Bästa Staket 2024 – [Bäst i Test & Köpguide]

Observera att vissa länkar på vår webbplats kan vara affiliatelänkar, vilket innebär att vi får provision på ditt köp. Det låter oss fortsätta skriva artiklar som är gratis att läsa! Du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

När du köper ett staket måste du överväga allt från stil till funktion till hur mycket underhåll det kommer att krävas. Läs denna artikel där jag går igenom allt du behöver tänka på innan du köper ett staket och tips innan du börjar.

Snabböversikt över Staket Bäst i Test 2024

     
backpac Staket Linnea
(Bäst i Test)
Se billigaste pris & läs mer
backpac Staket Skagen
(Populärast)
Se billigaste pris & läs mer
cordlessblower Staket Styrsö
(Premiumval)
Se billigaste pris & läs mer
cordlessblower Jabo Staket 114
(Billigast)
Se billigaste pris & läs mer

>> Se fler staket här <<

Det finns många anledningar att installera ett staket. Du kanske vill ha familjens hund – eller barnen – säkert i trädgården. Kanske vill du förhindra inkräktare från att komma in i din egendom, för att öka ditt privatliv utomhus eller för att blockera en obehaglig utsikt över din grannens rostiga samling muskelbilar. Kanske skyddar du din pool eller lägger till en liten höjd i din trottoarkant.

Ett staket kan göra alla av dessa saker – om du väljer rätt. Det finns hundratals olika stilar att välja mellan, plus en handfull olika byggmaterial, alla med sina egna underhållskrav och priser.

Och du måste se till att ditt staket inte skapar fiendskap i grannskapet – eller till och med bryter mot lokala lagar och förordningar. I denna köpguide går vi igenom hur du undviker dessa fallgropar och får ett vackert långvarigt staket som passar ditt hem och din budget.

Följ reglerna

Staket är föremål för lokala kommuner, som dikterar den maximala tillåtna höjden, hur långt de måste vara från fastighetsgränser och om de till och med är tillåtna på trädgården. Så kontakta din kommuns bygglovsavdelning först, innan du börjar sätta upp ditt staket.

Om du befinner dig i en grannskapsförening, ett historiskt distrikt eller en ganska ny fastighet kan du också möta ytterligare begränsningar för staketstil, höjd och läge – så kontakta lokala tjänstemän för att ta del av informationen innan du drar igång.

Var en bra granne

Bra staket gör snälla grannar – men de kan också göra arga om staketet dyker upp en vacker dag utan varning. Om möjligt, rådfråga grannar vars egendom kommer an mot ditt nya staket för att ge dem en chans att förbereda sig känslomässigt för förändringen. (Heck, de kan till och med erbjuda att dela kostnaden om du kompromissar med någon designfunktion som de föredrar.) 

Om du inte har undersökt din trädgårdsgräns, be dina grannar att bekräfta din förståelse för var fastighetslinjerna är. Det har varit personer som fått komma tillbaka för att flytta en hel staket med flera centimeter eftersom husägaren hade fel när det gäller fastighetsgränsen, och detta är något du självklart vill undvika.

Tänk på dina mål

Det första som någon staketförsäljare kommer att fråga dig är varför du vill ha ett staket – eftersom ditt svar hjälper dig att begränsa dina val. Det finns fyra grundläggande kategorier att välja mellan:

Sekretesstaket

Om målet är att blockera siktlinjer, behöver du fast staket, vilket i allmänhet innebär att det kommer att ha tätt placerade vertikala brädor, spetsar (spetsiga insatser) eller inramade paneler för att förhindra dig från att se ut och andra från att se in. Det borde vara minst 2 meter högt så att de flesta inte ser över det – högre om grannens tonåringar är i basketlaget.

Om lite sikt är okej kan picketterna ha mellanrum mellan dig, eller så kan du använda ett gitter eller dekorativt staketmönster.

Säkerhetsstaket

För att hålla människor ute vill du återigen ha ett staket som är 2 meter högt eller högre för att hindra någon från att bara hoppa över det. Pickets eller andra taggiga toppar hjälper till att avskräcka klättrare – speciellt om staketet har en slät yttre yta, så det finns ingen plats att gå. För staket med horisontella skenor på ena sidan och vertikala staket på den andra – med andra ord, för de flesta staket – betyder det att vända ut betarna.

Dekorativt staket

Om målet är att etablera fastighetsgränser, lägga till ett strukturellt element i landskapet eller öka trottoarkanten, behöver ditt staket inte vara lika stort eller påträngande. Du kan välja ett staket som bara är 60 till 120 centimeter högt och med åtskilda picketter, gitterarbete eller alla slags prydnadsdesigner som inte blockerar utsikten, men förbättrar den. Eller så kan du gå helt enkelt med ett järnvägsstaket (bara stolpar och två eller tre horisontella delar) som de som används på hästgårdar.

Staket för skydd

För att skapa en hundgård, utesluta ett poolområde eller avskräcka djurlivet från att bryta mot din egendom – utan att ändra utsikten – är det mest hållbara alternativet ett trådstaket, som kedjelänk. När det är mest ekonomiskt består dessa av galvaniserat metallnät, men att lägga till en svart eller grön vinylbeläggning gör att staketet nästan försvinner ur sikte. Eller för ett ännu billigare staket kan du använda ett metall- eller plastnät hängt på metallstolpar eller insatser.

Välj ditt material

När du väl har bestämt dig för ditt staket väljer du materialet det är tillverkat av. Det är vad som kommer att bestämma dess pris, underhållet det behöver och dess garanti. 

Trä

Det överlägset vanligaste staketmaterialet, trä ger ett traditionellt utseende till ett måttligt pris. Beroende på vilken art du väljer, från billiga tallar till avancerade cederträ eller rödved, kan din installatör rekommendera att du behandlar den med en fläck eller träskyddsmedel för att skydda den från insekter, röta och ultraviolett ljus. Förvänta dig att upprepa jobbet var tredje till var femte år. 

Kostnad: 14,93 kr/lpm – 21,22 kr/lpm. Om man exempelvis ska bygga ett 15 meter långt plank som är 180-200 cm högt så är det ett ungefärligt pris 40 000 kronor och i detta pris brukar även material och arbete ingå. Väljer du att beställa hem ett färdigt staket och montera det själv blir det såklart betydligt billigare och du får mer kontroll.

Garanti: Från 0 till 15 år beroende på träslag och återförsäljare.

Vinyl och komposit

Dessa faux-trä staket är gjorda av antingen solid vinyl eller en blandning av träfibrer och plasthartser. I båda fallen formas materialet till skenor, picketter och andra staketdelar som monteras bit för bit precis som trästaket. 

Deras färg – vanligtvis vit, men finns i många nyanser – blandas i själva materialet, så de behöver aldrig målas. De bästa av dessa typer av staket ser ut som den riktiga saken, så om du vill ha ett målat trästaket är det här ett sätt att få det utan allt underhåll som träet kräver.

Järn och aluminium

Det klassiska smidesjärnstaket kan vara allt från en utsmyckad dekorativ fastighetsmarkör till ett högt, taggigt hölje som ger hög säkerhet. 

Idag är dock staketet inte smidesjärn. De är gjorda av svetsade rör av stål eller aluminium. Tack vare fabriksfärgbeläggningar behöver ett bra metallstängsel praktiskt taget ingen rutinmässig underhåll, men du bör röra vid några fläckar där beläggningen spricker eller skalar för att förhindra korrosion.

Kedjelänk och tråd

Den mest ekonomiska av staket, kedjelänk har också fördelen att den nästan försvinner i landskapet, speciellt om den har en svart eller grön plastbeläggning på nätet. 

Om du å andra sidan föredrar att inte se igenom staketet kan du beställa det med vertikala sekretesslameller vävda i nätet. 

Gör-det-själv VS-staketinstallatörer

Staketinstallation kan vara utmanande, eftersom grävning efter hål inte är för den oerfarna gör-det-självaren. Det finns dock några fördelar med att göra det själv. När du väljer att göra det själv är du på din egen tidslinje. Ditt staket kan installeras så snabbt eller långsamt som du väljer. Vissa människor älskar hemmaprojekt och ser fram emot nästa DIY-renovering eller projekt. Att göra det själv kan vara roligt för vissa, och till och med ett bra sätt att ansluta som familj, att få alla medlemmar involverade på ett eller annat sätt.

Göra eget staket

Även om du älskar DIY-projekt kan det vara en stor utmaning att göra det själv. Grävning efter hål och installation av staket kan orsaka en mängd ergonomiska problem för installatören. Grävning med en hemgjord grävmaskin kan orsaka allvarliga skador om den görs felaktigt eller används av en oerfaren hantverkare. Även grävning utan användning av tunga maskiner kan leda till personskador. När inte riktiga tekniker används kan potentiella skador inkludera muskelspänning eller ömhet, överansträngning eller trötthet, och till och med vrida ryggen eller benet. 

Även om många tycker om tiden som görs själv, har många människor inte den extra tid, ansträngning eller energi för att lägga ner det arbete som krävs för att installera sitt staket.

Det kan också finnas många tekniska problem som DIYer kan stöta på när de arbetar på sitt staket. Staketinstallation kräver massor av precision. Om du gräver ditt hål på fel plats måste det fyllas och grävas igen. Detta kan lämna ett otäckt, bestående märke på din trädgård! Ett grunt hål kommer inte att vara robust, vilket leder till potentiella strukturella problem på vägen. Korrekt planering och exakt märkning säkerställer små eller inga misstag.

En annan fråga som många gör-det-själv-möter är en sak de inte har kontroll över – jorden själv. Det gör att det kan vara bra att undersöka hur jorden är innan du börjar gräva själv.

Hur man får det bästa staketet

Att välja att köpa och installera ett staket är ett stort beslut och är definitivt inte något att ta lätt på! Det är därför det är viktigt att få det bästa staketet. Men kom ihåg att det billigaste priset inte nödvändigtvis betyder det bästa erbjudandet! Här är sätt att få det bästa erbjudandet:

Tänk på din budget

Det är viktigt att veta att din budget går in i den. Naturligtvis kan det finnas avgifter eller anpassade alternativ som du inte initialt hade budgeterat för. Men att hålla dig så nära din budget som möjligt hjälper dig att känna dig nöjd och inte rånad. Att känna till din budget i förväg hjälper dig att spara tid genom att omedelbart minska antalet alternativ du har, vilket inte är en dålig sak! Det hjälper dig att spara pengar eftersom du vet hur mycket du kan och bör spendera innan du blir överväldigad av obegränsade alternativ med staket.

Gör lite research innan

Undersök alla olika typer av trämaterial och staket innan du pratar med en installatör eller börjar ditt gör-det-själv-projekt. Kolla in genomsnittspriser och jämför det med de erbjudanden du får eller med de priser du hittat online. Att forska i förväg kan spara massor av konsultationstid och se till att du får ett rimligt pris.

Kolla företagsrecensioner

Om du väljer att köra med en installatör, kontrollera online-recensioner. Att se att andra har haft en bra upplevelse med företaget innebär sannolikt att du också kommer att få det! Naturligtvis har inget företag perfekta online-recensioner. Ta dig tid att läsa igenom några av de bästa och värsta recensionerna för att se vad andra har att säga.

Anlita en erfaren installatör

Ett av de bästa sätten att få bästa priset är att välja ett ansett installationsföretag. En erfaren installatör hjälper dig att veta vad som är bäst för dig och din fastighet, kommer att känna till och förstå rättvis prissättning och kommer bara att göra högsta kvalitet. Med en erfaren installatör kan du undvika alla potentiella gör-det-själv-fallgropar och hoppa direkt till det vackert installerade träskyddet i dina drömmar.

Bästa tipsen innan du köper ett staket

  1. Om du har befintliga staketstolpar, kontrollera utrymmet mellan dem, eftersom detta kan diktera vilken typ av panel du kan rymma.
  2. Välj den stil och höjd som bäst passar din trädgård.
  3. Innan du startar något stängselprojekt är det bara tillmötesgående att kontrollera med dina grannar.
  4. Kontrollera alltid den exakta storleken och de tekniska specifikationerna för dina paneler.
  5. Glöm inte att jämföra tjockleken på brädorna som utgör panelen, tjockleken på ramen och om den går hela vägen runt panelen och antalet stödlister panelen har.
  6. När du gör ditt köp, tänk långsiktigt. En billigare panel kan vara frestande på kort sikt, men du kan behöva byta ut den tidigare, så gör det bästa du har råd med.
  7. Om du byter ut en panel på grund av skador är det värt att överväga om du vill ändra hela körningen. Att ändra en trött panelkörning kan göra en dramatisk omvandling till din trädgård.
  8. Var uppmärksam på behandlingen på din staketpanel och förstå om det betyder att du måste behandla om varje år.
  9. Se till att du inte har doppbehandlade staketpaneler i direkt kontakt med marken.
  10. Se till att dina paneler har en garanti.

Hur vi testade oss till bästa staketen

När vi testade oss fram till de bästa staketen så började vi med att analysera marknaden, alltså se vilka staket som var tillgängliga när testet gjordes. Vi har sedan rådfrågat diverse fastighetsägare, snickare samt trädgårdsentusiaster som äger ett staket för att ta del av deras åsikter och egenskaper som är bra att ha på ett staket. När vi fått ta del av deras idéer och tankar har vi sammanställt dem och letat efter staket som stämmer överens med deras preferenser. Vi har sedan besökt diverse butiker och trädgårdar där dessa staket finns, för att analysera samt testa hur väl de fungerar för olika ändamål i praktiken. På så sätt har vi kunnat sammanställa en lista med de bästa staketen inom olika kategorier.

Foto av författare

Skrivet av: Filip

Filip är vår ledande trädgårdsexpert och redaktör. Han har mer än 10 års erfarenhet inom trädgårdsskötsel och studerar till ingenjör. Med sin erfarenhet och kompetens inom trädgårdsskötsel och ingenjörskonst kan han utnyttja sina förmågor för att hitta de bästa trädgårdsprodukterna.

Lämna en kommentar