och kan inte anslutas till elnätet. Så du måste också köpa ett 18-volts batteri separat. Hur länge du kan arbeta på en laddning beror på kapaciteten på det köpta batteriet. Till exempel, med 5,0 Ah-modellen, fungerar enheten i cirka 45 minuter på den första nivån och cirka 25 minuter på den andra.

Vi tycker sammantaget att det här är en perfekt modell av lövblås för den som gör mindre arbeten, såsom i trädgården. Då behöver man ingen avancerad och dyr utrustning – vilket gör det här till det perfekta valet.


4. Husqvarna 125BVX Lövsug – Bästa Moderna Lövsugen

Tryck för större bild

Denna Husqvarna bensindrivna modell har kapacitet för blåsning, dammsugning och mulching. Det är en mycket effektiv handhållen lövblås med sugfunktion som kombinerar hög blåskapacitet med användarvänlighet. Den kraftfulla smarta designmotorn startar lätt och flyttar en hel del luft relativt snabbt. Detta fläktvakuum är ergonomiskt utformat för maximal komfort och har en gas med variabel hastighet med farthållare.

Lövsugen är perfekt för husägare då den är otroligt välbalanserad och lätt att manövrera tack vare centrerat luftutsläpp. Den har en S-formad design som gör att luftflödet hamnar centalt på maskinen. Den har dessutom ett system kallat Smart Start® som gör den otroligt lätt att starta och stanna – perfekt för dig som har löv spridda huller om buller. Lövsugen levereras med ett platt och ett runt blåsmunstycke och vac kit är inkluderat för möjligheten att suga/samla upp löv och annat lätt material – så du slipper göra det onödiga jobbet.

Mulchingknivarna finfördelar materialet och ökar uppsamlingsförmågan. Den har ett 16:1 förhållande i sin mulching vilket vi tycker är oerhört bra. Den har också en farthållare vilket gör att blåshastigheten kan ställas in, för enklare hantering.

Med det sagt är denna lövsug en väldigt bra modell för dig som vill ha en modern lövsug och inte är rädd att betala några kronor extra för att få de senaste funktionerna. Den är dock något åt det dyrare hållet och om vi hade dessa pengar att spendera skulle vi ändå ha valt Stihls lövsug då den ger mer kvalitet per krona.


Funktioner att tänka på när du ska köpa en lövsugare

Det finns också flera allmänna faktorer att tänka på när du bestämmer vilken lövsug som är bäst för dig. Oavsett om lövsugen kan omvandlas till en fläkt eller gräsklippare, vill du vara uppmärksam på ett lövsugens bränsletyp, storleken och formen på uppsamlingspåsen, samt dess vikt och hållbarhet.

Bränsletyp: Vakuummotorer i blad kan vara sladdlösa, elektriska eller gasdrivna. Vilken bränsletyp som är bäst för dig beror till stor del på projektets storlek.

  • Bensindrivna motorer tenderar att vara mer kraftfulla men är också högre och svårare att starta.
  • Sladdlösa lövsugare har en begränsad körtid och är bäst lämpade för lätta rensningsarbeten.
  • Elmotorer har en sladd som begränsar rörligheten men garanterar en obegränsad körtid.

Uppsamlingspåsens form och storlek: Vissa uppsamlingsväskor kan bäras på användarens rygg medan andra fästs direkt under motorn. Ryggsäckens uppsamlingspåsar kan ha en större volym än de som hänger direkt under en handhållen motor. Om din lövsug har mulchfunktioner, vill du notera dess minskningsförhållande för att bestämma hur många strimlade löv som kan få plats i uppsamlingspåsen (till exempel kan en mulcher med förhållandet 10:1 få plats med 100 liter torra löv i en 10 liters uppsamlingspåse). Många uppsamlingspåsar är återanvändbara medan andra är engångsbruk.

Vikt: De flesta lövsugare är handhållna och relativt lätta. Om du letar efter något mer kraftfullt, som en mer kraftfull bladfläkt som också har stark sugförmåga, måste du tänka på att kraftfullare motorer tenderar att vara tyngre och möjligen svårare att använda.

Hållbarhet: Du behöver en lövsug som är byggt för att hålla, så tänk på kvaliteten på motorns komponenter när du bestämmer vilken lövsug du ska köpa.


Hur vi testade oss fram till bästa lövsugen

När vi testade oss fram till den bästa lövsugen så började vi med att analysera marknaden, alltså se vilka lövsug som fanns tillgängliga när testet gjordes. Vi har sedan rådfrågat diverse fastighetsägare, trädgårdsmästare samt vanliga trädgårdsentusiaster som äger eller har använt en lövsug nyligen för att ta del av deras åsikter och vilka egenskaper som är bra i en lövsug. När vi fått ta del av deras idéer och tankar har vi sammanställt dem och letat efter lövsugare som stämmer överens med deras preferenser. Vi har sedan besökt diverse butiker och hushåll där dessa lövsug finns, samt testat hur väl de fungerar för olika ändamål i praktiken. På så sätt har vi kunnat sammanställa en lista med de bästa lövsugarna inom olika kategorier.

Foto av författare

Skrivet av: Filip

Filip är vår ledande trädgårdsexpert och redaktör. Han har mer än 10 års erfarenhet inom trädgårdsskötsel och studerar till ingenjör. Med sin erfarenhet och kompetens inom trädgårdsskötsel och ingenjörskonst kan han utnyttja sina förmågor för att hitta de bästa trädgårdsprodukterna.

Lämna en kommentar