Bästa Solstolen 2024 – Test av Solstolar [Topp 4 Lista]

Observera att vissa länkar på vår webbplats kan vara affiliatelänkar, vilket innebär att vi får provision på ditt köp. Det låter oss fortsätta skriva artiklar som är gratis att läsa! Du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

Vi slår vad om att det inte finns något bättre ställe att njuta av solen än på en solstol i din trädgård, uteplats, balkong eller till och med vid poolen om du har turen. Men det finns mer än att bara slappa utanför; Vissa modeller gör mycket bra avslappnande stolar i vardagsrummet eller sovrummet, och erbjuder ett bra ställe att sitta med ett glas vin i ena handen och tidningen i den andra. 

Nu finns det lite olika stilar av solstolar, men vår forskning visade att det här är några av de enklaste produkterna, så det inte borde vara svårt att välja den bästa solstolen för dig. För att hjälpa dig att bestämma tog vi ihop en lista med en mängd olika solstolar på marknaden och jämförde komfort, justerbara mekanismer, enkel montering och förvaring samt hållbarhet och minskade till de 4 bästa solstolarna utifrån olika kategorier som är värda att överväga. 

   
backpac Solsäng Hillerstorp Nydala
(Bäst i Test)
Se billigaste pris & läs mer
backpac Brafab Leone Solsäng
(Populärast)
Se billigaste pris & läs mer
cordlessblower Rund Solsäng Santorini i Konstrotting
(Premiumval)
Se billigaste pris & läs mer
cordlessblower vidaXL Solsäng med Tak
(Billigast)
Se billigaste pris & läs mer

Vi har fördjupade recensioner av våra utvalda produkter och du hittar också en köpguide längre ner som innehåller allt du behöver innan du köper en solstol. Låt oss dyka in i solstolarna och ge dig en snabb köpguide för den bästa solstolen. Vill du ha en mer utförlig köpguide för bästa solstolen så hittar du den under våra bäst i test vinnare.

Snabbguide för bästa solstolen

När sommaren kommer vill vi alltid få ut det mesta, särskilt med det oförutsägbara sommarvädret i Sverige. En bekväm solstol är en bra investering som hjälper dig att njuta av det varma vädret, oavsett om du vill koppla av på uteplatsen, gräsmattan eller var som helst i din trädgård.

Den bästa solstolen är, slitstark, hållbar solstol, som också bör se bra ut i din trädgård. Viktigast av allt måste den vara bekväm att koppla av i. Leta efter textilkuddar eller tyg eftersom dessa kan utelämnas i sommarregnet utan att skadas.

Ett justerbart ryggstöd är en bonus eftersom du kommer att kunna ställa in höjden som du vill, medan vissa kan ligga platt helt som vissa föredrar andra inte ligger helt platt. Ramen kan tillverkas av belagt stål eller aluminium, trä eller rotting. Välj bara din stil och kör på den, kom ihåg att solstolar i trä ofta behöver behandlas någon gång.

Vikt är en annan sak att tänka på eftersom du vill att solstolen ska vara lätt att flytta när du följer solen eller söker skugga. Vissa solstolar fälls också snyggt upp för kompakt lagring medan andra inte gör det vilket betyder att de tar upp mer lagring, vilket är värt att överväga om det skulle vara ett problem.

Bästa Solsängarna 2024

1. Solsäng Hillerstorp Nydala – Bäst i Test!

Solsäng Hillerstorp Nydala - Bäst i Test!
Tryck för större bild

Hillerstorp Nydala är solsängen som är bäst i test, och det beror på flera anledningar. Denna solsäng är extremt komfortabel och den är ergonomiskt utformad så att du kan ligga och slappa hela dagarna i den om du skulle vilja. Solsängen finns i flera färger och passar därför oavsett vad du ska använda den till. Det finns flera andra anledningar till att just denna solsäng är den bästa på marknaden idag. Låt oss berätta om de lite mer ingående nu.

Hillerstorp Nydala är en solsäng som är hopfällbar, och du kan alltså på ett enkelt sätt förvara den under vinterhalvåret så att den tar minimalt med plats. Den har även ett justerbart ryggstöd som gör att du kan vinkla ryggen beroende på om du vill sitta, ligga eller läsa. Ryggstödet kombinerat med armstödet som är perfekt utformat ger dig en optimal upplevelse för alla möjliga typer av situationer. Denna solsäng passar perfekt oavsett om du ska ligga vid poolen, i trädgården eller varför inte inomhus framför TV:n?


2. Brafab Leone Solsäng – Populärast

Tryck för större bild

Brafab Leone är en solsäng som lyser med sin framfart i Sverige bland såväl poolar som trädgårdar. Faktum är att detta är en solsäng som även är väldigt populär globalt, och till och med brukar användas på många hotell i Europa.

Leone är Brafabs största aluminiumserie som bara blir större med åren. Det som är speciellt bra med denna serien är att den erbjuder många kombinationsmöjligheter och du kan matcha soffgrupp med matgrupp. Det gör att Leone är ett naturligt val för personer som har det sedan innan. Designen är dock väldigt minimalistisk och vi tycker att den passar ihop med i princip alla trädgårdar.

Det är också värt att nämna att Leone är en väldigt prisvärd serie som du kan bygga precis som du vill, vilket kan vara en anledning till att den är väldigt populär idag.

Det är dock inte bara priset som är bra, utan även dess genomtänkta design. Stommen är tillverkad i pulverlackad matt vit aluminium, och sitsen och ryggen i grå textilene. Detta medför att Leone solsäng är helt underhållsfri och klarar av att stå ute under sommarsäsongen och oftast ännu längre än så. Den bör dock skyddas under vinter/höst för att bevara bästa utseende och kvalitet. Det rekommenderas även att köp till den härliga dynan som ger solsängen ännu bättre komfort. 

Solsängen passar alla storlekar och vi kan inte annat än hålla med om att detta är en väldigt bra solsäng som är omtyckt av de allra flesta – vilket visar sig i den stigande populariteten.


3. Rund Solsäng Santorini i Konstrotting – Premiumval

Rund Solsäng Santorini i Konstrotting - Premiumval
Tryck för större bild

Om du vill ha en unik och alldeles genomtänkt solsäng med flera funktioner så är detta en perfekt solsäng för dig. Detta är en funktionell och rund konstrotting-solsäng från tektake, som framförallt kännetecknas av de tilltalande designen och höga sitt- och liggkomfort. Solsängenens kombinerbara individuella element med vattenvisande kuddar kan användas som en sittgrupp med flera delar, och kan med fördel också användas som en stor lounge-solsäng när tillfälle ges.

Det stabila soltaket är fixerat med kardborrband, och soltaket skyddar mot värme och vind ifall du helt enkelt blir trött på solen eller blåsten. Det flätade materialet av slitstark UV-tålig polyrotting håller en mycket hög kvalitet och den stabila ramen av aluminium gör denna rostfria runda solsäng perfekt som utemöbel. Den är samtidigt väldigt lätt att rengöra den och den har en stabil stålrörskonstruktion så att den står stabilt oavsett om någon är i den eller ej. Den finns i flera färger och är verkligen en underbar detalj till din trädgård eller pool.


4. vidaXL Solsäng med Tak – Billigast

vidaXL Solsäng med Tak - Billigast
Tryck för större bild

Om du är ute efter en lite billigare solsäng så är detta solsängen du bör överväga. Detta är en solsäng från vidaXL med en lite annorlunda typ av design – denna solsäng har nämligen ett justerbart tak så att du aldrig behöver få solen i ögonen när du solar. Trots att solsängen är åt det billigare hållet så har den många bra funktioner. Till exempel så är solsängens ryggstöd är justerbart så att du kan ligga ner bekvämt. Röret är tillverkat av pulverlackerat stål, vilket gör solsängen förblir stabil och hållbar. Solsängen kan enkelt förvaras när den inte används, till exempel under vinterhalvåret eller vid transport, tack vare sin hopfällbara design. Detta underlättas ytterligare av den lätta vikten som gör den optimal för transport. Med detta sagt är denna solsäng perfekt för avkoppling under semestern, och kan vara ett bra val om du till exempel söker efter en solsäng till balkong.


Köpguide för bästa solstolarna

Solstolar finns i olika modeller men det borde inte vara svårt att välja en som passar dina behov, tillgängligt utrymme och budget. Lite efterforskning kan hjälpa dig att begränsa dina alternativ och nedan har vi sammanställt de faktorer du bör tänka på innan du spenderar dina pengar på solstolar.

Hur man köper den bästa solstolen

Material

Vi pratar om rammaterialet såväl som för liggytan. En stålrörsram är lätt att lyfta, flytta till och från skuggan och att fälla ihop. Det kan dock vara lite spetsigt ibland så det här är något man ska se upp för.

Trästolar är ibland icke hopfällbara men ger en mer solid bas och större ryggstöd. Om du hittar en tillverkad av hårt trä som teak eller eukalyptus, bör den vara väderbeständig också, men de behöver vanligtvis fortfarande behandlas för att hålla dem i god form.

Sedan finns det rotting, som har ett attraktivt utseende och kompletterar alla trädgårdsmöbler. Rotting är också lätt att rengöra, kräver inget underhåll och är väderbeständig. Men de kan vara dyra och vanligtvis inte fällas ner för lagring så du behöver gott om utrymme för att lagra dem över vintern. 

Bekvämlighet

Nu är detta en prioritet och något vi tog på allvar när vi valde produkterna ovan. Tyget ska vara andningsbart för att hålla dig sval när vädret blir för varmt. För ökad komfort, leta efter justerbar ryggstöd eller till och med solstolar som helt kan anpassas till en platt liggposition. Andra inkluderar utdragbart fotstöd, vilket också gör magi för att ge extra stöd särskilt för längre personer. Om solstolen kommer med kuddar är det ännu bättre eftersom de flesta vanligtvis är tjocka och bekväma, men välj helst solstolar med kuddar som är lätta att rengöra genom att helt enkelt torka av dem.

Relaterat inlägg: Bästa uteduschen

Design

Att välja design beror på vad och var du planerar att använda solstolen. Om du gillar det hemma och föredrar att hålla dig någonstans i trädgården, vid poolen eller på uteplatsen, kan du dra nytta av en mer permanent struktur som du bara behöver lägga undan på vintern. För dem som vill ha något att ta med sig på en weekendresa eller en campingresa, så bör man köpa en hopfällbar solsäng.

Städning och underhåll

Välj ett tyg som är lätt att rengöra och ett som inte lätt fläckas av spillda vätskor. Om det kommer med kuddar, se till att överdraget kan tas bort för rengöring eller åtminstone är väderbeständigt och kan torkas av.

Vikt

En tung solstol anses vara robust och hållbar även om det kan vara en verklig smärta att flytta den till skuggan. Men om du vill ha en smidig, mångsidig produkt, så bör du köpa en solstol tillverkad av lätta material som aluminium eller plast.

Färg

Oavsett stilen på solstolen, vill du att den ska se ut i din trädgård eller åtminstone komplettera estetiken i din trädgård. Solstolar i rottingstil passar till nästan alla andra trädgårdsmöbler, vilket är mycket positivt ur den aspekten.

Värde

Du kan välja en hopfällbar solstol för enstaka vilostunder i din trädgård för cirka 700 kr. Tunga modeller tillverkade av massivt trä eller högkvalitativ rotting kostar mycket dock mer, men är värda det om du vill ha en solstol som förblir mestadels ute. 

Vanliga frågor

Hur ska jag rengöra solstolen?

Det beror på materialet som används i dess konstruktion. Metallramar behöver bara torkas av med en fuktig trasa. För säten av polyester eller rotting kan du behöva en rengöringslösning eller tvålvatten för att ta bort hårda fläckar. 

Har solstolar en viktgräns?

Varje modell har olika viktgränser som säger hur mycket den klarar och du måste kolla med den för att veta om den passar dig. Informationen står på affärens hemsida, men vikt kommer naturligtvis inte att vara ett bekymmer för de flesta och det är vanligtvis bara ett säkerhetsskäl för att undvika potentiella skador från solsängen.

Kan jag justera solsängen och ligga på magen?

Solstolen måste kunna gå att vinkla för att du ska kunna göra det, men inte alla modeller är justerbara på det sättet. Vissa kan bara gå ner i ungefär en 25-graders vinkel och det kommer inte att vara den mest bekväma positionen för att ligga på magen på. Så det handlar om att välja en modell som passar dina behov. 

Slutsats

Det är tydligt att solstolar finns i en mängd olika mönster, färger och modeller, så valet kommer ner till personliga preferenser. Om du kan svara på några frågor som om du vill kunna flytta den utanför ditt hem eller inte, om solstolen kan lämnas ute eller inte, eller hur justerbar solstolen är, kan du utan tvekan välja en som perfekt matchar dina behov. 

Och den bästa trädgårdsstolen behöver inte vara den dyraste modellen på marknaden. Det finns många budgetmodeller som är bekväma och långvariga. Vi hoppas att den här guiden har varit användbar för din sökning, och vill en en gång belysa Solsäng Hillerstorp Nydala som solsängen som är bäst i test.


Hur vi testade oss till bästa solstolen

När vi testade oss fram till de bästa stolarna så började vi med att analysera marknaden, alltså se vilka solstolar som fanns tillgängliga när testet gjordes. Vi har sedan rådfrågat diverse fastighetsägare, både ägare av villor men även radhus, samt poolägare som äger en solstol för att ta del av deras åsikter och egenskaper som är bra att ha på en solstol. När vi fått ta del av deras idéer och tankar har vi sammanställt dem och letat efter solstolar som stämmer överens med deras preferenser. Vi har sedan besökt diverse butiker och trädgårdar där dessa solstolar finns, för att analysera samt testa hur väl de fungerar för olika ändamål i praktiken. På så sätt har vi kunnat sammanställa en lista med de bästa solstolarna inom olika kategorier.

Foto av författare

Skrivet av: Filip

Filip är vår ledande trädgårdsexpert och redaktör. Han har mer än 10 års erfarenhet inom trädgårdsskötsel och studerar till ingenjör. Med sin erfarenhet och kompetens inom trädgårdsskötsel och ingenjörskonst kan han utnyttja sina förmågor för att hitta de bästa trädgårdsprodukterna.

Lämna en kommentar