Bästa Skottkärran & Trädgårdsvagnen 2024 – Stort Test av Skottkärror/Trädgårdsvagnar

Observera att vissa länkar på vår webbplats kan vara affiliatelänkar, vilket innebär att vi får provision på ditt köp. Det låter oss fortsätta skriva artiklar som är gratis att läsa! Du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

Det är ingen hemlighet att trädgårdsarbete och vård av gräsmattor kräver mycket verktyg, förnödenheter och fysiskt arbete. Det kan snabbt sätta spår på din kropp, och särskilt ryggen om du inte har rätt utrustning. Det är här en skottkärra kommer in i bilden!

Få verktyg är mer användbara än en bra skottkärra. Det är de bästa verktygen för gräsmattor och trädgårdsarbeten om du vill rädda ryggen och andra muskler från belastningar och drag.

Det finns många saker du kan flytta runt, inklusive jord, kompost, gödsel, växter, verktyg, ogräs och mycket mer.

Är du redo att köpa en egen? Om så är fallet, fortsätt läsa den här guiden för att få reda på allt du behöver veta!

Bästa Skottkärrorna 2024

Bild Detaljer  
backpac Volym: 90 L
Vikt: 15.5 kg
Färg: Grön
Rostskyddad
Se billigaste pris >
backpac Maximal last: 100 kg
Vikt: 32 kg
Hastighet: 4,2 km/h
Färg: Grön
Kärra med 3 hjul
Se billigaste pris >
cordlessblower Volym: 80 L
Färg: Stålfärgad
Galvaniserad skål
Se billigaste pris >

1. Hörby Bruk Ekeby 90 PFG – Bäst i Test!

Hörby Bruk Ekeby 90 PFG
Större bild

Skottkärran Ekeby 90 PFG från Hörby Bruk är en mycket robust och hållbar skottkärra som är perfekt som hjälp för alla dina trädgårdsarbeten. Den här skottkärran har en stabil plastkorg och ett punkteringsfritt hjul. Och den rymmer väldigt mycket – närmare bestämt hela 200 kg. Det här är en högkvalitativ och riktigt praktisk skottkärra. Med denna skottkärra kan du snabbt och enkelt röja upp i trädgården, och du får samtidigt plats med mycket ogräs innan du behöver tömma den.

Vi utser denna skottkärra som bäst i vårt test av flera anledningar. Till att börja med har Ekeby 90, som tidigare nämnts, en väldigt stor totalvolym. Faktum är att den har en totalvolym på 90 kilo, vilket innebär att du får plats med mycket i kärran på en och samma gång. Samtidigt är den mycket smidig att köra och något mindre i storleken än många andra skottkärror på marknaden idag.

För att du ska kunna köra runt kärran enkelt och säkert  är den utrustad med det punkteringsfria hjulet STARCO FLEX och kärran har en totalvikt på 15.5 kilo. På grund av sin vikt kan den av vissa upplevas som lite klumpig. Men för att en skottkärra ska vara stabil så behöver den ha lite tyngd – och den är betydligt lättare än många andra skottkärror. Vi kan därför starkt rekommendera denna skottkärra för dig som är ute efter en robust och hållbar kärra, som är lätthanterlig.

Skottkärran har träskalmar i ytbehandlad bok och dess korg är lackerad med en 3-stegs förbehandling, som ger ett mycket bra rostskydd. Du kan därför använda denna skottkärra året om, oavsett väderlek och årstid, då den är av en mycket hållbar natur.

I övrigt är det här en riktigt bra skottkärra, som är väldigt bekväm att använda med sköna handtag samtidigt som den är enkel att manövrera.

Sammanfattningsvis kan man säg att det här är ett bra val för dig som behöver en riktigt rymlig skottkärra. Om du ofta behöver få med mycket och vill slippa springa flera vändor i trädgården, då är det här ett utmärkt val som kommer att göra arbetet enklare. Helt klart bäst i test!

Fördelar:

 • Ergonomisk
 • Lättkörd
 • Svensktillverkad

Nackdelar:

 • Trähandtaget kan missfärgas med tiden om man inte behandlar det

2. Greenworks G40GC Skottkärra – Bästa elektriska

Greenworks G40GC Skottkärra
Tryck för större bild

Vårt bästa val om du söker en skottkärra som kräver minimalt med eget arbete är detta elektriska fordon från Greenworks. Som ni kanske ser på bilden så ser den här skottkärran lite annorlunda ut, den har nämligen tre hjul. De tre hjulen gör bland annat att skottkärran blir stadigare, bekvämare att använda och lättare att styra.

Greenworks G40GC är mycket lätt att styra och har ett ergonomiskt handtag. Den har även ett fjäderassisterat lyfthandtag för att göra transporten så enkel och bekväm som möjligt. Själva kärran har en plastbalja, som trots sin låga vikt har en maximal kapacitet på hela 100 kg. Självklart finns det skottkärror som kan hantera mer än så, men detta är ändå fullt tillräckligt för de flesta.

Kärran har en variabel hastighet och en backfunktion vilket gör att den går att anpassa till en mängd olika gånghastigheter. Av säkerhetsskäl så ingår även en säkerhetsstartnyckel, så att ingen kan starta den utan din medvetenhet. Själva maskinen drivs av ett avancerat 40V litiumjonbatteri, som dock inte ingår, vilket skapar en kompakt design med optimal prestanda.

Handtaget är stoppat och bekvämt att hålla i, stommen är pulverlackerad och hjulen är 16 tum och på en fälg av konstmaterial. Kärrans storlek på hjulen gör att du kan köra den på de flesta ojämna underlag och fortfarande hantera den stabilt. Lastvikten är även placerad över drivhjulen vilket gör att skottkärran har en exceptionell dragkraft i de flesta förhållanden. De dubbla hjulen gör att skottkärran inte kommer välta i första taget och du behöver därför inte ha särskilt god balans när du kör den.

Sammanfattningsvis så är det här är ett utmärkt val för dig som vill ha en enkel och lätthanterat skottkärra, som är mycket enkel att styra och bekväm att använda. Vi skulle säga att det är en perfekt skottkärra om du använder skottkärran ofta och tycker att det är viktigt att den inte känns otymplig eller svårstyrd. Den passar perfekt för den som är ute efter en kärra som både är liten och effektiv, som arbetar stadigt och har en ergonomisk konstruktion för långa dagar i trädgården. Den är något dyr, men söker man efter något som kan göra arbetet mycket effektivare och snabbare där man själv inte behöver anstränga sig så mycket fysiskt – ja då är det här en utmärkt skottkärra. Man skulle helt enkelt kunna beskriva den med meningen: en skottkärra med god kvalitet för den som vill sätta guldkant på vardagen.

Fördelar:

 • Mycket skön att transportera
 • Tre hjul
 • Ergonomisk

Nackdelar:

 • Något dyr

3. Skottkärra Galvaniserad Stål

Skottkärra Galvaniserad Stål
Större bild

På tredje plats i vårt stora test av skottkärror kommer en skottkärra i galvaniserad stål. Denna skottkärra passar dig som inte är redo att öppna plånboken men ändå vill ha en välfungerande och högkvalitativ skottkärra. Med det sagt är detta en skottkärra som kanske inte ger de flashigaste funktionerna – men den gör det jobb som krävs.

Budgetskottkärran är som sagt inget för den som ska förflytta tungt material på till exempel ett bygge eller liknande. Däremot passar den utmärkt för den som behöver en skottkärra några gånger per år för att flytta trädgårdsmaterial eller transportera andra saker genom trädgården. Den rymmer dock 80 liter och har en maxbelastning på 150 kg. Så även om du inte betalar särskilt mycket så får du ändå mycket transportvolym för pengarna.

Designen är i princip som en helt vanlig skottkärra. Värt att nämna är att den har platt botten, och det gör den mest lämplig för material som är lätt att lägga i och att tippa av. Kvaliteten är utmärkt och den består av galvaniserad tråg. Priset speglar sig dock i den enkla designen – och är du inte ute efter den mest estetiskt tilltalande skottkärran så kan detta vara den perfekta skottkärran för dig.

Fördelar:

 • Mycket prisvärd
 • Minimalt underhåll

Nackdelar:

 • Liten
 • Platt botten gör det svårare att tippa ur

Hur vi betygsatte skottkärrorna

Man skulle kunna säga att jag har använt många olika typer av skottkärror genom åren. Jag vet därför en och en annan sak om vad som gör en skottkärra köpvärd. Jag har också undersökt massor av modeller och recensioner för att hitta de bästa som för närvarande finns på marknaden.

Jag tog hänsyn till alla aspekter för den här guiden. Aspekter som storlek och bärförmåga, hur lätta de är att manövrera och hur hållbara de var, spelade en stor roll i hur jag betygsatte dem, samt pris, material och tillförlitlighet.

Jag hoppas att granskningarna av skottkärrorna på marknaden hjälper dig att fatta ett välgrundat beslut. Läs vidare för mer information om vad du ska tänka på när du undersöker den bästa skottkärran för dina behov.

Du kanske också gillar: Vattenspridare

Storlek/Kapacitet

Den första aspekten jag tänkte på var storlek och kapacitet. Dessa trädgårdsverktyg finns i alla olika former och storlekar och mängden de kan bära eller dra beror på storleken som mäts i antalet liter.

Mängden utrymme du behöver beror verkligen på vad du vill använda det till. Till exempel är en mindre modell bra om du bara behöver en 30 – 60 liter. Om du behöver det för större jobb behöver du mer liter än en liten skottkärra. En allmän mångsidig storlek är 170 liter.

Men om du behöver en med mer liter behöver du också mer styrka för att kontrollera den eftersom den måste vara större och tyngre. Eftersom dess användarvänlighet och bärförmåga är något beroende av dess volym ansågs dessa två detaljer tillsammans, liksom dess pris eftersom en större botten betyder mer material och därför mer pengar.

Enkel användning

Det finns många olika faktorer som gör en skottkärra lättare eller svårare att använda. Egenskaper som flera hjul, materialet det är tillverkat av och lättanvända handtag gör det mer naturligt att skjuta eller dra än ett av tungt material med grundhandtag och ett hjul.

Medan de som var lättare att använda är att föredra framför de som inte är, kommer de ibland med en högre prislapp.

När vi betygsatte de bästa skottkärrorna letade vi efter de som var bäst att vara enkla att använda utan att vara för dyra.

Pris

Innan en skottkärra fick en plats på den slutliga topplistan såg jag till att dubbelkolla priset mot funktioner. Som vi alla vet betyder fler funktioner vanligtvis mer pengar. Material, tillförlitlighet och hållbarhet spelar också en roll i priset.

Men det betyder inte att alla bra modeller kostar dig en förmögenhet. Vi vill att du ska få ut mesta möjliga för dina pengar, så priset var av stor betydelse för mig när vi betygsatte dessa produkter.

Modellerna som gav fler egenskaper till ett lägre pris var bäst jämfört med de som var billiga med färre alternativ eller de som var dyra för flera funktioner.

Material

De vanligaste materialen du ser är plast och stål som i allmänhet utgör botten och ramen (och ibland även handtagen).

Varje material har sina egna fördelar och nackdelar och det finns inte nödvändigtvis något som är bättre än det andra. Det bästa skottkärramaterialet beror verkligen på dina behov och preferenser.

Eftersom behoven varierar så mycket tittade jag på varje modell individuellt för att avgöra om den tillverkades med kvalitetsmaterial som hjälper till med andra funktioner som att göra det lättare att manövrera, hjälpa den att hålla längre eller kräver mindre underhåll.

Hållbarhet

Skottkärror får vara med om mycket slit och de bär ofta tung last. Det betyder att de många gånger går sönder och behöver repareras, särskilt om de inte är gjorda med tanke på hållbarhet.

Oavsett vad du planerar att använda en skottkärra till, är det bäst om det är tungt och håller till det du behöver sätta på det – därför var hållbarhet så viktigt. När vi betygsatte modellerna undersökte jag hur hållbara de var under ett antal omständigheter.

Från väder till tunga stenar såg vi till så att de tålde allt. Ännu viktigare, jag tittade också på hållbarheten jämfört med priset.

Till exempel är en skottkärra med en stor botten av stål mycket hållbar, men den skulle också väga mer och kräva mer ansträngning att använda.

Vi försökte hitta de bästa skottkärrorna som var tåliga utan att kompromissa med dessa andra funktioner när vi betygsatte dem.

Vikt

För vissa människor är vikten på en skottkärra inte ett problem. Men för de som har ryggproblem eller inte är tillräckligt starka för att lyfta en hel skottkärra, måste den vara lätt.

Vikten på en skottkärra kan påverka hur enkel det är att använda och vikten påverkas vanligtvis av de material den är gjord av. Det är nästan omöjligt att överväga det ena utan det andra och det är därför alla aspekter går hand i hand.

När jag betygsatte produkterna tog jag hänsyn till hur alla dessa tre funktioner fungerade tillsammans. Jag letade efter sådana som var tåliga men ändå lätta nog för att vara enkla att flytta runt.

Underhållskrav

Varje typ av utomhusverktyg kommer att kräva underhåll då och då. Men det betyder inte att det hela tiden ska behöva repareras för att fungera korrekt.

Några saker som påverkar vilken typ av underhåll en skottkärra kräver inkluderar dess material, hur mycket du använder den och vad du använder den för. Jag tog hänsyn till hur mycket var och en kunde gå igenom utan att behöva repareras under betygsprocessen.

Jag tittade också på hur mycket arbete som krävs för att upprätthålla en fungerande funktionalitet. De som kräver minimal ansträngning för att prestera bra rankas högre än de som behövde mycket underhåll.

Tillförlitlighet (garanti)

I linje med samma hållbarhet vill du att din skottkärra ska tåla det som du lägger i den, oavsett vad du använder den till. Det ger ju inte dig något bra om den hela tiden får punka eller tappar delar. Det är därför dess tillförlitlighet är så viktigt.

Vid betygsättning tittade jag på hur tillförlitliga de var under ett antal omständigheter utan att kompromissa med andra funktioner som användarvänlighet, kapacitet eller pris.

De som var pålitliga samtidigt som de behöll en anständig prispunkt och var lätta att använda rankade högre än de som komprometterade med dessa funktioner. Det är bäst att få en skottkärra som också har en garanti, så de har garanti rankades också högre.

Du kanske också gillar: Handgräsklippare

Typer

När du väljer den bästa skottkärran, kom ihåg att det gäller att transportera tung last genom att fördela lastens totala vikt över hjulen.

Vilken typ du ska köpa beror på många faktorer. Inte bara vad du kommer att använda den till utan också dina egna styrkor och svagheter. Till exempel, om du har ryggproblem, kan en skottkärra vara för svår att dumpa och du kan ha en lättare tid med en skottkärra med två hjul.

Om du har problem med att ta ett beslut, fortsätt läsa för en fördelning av skillnaderna mellan var och en och deras fördelar.

Skottkärra

En skottkärra innehåller vanligtvis 1 eller 2 hjul framför och en sluttande botten. Den är lätt att manövrera, även om den måste skjutas (se upp för hål, dock!). Och för att tömma en skottkärra måste den vanligtvis lyftas/vinklas och dumpas.

Om du redan vet att du vill köpa en skottkärra måste du fortfarande bestämma vilken typ av funktioner du vill ha på den. Gillar du till exempel ett hjul eller två? Ska dessa hjul vara stora och breda? Pneumatisk? Slanglös? Föredrar du ett lättare plastkar eller en kraftigare stålkärra? Vilken typ av handtag tycker du om?

Några andra saker som du måste tänka på innan du köper en skottkärra är de omständigheter du kommer att använda den i och eventuella problem du kan ha.

Tänk på frågorna nedan innan du gör ett köp.

Hur stor är din trädgård eller gräsmatta? Om det inte är något problem för dig att trycka på en stor skottkärra, leta efter en med större kapacitet så att din transportsträcka minskar.

Hur är topografin för din fastighet? Om du har att göra med en lutning är en skottkärra ditt val. Trädgårdsvagnar är bra för stenig, ojämn terräng.

Har du några problem med att böja dig? Om du har det kan du bli lyckligare med lutning och dumpning med hjälp av en skottkärra. Om du har problem med att gå eller lyfta, är din bästa satsning en vagn.

Trädgårdsvagn

En trädgårdsvagn har raka sidor, en plan botten och 2 eller fler hjul. Den fungerar bäst när den dras över en relativt slät yta, även om de stora hjulen klarar några hål i marken. Vagnar kan bära mer vikt än skottkärror, och de tenderar att vara mer stabila.

Om du är inställd på att köpa en trädgårdsvagn, bör du veta vilka funktioner du letar efter i en. Letar du till exempel efter en liten, medelstor eller stor modell? Behöver du en dumpningsfunktion? Vill du ha en som har avtagbara sidopaneler? Vill du att den ska vara gjord av stål eller plast?

Det finns också flera olika typer av trädgårdsvagnar som du kan välja mellan. En bruksvagn har fyra sidor av metall eller stål (avtagbar) och dras med ett långt handtag. De är utmärkta för att flytta otympliga, skrymmande laster som gödsel, träflis, växter eller smuts.

En tippvagn är bra för att transportera gräs, ved, gödsel eller jord som måste dumpas. Detta kan spara mycket ryggbelastning. Och en platt vagn utan sidor är perfekt för att dra ojämnt formade föremål. Om du dock ska sprida ut gödsel är en gödningsspridare eller spridarvagn ett bättre alternativ än en trädgårdsvagn.

Det finns några fler saker du måste tänka på innan du köper en trädgårdsvagn. Saker som dina egna preferenser, liksom hur du ska använda det, är mycket viktiga.

Tänk på följande frågor innan du gör ditt slutliga val.

Har du några svårigheter med att gå eller lyfta? Det kan vara lättare för dig att dra än att skjuta en skottkärra. Trädgårdsvagnar har raka sidor och platta bottnar, och de har en lägre höjd som gör det lättare för dig att få saker in och ut ur det. Om du har problem med att böja dig kanske du vill ha en skottkärra.

Vad är topografin för din fastighet? Om din trädgård är stenig eller har en ojämn terräng, välj en vagn. Om terrängen på din gräsmatta är lutande kan en skottkärra vara mer fördelaktig.

Antal hjul

Beroende på om du vill ha en skottkärra eller en vagn kan du sluta med ett, två eller fyra hjul. Skottkärror har ett eller två hjul medan en trädgårdsvagn vanligtvis har två eller fyra.

Hjul på en skottkärra är antingen enkla eller dubbla. Hur många hjul det är kombinerat med materialet de är gjorda av och deras form avgör hur enkelt din skottkärra kan användas.

Enkla hjul kan ge dig större rörlighet, men du behöver mer styrka för att flytta och kontrollera dem. Modeller med dubbla hjul kräver inte så mycket styrka för att kunna styra och kan bära större last, men de är inte lika rörliga som ett enda hjul.

Om din plan är att bära runt lätta trädgårdsredskap är en enkelhjulad skottkärra ett bra val. Om du planerar att transportera tunga stenar kan en tvåhjulig skottkärra vara det bättre valet.

För vagnar kommer de tvåhjuliga vagnarna att ge bättre rörlighet än de med fyra hjul. Och medan en tvåhjulad vagn ger lite mer stabilitet än en enhjulad skottkärra, ger en fyrhjulig modell mycket mer stabilitet och är rätt val om du planerar att flytta hundratals kilo.

Däcktyper

Det finns tre olika typer av däck som du kan hitta och dessa är: pneumatisk, plast och luftfri.

Välj luftfyllda däck om du vill ha en trevlig, enkel tryckning. Skumfyllda eller fasta däck kan vara bättre för en tuffare terräng eftersom de är större men kräver mer styrka för att skjuta.

Fortsätt läsa för mer information om de olika typerna av däck du kan stöta på, samt deras fördelar och nackdelar.

Pneumatisk

Pneumatiska däck är fyllda med luft. De är faktiskt mycket som bildäck. De absorberar stötar och ger en smidig körning, så de är perfekta för ojämn terräng.

En sak att tänka på är att de kräver att du kontrollerar lufttrycket relativt regelbundet, som med bildäck, för att säkerställa att de inte blir platta och orsakar skador.

Plast

Plastdäck är kanske det billigaste och lättaste däckalternativet för skottkärror och vagnar, men de är inte lika effektiva som dina andra alternativ. De absorberar faktiskt inte stötar som pneumatiska däck och är inte lika hållbara som stål eller gummi.

Luftfria

Luftfria däck är precis hur de låter. De behöver inte luft för att fungera. I själva verket finns det inte ens en luftslang vilket innebär att de inte kan få punka.

På grund av detta är luftfria däck perfekt för stenig terräng som kan skada luftdäck. Men de kan också vara svårare att dra eller skjuta i jämförelse med andra typer av däck.

Bottenmaterial

Lådan på din skottkärra eller vagnar består av två olika delar: bågen och själva kärran. Bågen är det som stöder kärran och kärran är där du ska placera vad du än drar.

Du vill ha en båge som är gjord av ett material som är robust nog för att stödja kärran, som till exempel stål. Om du lever i ett oförutsägbart klimat, köp en skottkärra med väderbeständig båge. En stark kärra kommer också att bidra till skottkärrans livslängd. 

Det finns två olika typer av material som är vanligast: plast och metall.

Som med många av funktionerna har varje typ av material sina fördelar och nackdelar som listas nedan.

Plast

Plast skapar en slags tunna som är lättare och enklare på baksidan. Det rostar inte som stål kommer att göra, men det kan spricka på grund av antingen extrem kyla eller för tung belastning. Den tål inte heller belastningar som är så stora eller tunga som en ståltunna tål.

Plastkärror fungerar bättre för lättare trädgårdsaktiviteter, men de kan spricka under stress eller på grund av vädret. Du kan bestämma dig för att köpa en skottkärra med en plastkärra eftersom den är billigare än en med stål, men den kanske då inte håller lika länge.

Metall

Stålkärror är starkare och kan hantera extra vikt, vilket gör dem tyngre än plastkärror. Stålkärl är på grund av deras extra vikt vanligtvis svårare att lossa. För att inte tala om det, så kan en stålkärra lätt rosta och bör förvaras inne när den inte används.

Många föredrar en skottkärra med stålbåge eftersom stålbågar är så starka. Stålkärror är verkligen som gjorda för vikthantering men gör din skottkärra tyngre och de är mer benägna att rosta.

Ergonomi

Det viktigaste stället en skottkärra är ergonomisk i är i dess handtag. Handtagen varierar från modell till modell och deras olika former, storlekar och användningar kan minska belastningen på din kropp.

Handtag på traditionella skottkärror är utformade för att ge hög manövrerbarhet för människor med en bra mängd överkroppsstyrka. Om det inte är du, finns det ett brett sortiment av handtag för att underlätta användningen av en skottkärra.

Ergonomiska handtag på en skottkärra är vanligtvis stängda och enkelstångshandtag. De är mycket lättare att skjuta eller dra än traditionella raka handtag. Varje skottkärra med dessa handtag skulle vara ett bra alternativ för alla i äldre ålder eller någon som har dålig rygg eller liten eller ingen styrka i överkroppen.

Det finns också skottkärrahandtag som liknar traditionella raka handtag, men med ett extra grepp i änden, vilket gör det lättare att hålla. Dessa typer av handtag är lättare att använda än traditionella men inte lika lätta som stängda handtag eller enstångshandtag.

Tips för underhåll

Varje typ av utomhusverktyg kräver då och då underhåll. Att hålla jämna perioder med regelbunden service på din skottkärra med dessa användbara tips säkerställer att den kommer att hålla länge.

Till att börja med bör själva kärran (karet) på din skottkärra rengöras regelbundet. Det finns två bra metoder för att uppnå detta.

Metod nummer ett är att rengöra karet med vatten från en slang som har bra tryck. Låt det stå och torka ordentligt i solen innan du ställer ifrån dig den. Metod nummer två handlar om att skrapa bort så mycket smuts som möjligt och följa upp med borstning.

Därefter kommer axlarna. Det är vanligt att axlar ibland kan ta fart. Det är viktigt att ha en fettpistol full av litiumfett (en som kan applicera smörjmedel djupt i axelns lager) i ditt verktygshus.

Varannan och var tredje månad monterar du pistolens munstycke på axelgenomföringen och skjuter flera sprutar fett i lagren. Se till att rengöra gammalt fett som kan spruta ut från axeln.

Nu till däcken. Däck tappar luft/form – det är en av naturens lagar. Om din skottkärras däck har slangar kan de repareras med en vanlig reparationssats.

Ta först bort slangen. Täck sedan alla hål med cement och gummilapp. Låt det torka och sätt sedan tillbaka röret.

Om din skottkärra har ett slanglöst däck, fyll upp ditt däck med luft från en luftkompressor så att du kan hitta hålet.

Ta sedan romaren från ett pluggreparationssats och tryck in den i däckhålet för att grova upp kanterna lite. Ta sedan din gummipropp och tryck den ungefär halvvägs genom applikatorverktygets spår.

Därefter belägga gummiproppen med lite gummicement. Nästa steg är att dra ut romaren. Skär bort överflödigt gummipropp genom att använda sidoklipptänger för att se till att det är i nivå med däcket. Fyll det luftade däcket med luft så är du klar!

Skillnaden mellan billiga och dyra modeller

När allt kommer till kritan så gör både de billiga och dyra skottkärrmodellerna samma sak: de hjälper dig att transportera material runt din trädgård. Faktum är att du faktiskt kan få en fin skottkärra för under 1000 kr.

Det enda som verkar variera mellan modellerna är materialen de är gjorda av, hur tunga de är, hur mycket de kan bära och hur länge de håller. Men bara för att en skottkärra är billigare än andra betyder det inte att den är av mindre kvalitet.

Till exempel tenderar billigare produkter att vara tillverkade i plast eftersom det är ett billigare material än stål. De är skottkärror av hög kvalitet, men de behöver bytas ut tidigare än stål eftersom plast går sönder mycket lättare. Det hade inget att göra med dess kvalitet eller hantverk.

När vi tog priset i beaktande var det inte det enda vi tittade på. Vi tittade på priset tillsammans med allt annat om skottkärran för att säkerställa att det var värt priset.

Hur mycket kan jag förvänta mig att betala?

Vad du betalar för en skottkärra beror på vilka funktioner du letar efter. Det finns ett brett utbud av dem på marknaden till en bred priskategori.

Om du letar efter en vanlig skottkärra kan du räkna med att betala mellan 400-1000 kr. En ännu billigare kostar bara 200 kr. Om du vill ha en som är mer hållbar och kan användas för flera olika syften kan du betala var som helst mellan 1300 – 2000 kr.

Och om du vill ha något riktigt snyggt, som en batteridriven vagn, kan du betala upp till 5000 kr.

Som du kan se finns det inget bestämt pris för en skottkärra. Om du letar efter vissa funktioner bör du komma ihåg att det kommer att återspeglas i priset.

Men om du bara letar efter en körning av skottkärran utan några speciella funktioner, kan du låta din budget avgöra vilken du får.

Vanliga frågor

Fråga: Hur breda är skottkärror?

Svar: Skottkärror finns i många olika former och storlekar. Du kan hitta en särskilt smal om du behöver den, eller du kan hitta en som är extra bred.

Men de flesta ligger mellan 45 till 54 cm i bredd. Detta gör att du kan transportera många saker medan du fortfarande kan röra dig enkelt.

Fråga: Vilken storlek är en vanlig skottkärra?

Svar: Skottkärrastorleken mäts vanligtvis i antalet liter. Vanliga skottkärror för bostäder är vanligtvis cirka 56 till 85 liter. Och skottkärror för företag och större projekt tenderar att vara ungefär 170 liter.

I detaljerade mätningar är en vanlig skottkärra ungefär 71 cm bred, 89 cm lång och 25 cm djup.

Fråga: Hur tung är en skottkärra full av betong?

Svar: Vikten på en skottkärra full av betong beror på många faktorer, som hur mycket betong din skottkärra kan hålla och vilka material den är gjord av. Men en allmän tumregel är att en skottkärra full av betong sannolikt kommer att väga cirka 180 kg.

Fråga: Hur många spadar krävs för att fylla en skottkärra?

Svar: Antalet skyfflar som krävs för att fylla din skottkärra beror på hur stor din skottkärra är och hur mycket du fyller dina skopor. I genomsnitt kan du dock förvänta dig att 30 liter av din skottkärra tar 5 till 6 skopor att fylla.

Fråga: Hur många fyllda skottkärror behöver man för att få plats med en meter betong?

Svar: Mängden skottkärror i en meter betong beror på storleken på din skottkärra och hur mycket betong den rymmer på en gång.

Om du arbetar med en skottkärra i leverantörstorlek kan du förvänta dig att det tar cirka 9 laster för 1 meter färdigblandad betong. Det tar mer last om du har en mindre bostadsskottkärra.

Fråga: Hur mäter man skottkärrahjulen?

Svar: Skottkärrahjulen mäts med utgångspunkt från däcket. Mät hjulets diameter och ta sedan måttbandet och kör det genom navets mitt för att mäta navet.

Kontrollera sedan lagerstorleken genom att mäta metallens innerdiameter på navets sida. Dessa tre mått säkerställer att du får de bäst passande däcken.

Sammanfattning

Efter noggrant övervägande av många olika skottkärror är mitt val för bästa skottkärra den mångfacetterade Hörby Bruk Ekeby 90 PFG.

Vi älskar den här produkten!

Hörby Bruk Ekeby 90 PFG bär upp till 90 liter med ett minimum av ansträngning, vilket gör den till den bästa på den här listan.


Hur vi testade oss fram till bästa skottkärran

När vi testade oss fram till den bästa skottkärran så började vi med att analysera marknaden, alltså se vilka skottkärror som fanns tillgängliga när testet gjordes. Vi har sedan rådfrågat diverse fastighetsägare, trädgårdsmästare samt vanliga trädgårdsentusiaster som äger eller har använt en skottkärra nyligen för att ta del av deras åsikter och vilka egenskaper som är bra i en skottkärra. När vi fått ta del av deras idéer och tankar har vi sammanställt dem och letat efter skottkärror som stämmer överens med deras preferenser. Vi har sedan besökt diverse butiker och hushåll där dessa skottkärror finns, samt testat hur väl de fungerar för olika ändamål i praktiken. På så sätt har vi kunnat sammanställa en lista med de bästa skottkärrorna inom olika kategorier.

Foto av författare

Skrivet av: Filip

Filip är vår ledande trädgårdsexpert och redaktör. Han har mer än 10 års erfarenhet inom trädgårdsskötsel och studerar till ingenjör. Med sin erfarenhet och kompetens inom trädgårdsskötsel och ingenjörskonst kan han utnyttja sina förmågor för att hitta de bästa trädgårdsprodukterna.

Lämna en kommentar