Bästa Poolstege 2024 – [Bäst i Test & Köpguide]

Observera att vissa länkar på vår webbplats kan vara affiliatelänkar, vilket innebär att vi får provision på ditt köp. Det låter oss fortsätta skriva artiklar som är gratis att läsa! Du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

Om du äger en pool ovan marken är det nödvändigt med en bra poolstege för att komma in och ut ur den. Medan de flesta färdiga pooler har stegar som ingår, är deras hållbarhet och övergripande säkerhet tveksam. Att köpa tillförlitliga stegar gör inte bara din pool säkrare, men det kommer också att göra det mycket roligare att använda poolen.

När du söker efter den bästa poolstegen, bör du tänka på några saker. Först och främst ska den modell du väljer vara stabil när du klättrar upp och ner. Det bör också vara tillverkat av tuffa och hållbara material för att klara användarens vikt, sol exponering, samt pool kemikalier.

För att hjälpa dig att välja har vi gått igenom otroligt många poolstege-recensioner och skapat en lista med endast de högst rankade modellerna. Dessutom kommer vår köpguide att svara på alla frågor du har om hur du väljer de bästa poolstegen, så missa inte den.

Snabbval för poolstegar

     
backpac Swim & Fun 3-steg
(Bäst för nedgrävda eller integrerade pooler)
Se billigaste pris & läs mer
backpac Bestway Pool Stige 132 cm
(Bäst för ovanmark pool)
Se billigaste pris & läs mer
cordlessblower Bestway Poolstege Flowclear 2 steg
(Billigast för ovanmark pool)
Se billigaste pris & läs mer
cordlessblower vidaXL Poolstege 3 steg rostfritt stål
(Billigast för nedgrävd pool)
Se billigaste pris & läs mer

Hur man väljer den bästa poolstegen ovanför marken – Köpguide

Byggmaterial

Materialkvalitet är en nyckelaspekt när det gäller poolstegar ovanför mark. De måste vara starka och motstå tryck när du klättrar på dem. Om en stege går sönder kan det orsaka en otrevlig olycka där du kan skadas.

Poolstegar ovan mark är vanligtvis gjorda av plastaluminium eller stål. Alla tre alternativ kan vara bra för din pool, beroende på poolens design och användarvänlighet du letar efter. Ta en snabb titt på vad varje material har att erbjuda så att du kan fatta ett enklare beslut.

Plast

Du skulle bli förlåten att tro att plast inte är tillräckligt stark för en sådan uppgift, men många av dessa stegar kan ta vikter på upp till 200 kg. Beroende på modell kan plaststegar vara gjorda av PVC, vinyl eller polyeten. Plastharts gör också ett bra jobb, och denna typ av polymer uppvisar utmärkt motståndskraft mot vikt och kemikalier.

Stegen som vi granskade är mycket skrymmande och har ofta förstärkta ledstänger som en extra säkerhetsfunktion. De är också mycket lättare än metallmodeller så det blir lättare att flytta runt dem. I själva verket är lättare vikt den främsta anledningen till att så många väljer plast framför andra material.

Aluminium

Aluminium är också ett bra alternativ, eftersom det är hårdare och mer stabilt än plast (men ändå lättare än stål). Det är också rostbeständigt och kan hålla länge om det underhålls ordentligt. Aluminium kan vara utsatt för oxidation, men att få ett pulverlackerat material kan förhindra detta. Tyvärr kan det vara lite dyrare än plast.

Stål

Detta är det starkaste och mest hållbara alternativet. Det finns två typer av stål som används för poolstegar – premiumstål och galvaniserat stål. Premiumstål har tillsatts ytterligare metaller i blandningen för att öka styrkan, medan galvaniserat stål har en skyddande zinkbeläggning på ytan för att förbättra hållbarheten. Båda gör ett riktigt bra jobb i poolen och du kan räkna med att de håller i många år.

De är också väldigt starka och du behöver inte oroa dig för skador eller brott. På baksidan är de vanligtvis mycket tyngre än både plast och aluminium, och du kan ha problem med att flytta dem när du behöver installera eller ta bort dem. Om du får en större modell kan du kanske inte flytta den på egen hand.

Stegdesign

Som du har fått chansen att se i våra recensioner finns det två typer av stegar som används för pooler över marken – enstaka poolstegar (eller trappsteg) och A-formade stegar. Skillnaden mellan de två är om du har ett däck runt din pool.

Om du har ett däck bör du få en enda stege med en topp som kan skruvas ner i däcksytan. Å andra sidan (om din pool inte har ett däck) är en A-formad stege nödvändig för att få dig över poolväggen och ut i vattnet.

Storlek och justerbarhet

Huvudfaktorn här är höjden på din pool – stegen ska passa fint på kanten, varken för lång eller för kort. Standardmätningarna är mellan 122 och 137 cm , även om små poolstegar kan vara betydligt kortare.

En stor fördel med plaststegar är att de ofta är justerbara . Det betyder att du kan justera längden och justera den så att den passar poolen ordentligt. Tänk på detta när du köper en stege eftersom en modell som är för lång kan vara osäker och vacklande, och en modell som är för kort kommer att hänga på kanten och eventuellt skada poolen.

Å andra sidan har poolstegar över mark för däck ofta en fast storlek, så du måste vara mer uppmärksam när du köper. När det gäller Intex poolstegar ovan mark är de vanligtvis också fasta i längd. Detta görs för att få dem att passa Intex-poolen perfekt och förhindra skador på väggarna.

Viktkapacitet

Detta visar hur mycket vikt en stege kan hålla, och den varierar avsevärt från modell till modell. De flesta stegar kan bära vikten hos en genomsnittlig vuxen, men vissa har en mycket högre kapacitet som gör att ännu tyngre användare kan komma in och ut säkert.

Kapacitet har mer att göra med stegedesignen snarare än det material som används för att göra den. Det är verkligen bäst att investera lite mer i en starkare modell än att riskera att stegen går sönder vid användning.

Kvalitet och hållbarhet

Eftersom detta inte är något vi köper varje dag, förväntar vi oss att stegarna ska hålla länge. Förutom användarens vikt måste stegen tåla konstant exponering för klorerat vatten och solljus (UV-strålar). Både kemikalier och UV-strålar kan orsaka att materialet försämras och blir svagare med tiden.

Metall är i allmänhet mest hållbart, även om kvalitetsstegar av kvalitet kan hålla mycket länge också. Det är alltid ett stort plus om en produkt har en lång garantiperiod, eftersom det kan vara en bra indikator på produktkvaliteten. Många av de modeller som vi granskat har garanti som täcker alla problem du kan ha under den perioden.

Säkerhet och användarvänlighet

Vissa funktioner på din stege kan göra den både säkrare och lättare att använda. Med viktfickor kan du till exempel lägga till sand eller grus och väga ner det så att det inte flyter eller rör sig när du klättrar. I förhållande till detta kommer strukturerade halkskydd att göra dina steg säkrare, medan räcken hjälper dig att hålla dig stabil.

En annan funktion som vi verkligen gillar är en låsbar grind. Oavsett om det är en panel som går över stegen eller om du kan rulla upp trappan själva, förhindrar denna funktion eventuella oövervakade inträden i poolen (perfekt för att hålla barn borta).

Den sista funktionen vi vill nämna är inte direkt relaterad till användarvänlighet utan snarare till enkel rengöring. De bästa modellerna har en design med öppet flöde som gör att vattnet kan cirkulera. Denna cirkulation förhindrar algtillväxt inuti och gör hygien mycket lättare.

Fördelar med att använda en poolstege ovan mark

Om du tittar på att lägga till en poolstege i din pool ovan jord, kanske du redan har försökt använda den utan en. Om så är fallet kan du förmodligen gissa vad fördelarna är!

Bekvämlighet

Att klättra över din poolvägg kan vara lite besvärligt, särskilt om det är en större modell. Du kanske måste lyfta dina barn över kanten eller bara kasta dem in. 

Det här är inte roligt så länge innan de flesta bestämmer att det finns ett enklare sätt.

Säkerhet

Säkerhet är den viktigaste och mest uppenbara fördelen med att använda en poolstege ovan jord. Föreställ dig att barn inte kan komma in i och ut ur poolen eller att människor glider runt och försöker klättra över toppen.

Dessutom är många ovanstegen poolstegar utrustade med säkerhetsfunktioner som avtagbara bottensteg eller låsgrindar.

Mindre press på poolväggarna

Kroppsvikten hos människor som klättrar på dina poolväggar kan bryta ner dem och få dem att börja sjunka över tiden. En poolstege hjälper till att bevara strukturen mycket längre.

Tips för säkerhet med poolstegen

Ingen vill tänka på de saker som kan gå fel i en pool. Och en poolstege är ofta ett bra sätt att undvika skador.

Men som en ansvarig poolägare vill du självklart vidta rätt försiktighetsåtgärder för att se till att så är fallet.

För det första, läs installationsanvisningarna noggrant och använd all hårdvara som behövs för att göra stegen så säker som möjligt.

Överväg också att köpa en stege med säkerhetsfunktioner, som avtagbara trappsteg eller en grind som låser över dem. Om det inte är ett alternativ kan du välja att ta bort stegen från poolen när den inte används, särskilt om du inte har ett låsstängsel runt den. 

Poollarm är också en klok investering för alla pooler och det finns många olika typer du kan använda. Dessa varnar dig när en person eller ett djur kommer in i poolområdet under de tider du ställer in det för.

Vanliga frågor om poolstegar

Vanliga frågor om poolstegar

Hur hindrar jag att min poolstege flyter?

De flesta poolstegar kommer med allt du behöver för att göra dem säkra och robusta. Det finns dock några tips du kan använda för att säkra dem ännu mer.

Ett vanligt problem för stegar som inte fäster vid poolväggen är flytande, särskilt om de är lättare eller gjorda av harts. För dessa kan du behöva vidta extra åtgärder för att väga ner dem.

De flesta av dessa är gjorda med ihåliga fack som du kan fylla med sand. Du hittar helt enkelt de täckta hålen och fyller nedre steget med så mycket sand som det kommer att hålla.

För att säkra dessa lite mer kan du också göra sandsäckar av varmvattenflaskor som du kan lägga på de nedre trapporna. Eller så kan du använda vattentäta hantlar av plast.

Hur sätter man fast en poolstege på ett däck?

Din däckstege ska levereras med all hårdvara du behöver för att säkra den på plats. Men det är möjligt att förlägga vissa delar eller helt enkelt behöva förstärka bilagan någon gång.

För att göra det behöver du bara några metallmonteringsflänsar, en borr eller skruvmejsel, en nivå och en hylsnyckel. 

Först skjuter du de översta stegen i flänskopparna och hänger stegen i poolen så att gummit stoppar vila mot sidan.

Därefter använder du en nivå för att räta upp stegen.

Skruva nu in bultarna i däcket. Om det är ett trädäck kan du bara använda en elektrisk skruvmejsel. Men om det är betong måste du använda en murborr- och hylsnyckel för att fästa den.

Slutligen dra åt fästskruvarna på flänsen med en nyckel. 

Hur mycket vikt klarar en poolstege?

Hur mycket en poolstege kan hålla beror helt på produkten. Nästan alla är utformade för att hålla minst 100 kg, men vissa är ännu starkare. 

Medelklassen av dessa rymmer upp till 140 kg, och de tunga modellerna går upp till 180 eller 220 kg. 

Om det här är något du behöver i en poolstege, kontrollera noggrant tillverkarens specifikationer för viktbegränsningar. Men läs också alla online-recensioner som du kan hitta för att se om de håller sina löften.

Tänk på att pooltrappor tenderar att vara de starkaste inträdesmetoderna. De är bara lite mer solida konstruerade och förstärkta.

Hur tar man bort poolstege ovanför marken?

Det här är enkelt att göra om din stege bara är bultad i däcket – du behöver bara ta bort bultarna. Men om en vikt håller stegen i blir det svårare. Om det bara är vatten som väger ner dem blir stegen lättare när du tar upp dem (vattnet rinner ut).

Å andra sidan, om du använde sand eller grus för att väga ner dem, måste du få fler människor att hjälpa dig att lyfta dem, eftersom du förmodligen inte kommer att kunna göra det på egen hand. Det rekommenderas starkt att du tar bort stegen eftersom det gör att du kan förbereda poolen för vintern ordentligt.

Vilken modell på poolstege är bäst?

Det beror på vilken typ av pool du har. Om du inte har ett däck måste du skaffa en A-rammodell som går över båda sidor. Med ett däck är en enda stege det viktigaste alternativet du har. Och för lite extra komfort kommer båda dessa typer som steg också (om du inte gillar traditionella stegar).

Slutsats

Att välja en poolstege borde inte vara för svårt. Se bara till att ha vissa överväganden i åtanke. 

Om du har en budget, börja med en i din prisklass och gå vidare till en bättre modell när den börjar gå sönder.

Viktigast, tänk på säkerheten för dina simmare och du kommer troligtvis att göra rätt val.


Hur vi testade oss fram till bästa poolstegen

När vi testade oss fram till de bästa poolstegarna så började vi med att analysera marknaden, alltså se vilka poolstegarna som var tillgängliga när testet gjordes. Vi har sedan rådfrågat diverse trädgårdsmästare, byggare, snickare samt poolägare som äger eller har mycket erfarenhet från poolstegar för att ta del av deras åsikter och vilka egenskaper som är bra i en poolstege. När vi fått ta del av deras idéer och tankar har vi sammanställt dem och letat efter poolstegar som stämmer överens med deras preferenser. Vi har sedan besökt diverse butiker och trädgårdar där dessa poolstegar finns, samt testat hur väl de fungerar för olika ändamål i praktiken. På så sätt har vi kunnat sammanställa en lista med de bästa poolstegarna inom olika kategorier.

Foto av författare

Skrivet av: Filip

Filip är vår ledande trädgårdsexpert och redaktör. Han har mer än 10 års erfarenhet inom trädgårdsskötsel och studerar till ingenjör. Med sin erfarenhet och kompetens inom trädgårdsskötsel och ingenjörskonst kan han utnyttja sina förmågor för att hitta de bästa trädgårdsprodukterna.

Lämna en kommentar