Bästa Rökgrill 2024 – [Köpguide & Bäst i Test]

Observera att vissa länkar på vår webbplats kan vara affiliatelänkar, vilket innebär att vi får provision på ditt köp. Det låter oss fortsätta skriva artiklar som är gratis att läsa! Du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

Att grilla är bra, men rökning tar matlagning utomhus till en helt ny nivå. Rök tränger igenom köttet under lång, långsam tillagning, vilket ger dig en storlig smak vid grillen i trädgården. Du behöver inte heller dyrt kött för att imponera. Fetare, hårdare kött fungerar bäst för att verkligen låsa in fukt. 

Allt från fläskstek och spetsbringa till kyckling och revben kommer att vara helt kokta, ömma, saftiga och fulla av salt, rökig smak. Oavsett om du är nybörjare eller proffs, vill ha en kolrökare eller elektrisk, eller om du letar efter något avancerat eller mer plånboksvänligt, det finns en rökare för alla köttentusiaster där ute. Dock finns det fler val än någonsin när det gäller rökare och rökgrillar, och alternativen kan verka överväldigande. Vilken typ av bränsle vill du använda? Vilken konfiguration passar bäst för dina syften? Alla dessa frågor finner du svar i denna heltäckande artikel om rökare och rökgrillar.

Här, kolla in vårt urval av de bästa rökarna.

     
backpac Mustang – Off-set rök Georgia
(Bäst i Test)
Se billigaste pris & läs mer
backpac Hecht Sentinel Minor
(Populärast)
Se billigaste pris & läs mer
cordlessblower Rökugn & Grill GrillSymbol Smoky Beast XL
(Premiumval)
Se billigaste pris & läs mer
cordlessblower Tectake 3 i 1 BBQ smoker
(Billigast)
Se billigaste pris & läs mer

Nya tekniker på rökgrillar

Den traditionella rökgrillen i Texas-stil har varit standarden under ett tag, men nyare tekniker vinner långsamt mark. Elektriska, propan- och pelletsrökare kan alla producera fantastiska resultat, medan digitala styrsystem för att hantera temperatur och luftflöde hjälper till att platta inlärningskurvan för att producera utmärkt rökt mat med liten erfarenhet. Att förstå de ansträngningar och kunskaper som krävs för varje typ av rökare och bränsle hjälper till att begränsa vilken som är rätt för just dig.

Olika typer av bränsle

Trä

Det traditionella bränslet, trä, är det som ger mat den rökiga smaken alla är ute efter. Olika träslag producerar olika grader eller toner av rök. Vedeldar producerar mer aska än kol.

Kol

Grillkol tillverkas genom att bränna ved i en mycket syrefattig miljö där de flesta av de flyktiga föreningarna som vatten, väte och metan släpps ut och lämnar nästan rent kol. Kolet producerar nästan ingen rök och brinner utan flammor och vid en högre temperatur än träet det var tillverkat av. Kol producerar också mindre aska än trä. Kolgrillar kommer vanligtvis att lägga flis för att få önskad mängd rök.

Kolbriketter är vanligtvis gjorda av sågspån och andra träbiprodukter som har bearbetats till kol, blandats med bindemedel och komprimeras till den form vi alla känner till. Briketter kan innehålla kemikalier för att binda dem eller göra dem lättare att tända. Det är vanligt att lägga till flis med dessa också för att få den där önskvärda röken.

Både grillkol och briketter är vanligt att använda i grillning, inte minst bland kolgrillar och kamadogrillar. Bland rökare finns det dock en hel del andra alternativ att välja på.

Propan

Flytande petroleumgas (LPG), allmänt känd som propan, är en gas som komprimeras och lagras som en vätska. När den släpps från sin lagringstank förvandlas den tillbaka till en gas. Träflis måste placeras tillräckligt nära propanbrännaren för att bränna långsamt och ge önskad mängd rök. Många människor väljer propan eftersom det gör värmen enklare att hantera och den är renare, med bara askan från flisen som behöver städas upp.

Pellets

Träpellets tillverkas genom att bearbeta träavfall ner till en enhetlig sågspånliknande konsistens och sedan tvinga den genom matriser vid högt tryck. Eftersom pellets är tillverkade av trä behöver du inte lägga flis för att producera rök. Bonus: Pellets producerar väldigt lite aska.

Elektrisk

Elektriska rökare har ett värmeelement som en elektrisk ugn. Detta element ger värmen för att både laga maten och bränna långsamt träflis som ger röken. Elektriska rökare lämnar mycket lite att städa eftersom det inte alls kommer mycket aska från flisen.

Typer av rökgrillar

Offsetrökgrillar

Offsetrökare har två fack, ett mindre vanligtvis till höger eller vänster om ett större. I den mindre avdelningen förbränns elden och grillen ventilerar röken och värmen från den till det större facket som innehåller maten. Offsetrökare brukar bränna trä eller kol med flis tillsatt. Denna typ av rökare kräver mer uppmärksamhet mot elden, och det hjälper att ha lite erfarenhet för att få allt perfekt. Många experter anser att dessa rökgrillar är ett av de bästa sätten att röka mat på.

Vertikala rökgrillar

Vertikala rökare är långa och smala rökgrillar. Enhetens botten rymmer en kolbrand, en propanbrännare eller ett elektriskt element och värmen från den går upp till toppen och ställen som håller maten. I allmänhet öppnas dessa grillar överst för att lägga maten inuti, även om vissa har dörrar på sidan. Träflis går vanligtvis på eller direkt ovanför elden eller värmekällan. Ibland kallas vertikala rökare också vattenrökare eftersom de har en skål eller panna fylld med vatten mellan värmekällan och maten. På samma sätt som en offsetrökare hjälper detta till att skydda maten från direkt värme så att den lagar mat långsammare. Eldstorleken (eller värmeinställningen på ett elektriskt element) styr värmen och röken, vilket begränsar luftflödet längst ner och avgaserna högst upp.

Rökskåp

Rökskåp fungerar på samma sätt som vertikala rökare, förutom att de vanligtvis har frontdörrar för både mat och elden. Från botten till toppen har de eld eller värmekälla, något att hålla flis, en vattenpanna eller skål och sedan galler för mat. Att hantera elden, luftflödet till den och tömma ut toppen är viktigt för att kontrollera värmen, ungefär som med en vertikal rökare. Observera att pelletsdrivna rökskåp, som inkluderar rökgrillar som ser ut som traditionella grillar, vanligtvis har en behållare åt sidan och ett elektriskt styrsystem.

Relaterat inlägg: Bästa pizzaugn

Saker att tänka på vid köp av rökgrillar

Funktioner

Beroende på priset kan du få en rökgrill som ger bra rökning med mycket liten ansträngning. En fråga du vill svara på är hur engagerad du vill vara i processen. Rökning är en lång och ädel tradition av människor som sitter vid elden och gör god mat. Vill du ställa in det och glömma det eller vill du delta aktivt i maten du lagar mat? Leta efter de elektroniska eller datorkontrollfunktionerna som kan automatisera vissa processer åt dig.

Storlek och rökkapacitet

De minsta rökgrillarna kan producera tillräckligt med mat för en stor familj (kanske upp till 20 personer). De största rökarna gör tillräckligt med grillfest för att hålla fest hela dagen. Det är viktigt att du funderar på hur mycket rökt mat du vill göra innan du köper en rökgrill. Om du bara ska röka för familjen på helgen, räcker det med en liten enhet. Om du vill kunna röka för företagsfesten behöver du en större rökgrill. De flesta rökare kommer att informera hur mycket mat du kan laga. Som en tumregel behöver du ca 500 g kött per person. Det kan betyda mycket mat.

Röka kyckling

Mångsidighet

Det finns ett antal enheter på marknaden som kan röka och grilla. Om du vill ha det bästa från båda världarna, är det här enheterna för dig. Rökgrillar med kol som bränsle är de vanligaste av denna typ av mångsidig rökare. Medan många av de lägre prissatta enheterna kommer att lova denna funktion, måste du vara medveten om att välja en bra design för att vara både en bra rökare och en bra grill. De flesta av de billigare modellerna gör det ena eller det andra bra, men inte båda.

Bärbarhet

Portabilitet handlar inte bara om att kasta din rökgrill i bagageutrymmet för att ta den till en fest – det handlar också om att det är enkelt att flytta den ur förvaring till gården och tillbaka igen. Speciellt om du inte har ett permanent utomhusutrymme för en stor rökare, tänk på bärbarhet när du ska köpa en rökgrill.

Pris

Rökare kan fås för så lite som 500 kr och upp till 100 000 kr eller mer. Om du inte kommer att använda den så ofta kanske du vill börja med en liten vertikal rökgrill. Det är de billigaste rökgrillarna du kan köpa. Du kan röka maten bra med dessa rökgrillar, och för många människor är det den enda rökgrillarna de behöver, men det finns mycket mer för rökare än dessa enkla enheter.

Tillbehör för rökgrillar

Kontrollsystem på rökgrillar

På grund av den ökande populariteten av pelletsgrillar och rökgrillar blir kontrollsystem vanligare. Dessa har vanligtvis en digital termostat och en fläkt för att hantera eld och temperaturer. När det gäller pelletsdrivna enheter har de också en skruv för att mata pelletsen till elden. Vissa enheter kan också ha Wi-Fi-anslutning och appar som kopplas ihop med systemet för fjärrövervakning eller kontroll. Dessa system kan hantera mycket av arbetet i samband med rökning och lång, långsam tillagning genom att hålla temperaturer och röknivåer konsekventa.

Digitala termometrar

Vi betraktar digitala termometrar som nödvändig utrustning, särskilt när man börjar röka mat. Temperaturen är avgörande för att du ska få de resultat du vill ha och vara säker på att köttet är tillräckligt rökt för att säkert konsumeras. Om din rökgrill inte kommer med sonder för att övervaka den interna temperaturen, rekommenderar vi att du köper en digital termometer. Det finns många alternativ där ute, men du behöver inte något snyggt. Under våra tester använde vi en Thermapen Professional Termometer. Trådlösa enheter som denna ger dig lite frihet från att vara bunden till rökgrillen. Några av de kött som vi rökt tog över sex timmar, så det var jättebra att kunna arbeta med andra tester som pågick samtidigt. Ännu viktigare, det hjälpte oss att undvika att servera övertillagat eller ej färdigt kött.

Våra toppval bland rökgrillar

Se video här på vår bäst i test vinnare bland rökgrillar:

Hur vi testade rökgrillar

Varje rökgrill på denna lista har undersökts, utvärderats och använts grundligt av vårt team av testredaktörer. Dessutom undersöker vi användarrecensioner och pratar med produktchefer och designers. För att testa rökgrillarna ovan förberedde vi alla rökgrillar på samma sätt och sedan använde vi dem under en tvåveckorsperiod för att röka ett brett utbud av saker. Vi utvärderade dem baserat på användarvänlighet, hur väl de tillät oss att kontrollera värme och rök, hur lätt de var att städa upp och hur tillförlitligt vi kunde producera ett utsökt resultat. Om du är intresserad av en ny rökgrill är chansen att det finns en här som passar dig.

Vanliga frågor om rökgrillar

Vad är en rökgrill?

En rökgrill, ibland kallad en BBQ-rökare, är en utomhustillagningssapparat som kan hålla låga temperaturer under längre perioder medan den producerar rök och håller den runt köttet för absorption. Det finns många typer av rökgrillar, inklusive offsetrökare, rökskåp, kamado-grillar och pelletsgrillar, och de kan drivas av gas-, el-, kol- eller träpellets.

Hur fungerar en rökgrill?

För att skapa sin kända rök håller dessa apparater en mycket lägre temperatur än en traditionell grill. Medan en grill lagar mat vid 200 till 260° C, har rökgrill en temperatur mellan 80 och 100 ° C. Detta gör att dess flis smälter istället för att brinna och fyller kokhålan med rök.

Denna indirekta värme lagar din mat och ger den en utsökt rökig smak, men processen tar betydligt längre tid än en vanlig grill – rökning av kött tar vanligtvis sex till åtta timmar, men det kan ta så lång tid som 22 timmar för stora köttstycken som spetsbringa.

Behöver jag rengöra min rökare efter varje användning?

Precis som din grill behöver din rökgrill regelbundet underhåll om du vill att den ska ge optimala resultat och hålla i flera år. Du vill rengöra aska, fett och matuppbyggnad efter varje användning. Detta kan exempelvis göras med en grillrobot, som rengör gallret av sig självt. Du kan också behöva krydda rökaren regelbundet för att bibehålla dess skyddande beläggning.

Enkelt recept med rökgrill

Rökt hel kyckling:

För att få en kyckling redo att gå in i rökgrillen måste du göra några saker. Det första steget är att stoppa vingarna under kycklingens framsida. Detta säkerställer att vingspetsarna inte brinner. Det andra steget är att binda upp benen med en bit köksgarn. Benen är mindre benägna att brinna om de är nära kycklingen, plus det ger en snyggare presentation. Om din kyckling kommer med inlägg, se till att ta bort och kasta dem också.

När din kyckling är instoppad och bunden är det dags att lägga till krydda. Jag använder en hemlagad grillkrydda som är den perfekta blandningen av farinsocker och kryddor. Om du hellre vill använda en butik som köpts är det bra också. En hel kyckling är en ganska stor köttbit, och du vill se till att kryddan tränger igenom kycklingen. Det finns några sätt att göra detta.

  • Salta din kyckling (valfritt, men rekommenderas om du har tid)
  • Lossa kycklingens skinn och gnugga några av kryddorna mellan skinnet och köttet, liksom över hela utsidan av kycklingen.
  • Lägg till kryddor i köttet efter rökningsprocessen genom att borsta på en sås som min hemlagade grillsås.

Storleken på din fågel kommer att diktera hur lång tid din kyckling tar att laga mat. Grovt taget tar det cirka 3-5 timmar att röka en hel kyckling, eller cirka 45 minuter per 500 g vid 120 °C.

Rökt kyckling är redo att äta när en termometern som sätts in i den tjockaste delen av låret registrerar minst 74 °C. Jag rekommenderar att du använder en elektrisk trådlös termometer som kan lämnas kvar i kycklingen när den röker så att du kontinuerligt kan övervaka temperaturen.

Jag röker min kyckling i en engångspanna av aluminium eftersom det gör det så mycket lättare att städa i slutet av dagen. Vissa människor tycker att detta inte är perfekt eftersom pannan kan blockera röken från att tränga helt in i köttet, så om du vill röka kycklingen direkt på ett rack i din rökgrill är det också okej.


Hur vi testade oss fram till bästa rökgrillen

När vi testade oss fram till den bästa rökgrillen så började vi med att analysera marknaden, alltså se vilka rökgrillar som var tillgängliga när testet gjordes. Vi har sedan rådfrågat diverse ägare av grillar samt de som säljer rökgrillar eller har använt en rökgrill nyligen för att ta del av deras åsikter och vilka egenskaper som är bra i en rökgrill. När vi fått ta del av deras idéer och tankar har vi sammanställt dem och letat efter rökgrillar som stämmer överens med deras preferenser. Vi har sedan besökt diverse butiker och trädgårdar där dessa rökgrillar finns, samt testat hur väl de fungerar för olika ändamål i praktiken. På så sätt har vi kunnat sammanställa en lista med de bästa rökgrillarna inom olika kategorier.

Foto av författare

Skrivet av: Filip

Filip är vår ledande trädgårdsexpert och redaktör. Han har mer än 10 års erfarenhet inom trädgårdsskötsel och studerar till ingenjör. Med sin erfarenhet och kompetens inom trädgårdsskötsel och ingenjörskonst kan han utnyttja sina förmågor för att hitta de bästa trädgårdsprodukterna.

Lämna en kommentar