Bästa Uteduschen 2024 – Stort Test av Uteduschar

Observera att vissa länkar på vår webbplats kan vara affiliatelänkar, vilket innebär att vi får provision på ditt köp. Det låter oss fortsätta skriva artiklar som är gratis att läsa! Du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

Bild Produkt Pris
backpac PLANET POOL Classic
(BÄST I TEST)
Se pris & läs mer
backpac Utomhusdusch Metalcraft Rostfritt stål
(MEST FÖR PENGARNA)
Se pris & läs mer
cordlessblower SWIM & FUN Barcelona
(PREMIUMVAL)
Se pris & läs mer
cordlessblower Trädgårdsdusch Gardena Solo
(BILLIGAST)
Se pris & läs mer

Bästa uteduschen 2024

Den utedusch som är bäst i test är: PLANET POOL Classic

Bästa uteduschen 2023 - PLANET POOL Classic
Tryck för större bild

Solduschen Planet Pool Classic från Planet Pool är en imponerande utedusch som har utmärkt sig särskilt i testet. Denna utedusch erbjuder många fördelar och har visat sig vara ett utmärkt tillägg till trädgården eller poolområdet.

Smart uppvärmning

En av de främsta fördelarna med Planet Pool Classic är dess förmåga att värma vattnet med hjälp av solens strålar. Genom att utnyttja solenergi kan du njuta av en varm och bekväm duschupplevelse utomhus utan att behöva använda el eller andra uppvärmningsmetoder. Detta inte bara minskar din energiförbrukning, utan gör också att du kan njuta av en mer ekologisk och hållbar lösning.

Bra höjd
Planet Pool Classic har en höjd på 230 cm, vilket ger en generös duschstråle och gör att både vuxna och barn kan använda den bekvämt. Dessutom har den ett vridbart duschhuvud, vilket ger ytterligare flexibilitet och anpassning efter dina preferenser. Du kan enkelt rikta strålen dit du vill för en skön och anpassad duschupplevelse.

Bra att veta
När det gäller installationen kan denna soldusch anslutas antingen via trädgårdsslangen eller genom fast rördragning. Det ger flexibilitet och möjlighet att anpassa installationen efter dina behov och trädgårdens utformning. Det är dock viktigt att notera att duschen bör tas in under vintern för att undvika eventuell skada eller förkortad livslängd. Utomhusduscharna skall tömmas och förvaras frostfritt under vintertid.

Varför man ska ha den bästa uteduschen

När sommaren visar sig från sin allra soligaste sida vill man ju allra minst av allt gå in. Varje minut inomhus känns bortkastad, även om du bara ska göra en så nödvändig sak som att duscha. Trädgårdsslangen kan ge skön svalka, men visst känns den lite primitiv? Då är det dags att uppgradera trädgården med en soluppvärmd utomhusdusch så att du kan maximera utevistelsen som aldrig förr!

Har du inte plats för en pool på din tomt, köp en utedusch istället, så har du fortfarande möjlighet att svalka dig en varm sommardag. En utomhusdusch kan även användas om du vill skölja av dig efter ett träningspass utomhus eller efter ett dopp i poolen, för att skölja bort kloret. Idag så finns det ett väldigt brett sortiment av olika trädgårdsduschar, både de som erbjuder varmt och kallt vatten. Du finner enklare flexibla och billiga uteduschar men också de som är utrustade med en egen behållare som värmer vattnet, så att du får en utedusch som är soluppvärmd. Svalka dig i din egen soldusch hemma i trädgården, så slipper du åka till stranden. Ytterligare ett alternativ är ett spabad, där Pentland.se har ett flertal att välja mellan.

Är ni flera i familjen så är det alltid dock välkommet med en extra dusch. Och har du en soluppvärmd utedusch så kommer du få tillräckligt mycket varmvatten för att hinna tvätta av dig ordentligt. En utedusch med vattentank rymmer i de flesta fall omkring 40 liter. Men det finns fler tillfällen då en soldusch kommer väl till pass. Har du en pool på din tomt så är det smidigt att även ha en utedusch på altanen, så slipper du springa in när du ska skölja av dig kloret. Men även innan du hoppar ner i poolen så är det bra att först skölja av sig och få bort lite smuts från kroppen. Är solens strålar starka och svetten lackar i pannan, då finns det inget bättre än att kyla ner sig i en utedusch på altanen. Eller varför inte installera en trädgårdsdusch intill bastun, det är inte alla tomter som har en sjö som närmaste granne.

Köpguide för bästa uteduschen

Uteduschar blir alltmer populära – och varför inte? Deras fördelar är många! Uteduschar är bra för att göra smutsiga barn och husdjur rena innan de kommer in i huset (spår av lera eller poolvatten kommer lätt över dina golv och möbler). De är också praktiska för tvätt av trädgårdsskötsel eller gräsmatta, leksaker och utemöbler. Och låt oss inse det: den uppfriskande känslan av att bada utomhus och kommunicera med naturen – om bara i några minuter – är en lyx som vi alla längtar efter i vår moderna, urbana värld. Om du funderar på att ha en egen, finns det några saker du måste tänka på innan du planerar en installation.

VVS- och integritetshänsyn för bästa uteduschen

Plats och vattenförsörjning

Den absolut viktigaste frågan med utomhusduschar är plats, plats och plats. De flesta människors första bekymmer är integritet. Du vill se till att duschen är tillräckligt öppen för enkel åtkomst och att du inte vill förlora den friska luftkänslan genom att vara för stängd, men du vill antagligen inte visa din födelsedagsdräkt för alla dina familjemedlemmar, grannar eller festgäster heller. Även om vi helt förstår detta är det bäst att välja din plats baserat på vattenförsörjning och överväga sedan integritetsalternativ. Det är mycket enklare och mer kostnadseffektivt att installera en utedusch på en vägg som gränsar till ett kök, badrum eller tvättstuga eftersom du redan har heta och kalla rör där. Om du måste leda din vattenförsörjning till ett annat område i ditt hem eller till en fristående dusch kan saker och ting bli dyra mycket snabbt.

Dränering

En annan sak att tänka på när det gäller VVS är dränering . Många kommuner reglerar utomhusduschar för att hantera bortskaffandet av gråvatten (vatten som är förorenat av tvål och schampo) och kräver att du installerar ett lämpligt dräneringssystem snarare än att låta detta vatten tränga in i jorden och eventuellt förorena grundvattnet. Om du redan är nära hemmets VVS, är chansen att du kan dränera gråvattnet i en befintlig linje utan mycket problem.

Integritet

När du väl har övervägt dina VVS-alternativ kan du börja planera för integritet. Vissa människor väljer att bygga en hel duschvägg medan andra gillar att lämna ena sidan öppen eller välja inget hölje alls. Detta beror till stor del på din komfortnivå och var din valda plats ligger. Och kom ihåg att ditt hölje inte behöver vara en fast struktur – många väljer att hänga upp en U-formad eller böjd duschstång och använda en extra stor duschridå så att de som vill känna solen på huden kan det medan andra familjemedlemmar som kan vara lite mer blygsamma kan använda duschen bekvämt också.

Se dock till att du faktiskt går på den plats du överväger och tittar runt innan du fattar ditt slutgiltiga beslut. Om du kan se dina grannars fönster kan de troligtvis se dig – och glöm inte att titta upp och kolla in andra fönster eller balkonger som kan vara ett problem. Tänk också på typiska vädermönster för din region och försök att välja en plats som är bekväm för det mesta du tänker använda duschen. Till exempel kommer vissa delar av din trädgård att vara blåsigare än andra, vissa får mer eller mindre sol (och solskyddsmedel är inte särskilt effektivt i duschen!). Vissa platser kommer också att ha mer skräp från träd och buskar som kan påverka dränering eller renheten i ditt duschområde.

Välja din bästa utedusch

Uteduschens konstruktion

När du har valt den perfekta platsen för din dusch och bestämt placeringen av väggar, dörrar eller andra inneslutningselement kan du börja välja din faktiska duschenhet. Vi rekommenderar starkt att du väljer en utomhusdusch i rostfritt stål, eftersom den kommer att stå emot elementen bättre än mässing eller andra metaller och är lämplig för kustnära applikationer där det finns mycket salt i vattnet och luften. Dessutom är uteduschar i rostfritt stål vanligtvis lätta att övervintra om så önskas, ta bara bort ventilerna (som vanligtvis är förkromad mässing trots att resten av enheten är rostfri) och töm ledningarna. Rostfritt stål är också ganska lätt vikt och lättare att hålla rent och snyggt.

Inloppsalternativ för uteduschen

Några saker att leta efter när du handlar efter en utedusch är om den har en eller två inlopp, hur det monteras och vilka tillbehör som kan ingå. Vissa uteduschar har bara ett inlopp – vilket innebär att du har möjlighet att bara använda kallt vatten eller installera en blandningsventil för att använda varmt och kallt vatten på ungefär samma sätt som en kran med ett enda handtag blandar vattnet före användning. Andra uteduschar har inbyggda blandningsventiler, medan en annan typ levereras med två inlopp så att du kan styra det varma och kalla vattnet separat. Majoriteten av dubbla inloppsduschar kommer att vara väggmonterade eftersom det är lättare att ansluta dessa direkt till de varma och kalla rören i ditt hems befintliga VVS.

Väggmonterad kontra fristående utedusch

Även om det är mer bekvämt för VVS:en att ansluta en väggmonterad dusch till ditt hem, lägger det också till en nivå av stabilitet i enheten och gör det lättare att bygga höljen eller hantera integritetsproblem. Väggmonterade utomhusduschar är vanligtvis mer skyddade från elementen och är mindre benägna att uppleva skador från starka vindar, stormar eller andra väderrelaterade tillbud. Fristående modeller kan också monteras nära utsidan av ditt hem så att mindre VVS krävs, och många av dem har robusta baser med förankringshårdvara, men det finns fortfarande risk för att enheten välter eller skadas av vädret. Där fristående utomhusduschar verkligen lysa men är när du vill ha en utedusch som inte är precis vid huset. Om din valda plats ligger på en mer avlägsen plats på din fastighet, precis vid poolen, eller bara inte mot några väggar, är en fristående utedusch vanligtvis mer vettig än att bygga en hel vägg bara för uteduschen.

Vad som ingår i uteduschen

Det är en bra idé att titta på vilka tillbehör som kan inkluderas i din utedusch. Till exempel, vilken typ av duschhuvud har den och finns det ett alternativ att uppgradera (eller nedgradera) om du inte gillar det den kommer med? Ingår en handdusch? Många älskar att ha handduschen för att skölja barn eller husdjur. Vad sägs om en fotdusch? Ingår vattenledningarna? Se till att du vet exakt vad som kommer med din utedusch så att det inte blir några överraskningar under installationen. På en sidoanteckning rekommenderar vi att du väntar tills du faktiskt har duschen och är säker på att den har alla rätt komponenter och monteringshårdvara för att ställa in ditt installationsmöte, eftersom de flesta rörmokare eller entreprenörer fortfarande kommer att debitera dig för besöket även om installationen inte är avslutad.

Estetik & tillbehör för att bygga den bästa uteduschen

Det är uppenbart att du vill välja en utedusch som du gillar utseendet på, som kommer att komplettera ditt hem eller din trädgård. Alla vill att sitt hem ska vara bekvämt och snyggt både inomhus och ute, och det finns ett brett utbud av uteduschstilar att välja mellan. Kom ihåg att ditt duschvägg och tillbehör också kan bidra till att skapa den känsla och övergripande design du ska ha.

  • Om du föredrar ett mer robust utseende, använd trädstubbar som bänkar och gör några järnhanddukhakar.
  • För en Zen-trädgårdskänsla, välj vackra teakbänkar och golvmattor för att komplettera en bambuinspirerad samling av handdukstänger och mantelkrokar.
  • Gammaldags stil kan uppnås med ett handduksställ för piedestal, en duschridåring och en dusch med dragkedja .
  • Bygg ditt hölje av galvaniserat rör och använd gamla slanghandtag som handdukhakar för en steampunk-dusch.
  • Lägg till ett snyggt linjärt avlopp eller ett av våra avloppsskydd av designtema som prick för att dra ihop allt.
  • För lite extra säkerhet, överväga att sätta i en rostfri greppstång som kan fungera som en handduksstång.
  • För att förlänga tiden under året du kan använda din utomhusdusch, köp en fristående handduksvärmare.

Hur vi testade oss fram till bästa uteduschen

När vi testade oss fram till den bästa uteduschen så började vi med att analysera marknaden, alltså se vilka uteduschar som fanns tillgängliga när testet gjordes. Vi har sedan rådfrågat diverse fastighetsägare, poolägare samt vanliga trädgårdsentusiaster som äger eller har använt en utedusch nyligen för att ta del av deras åsikter och vilka egenskaper som är bra i en utedusch. När vi fått ta del av deras idéer och tankar har vi sammanställt dem och letat efter uteduschar som stämmer överens med deras preferenser. Vi har sedan besökt diverse butiker och hushåll där dessa uteduschar finns, samt testat hur väl de fungerar för olika ändamål i praktiken. På så sätt har vi kunnat sammanställa en lista med de bästa uteduscharna inom olika kategorier.

Foto av författare

Skrivet av: Filip

Filip är vår ledande trädgårdsexpert och redaktör. Han har mer än 10 års erfarenhet inom trädgårdsskötsel och studerar till ingenjör. Med sin erfarenhet och kompetens inom trädgårdsskötsel och ingenjörskonst kan han utnyttja sina förmågor för att hitta de bästa trädgårdsprodukterna.

Lämna en kommentar