Bästa Slåtterbalk 2024 – [Bäst i Test & Köpguide]

Observera att vissa länkar på vår webbplats kan vara affiliatelänkar, vilket innebär att vi får provision på ditt köp. Det låter oss fortsätta skriva artiklar som är gratis att läsa! Du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

Allt fler människor vill ha blomsteräng i eller utanför sin trädgård. Den skall bara klippas 2-3 gånger om året. Den kraftiga slåtterbalken med enastående klippförmåga klarar meterhögt gräs där blommor och kraftiga buskskott också växer. Att låta blomsterängen med sina olika växtarter växa tills de går i frö bidrar till deras fortlevnad och en god miljö.

Snabb översikt över bästa slåtterbalkarna

     
backpac AL-KO BM 875 III
(Bäst i Test)
Se billigaste pris & läs mer
backpac Metalcraft Slåtterbalk 196cc
(Bredast klipplängd)
Se billigaste pris & läs mer
cordlessblower Slåtterbalk 270cc
(Premiumval)
Se billigaste pris & läs mer
cordlessblower Werkraft Slåtterbalk
(Billigast)
Se billigaste pris & läs mer

Vad är en slåtterbalk?

En slåtterbalk är en slags multimaskin som man på ett enkelt sätt kan ta hand om till exempel gräs som vuxit sig allt för högt för en vanlig gräsklippare. En slåtterbalk lämpar sig även mycket för till exempel ängar eller övervuxna ytterområden där man behöver klippa. Det som är bra med slåtterbalkar är att de även klarar kvistar och lite kraftigare sly och marken under den behöver inte vara jämn som en gräsmatta. Med det sagt så är den väldigt lämpad för större ytor som du kanske bara behöver klippa en gång om året som till exempel ängar på landställen eller en äng i närheten av ett bostadsområde. Användningsområdena är många och såväl villaägare som jordbrukare kan ha stor nytta av en slåtterbalk. En slåtterbalk är också ett bra alternativ till en traktordragen slåttermaskin om du vill kunna slå ditt eget hö till hästar eller andra djur, så länge det inte handlar om alltför stora områden.

Egentligen så räknas en slåtterbalk som ett handredskap vilket ger den ett brett användningsområde även för dig som behöver ta hand om ett kulturlandskap eller till och med ett naturreservat. Det betyder också att den mer kan liknas med att slå i lie än att fara fram med en jordbruksmaskin.

Med det sagt så kan man likna en slåtterbalk vid både en lie och en slags grovgräsklippare. Den gör jobbet galant där du annars kanske skulle få kämpa med en röjsåg eller riskera att köra slut på en vanlig gräsklippare. Med en slåtterbalk kommer du dessutom åt där det skulle bli för klumpigt och för tungt för underlaget att använda en traktor till arbetet. Med en slåtterbalk kan du äntligen kan du ta tag i det där projektet som du kanske dragit dig för i brist på lämpliga redskap. Det är mycket effektivare än handgräsklippare, åkgräsklippare och robotgräsklippare mot högre och kraftigare gräs.

Köpguide för bästa slåtterbalk 2024

Motor

Låt oss prata om verklig kraft när det gäller att klippa tjockt gräs med din slåtterbalk. Detta är ett problem med de flesta vanliga gräsklippare, eftersom de var utformade för att klippa utvalda typer av gräs. Kanske har du nyligen uppgraderat till en ny klippare som är en tjockare variation än din senaste. Eller så har du flyttat till ett nytt hem där gräset är annorlunda. Oavsett fallet, om din gräsklippare inte gör ett bra jobb är det dags att öka din motoreffekt genom att köpa en bra slåtterbalk.

När du startar måste du ha en motor eller motor som ger dig effektivt högt vridmoment. Detta kan bedra eftersom varje slåtterbalk kommer att innehålla slagord som låter snyggt. Du behöver hög kubik kapacitet som i gengäld ger högt vridmoment till kraft genom tjockt gräs! Hur mycket ska du leta efter? För att vara mer exakt behöver du 170-190cc kapacitet. Gör inte misstaget att titta på slagord som Cubic Capacity säger allt utan att någonsin ljuga för dig!

Däckens storlek

Storleken på ett slåtterbalkens däck spelar någon roll i viss utsträckning men kommer inte att vara det som är avgörande i slutändan. Storleksskillnaden kompenserar för hur mycket du behöver täcka i trädgården. Hur snabbt du klipper din gräsmatta beror på hur tjockt gräs saktar ner dig. Om du har valt en kraftfull cc-motor blir detta snabbare för skärhastigheter. Storleken på däcket avgör också hur många pass du behöver göra över din gräsmatta. 

Med 50 centimeter kan du klippa nästan 60 cm gräs i en gång, men vad då? Din andra passering följer linjen du precis klippt som ger ytterligare 60 cm. Det är över en meter på bara två pass! Det gör uppgiften att klippa din gräsmatta lätt att beräkna i meter. Om du har en liten gräsmatta är ett 50-cm däck perfekt. Större gräsmattor blir effektivare med ett bredare däck. Enkelt så, om du inte har mer än ett tunnland att klippa åt gången!

Eventuell behållare

Varje klippjobb kommer att omfatta insamling och dumpning av dina gräsklipp. Du vill ha en slåtterbalk som klarar tillräckligt med gräs som möjligt. Vissa påsar är gjorda för att hantera flera kilo gräsklipp. Beroende på vilken modell du väljer kan fångaren bara hantera så mycket åt gången. Då måste du tömma den i en plastpåse, återvinningspåse eller i din kompostlåda. När du klipper med jämna mellanrum ska du kontrollera hur mycket påsen har fyllts. Den optimala tiden för att tömma påsen är ungefär när den är full.

Det kommer inte att vara för tungt att lyfta och du har bättre kontroll på att dumpa dem i en annan uppsamlingspåse. Särskilt om du har tjockt gräs måste detta göras oftare när du klipper. Den här gräsmängden är aldrig bra för att skjuta ut sidan på behållaren eftersom den inte tappar snabbt. Att samla in dessa urklipp i den bakre väskan gör det lättare att städa upp när du är klar med klippningen. Ge dem alltid en bra spray med vatten för att rengöra dem efteråt så att klipp som inte finns kvar börjar lukta.

Platt eller grov terräng

Vilken familjgräsmatta har inte en fin plan yta som kan ha plats för picknick och lektid? Nu när det gäller klippning förenklas mängden arbete som krävs för att klippa gräset. Du behöver bara täcka det utrymme som din gräsmatta täcker. Det finns några hem där landskapet har klassificerats. Eller av någon anledning har vissa hem kullar och böljande sluttningar på grund av fastigheten själv. Att klippa dessa ytor är verkligen ett detaljerat arbete som flyttar din gräsklippare över marken.

Nu om du har en självgående gräsklippare som kan hjälpa dig att röra dig runt dessa hinder har du tur! Att göra detta med en enkel handgräsklippare kommer att bli ett besvär varje gång. Jag tycker att vem som helst borde ha en modell som har framhjulsdrift. Det tar halva ansträngningen från händerna och gör att klippningen går snabbare även för platta gräsmattor. Det som är skönt med de bästa slåtterbalkarna är att om kåpan är rörlig och gräsavvisande så hamnar inget gräs på täckplåten.

Relaterad: Bästa handgräsklippare

Förvaring

Jag ska vara ärlig om slåtterbalkar i allmänhet, så de borde ha en inbyggd vikbar design. Det här är bara så att du inte slösar bort utrymme i ditt garage. Oavsett hur mycket utrymme du har i det här förvaringsområdet, ska din slåtterbalk inte ha en privat parkeringsplats. Den ska vikas upp snyggt och åtminstone inte ta mer plats än en stor resväska! Det finns några som tippar i slutet och sitter tätt mot väggen. Om du har en trädgårdsskåp eller skjul, bör detta också gälla. Vissa slåtterbalkar är utformade för att sitta på sina hjul, och det är bra om du har plats över.

Hitta annars en modell som står på inbyggda stödpinnar. Anledningen är enkel om du också tänker på att den kan rengöras enklare och klippkniven byts snabbare. I en tid där plats är en värdefull fråga, gör detta till en prioritet med din nästa slåtterbalk. På det här sättet kan det inte ha mer utrymme att ha trädgårdsutrustning som du vill använda när den inte används!

Bladtyp

Denna aspekt kastas alltid i baksätet när det gäller klippning av gräs. När allt kommer omkring är detta det viktigaste verktyget som skär din gräsmatta. Detta blad ska tas om hand som alla andra knivar i ditt kök! Ja, det måste vara skarpt och det måste rengöras mycket ofta. Form och stil kan ändras från olika slåtterbalkar. Att hålla dem oljade och skarpa förbättrar kapningsförmågan. Ett rent snitt på bladet och gräset kan läka sig naturligt och snabbt.

Pris

Slåttermaskiner finns i flera olika prisklasser beroende på hur pass avancerad slåttermaskin du vill ha. Enklare modeller är billiga medan lite mer avancerade slåtterbalkar med mer prestanda och kapacitet kostar lite mer. Det går att hitta slåttermaskiner från så lite som 3 500 kronor upp till 16 000 kronor eller mer, vilket sträcker sig från budgetmodellerna till de lite mer premiummodellerna.

Vilka är de bästa slåtterbalkarna?


Hur vi testade oss fram till bästa slåtterbalk

När vi testade oss fram till bästa den bästa slåtterbalken så började vi med att analysera marknaden, alltså se vilka slåtterbalkar som var tillgängliga när testet gjordes. Vi har sedan rådfrågat diverse trädgårdsmästare samt trädgårdsentusiaster som äger eller har använt en slåtterbalk nyligen för att ta del av deras åsikter och vilka egenskaper som är bra i en slåtterbalk. När vi fått ta del av deras idéer och tankar har vi sammanställt dem och letat efter slåtterbalkar som stämmer överens med deras preferenser. Vi har sedan besökt diverse butiker och trädgårdar där dessa flismaskiner finns, samt testat hur väl de fungerar för olika ändamål i praktiken. Vi har då bedömt de efter bland annat kvalitet, pris och funktion. På så sätt har vi kunnat sammanställa en lista med de bästa slåtterbalkarna inom olika kategorier.

Foto av författare

Skrivet av: Filip

Filip är vår ledande trädgårdsexpert och redaktör. Han har mer än 10 års erfarenhet inom trädgårdsskötsel och studerar till ingenjör. Med sin erfarenhet och kompetens inom trädgårdsskötsel och ingenjörskonst kan han utnyttja sina förmågor för att hitta de bästa trädgårdsprodukterna.

Lämna en kommentar