Bästa Pizzaugn 2024 – [Bäst i Test]

Observera att vissa länkar på vår webbplats kan vara affiliatelänkar, vilket innebär att vi får provision på ditt köp. Det låter oss fortsätta skriva artiklar som är gratis att läsa! Du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

PIZZAUGN DETALJER
BÄSTA GASDRIVEN PIZZAUGN
Bästa Pizzaugn 2024 - Bäst i Test
Ooni Koda
 • Värmer snabbt
 • Lätt att kontrollera temperaturen
 • Ingen montering
 • Portabel
 • Väldigt lite rengöring
bästa vedeldad pizzaugn
Bästa Pizzaugn 2024 - Bäst i Test
Ooni Karu Multi-fuel
 • Värms upp på bara 15 minuter
 • Lagar pizza på 60 sekunder
 • Möjlighet att välja mellan tre olika bränslekällor
 • Enkel installation
 • Minimal sanering
 • Går att ta med var som helst
 • Går att laga andra saker än pizza med den
Bästa pellets pizzaugn
Bästa Pizzaugn 2024 - Bäst i Test
Ooni Fyra
 • Lätt att flytta
 • Enkel montering
 • Minimal rengöring
 • Avtagbar keramisk platta
 • Enkel att demontera och förvara
Bäst för inomhuspizza
Bästa Pizzaugn 2024 - Bäst i Test
Sage SPZ820
 • Spröd och läcker pizza på 2 minuter
 • Många inställningar och funktioner
 • Når ända upp till 400 grader
 • Jämn värme i ugnen
 • Passar till både hemmagjord- och fryspizza
 • 2 års garanti

Skulle det inte vara fantastiskt att återskapa knapret av en krispig napolitansk pizza i ditt eget hem? Tyvärr kan din köksugn inte nå de 800 plus grader som krävs för att göra det. Det är här en pizzaugn kommer in. En bra pizzaugn kan nå höga temperaturer utan de långa förvärmningstiderna och omfattande rengöring som vanliga köksugnar kräver.

Och om det inte räcker för att få dig att svimma, är en pizzaugn mycket mer mångsidig än namnet antyder. Perfekt brända biffar eller rostad fisk med extra krispigt skinn är idealiska i ugnar med hög värme. Att snabbt grilla grönsaker och sidrätter i en pizzaugn hjälper till att snabbt utveckla smaker och erbjuder skarpa exteriörer och saftiga mjuka interiörer. Det finns ett brett utbud av pizzaugnar tillgängliga på marknaden, från tegelgas eller vedeldade utomhusugnar till dyrare inomhusmodeller.

Här är vår lista över de bästa pizzaugnarna för din nästa gourmetpizzakväll.

Bästa Pizzaugnarna 2024

1. Ooni Koda – Bästa Gasdriven Pizzaugn

Ooni Koda Pizzaugn - Bäst i Test
Tryck för större bild

Funktioner

Det finns många attraktiva funktioner i Ooni Koda att tänka på. Först ger Ooni Koda extrem värme och hastighet, till skillnad från någon annan pizzaugn på marknaden. Ooni Koda är redo att börja laga inom 15 minuter. För det andra är Ooni Koda lätt att använda. För att skjuta upp det vrider du helt enkelt en ratt och eftersom det använder gas snarare än trä finns det minimalt med rök och sot, vilket innebär väldigt lite underhåll.

Enkel användning

Det som gör Ooni Koda till ett måste för pizza-fanatiker är dess användarvänlighet. Ooni Koda är redo att användas direkt ur lådan. Det behövs ingen montering vilket innebär att du kan komma igång med att skapa äkta napolitansk pizza sekunder efter att pizzaugnen anländer till din dörr. Vänd bara ned de hopfällbara benen, placera stenbrädan i ugnen och anslut bränsletanken.

Ooni Koda kan skickas direkt till din dörr. Varje låda innehåller en Ooni Koda gasdriven pizzaugn, en Cordierite-bakplatta, en gasregulator och slang för propanbehållare och en Ooni Koda Manual och Ooni Essentials Guide som innehåller tips och recept. Allt du behöver tillhandahålla är en propanbehållare och pizza.

Vem passar Ooni Koda för?

Även om vi inte skulle rekommendera Ooni Koda för användning av barn utan vuxenövervakning, är den här unika pizzaugnen perfekt för alla att använda, oavsett deras erfarenhet av pizzaugnar. Ooni Koda var utformad för att göra det enkelt för alla att göra pizza av restaurangkvalitet hemma. Det kan ta lite träning att vänja sig vid matlagning vid höga temperaturer, men det tar inte lång tid alls att vänja sig och bli bekväm med det.

Kvalitet och design

Ooni Koda designades med tanke på bärbarhet. Med bara 9,25 kg är Ooni Koda ett utmärkt alternativ för pizzaälskare som vill njuta av sitt hantverk medan de camping eller grillar med vänner och familj. Matlagningsytan är mycket stor, vilket ger dig möjlighet att laga pizzor upp till 33,7 cm i diameter.

Dess unika design ger Ooni Koda förmågan att värma upp snabbt och behålla värmen. Ugnen består av ett isolerat stålskal och innehåller en stenplatta. Den använder en inbyggd patenterad flamskyddsanordning som låter lågor rulla ner och på maten. Den justerbara värmekontrollratten ansluten till den inbyggda tändningen gör matlagning med Ooni Koda till en lek.

Prestanda

Med den omedelbara gaständningen når Ooni Koda tillagningstemperaturer på 15 minuter eller mindre och kan nå temperaturer upp till 932 ° F (500 ° C). Ugnens höga temperaturer gör att du kan laga en pizza på bara 60 sekunder, men dina alternativ är begränsade till pizza. Ooni Koda är också perfekt för att rosta fisk, grönsaker och biff.

Eftersom Ooni Koda använder gas som bränslekälla, finns det ingen rök och inget behov av att rensa aska när du är klar.

Är den värd pengarna?

Ooni Koda är en av de billigare Ooni-pizzaugnarna. När det gäller det totala prisvärdet skulle du vara svårt att hitta ett bättre alternativ. Det fungerar snabbt, effektivt och ger autentisk pizza av restaurangkvalitet från din trädgård. Dessutom ser det bra ut. Ooni Koda är värd vartenda öre.

Våra tankar

Sammantaget är Ooni Koda en bekväm, bärbar, gasdriven ugn som konsekvent slår ut utsökt pizza. Trots sin mindre storlek är Koda fortfarande bra för att laga andra livsmedel med öppen eld, vilket ger en smak som du inte kan få i en vanlig ugn. När man jämför med dyrare pizzaugnar har Ooni Koda visat sig gång på gång vara värt vartenda öre.

Bra

 • Värmer snabbt och lagar mat snabbt
 • Temperaturen är lätt att kontrollera
 • Ingen montering krävs
 • Portabla
 • Minimal rengöring

Dåligt

 • En liten inlärningskurva för de som inte är vana vid till matlagning på hög värme
 • Dyrare än andra utomhuspizzaugnar
 • Kan vara svårt att rotera pizzan när den är i ugnen

2. Ooni Karu – Bästa Vedeldad Pizzaugn

Ooni Karu - Bästa Vedeldad Pizzaugn
Tryck för större bild

Enkel användning

Att ställa in din Ooni Karu är så enkelt som det blir. Ugnen står på tre ben som kan fällas upp för att spara utrymme. Skorstenen kan tas bort beroende på vilken bränslekälla du använder. Om du inte lagar mat med gas behöver du inte ett enda verktyg för att ställa in Ooni Karu. Om du vill laga mat med gas behöver du en separat gasbrännare och en sexkantsnyckel. Nyckeln kan förvaras under ugnen så att du inte förlorar den. 

En särskilt imponerande designfunktion hos Ooni Karu involverar omslagen. Båda locken har coola handtag som inte värms upp och blir en potentiell risk för brännskada. Det finns ett litet lock på baksidan av ugnen som tas bort för att fylla bränslet i ugnen och ett stort lock på framsidan som säkerställer att ugnen behåller värmen under tillagningen. 

För att laga mat med trä i stället för att använda träpellets som med Ooni Pro, använder Ooni Karu trästycken i fingerstorlek inte längre än 15 cm. För att tända elden ska du använda en eldstuga och några träbitar, men se till att hålla ett öga på den. Träet brinner snabbt i början så du måste lägga till mer. 

När ugnen värms upp och elden sätter sig lite behöver du inte lägga i bitar så ofta. Du kan minska luftflödet genom skorstenen för att sakta ner elden genom att vrida på en liten spak. En bra sak att komma ihåg är att när du märker betydligt mindre rök från skorstenen är det förmodligen dags att lägga till mer ved. Från början till slut behöver du inte använda mycket trä och du har bara en handfull aska för att städa upp. Processen är densamma när man lagar mat med kol, men kol brinner långsammare än trä. 

För att konvertera Ooni Karu till gas måste du använda insexnyckeln på två punkter för att ta bort en del av ryggen och stänga av den för gasbrännaren. Frontlocket tas bort och skorstenen byts ut mot en propp. Hela konverteringsprocessen tar inte mer än ett par minuter.

Oavsett bränsle du använder, värms Ooni Karu på bara 15 minuter. Du bör överväga att köps Ooni infraröd termometer om det är viktigt för dig att få en exakt temperaturavläsning. 

Matlagning med Ooni Karu tar lite övning. Att manövrera rå deg i ugnen, rotera pizzan medan den tillagas och ta bort pizzan när den är färdig är lätt när du har fått grepp om sakerna. Men hela processen är nästan omöjlig utan en pizzaspade. Och kom ihåg att det tar bara 60 sekunder för en tunn skorppizza att lagas klart i Karu. 

För vem passar denna pizzaugn?

Gillar du pizza? Tycker du om att laga mat hemma? Önskar du att du kan skapa vedeldade pizzor i din bakgård, på stranden eller med dina vänner när som helst? Då är Ooni Karu rätt val för dig. 

Kvalitet och design

Den övergripande kvaliteten och designen på Ooni Karu är imponerande. Den värms upp snabbt, behåller värmen väl och lagar mat snabbt, oavsett vilken bränslekälla du använder. Karu är byggd med rostfritt stål i 430-klass vilket är perfekt för väder- och värmebeständighet. Handtagen är gjorda av glasförstärkt nylon som inte leder värme, så att du kan öppna ugnsdörren utan att bränna händerna. 

Den avtagbara skorstenen ger dig optimal kontroll av temperaturen inne i ugnen. Det perforerade bränslegallret möjliggör tillräckligt med luftflöde för att inte bara få igång branden utan också mata det tillräckligt för att snabbt värma ugnen. Luft sugs in från baksidan och går ut ur skorstenen så att elden stannar på taket på ugnen. 

Ooni Karu levereras med en slitstark baksten av kordierit som är perfekt för matlagning av vedeldad pizza. Det värms upp jämnt för att säkerställa en jämnt tillagad skorpa. 

Karu väger bara 12 kg, skorstenen är avtagbar och fötterna är vikbara vilket gör ugnen bärbar och enkel att förvara. 

Prestanda

Ooni Karu värms till 500 grader Celsius på 15 minuter och bibehåller den temperaturen när du lagar mat med den. Beroende på hur tjock din skorpa är kan du laga din pizza på 60 sekunder eller mindre. Den kraftfulla lågan och den höga värmen ger maximal tillagningshastighet och aska från bränslet är minimal vilket innebär att det knappast finns något behov av sanering. Det finns en utsedd askfångare som hjälper till att hålla sakerna städade. 

Den patenterade flamekeepern behåller värmen under lång tid så att du kan fortsätta laga mat även om elden slocknar. Det här är en funktion som du inte hittar i andra pizzaugnar. 

Även om det marknadsförs som en pizzaugn, kan Ooni Karu laga mer än bara pizza. Du kommer inte bara att bli imponerad av ugnens förmåga att laga kött, grönsaker, bröd och mycket mer, men du kommer att ha kul att experimentera med olika måltider gjorda med din Karu. 

Värde för pengarna

På cirka 3500 kr är Ooni Karu inte billig. Men om du letar efter maximalt värde är det här. När du tar hänsyn till Ooni Karus prestanda, design, användarvänlighet och många imponerande funktioner är att köpa en ett beslut du inte kommer att ångra. Dessutom kan du få ut det mesta av ditt köp genom att använda din Ooni Karu för att göra mer än bara pizza. 

Våra tankar

Med populära pizzaugnar som redan såldes till massorna hittade Ooni ett sätt att imponera på tusentals människor igen. Ooni pizzaugnar är innovativa avancerade produkter som ger vem som helst möjlighet att njuta av pizza i världsklass. Från designen av ugnen till dess otaliga funktioner och funktioner, är Ooni Karu ett måste för människor som gillar matlagning och naturen.  

Bra

 • Ooni Karu värms upp på bara 15 minuter och lagar pizza på bara 60 sekunder.
 • Du kan välja mellan två olika bränslekällor (liksom gas om du köper gasbrännaren)
 • Installationen är enkel och saneringen är minimal
 • Den är lätt och bärbar nog att ta med var som helst
 • Ooni Karu är mångsidig för att laga mer än bara pizza

Dåligt

 • Det finns en liten inlärningskurva för människor som vänjer sig vid att laga mat med Ooni Karu.
 • Ooni Karu måste hållas borta från lättantändliga föremål eftersom en bakgrund när locket öppnas får flammor att skjuta ut ur brännaren. 
 • Pizzor och annan mat är svåra att sätta i och ta ut ur ugnen utan pizzaskal, som måste köpas separat.

3. Ooni Fyra – Bästa Pellets Pizzaugn

Ooni Fyra - Bästa Pellets Pizzaugn
Tryck för större bild

Funktioner

Ooni Fyra tar besväret ur vedeldad matlagning med en innovativ gravitmatad pelletsbehållare. Lövträdspellets bränner den intensiva värmen som ger din pizza, biff och andra livsmedel en läcker och utsökt smak som inte kan matchas.

Från det ögonblick du tänder eld tar det bara 15 minuter att värma upp till maximala tillagningstemperaturer. Och vid så höga temperaturer kan du laga en hel 30 cm pizza på bara 60 sekunder.

Den lätta, bärbara designen på Ooni Fyra innebär att du kan ta den med dig till nästa möte och dela glädjen med din familj och vänner.

Enkel användning

Ett av de vanligaste klagomålen om Ooni Fyra har att göra med att tända den. Helst skulle du helt enkelt ta bort gallret från baksidan av ugnen, fylla ugnen med pellets och använda en tändare för att få saker att gå. Men om du inte har en brandtändare kan du stöta på problem. Ibland är det svårt att få eld på pelletsen, men med en eldstartare, t.ex. papper, borde du inte ha mycket problem.

Ugnsutrymmet på Ooni Fyra är relativt tunt, vilket innebär att du enkelt kan laga en pizza, men du kan inte få in exempelvis en grillad kyckling. Du bör fortfarande ha gott om utrymme att glida i en rejäl biff, naanbröd eller grönsaker, som alla enkelt kan tillagas med Ooni Fyra.

För vem passar denna ugn?

Ooni Fyra är en bekväm ugnsstor pizzaugn som är nybörjarvänlig men tillräckligt imponerande för att användas av avancerade pizzakockar. Pelletsbehållaren gör det enkelt att laga mat med sin tyngdkraftsmatade design. Du behöver inte oroa dig för att kontinuerligt lägga till trä i elden när du lagar maten.

Tack vare sin storlek och bärbarhet är Ooni Fyra ett måste för alla som vill dela sin kärlek till pizza med vänner och familj, utan att vara begränsad till en plats.

Vi bör dock nämna att även om träpellets är en lätt bränslekälla att använda, är det kanske inte det bästa alternativet för vissa människor. En gasdriven ugn ger mer temperaturkontroll och kräver ingen eldstarter.

Kvalitet och design

Ooni Fyra behåller formen på den klassiska Ooni-pizzugnen som steg till toppen av konsumenternas önskelistor. Denna modell var dock utformad för att vara en liten ugn, men har mer kraft än dina genomsnittliga inomhuspizzor.

Ooni Fyra har två skorstenar. Den på framsidan av ugnen hjälper till att cirkulera luft inuti ugnen och den andra mindre skorstenen på baksidan av ugnen som är pelletsbehållaren.

Liksom de andra Ooni-pizzaugnarna är Fyra tillverkad av dubbelisolerat, pulverlackerat kolstål. Det betyder att det inte bara ser elegant och modernt ut utan gör ett anständigt jobb för att behålla värmen. Tyvärr blir utsidan av Ooni Fyra varm, så du ska hålla din ugn utom räckhåll för barn och undvika att vidröra ugnens yta när du använder den.

Medan den inte används är Fyra byggd för att motstå rättvisa väderförhållanden, vilket innebär att du kan förvara den i ett skjul eller i ett garage, men du vill undvika att lämna den utanför täckt. Du bör också se till att ugnen har svalnat helt innan den förvaras, vilket kan ta upp till två timmar.

Ventilen på baksidan av Ooni Fyra drar luft in i ugnen för att hålla elden igång. Fyra har också vikbara ben, en anmärkningsvärd egenskap hos Ooni-ugnar som gör dem lättare att transportera och lagra. Benen är tillräckligt långa för att ge god luftcirkulation mellan ugnen och bordet.

Ooni Fyra kommer också med en dörr som hjälper till att hålla en jämn temperatur inne i ugnen. Dörren är en bekväm funktion som utformades med en krok så att den kan hänga i botten av ugnsöppningen. Handtaget är förstärkt med glas för att förhindra att det blir för varmt att röra vid, även när värmen inuti ugnen spränger på insidan av dörren. Det finns en liten öppning i dörren bredvid handtaget som gör att du kan se inuti ugnen utan att öppna dörren. Detta är extremt bekvämt för tider när du måste se till att elden fortfarande är igång.

Prestanda

Prestationen av Ooni Fyra är inget annat än imponerande. Ugnen drivs av träpellets och når 500 °C på bara 15 minuter. Detta kan hänföras till huvudskorstenen som drar värme från baksidan av ugnen till framsidan. Interiören, även om den är liten, är utrustad med rätt isolering för att säkerställa optimal värmehållning. 

För att starta branden fyller du pelletsbrickan och lägger till en eldstarter. Tänd eldstarteren, sätt in bränslebrickan och luta dig tillbaka medan ugnen värms upp. När elden växer tillfogar ett gravitationsmatat system fler pellets för att hålla det igång. På bara 15 minuter når ugnen maximal temperatur och är redo att användas.

Eftersom ugnen håller en så hög temperatur, vill du ofta rotera din pizza när den tillagas. Annars kommer du att upptäcka hur snabbt degen kan förvandlas till bränd skorpa.

Värde för pengarna

Av alla Ooni-pizzaugnar är Fyra den mest prisvärda. Den erbjuder imponerande höga tillagningstemperaturer och en attraktiv, bekväm och bärbar design. Det värms upp snabbt, vrider ut pizzor på 1-2 minuter och kräver mycket lite underhåll. Du hittar ingen annan produkt som erbjuder så mycket som Ooni Fyra till ett så överkomligt pris. När det gäller valuta för pengarna är Ooni Fyra den ultimata pizza-ugnen som du måste ha.

Våra tankar

Oavsett om du är nybörjare eller en mer avancerad pizzakännare, kommer du att bli imponerad av allt som Ooni Fyra har att erbjuda. Dess prislapp betyder att du inte behöver spräcka plånboken för att njuta av pizzor av restaurangkvalitet hemma. Den är bärbar nog att ta med dig till din nästa trädgårdsparty eller grill. De tyngdkraftsmatade träkulorna är en miljövänlig och bekväm bränslekälla om du inte har något emot att laga mat istället för gas. På tal om matlagning kan du njuta av mycket mer än bara pizza när du lagar mat med din Ooni Fyra, vilket gör det mycket mer imponerande.

Att köpa Ooni Fyra kan vara ett av de bästa besluten du tar i år.

Bra

 • Bärbar och lätt
 • Lätt att montera
 • Enkel rengöring
 • Avtagbar keramisk platta
 • Demontera och förvara enkelt

Dåligt

 • Kan vara svår att tända
 • Tappar snabbt värme
 • Brinner snabbt genom bränsle
 • Kort brinntid

4. Sage SPZ820 Pizzaugn – Bäst för inomhuspizza

Sage SPZ820 Pizzaugn - Bäst för inomhuspizza
Tryck för större bild

Med en inomhuspizzugn behöver du inte oroa dig för väder, eld eller ljusförhållanden. Visst att du kan baka en pizza i din standardugn eller bänksugn, men de kan inte nå de temperaturer som krävs för äkta pizza. Det är där den här ugnen från Sage lyser eftersom det är en liten pizzaugn som kan nå 400 grader och laga en pizza på cirka 2 minuter – så att du kan ta pizza till familjen filmkväll. Det är väl isolerat, så utsidan förblir så sval som möjligt, trots den superhöga värmen.

Pizzastenen är utformad för att producera den viktiga röding du hittar på vedeldad pizza medan strålningsvärme ger den attraktiva leopardfläckiga skorpan och konvektionsvärme perfekt matlagning av osten och påläggen. Till skillnad från ugnar som bara tillåter total temperaturkontroll, tillåter den här separat kontroll av värmeelementen för mer eller mindre värme på toppen eller botten för anpassade tillagningsalternativ. 

Liksom andra smarta Sage-apparater har detta enkla att använda inställningar, så det är enkelt att välja frysta tunnskorpspizza, djupskål eller en vedeldad pizza, medan det också är möjligt att anpassa inställningarna för att få de perfekta resultaten för alla pizzastilar och personliga preferenser. Vår testare bakade framgångsrikt allt från frusen pizza till en tunn Margherita-pizza till en pannpizza i lager med ost och en köttig Bolognese. Du får inte riktigt samma rökiga smak som en vedeldad grill, men för enkelhet och bekvämlighet kan Sageinte slås.

Den levereras med en rostfri pizzaspade och pizzasten för att skjuta pizzor in och ut ur ugnen.

Bra

 • Spröd och läcker pizza på 2 minuter
 • Många inställningar och funktioner
 • Liten pizzaugn som når ända till 400 grader
 • Fördelar värmen jämnt
 • Både till hemmagjord- och fryspizza
 • 2 års garanti

Dåligt

 • Kostar mer än pizzaugnarna som är lämpade för utomhus

Vad du ska leta efter när du köper en pizzaugn

Plats och storlek

Innan du överväger något annat bör du bestämma var du ska sätta din pizzaugn och hur mycket utrymme du har för att använda den bekvämt. Om du bor i en lägenhet eller ett hem med begränsat utomhusutrymme är chansen att du behöver en mindre elektrisk inomhusugn. Elektriska ugnar rymmer vanligtvis upp till en 30 cm pizza och tar en måttlig mängd diskutrymme när de används. 

Om du kan investera i en utomhuspizzugn har du många fler alternativ. De flesta pizzaugnar som täcks här kräver helt enkelt en stabil yta av trä, metall eller sten, tillräckligt stor för att sätta på ugnen utan risk att välta. Den totala storleken på ugnen beror till stor del på hur stor tillagningsytan i ugnen är. I genomsnitt rymmer de flesta pizzaugnar bekvämt en 30-32-centimeters pizza, medan större modeller kan hantera upp till 40 cm pizza. 

Uppvärmning

Med pizzaugnar vill du ha den hetaste du har råd med. Helst vill du laga din pizza vid 750 grader eller högre. En äkta neopolitisk pizza tillagas traditionellt i en vedeldad ugn vid minst 800 grader och är klar på 60 till 90 sekunder. Det kanske låter extremt, men kom ihåg att de flesta av dessa pizzor tillverkas i stora vedeldade ugnar som slår ut hundratals pizzor om dagen. Du kan komma ganska nära det hemma med flera utomhusmodeller som är utformade för att bränna ved och når temperaturer från 800 till 900 grader. 

För att hålla kvar värmen och uppnå de höga temperaturerna har många ugnar ett isolerat eller dubbelskiktat tak för att hålla värmen koncentrerad i ugnen. Vissa ugnar har dubbla värmeelement både på ovansidan och botten för att reglera bakningen av både skorpan och pålägget. 

Medan många pizzaugnar innehåller påståendet att värmen fördelas jämnt i ugnen, kommer du troligtvis fortfarande att behöva rotera pizzan en eller två gånger medan den bakas – även för pizzor som bara bakas på en minut eller två. Det tar bara några försök att vänja sig vid att hantera en pizzaspade för att flytta degen. 

Design

Nästan alla små och medelstora pizzugnar som finns på marknaden idag har ett strömlinjeformat samtida utseende med en rostfri yta och en inre yta på pizzasten. Vissa modeller finns i svart eller grått istället för silver, men de flesta har inte en mängd olika färgalternativ. 

Värmekällan i mindre pizzaugnar är oftast på baksidan av ugnen, men i vissa fall ligger värmekällan under pizzastenen. Ugnar med öppen eld låter vanligtvis att lågan sträcker sig en del av vägen över ugnstaket för att direkt värma upp en större del av pizza. Ugnsformen har ett välvt tak som är tänkt att imitera värmemönstret för traditionella tegelugnar. 

Pizzaugnar slås på med en tändningsknapp för gasdrivna ugnar, som vanligtvis innehåller en ratt för att kontrollera flamutgången. Trä- och koleldade ugnar använder en eldstartare av något slag och tänds i princip som en brasa. Elektriska pizzaugnar är vanligtvis inställda på en viss tid eller temperatur med en ratt och har en indikatorlampa för att varna dig när den är klar med förvärmningen. 

Bärbarhet

Flera små pizzaugnsmodeller har hopfällbara ben och avtagbara delar för när du vill göra pizzor eller grilla i parken, på en campingresa eller vid en väns bakgård. Bärbara pizzaugnar är konstruerade för att snabbt monteras och demonteras och levereras vanligtvis med en bärväska för att hålla allt ihop. Medan ugnen du väljer kan vara bärbar, kom ihåg att den inte nödvändigtvis är lätt. Vissa bärbara ugnar väger så lite som 11 kg, medan vissa kan väga upp till 22 kg.

Pris

Pizzaugnar finns i ett brett utbud av priser, beroende på deras mångsidighet eller bekvämlighet. Små gasdrivna utomhusugnar kan kosta mellan 3000 och 4000 kr i den nedre änden av spektrumet och cirka 7000 kr för en ved- och gaskombinationsugn. Du kan förvänta dig att få ut flera års användning av dessa ugnar, som att investera i en högkvalitativ grill. 

Inomhus- och elektriska pizzaugnar kan också variera mycket i pris, men om du vill få bra pizzor även inomhus får du vara beredd att lägga lite mer pengar. De enklaste pizzaugnarna för inomhus är väldigt simpla och tenderar att inte laga särskilt bra pizzor. Du bör därför kolla noga vilken pizzaugn du köper för inomhusbruk. Vi rekommenderar Sage som är bäst i test i denna artikel.

Garanti

De flesta pizzaugnar kommer med ett års garanti, medan några erbjuder utökade garantier på upp till 3 år. Du kan förvänta dig att din pizzaugn håller i många år, men om du upptäcker att den behöver repareras efter att garantin upphört, erbjuder vissa företag reservdelar, och lokala professionella reparationsservice för köksutrustning kan sannolikt hjälpa till.

Typer av pizzaugnar

Propan och gasol

Gasoldrivna ugnar ska användas uteslutande utomhus och anses i allmänhet vara de enklaste pizzaugnarna att använda med fantastiska resultat. Med en gasanslutning värms ugnen snabbare än en vedugn och når de högsta temperaturerna som krävs för utmärkt pizzatillverkning. Många föredrar enklare rengöring på grund av mindre aska och träavfall med en gasolpizzaugn. 

Gasolugnar kan antingen enkelt anslutas till en propantank eller en naturgasanslutning. Om du väljer en naturgasanslutning, bör gasledningen installeras av en professionell för att undvika problem. 

Trä och kol

Liksom gasugnar ska trä- och kolugnar endast användas utomhus. För många jämförs ingenting med smaken av en vedeldad eller kolgrillad måltid. Ooni är ett mycket populärt och bra val för vedeldade pizzaugnar som alla ger olika rökta smaker till dina pizzor och rostade rätter. När du väl har tagit elden och vid optimal värme är det en ansträngning att behålla den, men de flesta vedeldade pizzaugnar gör det enkelt att lägga till mer ved. 

Hybrid

Många vedeldade pizzaugnar har utbytbara komponenter som gör det enkelt att byta från trä till gasol. Denna mångsidighet medför dock en kostnad – att höja priset på ugnarna till 7000 kr eller mer plus kostnaden för ytterligare komponenter. För utomhuskockar som vill ha allt är en hybridugn värt priset. 

Elektrisk (inomhus)

Elektriska pizzaugnar är gjorda för bänkskivor inomhus. Det finns en värmeenhet längst ner i pizzaugnen och ofta en andra värmekälla längst upp i ugnen. Den översta värmekällan ökar den totala temperatureffekten och ger dig kontrollen för att reglera tillagning av skorpan och påfyllningen oberoende.

Grillinsats

Om du redan har en gasoldriven grill kan du överväga att prova en pizzaugnsgrillinsats innan du köper en separat ugn helt. Med samma grundläggande matlagningstekniker i spel är en grillinsats konstruerad med en pizzasten och ett dubbelväggigt tak för att behålla värmen inuti ugnen. Den enda skillnaden är att din grill tillhandahåller värmekällan underifrån istället för en oberoende värmekälla. 

Varumärken

Ooni

Ooni är baserat i Skottland och är ett populärt internationellt varumärke som exklusivt tillverkar pizzaugnar. År 2012 inledde ägarna Kristian Tapaninaho och Darina Garland en Kickstarter-kampanj som finansierade skapandet av den allra första bärbara pizzaugnen, och Ooni har bara vuxit därifrån. Nu har Ooni fem pizzaugnsmodeller och en serie tillbehör som innehåller en mängd olika pizza-skal, grillplattor, pizzaskärare, väskor och omslag med mera.

OBH Nordica

OBH Nordica är ett nordiskt företag som är specialiserat på utveckling, marknadsföring och grossistförsäljning av hushållsapparater för kök, hår- och kroppsvård samt köksredskap. Deras slogan lyder ”OBH Nordica: designing good life”. De har ett flertal pizzaugnar men de kvalificerade tyvärr ej som vinnare i detta test av pizzaugnar.

Sage

Sage köksapparater är ett spännande sortiment med unika och högteknologiska produkter. De är framtagna med målbilden “att ge proffsresultat i köket” och detta har de verkligen lyckats med! Om du är en hemmakock som uppskattar finess och är noggrann kring vilka apparater du väljer till köket så är Sage det självklara valet.

Underhåll

Pizzaugnar har fördelen med extremt hög värme, vilket gör det lättare att rengöra din pizzaugn när du är klar med tillagningen. Säg att lite ost smälte från sidan av din pizza medan den bakade – högtemperaturugnen kommer troligen att förbränna bitar som finns kvar i ugnen. När ugnen har svalnat tillräckligt för att hantera pizzastenen måste du helt enkelt torka av den och återföra den till ugnen. Om det finns en särskilt tuff röra kvar kan du behöva skura den försiktigt med en mjuk metallborste medan ugnen fortfarande är varm. Under inga omständigheter får du blötlägga pizzastenen i vatten eller tvätta den i diskmaskinen. Stenar är känsliga för vatten, vilket gör dem spröda och utsatta för sprickor. Ugnens utsida kan tvättas med tvålvatten och en svamp efter att den har stängts av och svalnat. 

Tillbehör

Vissa pizzaugnar levereras med tillbehör för att göra din pizza enklare; i andra fall kanske du vill köpa ytterligare tillbehör. Först vill du se till att du kan bedöma temperaturen på din pizzaugn. Om du använder en utomhusugn, kontrollera och se om din ugn har en inbyggd termometer. Om inte, bör du plocka upp en infraröd termometer för att enkelt och säkert ta temperaturen på insidan av ugnen utan att behöva nå inuti ugnen.

En pizzaspade kan verka skrämmande om du aldrig har använt en tidigare, men de är mycket lättare att hantera än du kan tänka dig – och ett måste för att sätta in och ta bort din pizza från en ugn. Många ugnar kommer med en spade som är gjord för att passa den specifika storleken på den ugnen. Spadarna är gjorda av trä eller metall och kan perforeras för att rensa överflödigt mjöl från botten av din pizza. Det finns också en mindre rund skal som är utformad för att vända din pizza inifrån ugnen. 

När din pizza tillagas och kyls ett ögonblick är det dags att skära upp den. Pizzaskärare finns i två huvudstilar: det klassiska pizzaskärhjulet och den gungande pizzaskäraren. Gungskäraren är vanligtvis lite skarpare än en hjulskärare och kan skära perfekt jämna skivor. Tyvärr kan det bara skära pizzor så stora som de är långa och kan bli svårt eller svårt att lagra över 30 cm. Skärhjulet är kompakt, billigare och kan skära igenom pizzor i alla storlekar. Du vill vara uppmärksam på hur jämnt du skivar din pizza, och du kan behöva använda lite mer kraft för att komma igenom tjocka skorpor eller tunga pålägg. 

Vanliga frågor

Hur varm är en pizzaugn?

Vissa pizzaugnar hävdar att de når temperaturer över 500 grader Celcius. Dessa ugnar är vanligtvis gaseldade, även om vissa vedeldade ugnar också kan nå mycket höga temperaturer. De flesta utomhuspizzaugnar värms upp till temperaturer från 400 till 500 grader. De flesta inomhuselektriska pizzaugnar värms upp till temperaturer från 300 till 400 grader. 

Hur fungerar en pizzaugn?

Pizzaugnar är byggda annorlunda än konventionella ugnar för hem och restaurang. De är vanligtvis kompakta, med en stenbas och ett kupolformat tak. Stenbotten behåller värmen för att hjälpa till med att laga pizzaens botten, medan det täta kupoltaket leder värme över och runt pizzaens topp för att främja jämn matlagning. Utformningen av en pizzaugn är tänkt att behålla och optimera så mycket värme som möjligt, vilket gör att den lagar mat vid mycket varmare temperaturer än konventionella ugnar.

Medan vissa pizzaugnar kan ha en avtagbar dörr på framsidan för att bibehålla värmen, har många inte det. Pizzaugnar kan hålla sina höga temperaturer genom att hålla den främre öppningen relativt liten. Den höga ugnstemperaturen gör det möjligt att laga flera pizzor i snabb följd utan att förlora mycket värme mellan pizzorna. 

Pizzaugnar värms upp på olika sätt, inklusive propangas, trä, koleldad eller elektrisk. De flesta pizzaugnar byggda för hemmabruk är gjorda för utomhusbruk eftersom det i allmänhet är säkrare att använda utrustning med högre värme utomhus. 

Vad kan man laga i en pizzaugn?

Pizzaugnar är uppenbarligen gjorda för att laga pizzor vid mycket höga temperaturer, men de är mer mångsidiga än du förväntar dig. De flesta pizzugnar har temperaturkontroller, vilket gör det möjligt att laga andra livsmedel vid höga temperaturer utan att bränna dem. Detta kan vara perfekt för alla som är intresserade av att baka bröd som surdeg och focaccia, och degbaserade bakverk som reagerar bra på högre temperaturugnar som de som finns i professionella bagerier. 

Dessa högtemperaturugnar är också bra för att snabbt rosta grönsaker, liksom kött, inklusive kyckling, biffar, revben och korv. Sidrätter och kött som kan tillagas i gjutjärn eller keramisk stekpanna är perfekta för matlagning i en pizzaugn. Livsmedel med alltför stora oljor och fetter bör inte tillagas direkt på ugnens yta för att undvika att fett sipprar in i stenen. Många tycker om den rökta smaken som vedeldade pizzaugnar ger köttet och grönsakerna i ugnen. Prova olika träslag för att se vilken rökt smak du gillar bäst. Bra alternativ inkluderar lönn, ek, valnöt, hickory och ask. 

Vad är stenen i pizzaugnen gjord av?

De flesta traditionella pizzastenar är gjorda av lera eller keramik som har avfyrats vid höga temperaturer och som kan behålla och tåla ugnen. Sten gjord av lera har isoleringsegenskaper som är perfekta, men själva stenarna måste behandlas försiktigt för att undvika sprickbildning. 

Ugnstenar är också gjorda av gjutjärn och kordierit, som tål mer slitage än traditionell lera och keramikstenar. Oavsett vilket stenmaterial du väljer är nästan alla alternativ tunga och kräver särskild försiktighet vid rengöring.


Hur vi testade oss till bästa pizzaugnen

När vi testade oss fram till de bästa pizzaugnarna så började vi med att analysera marknaden, alltså se vilka pizzaugnar som var tillgängliga när testet gjordes. Vi har sedan rådfrågat diverse pizzabagare, både hemmakockar och folk som jobbar på pizzerior, som äger en pizzaugn för att ta del av deras åsikter och egenskaper som är bra att ha i en pizzaugn. När vi fått ta del av deras idéer och tankar har vi sammanställt dem och letat efter pizzaugnar som stämmer överens med deras preferenser. Vi har sedan besökt diverse butiker, hushåll och gatukök där dessa pizzaugnar finns, för att analysera samt testa hur väl de fungerar för olika ändamål i praktiken. På så sätt har vi kunnat sammanställa en lista med de bästa pizzaugnarna inom olika kategorier.

Foto av författare

Skrivet av: Filip

Filip är vår ledande trädgårdsexpert och redaktör. Han har mer än 10 års erfarenhet inom trädgårdsskötsel och studerar till ingenjör. Med sin erfarenhet och kompetens inom trädgårdsskötsel och ingenjörskonst kan han utnyttja sina förmågor för att hitta de bästa trädgårdsprodukterna.

Lämna en kommentar