Bästa Planteringsbord 2024 – [Köpguide & Bäst i Test]

Observera att vissa länkar på vår webbplats kan vara affiliatelänkar, vilket innebär att vi får provision på ditt köp. Det låter oss fortsätta skriva artiklar som är gratis att läsa! Du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

Är du en ivrig trädgårdsmästare? Glädjen att gå runt i din trädgård och beundra dina växter är en givande upplevelse. Som trädgårdsmästare spenderar du mycket tid på att plantera och omplantera växter. Om dina växter har släktningar är det dags att separera dem och ge dem oberoende växande platser.

Oavsett om du separerar en kaktus eller omplanterar dina pelargoner, behöver du en arbetsstation för uppgiften. Ett planteringsbord ger dig den perfekta ytan för att omplantera dina växter. Du får en dedikerad arbetsyta som är särskilt utformad för att hjälpa dig med dina trädgårdsuppgifter.

Planteringsbord är bra för gården. De flesta modeller har förvaring för dina trädgårdsredskap och du får ett bord i rätt arbetshöjd för att förhindra trötthet i ryggen. Ett planteringsbord är ett måste för alla trädgårdsmästare som gillar att sätta i blommor i nya krukor eller plantera nya blommor och buskar under hela växtsäsongen.

Den här artikeln går igenom det bästa planteringsbordet för ditt trädgårdsarbete. Vi ger rekommendationer om toppmodeller och ger dig en köparguide för att bedöma vad du behöver leta efter i rätt planteringsbord för din trädgård.

Snabb översikt över bästa planteringsbord 2024

Vi letade igenom listorna över de bästa återförsäljarna online och letade efter de bästa modellerna av planteringsbord. Vi bestämde oss för den här listan med fyra alternativ inom olika kategorier.

Det finns ett planteringsbord som passar alla trädgårdar och alla budgetar. Välj därför planteringsbordet som passar dina trädgårdsbehov och din budget.

     
backpac Relaxdays Planteringsbord
(Bäst i Test)
Se billigaste pris & läs mer
backpac Juliana F04580
(Bäst för växthus)
Se billigaste pris & läs mer
cordlessblower vidaXL Planteringsbord
(Premiumval)
Se billigaste pris & läs mer
cordlessblower vidaXL Växtställ
(Billigast)
Se billigaste pris & läs mer

>> Klicka här för att se fler planteringsbord <<

Vad är ett planteringsbord?

Ett planteringsbord är ett bord med en arbetsyta runt samma höjd som en köksbänk. Det är en lämplig yta för att göra mindre trädgårdsuppgifter, som att sätta växter i krukor och omplantning.

Ett planteringsbord innehåller också hyllor för förvaring av dina verktyg, och vissa modeller levereras med handfat så att du kan tvätta bort dina växters rötter innan du omplanterar eller planterar dem.

Varför behöver jag ett planteringsbord?

Det finns dussintals sätt som ett planteringsbord kan göra ditt trädgårdsarbete enkelt.

  • Ett planteringsbord ger dig en dedikerad arbetsyta i trädgården för dina trädgårdsaktiviteter.
  • Ett planteringsbord gör att du kan packa bort dina trädgårdsredskap och förhindra att du placerar den murslev eller trädgårdsgaffeln.
  • Ett planteringsbord gör att du kan arbeta stående i stället för att böja dig och döda ryggen.
  • Ett planteringsbord har särskilda förvaringsfack för dina verktyg som håller dem inom räckhåll.
  • Förvara dina tyngre trädgårdsredskap som växter och blomkrukor på den nedre nivån på ditt planteringsbord.
  • Förenkla dina trädgårdsuppgifter och gör din tid i trädgården trevlig.

Relaterat inlägg: Bästa skottkärran

Köpa eller göra eget planteringsbord?

Du har möjlighet att själv bygga ett planteringsbord med material som gamla pallar. Om du har snickerifärdigheter är det lätt att slå ihop ett planteringsbord på en eftermiddag.

De flesta trädgårdsmästare har dock inte snickarfärdigheter; de föredrar att spendera sin tid på trädgården. Därför, om du inte har några DIY-färdigheter, är det en bättre idé att köpa en prefabricerad enhet till din trädgård.

Vad ska jag leta efter i det bästa planteringsbordet?

Om du tittar på en potentiell modell för ditt planteringsbord, se till att den har följande funktioner.

Materialdesign

De bästa planteringsborden har trädesign. Träet ger en naturlig effekt och smälter in i omgivningen i din trädgård. Men du har också alternativ för plastbord eller stålbord, beroende på vad du föredrar.

Robust och säker bas

Du kommer att arbeta på ditt planteringsbord med några omständiga och tunga material. Därför behöver ditt planteringsbord en fast och stabil bas som inte tippar eller rör sig medan du arbetar.

Arbetshöjd

Välj ett planteringsbord med samma höjd som en köksbänk. Planteringsbord med bordsskivor på cirka 90 cm är idealiska. Att arbeta på en bordsskiva minskar trycket på nedre delen av ryggen och knäna och håller dig på så sätt ute i trädgården längre.

Flera hyllsystem

De bästa planteringsborden har flera hyllsystem. Vanligtvis placerar du dina tyngre material på hyllan under arbetsytan. På baksidan av bordsskivan finns vanligtvis hyllor, och du kan också ha möjlighet att lägga till en pegboard (håltavla med förvaring) på bakpanelen på planteringsbordet.

Verktyg och funktion

När du väljer ditt planteringsbord, leta efter en modell som erbjuder dig det bästa verktyget och funktionen. Ditt planteringsbord ska ha flera hyllplan, hjul, lådor och hängande förvaring. Ibland är dock ett enkelt bord det bästa. Det är upp till dig att bestämma vilket planteringsbord som bäst passar din trädgårdsstil.

Inbyggda handfat

När du separerar eller trimmar rötterna till dina växter behöver du ett handfat. Diskbänken hjälper dig att tvätta bort all lös jord runt rötterna, så att du kan inspektera din växts hälsa. Leta efter modeller med avtagbara handfat. Vissa modeller har också en kran och dränering i diskbänken. Du kan dock förvänta dig att betala en förmögenhet för dessa modeller. Ett avtagbart handfat är allt du behöver för att göra jobbet och rengöra rötterna.

Jordgaller

Markgaller hjälper dig att skjuta bort jorden från arbetsytan. Marken sjunker genom gallret till en uppsamlare nedan, så att du kan återanvända jorden när du planterar om växten. Jord är en värdefull resurs i din trädgård. Att slänga ut det är inte ett alternativ. Genom att samla upp det med ditt jordgaller i planteringsbordet håller du det organiska i din trädgård längre.

Hängande förvaring

De bästa planteringsborden kommer med hängande förvaring för dina verktyg. Leta efter modeller med dedikerade hållare och slitsar för din trädgårdsutrustning.

Förvaringsskåp och lådor

Leta efter planteringsbord som erbjuder förvaringshyllor och skåp för dina verktyg och trädgårdsredskap. De bästa modellerna har låsbara lådor och skåp för att skydda dina verktyg. Förvaring är viktigt för trädgårdsmästare, och det hindrar dig från att förlägga dina verktyg medan du arbetar.

Hjul

Välj ett planteringsbord med hjul. Dessa hjul hjälper dig att enkelt flytta krukväxten runt uteplatsen eller trädgården. Om du köper en modell med hjul, leta efter fötterna fram och en bakhjulsinstallation. Om du har hjul på ditt planteringsbor, se till att de har låsbara bromsar för att förhindra att bänken rör sig medan du arbetar.

Vikt

Vikten på ditt planteringsbord blir relevant om du tänker flytta den runt din trädgård. Det är viktigt att komma ihåg att även om ditt bord kan vara lätt att flytta när det inte står krukor på den, när kompostfacket är fyllt; lådorna är lagrade och hyllorna staplas högt, övervikt byggs snart upp! Att välja en modell med hjul är ett bra sätt att säkerställa att du fortfarande kan flytta ditt planteringsbord om det behövs.

När det gäller stabilitet vill du ha en modell som är tillräckligt stabil för att vara kvar, även på blåsiga dagar, men en som inte är så tung, du kommer att kämpa för att flytta den. Att välja en skyddad plats för ditt planteringsbord är ofta nyckeln till detta.

Lista på bästa planteringsborden

Underhålla planteringsbord

Planteringsbord finns i trä, metall eller plast. Träbord är de vanligaste, ofta med en metallbearbetningsyta, men eftersom den kommer att förvaras ute, kommer träet att behöva lite olja då och då bara för att hålla det friskt och skyddat från väder och vind, vilket i sin tur utökar sitt livslängd.

Efter varje användning bör allt överflödigt kompost och avfall rensas bort och området torkas ordentligt: ​​över tid kan kompost ruttna träytorna, försvaga den övergripande strukturen och eventuellt infektera dina plantor.

De bästa träborden är försedda med en galvaniserad bänkskiva i metall och plasthandfat – detta betyder att allt spill av kompost, vatten, gödselmedel eller till och med ett spilld kaffe lätt kan rengöras utan att paniken skadar träytan. Torka bara av den med en fuktig trasa för att hålla den torr och rostfri.

Andra trädelar på ditt planteringsbord behöver skydd och skulle kunna dra nytta av en träslagskonserver en gång om året, precis som du skulle göra med din träterrass eller trädgårdsmöbler i trä. Ställ undan en eftermiddag på våren och ge ditt planteringsbord en god sand ner, applicera sedan generöst en skyddande fläck eller utomhusfärg på alla utsatta områden.

Relaterat inlägg: Droppbevattning

Organisera och använda planteringsbordet

Att organisera ditt planteringsbord beror väldigt mycket på vilken bänkstil du har gått för och de ytterligare funktioner den kommer med. 

När det gäller vad som går vart, små handverktyg för trädgårdsarbete som murslev eller sekatörer tenderar att hängas i krokar, antingen längs väggen eller på sidan av planteringsbordet. Modeller som levereras med redskapskrokar eller en gittertrådsrygg ger gott om plats för detta. Lådor brukar användas för att lagra verktyg och mindre föremål som behöver skyddas mot det gamla goda svenska vädret, såsom utsädspaket eller utrustning som är utsatt för rost. Personliga föremål som glasögon, trädgårdshandskar eller anteckningsböcker kan också förvaras i lådorna i planteringsbordet.

Brännpunkten för ditt planteringsbord är vad du väljer att visa på bänkens huvudsakliga arbetsyta, inklusive alla övre hyllor. Fräscha krukor eller krukväxter i blom visas ofta här, inte bara för att de ser bra ut utan de är i bästa läge för maximal solljus. En strategiskt placerad bevattning kan inte bara se effektiv ut utan är också praktisk för att ge dina krukväxter ett snabbt vatten utan att behöva besöka utomhuskranen eller diskbänken. Större föremål som påsar med gödsel eller jord, kompostkärl och avfallshallar som inte är trädgårdspositioner placeras bäst i kruka på nedre hyllorna där de är utom synhåll och skyddade från väder och vind.

När det gäller det bästa sättet att använda ditt planteringsbord beror detta mycket på vad du planerar att använda ditt planteringsbord till. För vissa av oss trädgårdsmästare är lagring vårt huvudmotiv eftersom vi tröttnar på att vi måste kämpa oss igenom trädgårdshuset varje gång vi vill beskära en ringblomma eller omplantera en pelargon. Några av oss är mer ytliga i vårt resonemang och vill helt enkelt ha ett planteringsbord för att visuellt förbättra vårt utomhusområde och använda ett planteringsbord som en traditionell, rustik trädgård, men den avsedda användningen av ett planteringsbord (ledtråden är i namnet! ) är främst för att förvara krukväxt och omplantering av växter.

Att arbeta med krukväxter är oundvikligen en rörig uppgift på grund av överflödet av jord och kompost, men med ett planteringsbord finns det ingen stress när det gäller spill – de bästa planteringsborden kommer att utformas med detta i åtanke och kommer att ha antingen en behandlad trä- eller metallbänk, som snabbt kan torkas ned så att ditt planteringsbord ser så bra ut som ny.

Tips om planteringsbord

  • Du kan förvara ditt planteringsbord på baksidan av ett garage eller i en skjul. Beroende på klimat och väderförhållanden kan du också förvara det på din veranda eller uteplats. Om ditt planteringsbord är lätt att flytta och förvarbart har du inga problem att hitta en plats för den när den inte används.
  • Se till att placera ditt planteringsbord nära en vattenkälla medan du arbetar. Det är också viktigt att se till att arbetsområdet har ett bra naturligt ljus.
  • Håll en soptunna nära. Du behöver det medan du arbetar. Det är bäst att ha en soptunna under ditt planeringsbord. På det här sättet är det lätt att nå och det sparar mycket tid.
  • Det är viktigt att välja ett välgjort planteringsbord. Samtidigt behöver du inte spendera en förmögenhet på en. När du väljer ett planteringsbord, tänk på kvalitet och vad du får för dina pengar. Tänk på detta när du bestämmer dig för att köpa ett planteringsbord till din trädgård.

Vanliga frågor om planteringsbord

Ska jag välja ett trä- eller stålbord?

Valet är ditt. Ett stålbord är hållbar och korrosionsbeständig. Det saknar dock det autentiska utseendet på trä. Om du letar efter ett planteringsbord för livslängd och kvalitet, så kör på stål. Om du vill ha en iögonfallande estetik, rekommenderar vi att du går med ett träalternativ.

Var lagrar jag min krukväxtblandning?

Vi rekommenderar att du lagrar din krukväxtblandning från marken på en av hyllorna på din krukväxt. Lämna din krukväxt blandning och håll den ute över vintern. Kalla förhållanden dödar larverna och äggen från skadedjur i krukan.

Vilken höjd ska jag leta efter på ett planteringsbord?

Vi rekommenderar att du letar efter planteringsbord med arbetsbänkar som är 90 centimeter höga. 90 centimeter är samma höjd som de flesta köksbänkar. Du får en upphöjd yta som inte förstör ryggen medan du arbetar.

Var kan jag köpa det bästa planteringsbordet?

Vi rekommenderar att du köper planteringsbordet från Amazon, CDON eller vidaXL. Alla dessa återförsäljare erbjuder bra planteringsbord och har även god kundservice samt garantier som kommer göra dig nöjd många år framöver.

Var ska jag ställa mitt planteringsbord?

De flesta planteringsborden är utformade för att hållas utomhus i din trädgård, men om du har problem med utrymme eller säkerhet, förutsatt att det finns gott om luftcirkulation och naturligt ljus, kan de förvaras i ett skjul, växthus eller garage.

När du väljer en utomhusplats för ditt planteringsbord, tänk på skydd – under ett träd eller nära en vägg eller häck kommer du att erbjuda ditt planteringsbord och plantor åtminstone ett visst skydd mot väder och vind.

Hur vi valde bästa planteringsbordet

Det finns många faktorer att ha i åtanke när man ska välja ett planteringsbord. Höjd, material, kvalitet, funktioner och en massa fler. För att du ska slippa jobbet har vi sammanställt en lista med de planteringsbord som enligt oss är bäst i test på marknaden idag. Hur har vi då kunnat ta fram dessa planteringsbord? Det första vi gjort är att undersöka vilka planteringsbord som verkar uppskattas på marknaden idag. Detta har vi gjort genom att fråga i diverse trädgårdsforum, men också fråga trädgårdsmästare i vår lokala omgivning. När vi fått åsikter om vad som efterfrågas och vilka planteringsbord som är bra så har vi analyserat marknaden och hittat de bord som enligt oss är toppvalen på marknaden idag. Detta är dock våra egna tankar så det är viktigt att du hittar din egna favorit efter dina egna förutsättningar. Men vi har underlättat det genom att sortera planteringsborden efter bäst i test i olika kategorier för att göra ditt jobb något enklare!


Hur vi testade oss fram till bästa planteringsbordet

När vi testade oss fram till det bästa planteringsbordet så började vi med att analysera marknaden, alltså se vilka planteringsbord som var tillgängliga när testet gjordes. Vi har sedan rådfrågat diverse trädgårdsmästare, byggare, snickare samt trädgårdsentusiaster som äger eller har använt ett planteringsbord nyligen för att ta del av deras åsikter och vilka egenskaper som är bra i ett planteringsbord. När vi fått ta del av deras idéer och tankar har vi sammanställt dem och letat efter planteringsbord som stämmer överens med deras preferenser. Vi har sedan besökt diverse butiker och trädgårdar där dessa planteringsbord finns, samt testat hur väl de fungerar för olika ändamål i praktiken. På så sätt har vi kunnat sammanställa en lista med de bästa planteringsborden inom olika kategorier.

Foto av författare

Skrivet av: Filip

Filip är vår ledande trädgårdsexpert och redaktör. Han har mer än 10 års erfarenhet inom trädgårdsskötsel och studerar till ingenjör. Med sin erfarenhet och kompetens inom trädgårdsskötsel och ingenjörskonst kan han utnyttja sina förmågor för att hitta de bästa trädgårdsprodukterna.

Lämna en kommentar