Bästa Poolrobot 2024 – [Köpguide & Bäst i Test]

Observera att vissa länkar på vår webbplats kan vara affiliatelänkar, vilket innebär att vi får provision på ditt köp. Det låter oss fortsätta skriva artiklar som är gratis att läsa! Du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

Om du har en smutsig pool och begränsad tid att hantera den behöver du förmodligen en poolrobot. Dessa fantastiska maskiner tar besväret med att hålla ditt vatten kristallklart och hjälper till att göra din pool som den du ser på TV.

Att handla online ska vara lika enkelt, men sanningen är att det inte längre är den snabba, enkla process som det brukade vara. Vilseledande produktbeskrivningar gör det svårare än någonsin att få en bra känsla för en produkt, och med en investering som är lika viktig som en pooldammsugare vill du inte gå in i affären utan kunskap.

Vi tycker att det inte borde vara så. Våra recensioner av de bästa poolrobotarna från 2024 är utformade för att visa upp- och nackdelar för varje modell, samt hjälpa dig att hitta den som passar din pool. Vi har också inkluderat en köparhandbok, som hjälper dig att förstå köpprocessen, även om du aldrig tidigare har ägt en pooldammsugare.

Snabb översikt över bästa poolrobotarna

     
backpac Scooby Swim & Fun
(Bäst i Test 2024)
Se billigaste pris & läs mer
backpac WYBOT Poolrobot
(Populärt val)
Se billigaste pris & läs mer
cordlessblower Lyfco Opson WS
(Bästa premiumval 2024)
Se billigaste pris & läs mer
cordlessblower Poolrobot SWIM & FUN Frisbee
(Bästa billiga)
Se billigaste pris & läs mer

>> Klicka här för att se fler poolrobotar <<

Hur fungerar en poolrobot?

Dessa kraftfulla små maskiner plockar upp skräp i alla storlekar. Ännu bättre, de fäster inte alls på ditt poolcirkulationssystem, så de litar inte på ditt poolfilter. De kör på bra, gammal hederlig el. Det stämmer – du ansluter dem till el och lägger dem sedan i vattnet. Låter kontraintuitivt, eller hur?

De körs på mycket låg spänning, så de är nedsänkbara. De har mycket långa nätsladdar som bara kan anslutas till jordfelsbrytare (GFCI). Det är uttagen som automatiskt stängs av om någon elektrisk obalans upptäcks så att man inte blir chockad.

Vissa modeller är också ”dubbelisolerade”, vilket innebär att de är utformade för att fungera säkert utan jordad stickpropp. För säkerhets skull är det dock bäst om du också ansluter dem till ett GFCI-uttag.

En poolrobot kör runt din pool, skrubbar väggarna och golvet med små borstar och dammsuger upp allt från löv till ekollon. De flesta modeller rengör poolgolvet och väggarna, medan vissa till och med kan skrubba kanterna runt din pool (eftersom de inte är anslutna till ditt filtersystem). Poolrobotar har en filterpåse eller inbyggd patron för insamling av skräp.

BONUS: Poolrobotar förbättrar också vattencirkulationen och fungerar som ett andra filter till din pool. När vatten dras in i rengöraren samlas skräp i en påse som kan filtrera vattnet ner till 2 mikron (0,002 mm) för en riktigt ren pool.

Varför poolrobotar är bättre än tryckrengörare och poolrengörare med sugsida

Poolrengörare med sugsida fästs vid din poolskimmer. Den använder pumpens och filtrets sug för att driva rengöraren runt din pool och plocka upp skräp från golvet. Dessa är de billigaste av de automatiska poolrengörarna. Men eftersom de är beroende av ditt filtersystem kan mycket gå fel om du inte är ute och tittar på det.

Tryckrengörare för poolen fästs på en av returstrålarna i din pool. De använder vattentryck från din pump och filter för att flytta rengöraren runt din pool. Det skapar också ett vattenvirvelvakuum för att dra skräp i sin egen filterpåse. Denna rengörare är beroende av ditt filtreringssystem, men det har åtminstone sin egen filterpåse, så mycket mindre kan gå fel.

Poolrobotar är det bästa av båda städarna. De rengör din pool utan att använda ditt filtersystem. Och de använder sug istället för tryck och samlar smuts och skräp i sin egen filterpåse inuti.

De 10 bästa funktionerna att leta efter i en poolrobot

1. Lättvikt

Medan storleken på en poolrobot inte spelar någon roll, gör vikten det. Visst, ju större pool desto större blir roboten, men du måste se till att du kan lyfta den för att få den in och ut ur poolen. Om poolroboten är för tung kommer du att ha svårt att ta hand om den – och din pool – utan lite hjälp.

2. Breda däck och fyrhjulsdrift

Nej, du kommer inte att ta den ut på landet. Men en poolrobot kan inte göra sitt jobb om den inte kan komma runt din pool. Vi rekommenderar fyrhjulsdrift och breda däck av gummi – inte plast – så att poolroboten lätt kan komma över hinder och inte har några problem med att navigera hala ytor längs sidorna och botten av din pool.

3. Vridkabel

Tyvärr kan du inte komma undan behovet av sladdar med en poolrobot. Eftersom den kommer att röra sig runt din pool och klättra vertikala väggar och till och med trappor, kan sladden enkelt trassla och hindra poolroboten från att röra sig. En vridkabel kan hjälpa till att förhindra trassel och ge din poolrobot den rörelsefrihet den behöver.

4. Borstar av hög kvalitet

Att ta bort smuts och skräp från poolen är hårt arbete, och poolrobotar gör det med borstar. Vi rekommenderar borstar som är hårda eller roterande gummiborstar som kan skrubba smuts från nästan alla ytor i din pool.

5. Programmerbar timer

Hela poängen med en poolrobot är att göra ditt liv enklare. Om du måste gå ut och starta den varje gång du vill att den ska köras tar det bort automatiseringen och användarvänligheten. De bästa poolrobotarna kommer med programmerbara timers så att du kan ställa in den och glömma den. Glöm inte att rengöra det en gång ett tag. Även en rengörare måste rengöras!

6. Klättringsförmåga

Helst vill du ha en poolrobot som är bra på att klättra. De bästa kan enkelt klättra upp på poolens sidor, rengöra vattenlinjen och till och med klättra upp för poolens trappor (om du har sådana) för att göra ett grundligt jobb.

7. Avböjande funktioner och sensorer

En av de mest frustrerande sakerna med poolrobotar för pooler är att de kan fastna i hörn då och då. Några av dem har avböjningsfunktioner som hjälper till att förhindra att roboten fastnar i ett hörn eller på andra hinder.

8. Effektiva poolrengöringscykler

Varje poolrobot har en olika rengöringscykler, varav vissa varar längre än andra. Helst vill du ha en som kan rengöra din pool så snabbt och effektivt som möjligt medan den fortfarande gör ett bra jobb. Vissa poolrobotar har flera cykler för olika nivåer av poolstädning.

9. Hållbarhet

Poolrobotar kan vara dyra, så du vill ha en tillverkad av högkvalitativa material som håller. Så småningom kan du behöva reparera den, men du borde inte behöva göra det under minst några simningssäsonger. Läs din garanti innan du använder poolroboten så att du vet vad du ska göra om den mot förmodan skulle få någon defekt.

10. Energieffektivitet

Storleken på poolen kommer att avgöra hur mycket energi poolroboten använder. Du kan förvänta dig att mindre poolrobotar förbrukar cirka 200 watt per timme. Större enheter kommer att använda mer, men försök att undvika modeller som använder mer än 1000 watt per timme eftersom de kommer att kosta mer att använda över tid.

Hur man använder ett poolrobot

 1. När du har monterat din poolrobot, anslut den till ett GFCI-uttag.
 2. Välj dina inställningar för rengöring av poolen. Dessa alternativ varierar beroende på modell, men vissa vanliga lägen inkluderar endast botten och endast vattenlinje.
 3. Ta din poolrobot till mitten av poolen (halva din poollängd) för att minska kabeltrassel.
 4. Sänk ned poolroboten och flytta det försiktigt från sida till sida så att all luft släpps ut.
 5. Sätt på poolroboten och låt den sjunka till botten av poolen. Viktigt: Slå inte på poolroboten innan du sänker ned den eftersom det kan skada maskinen. Kom också ihåg att stänga av den innan du tar bort den från vattnet.
 6. Under sin första väggrengöringscykel, se till att din poolrobot kan klättra upp dina poolväggar helt. Om inte, måste du göra justeringar enligt tillverkarens förslag.
 7. Ta alltid bort poolroboten när det är klart. Lyft upp den ur poolen så att allt vatten rinner ut innan du förvarar den.

Relaterat inlägg: Poolstege

Hur länge håller poolrobotar?

När du väl har hittat den bästa poolroboten för dig, se till att ta hand om den. Det är det enda sättet att undvika ett eventuellt robotuppror.

Men att ta hand om din maskin kommer att hålla den igång bra så att den kan göra sitt jobb under en lång, lång tid. Läs alltid alla instruktioner som medföljer poolroboten innan du släpper den i poolen. Utför åtminstone en del allmän vård för att den ska fungera bra.

 • Ta ut poolroboten ur poolen när cykeln är klar. Det hjälper till att bevara motorn och göra din pool till en säkrare plats att simma i.
 • Töm vattenrenaren enligt tillverkarens instruktioner.
 • Tvätta din poolrobot efter varje användning. Det innebär att borsten och hjulen kontrolleras för skräp samt tömning och sköljning av filtret.
 • Håll ögonen på slitaget på dina borstar och byt ut dem när de slits ut. Tänk på det som att få en ny tandborste till din pool.
 • Förvara inte din poolrobot i direkt solljus.
 • Om du märker att sladden blir böjd med tiden, linda den i motsatt riktning än vad du brukar göra vid förvaring.
 • Byt slitna borstar omedelbart för att säkerställa optimal rengöringskraft.

Att ta hand om din poolrobot behöver inte vara svårt. Några mindre underhåll är inget jämfört med rengöringstimmarna, vilket sparar dig både tid och pengar.

Felsökningstips för poolrobot

 • Varje typ av problem: Kontrollera först att den är ordentligt ansluten och att nätsladden inte är skadad.
 • Om poolroboten fastnar: Kontrollera borstarna, drivspåren och pumphjulen med avseende på skräp.
 • Om din poolrobot inte verkar köra ordentligt: Lyft den delvis ur vattnet för att se om enheten suger vatten som den ska. Om den inte gör det kan du behöva reparera den hos någon professionell (en av få gånger i livet måste du fixa något för att det inte suger).

För att undvika problem med poolen så kan det vara en bra idé att konsultera en bra hantverkare i Stockholm för att veta var du bäst placerar poolen, ifall det går bra med en portabel pool eller ifall du kanske hellre vill bygga en egen pool i marken.

Är det värt att köpa en poolrobot?

Slutsats: Ja! Poolrobotar är 100% värda investeringen. Det blir de bästa pengarna du någonsin spenderat på din pool.

Alla automatiska poolrobotar bör kunna rengöra din pool inom cirka tre timmar, beroende på poolens storlek. Dess prestanda kan påverkas avsevärt av rutinunderhåll, som att hålla filter rena och ventilinställningar optimerade.

Även om du kontrollerar alla delar av din poolrobot efter varje användning kommer tiden och arbetet med att hålla den i toppform att vara obetydlig jämfört med den tid du för närvarande spenderar böjd över poolen och skrubbar med en borste.

Det enda du kommer förlora genom att investera i en automatisk poolrobot är smärtan i ryggen.

De billigaste alternativen till poolrobotar är manuella borstar, nät och dammsugare, men de är också de mest arbetskraftiga och tidsintensiva. Ett lyckligt medium ligger i automatiska poolrobotar.

Poolrobotar brukar vara de dyraste, men inte alltid. De är också de minst arbetskrävande av de automatiska rengöringsmedlen. Här är några skäl att investera i en:

Poolrobot test
 • Du har inte mycket fritid. Om du arbetar på heltid och har en familj vill du hellre vara i poolen när du får lite ledighet istället för att städa den. Poolroboten hjälper dig.
 • Du har hälsoproblem. Manuell rengöring kan vara bra träning, men allt som når och skrubbar kan vara en mardröm om du har en dålig rygg eller andra fysiska begränsningar.
 • Du vill ha en renare pool. En bra poolrobot har precis rätt skrubb- och filtreringskraft för att ta bort saker du inte kan se med ett vanligt poolvakuum. De med smart navigering ser till att varje del av poolen får en bra rengöring.
 • Du vill förlänga din poolpumps livslängd. Många poolrengörare och andra sorters dammsugare är beroende av poolens pump för att driva dem, vilket sätter extra belastning på den och dina poolfilter. En poolrobot använder sin egen kraftkälla och filter, vilket förlänger ditt poolsystems livslängd.
 • Du bryr dig om miljön. En ren pool innebär att färre kemikalier behövs, plus att poolrobotar är mycket energieffektiva.

De bästa poolrobotarna 2024

Det finns en mängd olika poolrobotar på marknaden idag. Detta kan göra det svårt för poolägare att hitta den bästa poolroboten för just deras behov. Som tur är har vi testat fram våra favoriter nedan, som alla är mycket populära modeller idag och som gör din pool ren och fräsch. Dessa pooldammsugare fungerar också utmärkta som pooldammsugare för spabad, så du behöver inte tveka för deras mångsidiga användningsområden.

Vad du bör tänka på innan du köper en poolrobot

Poolrobot

Vilken typ av poolrobot du ska köpa beror på din typ av pool, dess funktioner och hur mycket städning du behöver. Skriv ner alla dessa saker så att du enkelt kan hänvisa till dem för att hitta den bästa poolroboten som passar din budget.

 • Typ av pool – Vissa poolrobotar är avsedda att fungera för både pooler i marken och marken, men andra är gjorda för den ena eller den andra. Vissa är också bättre på att nå hörn än andra, så poolens form har betydelse.
 • Poolens storlek – Kabellängden på poolroboten avgör hur långt den kan nå över din pool. Ju större pool du har, desto längre behöver du sladden. För kort, och du kan behöva flytta strömförsörjningen från ena sidan av poolen till en annan.
 • Steg, trappor, väggar och vattenlinjer – Nästan alla poolrobotar kan hantera poolgolvet utan problem. Men vissa kan inte rengöra trappor och trappsteg eller klättra på väggar. Vissa kan inte rengöra skarpa hörn. Andra kommer inte att städa upp till vattenlinjen. Generellt ju fler förmågor poolroboten har desto dyrare blir det.
 • Skräp som din pool samlar in – Beroende på var du bor kan din pool samla många små partiklar som smuts, sand och pollen eller mycket stora skräp som löv, frön och kvistar. Om du brukar ha mycket stort skräp, vill du ha en poolrobot med en stor filterkorg så att den inte fylls för snabbt. För mycket små skräp, leta efter de med ultrafina filter.

Vad är nackdelarna med poolrobotar?

Så trevligt som de har för att spara tid och ansträngning, det finns några nackdelar när det gäller poolrobotar.

Bästa poolroboten
 1. Pris – Poolrobotar är vanligtvis den dyraste typen av automatisk rengöring. De billigaste kan vara ungefär samma pris som ett mellantrycks- eller sidosugrengöringsmedel, men de billigaste har inte lika många funktioner och tenderar att gå sönder oftare.
 2. Underhåll – Med alla rörliga delar finns det mer att bryta och byta ut på en poolrobot. De vanligaste klagomålen handlar om att maskinerna går sönder. Tips: Leta efter maskiner med goda garantier och köp utökade garantier om det finns!
 3. Filterrengöring – Om du inte vill slösa pengar på engångsfilter måste du rensa bort filterpåsarna eller patronerna efter varje cykel. Om du har en stor, upptagen pool med massor av skräp kan du behöva rengöra dem mycket.
 4. Trassliga kablar – Vridkablar hjälper, men fungerar inte alltid. Det finns alltid en chans att din kabel kan fastna i något eller utgöra en risk för utlösning. Det är en bra idé att titta på den de första cyklerna för att se om det kommer att vara ett problem.
 5. Kan skada vissa vinylytor – Om du har en vinylfodrad pool, se till att poolroboten är kompatibel med den. Vissa borstar kan repa bläcket eller ta bort mönstren på vinylen. Se alltid till att din vinyl är i god form innan du använder en poolrobot med borstar.
 6. Kan inte simma med den i poolen – Alla poolrobotar är jordade med GFCI-kontakter som ska stängas av vid första antydan till eventuell elektrisk obalans. Det finns dock alltid en risk för elchock när du har elektricitet och vatten tillsammans. Så medan det är igång bör du spela det säkert och hålla alla utanför poolen.

Hur vi testade poolrobotarna

I detta test av poolrobotar så testade vi de alla i samma pool. Vi har samlat rådfrågat poolexperter som valt ut en lista på de poolrobotar som de anser är bäst på marknaden idag. Efter det har vi försökt få tag på dessa modeller av poolrobotar och kategoriserat de i olika kategorier. Vi har kontaktat poolägare och bett dem vara med i detta test. Vi har sedan använt poolrobotarna i en och samma pool (under olika tider) och analyserat deras funktioner, tid och rengöringskvalitet. Slutsatsen har vi kommit fram till i detta bäst i test av poolrobotar.

Foto av författare

Skrivet av: Filip

Filip är vår ledande trädgårdsexpert och redaktör. Han har mer än 10 års erfarenhet inom trädgårdsskötsel och studerar till ingenjör. Med sin erfarenhet och kompetens inom trädgårdsskötsel och ingenjörskonst kan han utnyttja sina förmågor för att hitta de bästa trädgårdsprodukterna.

Lämna en kommentar