Bästa Regntunnan 2024 – Stort Test av Regntunnor

Observera att vissa länkar på vår webbplats kan vara affiliatelänkar, vilket innebär att vi får provision på ditt köp. Det låter oss fortsätta skriva artiklar som är gratis att läsa! Du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

REGNTUNNA INFORMATION
bäst i test
Bästa Regntunnan 2024 - Stort Test av Regntunnor
Regntunna Greenline 200
 • 200 liters volym
 • Väderresistent och återvinningsbar PEHD-plast
 • Barnsäkert lock
 • Anslutning till stuprör
 • Kran för avtappning
BÄSTA STORA
Bästa Regntunnan 2024 - Stort Test av Regntunnor
Flexigarden Vänern 300 L
 • 300 liters volym
 • Väderresistent och UV-stabil plast
 • Stilren design
 • Välsittande lock som minimerar olyckor
POPULÄR
Bästa Regntunnan 2024 - Stort Test av Regntunnor
GreenLine Rain Thin 100L
 • Volym på 100 liter
 • Modern och minimalistisk design
 • Tillverkad i väderresistent och återvinningsbar PEHD-plast
 • Levereras med ett komplett kit
premiumval
Bästa Regntunnan 2024 - Stort Test av Regntunnor
Nature Regntunna
 • Liknar en klassisk gammal whiskytunna
 • Rymmer 120 liter
 • Väldigt robust
 • Barnsäkert lock
 • Förberedd för kran
BILLIGAST
Bästa Regntunnan 2024 - Stort Test av Regntunnor
Regnvattenbehållare 250 liter
 • Ventil och 2 meters slang ingår
 • UV-beständig PVC
 • Väldigt bra pris

Bästa Regntunnan 2024

Regntunnan som är bäst i test 2024 är: Regntunna Greenline 200

Alla plantor, särskilt lökväxter, föredrar regnvatten framför klorerat vatten. Denna regntunna från GreenLine, som är lämplig till växthus och andra tillbyggnader, samlar effektivt regnvattnet från taket som du sedan kan använda till vattning. Ett 100 m² stort tak ger 500 liter vatten när det regnar 5 mm.

Regntunnan rymmer 200 liter och har ett inbyggt överfyllnadsskydd, vilket innebär att när tunnan är full flödar vattnet ner via stupröret igen. Behållaren är tillverkad i väderresistent och återvinningsbar PEHD-plast för lång hållbarhet. Regntunnan levereras med barnsäkert lock, anslutning till stuprör och kran för avtappning och monteras enkelt ihop.

Volym: 200 liter
Höjd: 96 cm
Bredd: 68 cm
Djup: 68 cm
Vikt: 5,8 kg

Köpguide för bästa regntunnan

Det är viktigt att inte skynda dig att köpa en regntunna innan du noggrant har övervägt dina specifika behov för att få tillgång till vilken typ av behållare som passar dina behov i din trädgård.

Det finns många former, storlekar, stilar, material och vattenkapacitet att köpa – så det är vettigt att utföra lite forskning för att fastställa vilken som passar räkningen för dig.

Det är också klokt att köpa en modell av regntunna som har gott rykte om kvalitet och hållbarhet. Det är vanligtvis värt att betala lite mer för en väl tillverkad regntunna, snarare än att slösa bort pengar på en billig enhet gjord av sämre material som kanske inte klarar tidens test.

Om du har en stor trädgård och gott om vattentjänster att utföra, är det inte meningsfullt att köpa en liten regntunna som bara inte klarar jobbet – om du naturligtvis inte tänker köpa flera smala tunnor och kedja dem allt tillsammans med länkslangar.

På samma sätt – om du bara har en liten trädgård, trädgård eller uteplats – skulle det vara ologiskt att betala ut stora pengar för en enorm regntunna som skördar mycket mer vatten än du verkligen behöver. Gör ett dåligt informerat val i köpstadiet så kan du sluta med en regntunna som inte riktigt är lämplig för ändamålet.

Det uppskattas att för varje 2 cm regn som faller, kommer ett tak på 1000 kvadratmeter att fånga mer än 600 liter vatten – tillräckligt för att fylla ett dussintals stora regntunnor. Så tydligt finns det mycket regnvatten som potentiellt kommer att slösas bort – en annan lämplig regntunna med vatten ger dig chansen att skörda en del av denna värdefulla naturresurs.

Låt oss ta en titt på några av de viktigaste sakerna att tänka på när du planerar att köpa en regntunna till din trädgård.

Välj rätt storlek på regntunnan

Som nämnts är detta ett viktigt övervägande, så ta en titt på de olika storlekar som finns och försök att räkna ut ungefär hur mycket vatten du behöver för alla dina trädgårdsuppgifter – det kan inkludera att vattna växter och blommor, hemodlade grönsaker och frukter, gräsmattor och hängande växter.

Hur en regntunna ser ut på ditt hem är också viktigt – en gigantisk regntunna av plast som är fäst i en pittoresk och rustik stuga, till exempel, kanske inte ser bra ut och kan till och med försämra utseendet på din fastighet. I den här inställningen kan en liten väggmonterad smal regntunna se mycket mer diskret och lämplig ut. En traditionell ektunna av trä eller till och med en riktig ektunna med trä men visar sig vara ett mer visuellt tilltalande alternativ.

Som en tumregel bör du sträva efter att rymma den största regntunnan du kan och som inte ser otäck ut och på sin plats – du kommer att bli förvånad över hur mycket vatten du kommer att använda när du kommer ner på några allvarliga vattnings- och sprinklingstullar under de torrare sommarmånaderna.

Regntunnor finns i ett omfattande utbud av kapaciteter från cirka 75 liter till en stor kapacitet som rymmer 500 liter eller mer. Det mest populära vattenkapacitetsområdet som de flesta svenska köpare väljer tenderar att vara cirka 100 till 250 liter.

Vilket material ska jag välja för att få den bästa regntunnan?

De flesta regntunnor är gjorda av olika typer av plast, inklusive återvunnen plast som är tilltalande av uppenbara skäl. Plast är ett utmärkt material när det gäller att stå upp mot elementen utomhus under det hårda vädret under vintermånaderna. Det är också enkelt att hålla utsidan ren, förutsatt att du ger det en bra skrubbning då och då och en sprängning med en strömslang.

Vissa plastkvaliteter som används i regntunnor är bättre än andra, så försök att köpa en regntunna som är robust och slitstark. En regntunna gjord av tunn plast kommer sannolikt inte att vara i närheten av så länge som en modell av bättre kvalitet. 

Några av plasttunnorna som ser ut som äkta trä, sten, terrakotta och lera är mycket imponerande – om du vill ha en regntunna som ser lite snyggare ut än en vanlig plasttunna, kan det här vara det rätta valet för dig. Dessa träeffektfickor och andra som skapar utseendet på andra material har ett pris – men de ser väldigt snygga ut och smälter in vackert med de flesta trädgårdsmiljöer.

Det finns alltid möjlighet att gå till en gammaldags vattentunna av tunn typ, gjord av äkta trä. Några av de tillgängliga ekarna är verkligen charmiga. Dessa är ofta gjorda av gammal konverterad whisky eller vinfat som har behandlats och kryddats för användning utomhus. De är väldigt tunga och ser fantastiska ut i en rustik trädgårdsmiljö. Det ser mycket mer tilltalande ut i trädgården till ett gammalt hus på landet, snarare än utanför moderna fastigheter.

Riktiga träskalor kommer vanligtvis med en utsmyckad bok, tenn eller mässingskran för att lägga till sin uppenbara charm. Vissa har också en handpump högst upp på pipan. Dessa tunnor är inte så vanliga, så många väljer ett träeffekt vin eller whiskyfat som finns i många typer av ”imiterat trä” och levereras vanligtvis med en fastsatt mässing, tenn eller kromkran, lock och stativ. 

De är tillverkade av 100% återvunnen plast och är väderbeständiga och UV-stabila. Priserna varierar från cirka 2000 kr till 6000 kr. En typisk vattenkapacitet för denna typ av regntunna är cirka 250 liter.

Stil, form och färg på bästa regntunnan

Detta är en viktig aspekt för att komma rätt när du väljer en regntunna. Tunnan du så småningom väljer kommer att finnas i många år, så du måste hitta något som du är säker på att du kommer gärna att se i din trädgård året runt.

Tack och lov finns regntunnor i många färger, så det är inte så svårt att hitta en som passar in i färgschemat i ditt hus och det omgivande trädgårdsområdet. Grönt och svart är de vanligaste valen och båda fungerar bra i de flesta trädgårdsmiljöer. Det finns flera andra färger tillgängliga, inklusive blått, gult, rött, grått och brunt – men som sagt, välj inte något för extremt som bara inte skär det i din trädgård.

Trätunnor kan fungera som en godbit när det gäller att smälta in väl i en trädgårdsmiljö – alternativ för ek och valnöt är mycket populära i vissa trädgårdsmiljöer och du kan till och med köpa en mycket realistisk regntunna som ser ut som en enorm trädstam. Plasttunnor som skapar intrycket att de är gjorda av skiffer, sten, terrakotta, marmor och lera är också mycket naturliga och definitivt värda att överväga.

När det gäller form är de allra flesta runda – men det finns också modeller tillgängliga som är fyrkantiga, rektangulära, åttkantiga och sexkantiga. Om du känner dig riktigt djärv kan du välja en regntunna som är formad som en jätte bikupa!

Om du har små barn måste du definitivt hålla säkerheten i framkant och välja en regntunna med ett barnsäkert lock. Du kan också köpa nätskydd som kan hålla muck, löv och annat skräp ur vattnet i regntunnan.

Vatten expanderar när det fryser så att du aldrig ska ha en full regntunna i din trädgård under de kalla perioderna på vintern – det är vettigt att tömma en regntunna under mycket kallt väder eller så kan du sluta med en regntunna som spricker och behöver bytas ut.

När du väl har fyllt på vattenbotten med dyrbart vatten måste du se till att du har en effektiv metod för att få ut det skördade vattnet igen för användning i din trädgård.

Om du har en tillräckligt stor öppning kan du doppa en hink eller vattenkanna i pipan. Om du har en tapp kan du få ut vattnet genom botten.

Fäst en slang på tappen och du kan låta vattnet rinna ut i en del av trädgården. Fäst en blötläggningsslang till tappen och du kan sakta och försiktigt vattna en del av trädgården. Med pipan upphöjd på en säker plattform kan du fylla din vattenkanna från tappen.

Vattentunnor genererar väldigt lite vattentryck. Att höja pipan från marken förstärker tyngdkraftseffekten och skapar lite mer tryck. Att använda en adapter för att minska nedloppsdiametern ökar trycket något. Om du verkligen vill ha tryck måste du använda en pump. En liten batteridriven elektrisk pump eller en handsvävd pump kommer ut vattnet snabbare.

Men även med en pump genererar du inte tillräckligt med tryck för att driva en vattenspridare. En enorm regnsamlingsenhet, såsom en cistern med pump, kan generera tillräckligt med tryck för att driva en vattenspridare, men en regnvattenrump eller rör kan inte göra det.

Fördelar med att ha bästa regntunnan

Det finns gott om underbara fördelar med att köpa den bästa regntunnan för dina trädgårdsaktiviteter – speciellt under sommarmånaderna när nederbörden inte alltid är så riklig som på vintern.

Oavsett om du köper en väggmonterad regntunna av plast för en liten trädgård eller en extra stor fristående trätunna för en större utomhusmiljö, kommer du snabbt att upptäcka en mängd fördelar som dessa regnbesparande enheter ger.

Här är bara några anledningar till att den bästa regntunnan är ett klokt drag som du knappast kommer att ångra dig.

 • De är väldigt enkla att installera – de kan byggas upp med minimala DIY-färdigheter och bara några grundläggande verktyg. Inga batterier, ström eller bensintillförsel behövs, till skillnad från många andra trädgårdsmaskiner, funktioner och tillbehör.
 • Regntunnor är lämpliga för nästan alla trädgårdar – inga väsentliga krav förutom en jämn markyta och nedrör från ditt tak, till vilket du fäster en nedrörsanslutningsslang som går till regntunnan.
 • En regntunna ger dig en klar vattenförsörjning för alla dina trädgårdsbehov, även när enstaka slangrörsförbud är på plats på grund av sommartorkor. De är perfekta vattenkällor för dina blomsterbäddar, växthus och hängande korgar.
 • En regntunna gör det möjligt att spara dina räkningar om du använder en vattenmätare i ditt hem som är inställd på att ta betalt för mängden vatten du använder.
 • Regntunnor är mycket miljövänliga genom att använda regnvatten som normalt går längs dina rännor, ner i avloppsrören och in i avloppet.
 • Det finns också många valmöjligheter när det gäller regnbottens kapacitet – de finns som små tunna enheter med en kapacitet på 100 liter, hela vägen upp till gigantiska tunnor som rymmer mer än 500 liter vatten. Så det finns verkligen en regntunna som passar alla.
 • De flesta är fylliga för fristående regntunnor som är placerade på plan mark – men det finns också möjlighet att välja en väggmonterad version. 
 • Att skörda regnvatten minskar avrenningen och är därför en del i att minska trycket på överbelastade stormavlopp. Minskad avrinning minskar mängden gödselmedel, kemikalier och andra ämnen som tvättas i vattenvägarna.
 • Om du behöver mer än en regntunna i din trädgård, inga problem – du kan enkelt kedja flera ihop med hjälp av kopplingssatser. Koppla bara ihop regntunnorna och när en av dem blir full, kommer vattnet att passera till nästa i kedjan.
 • Skördat regnvatten är mycket bättre för växter, gräsmattor, blommor, frukt och grönsaker än kranvatten. Regnvatten är packat med hälsosamma näringsämnen, till skillnad från kranvatten som ofta behandlas med kemikalier och klor.
 • Regnvatten är fritt från mineraler som naturligt läcker ut i andra vattenkällor från marken.
 • Växter och grönsaker blommar också mer som ett resultat av att vatten i en regntunna har en liknande omgivningstemperatur som den omgivande miljön, i motsats till kranvatten som ofta är mycket kallare.
 • I det osannolika scenariot att din vattenförsörjning till ditt hem är avbruten under en tidsperiod, har du fortfarande en klar tillförsel av den i din regntunna.
 • Vissa trädgårdsentusiaster använder till och med sin regntunna för att hålla sina smutsiga trädgårdskrukor i gott skick genom att hänga dem på en bit eller snöre i enheten i 12 till 24 timmar. Smuts på krukorna lossas och syran i vattnet leder till avlägsnande av kalkavlagringar.
 • Regnvatten i en regntunna fungerar bra på trädgårdar med neutral lerjord – kalkrikt kranvatten i ett hårt vattenområde skulle dock inte vara lika snäll mot denna jordkategori.
 • Om du inte har en utekran eller utedusch i trädgården är det mycket vettigt att installera en regntunna – det blir verkligen besväret med att gå in i ditt kök eller badrum för att fylla en vattenkanna varje gång dina växter behöver strö av H20.

Som du kan se finns det mycket att vinna på att sätta upp en regntunna i din trädgård, oavsett om det är bredvid en nedrörning i ditt hus eller att sitta vid sidan eller ditt garage, uthus eller till och med växthus – faktiskt är dessa mångsidiga tunnor bra att vara bredvid något som har en ränna för att samla nederbörden.

Hur man bäst installerar en regntunna

Att installera en regntunna är en ganska enkel procedur som kan utföras av alla med grundläggande DIY färdigheter. 

Verktygen som normalt krävs är en borrmaskin, bågfil, måttband, vattenpass. En skruvmejsel behövs om du monterar en väggmonterad regntunna.

Stegen som berörs varierar från en regntunna till en annan, beroende på storlek och modell – så det är viktigt att du läser igenom bruksanvisningen eller manual som medföljer den enhet du köper.

Du bör också kontrollera att alla delar, skruvar, fästen och eventuella beslag finns där när din regntunna levereras för att säkerställa att du kan installera den framgångsrikt.

Här följer stegen för att installera en standard regntunna bredvid en vägg på ditt hus, uthus eller garage.

 • Välj en lämplig nedrör från ditt hus och placera sedan din regntunna bredvid den på marken. Regntunnan ska placeras maximalt 500 mm från nedröret. Styva överrörsrör finns att köpa om du behöver placera en regntunna längre bort från ett nedrör.
 • Om din regntunna kommer med en bas, placera regntunnan ovanpå den. Om du inte har ett stativ måste du köpa ett eller improvisera med något robust och starkt av samma storlek och höjd.
 • Se till att regntunnan vilar på en fast och plan yta. Ytan måste vara tillräckligt stark för att bära vikten när din regntunna är fylld med vatten. Kom ihåg att regntunnan måste höjas tillräckligt högt över marken för att en vattenkanna ska passa bekvämt under den fastsatta kranen. 
 • Därefter, med regntunnan står stadigt på plats, måste du borra ett hål på den övre utsidan av regntunnan där den vetter mot nedröret. Hålet ska vara cirka sex till tio centimeter under toppen av regntunnan och bör borras med en lämplig storlek hålsåg eller paddelbit. Många regntunnor kommer med ett hål som redan finns på plats som har en tillfällig kontakt – den här kontakten måste tas bort för att rymma avledarmatningsslangen senare under operationen.
 • Därefter måste du använda en stor vattenpass placerad horisontellt från hålet på regntunnan till nedröret som ska markeras med krita, penna eller raderbar tuschmarkör. 
 • Du måste nu skära igenom nedröret med en bågfil, enligt instruktionerna som medföljer regntunnan. De flesta kit kommer med en flexibel stänktätning som ska monteras på den övre delen av nedröret. Nästa steg är att placera avledaren mellan de två delarna av nedröret och se till att dess läge mot utloppsröret är längst ner och vetter mot inloppsvattnets hål på din regntunna. Dra sedan stänktätningen över avledarens yttre område.
 • Om du har problem med att montera avledaren på grund av att nedröret är för nära väggen, är ett bra tips att tillfälligt lossa skruvfästena som ligger längre upp i nedröret.
 • Därefter måste du ansluta den flexibla rörslangen mellan regntunnan och avledaren. Många kit har mutter på insidan av regntunnan vid det förinställda hålet. Ta bort muttern, skjut slangen genom hålet från insidan av regntunnan och dra sedan åt muttern igen. Anslut sedan den andra änden av slangen till anslutningspunkten på avledaren.
 • Lägg nu locket på toppen av regntunnan och applicera det barnsäkra låset om det kommer med den funktionen. Nu behöver du bara vänta tills det regnar så att din regntunna kan börja lagra allt vatten du behöver för alla dina trädgårdsuppgifter.

Som tidigare nämnts kan denna procedur variera något från ett märke på regntunna till ett annat, men de olika stadierna för att passa en är vanligtvis ganska lika. Efter en period av användning kan du behöva dra åt anslutningspunkterna på regntunnan med en justerbar skiftnyckel om de lossnar, men se till att du inte drar åt för hårt eller att du kan skada trådarna.

På samma sätt kan proceduren för montering av en väggmonterad regntunna variera beroende på storlek och märke på varje produkt. Processen innebar dock i grund och botten att fästa fästen på din yttervägg med skruvar och pluggar efter borrning av lämpliga hål. Regntunnan sitter sedan jämnt på fästena. 

Fästets höjd bör väljas så att botten på regntunnan kan vara ungefär 50-60 cm från marken. Detta ger tillräckligt med utrymme för att placera en hink under regntunnan för att använda kranen på enheten.

Du kanske vill överväga att installera ett nätskydd över rännorna för att hålla det uppsamlade vattnet rent och fritt från skräp som löv, fågelskräp, bekämpningsmedel och allmän muck och smuts. 

Här är även en snabb video på hur man installerar den bästa regntunnan i testet, Greenline 200:

Hur man rengör en regntunna

Att rengöra utsidan av en regntunna är ganska enkelt – såvida du inte har slutat bry dig om den ett tag och den har blivit väldigt smutsig, med en kraftig ansamling av smuts och lera.

Om så är fallet är allt som behövs lite armbågsfett för att ta bort envisa fläckar och sedan en sprängning med en trädgårdsslang, eller ännu bättre, högtryck.

Det är vettigt att ge utsidan av en regntunna eller regnfat en snabb torkning regelbundet för att stoppa smuts från början.

Vissa människor rengör utsidan av sina regntunnor med vanliga vätskor, medan andra väljer en mer miljövänlig rengöringsvätska. Det är också viktigt att rengöra regntunnans lock noggrant och se till att det bibehåller en bra, tät passform.

Det är bra att tömma din regntunna då och då för att låta dig skrubba ut insidan och ta bort slam, alger och smuts som byggs upp på sidorna och botten av tunnan.

Många människor gillar att rena sina regntunnor när vintern närmar sig när de tömmer den ändå för att förhindra risken för att is bildas, expanderar och sedan spricker eller splittrar behållaren.

Det finns olika ekologiskt sunda produkter att köpa som är specifikt gjorda för att rengöra det inre av regntunnorna och förbättra vattenkvaliteten. De innehåller giftfria kemikalier, så de är säkra för barn, vilda djur och husdjur. 

Dessa flytande behandlingsprodukter är utmärkta för att förhindra att skum byggs upp i en regntunna och de blir också av med obehaglig lukt och gör ett bra jobb för att hålla regnvattnet i regntunnan fritt från alger och slem.

De är normalt i flytande eller tablettform och kan återställa den naturliga balansen i vatten genom att stimulera mikroorganismer som finns i regnvatten. En flaska på en liter behandlar vanligtvis upp till 20 regntunnor standardstorlek.

Dessa vätskor är vanligtvis mycket bra för att bli av med dofter i regntunnor och i allmänhet höja kvaliteten på vattnet, även om du försummar din regntunna och det har börjat nå det stillastående stadiet.

Vissa rengöringsmedel kan ta en vecka eller två för att verkligen träda i kraft, men när de gör det förbättras vattnets kvalitet vanligtvis avsevärt.

Det finns också möjlighet att lägga till vattenreningstabletter i en regntunna för att förhindra algernas tillväxt under perioder då det inte rör sig mycket vatten in i eller ut ur tunnan. 

Du kan också köpa koppar- och silverskivor som placeras i regntunnan och sedan fortsätta att efterlikna de bakteriedödande egenskaperna hos äkta industriellt silver som också används i badtunnsfilter och drickvattenrenare. Dessa skivor är bra för att minska nitrat- och bakterienivåer och döda svampmikroorganismer och parasiter.

Om du äger en regntunna bör det vara en prioritet att hålla vattnet i det rent – trots allt vill du inte ge dina blommor och växter en dryck av dålig kvalitet som kan skada deras hälsa och tillväxt!

Skydda regntunnan under vintern

Om du vill minska risken för att en plastregntunna spricker eller splittras under vintern bör du se till att den är delvis tömd eller, ännu bättre, helt tom.

Om du lämnar en full regntunna ute under en kraftig förkylning under vintern finns det en verklig risk att vattnet inuti kommer att frysa, svälla och faktiskt bryta plasten.

Det kommer sannolikt att kräva en period på flera dagar vid temperaturer under nollan för att en regntunna ska frysa helt och eventuellt splittras – men det är bättre att vara säker än ledsen när den stora vinterkylan kommer.

För att hålla din regntunna säkert under de kalla vintermånaderna bör du lämna kranen eller tappen öppen. Detta gör att vattnet kan rinna ut så att det inte fryser och kan skada din regntunna. Om kranen är öppen och pipan är tom kan du säkert lämna den ute hela vintern.

Om du har en regntunna av plast som inte har en ordentlig kran fäst – kanske en som du själv har tillverkat av en plastdunk, en papperskorg eller en annan plasttank – bör du överväga att tömma den och lämna den på sidan för vintern.

Vissa ägare av regntunnor rekommenderar till och med att ta bort rörledningen, avledaren och kontakten, men de flesta tror att detta är för försiktigt och inte värt ansträngningen när man väger upp mot riskerna med betydande frysning.

En annan idé som används av vissa ägare är att lägga en gammal filt eller till och med ett tjockt lager bubbelplast på toppen av sina regntunnor under vintern.

Regntunnor är enkla enheter som egentligen inte behöver alltför mycket vård – men risken för klyvning från att expandera is är tillräckligt stor för att överväga att vidta försiktighetsåtgärder. 

Det är möjligt att köpa en typ av regntunna som kan expandera när vatten inuti fryser, utan att skador orsakas, och sedan återgå till sin ursprungliga form när temperaturen stiger och upptining sker. Det är dock värt att notera att de allra flesta regntunnor i plast inte har denna expansionsförmåga.

Regntunnor i minireningsverk

Regnvatten är en värdefull och hållbar resurs som kan utnyttjas på olika sätt. Genom att samla upp regnvatten i regntunnor kan man inte bara bidra till att minska belastningen på den kommunala vattenförsörjningen, utan även använda det samlade vattnet i ett minireningsverk för att förse hushållet med rent vatten.

En regntunna fungerar som en enkel men effektiv vatteninsamlingsmetod. Genom att ansluta tunnan till takrännan kan man enkelt samla upp regnvattnet som rinner ner från taket. Det är dock bra om takrännan då är rengjord, vilket kan göras med en takrännerensare. För att använda regnvattnet i ett minireningsverk behöver man dock vidta några ytterligare steg.

Först och främst är det viktigt att filtrera vattnet för att ta bort eventuella föroreningar och sediment som kan finnas i regnet. Genom att installera en första grovfilter i form av ett sandfilter eller en finmaskig sil kan man avlägsna större partiklar från vattnet innan det rinner in i reningssystemet. Detta hjälper till att förhindra igensättning av rör och pumpar i det minireningsverk som vattnet sedan leds in i.

Nästa steg är att desinficera vattnet för att eliminera eventuella bakterier och mikroorganismer som kan finnas i regnet. Detta kan göras genom att använda olika metoder som UV-ljusbehandling eller kemisk desinfektion. Genom att säkerställa att vattnet är fritt från potentiellt skadliga mikroorganismer kan man garantera att det är säkert att använda för olika ändamål i hushållet.

När regnvattnet har filtrerats och desinficerats kan det användas för olika ändamål, till exempel bevattning av trädgården, tvättning av kläder eller som toalettvatten. Genom att använda regnvatten i dessa syften minskar man behovet av att använda rent dricksvatten, vilket är en viktig hållbarhetsåtgärd.

Att använda regntunnor i minireningsverk är därmed en praktisk och miljövänlig lösning för att utnyttja regnvatten på ett effektivt sätt. Genom att samla upp och behandla regnvattnet kan man skapa en hållbar vattenförsörjning för hushållet samtidigt som man minskar belastningen på den kommunala vattenförsörjningen. Det är ett steg mot att bli mer självförsörjande och bidra till en mer hållbar framtid.


Hur vi testade oss fram till bästa regntunnan

När vi testade oss fram till den bästa regntunnan så började vi med att analysera marknaden, alltså se vilka regntunnor som fanns tillgängliga när testet gjordes. Vi har sedan rådfrågat diverse fastighetsägare, trädgårdsmästare samt vanliga trädgårdsentusiaster som äger eller har använt en regntunna nyligen för att ta del av deras åsikter och vilka egenskaper som är bra i en regntunna. När vi fått ta del av deras idéer och tankar har vi sammanställt dem och letat efter regntunnor som stämmer överens med deras preferenser. Vi har sedan besökt diverse butiker och hushåll där dessa regntunnor finns, samt testat hur väl de fungerar för olika ändamål i praktiken. På så sätt har vi kunnat sammanställa en lista med de bästa regntunnorna inom olika kategorier.

Foto av författare

Skrivet av: Filip

Filip är vår ledande trädgårdsexpert och redaktör. Han har mer än 10 års erfarenhet inom trädgårdsskötsel och studerar till ingenjör. Med sin erfarenhet och kompetens inom trädgårdsskötsel och ingenjörskonst kan han utnyttja sina förmågor för att hitta de bästa trädgårdsprodukterna.

Lämna en kommentar