ᐅ 4 Bästa Vattenkannorna 2024 för Inomhus & Utomhus

Observera att vissa länkar på vår webbplats kan vara affiliatelänkar, vilket innebär att vi får provision på ditt köp. Det låter oss fortsätta skriva artiklar som är gratis att läsa! Du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

En vattenkanna är ett enkelt sätt att vattna växter för hand och kommer vanligtvis med en pip och ett handtag. De flesta vattenkannor rymmer mellan 1-2,5 liter vatten och är gjorda av plast, keramik eller metall.

Vattenkannor har använts sedan 1600-talet (eller tidigare) och har sedan dess sett otaliga designförbättringar. Då var metallvattenkannorna (eller galvaniserade vattenkannorna) den vanligaste stilen som användes. Idag används de vanligtvis för dekoration eller som en återgång till äldre tider.

En vattenkanna av hög kvalitet bör ha ett lock i slutet, med små hål avsedda att bryta upp vattenströmmen i droppar. Detta kommer att hålla vattentrycket nere till en lagom nivå och sprida vatten jämnt på växterna.

Många trädgårdsmästare föredrar en vattenkanna av plast framför vattenkannor i tenn av skäl som vi kommer att täcka senare i artikeln.

     
backpac Eva Solo AquaStar Vattenkanna
(Bäst i Test)
Se billigaste pris & läs mer
backpac Nyby Vattenkanna
(Populärast)
Se billigaste pris & läs mer
cordlessblower Shelton Vattenkanna
(Premiumval)
Se billigaste pris & läs mer
cordlessblower Lechuza Vattenkanna
(Snyggast)
Se billigaste pris & läs mer

Behöver du ens en vattenkanna?

4 Bästa Vattenkannorna 2021 för Inomhus & Utomhus

Den första logiska frågan att ställa dig själv när du funderar på att köpa en vattenkanna är om du ens behöver en.

Vattenkannor är inte en nödvändighet för alla. Om du äger ett hus eller en gemensam trädgårdstomt har du förmodligen redan tillgång till en slang och behöver inte en.

Om du odlar blommor, frukter eller grönsaker i stor skala har du förmodligen redan ett system för bevattning. För bostadsbor är nog en kittel eller måttkopp tillräckligt. En växtkanna kan dock fortfarande användas på de flesta ställen.

När är en vattenkanna användbar?

När du planterar eller sår växter utomhus kommer en vattenkanna av hög kvalitet att ge rätt vattenvolym och skonsam spray som krävs för att nå djupa rötter. Slangar är hårda mot plantor och är inte tillräckligt långa för att nå vissa områden.

Vattenspridare kan lämna vissa områden i trädgården torra medan de blötlägger andra. Att använda en vanlig kopp kan fungera för lägre växter, men för högre hängande krukor räcker det inte. Alla dessa frustrationer kan lindras med en vattenkanna med lång pip.

För att välja den bästa vattenkanna är det viktigt att förstå de viktigaste skillnaderna mellan varje typ av vattenkanna.

Typer av vattenkannor

Plastvattenkanna

Vissa föredrar utseendet på galvaniserade vattenburkar eller vattenkannor i tenn, men det finns en typ som är mer populär.

Den första och vanligaste typen är vattenkanna av plast. Eftersom det perfekta valet är både funktionellt och visuellt tilltalande, bör du inte behöva offra visuellt tilltalande för användbarhet. Stabilitet, konsistens och mångsidighet är nyckeln till en bra vattenkanna och plast ger allt detta.

  • Långvarig: När det gäller fysiska material är plast perfekt eftersom det inte rostar och håller länge när det förvaras på rätt sätt.
  • Effektiv med platsen: Trädgårdsmästare i hemmet och i stan har inte mycket lagringsutrymme att arbeta med, så de ska helst hitta en liten vattenkanna av plast.
  • Lätt vikt och lätta att fylla på: Ett jämnt, lätt flöde av vatten är avgörande för växttillväxt och plast erbjuder ett bekvämt sätt att fylla på utan krångel eller tyngd.

Så länge plasten är säker för trädgårdsskötsel (som den borde vara) borde du inte ha några problem med att använda en vattenkanna av plast. Du vill bara hålla den borta från direkt ljus när den inte används för att förlänga dess livslängd.

Metallvattenkanna

Som tidigare nämnts användes vattenkanna av metall mer populärt i historien och används oftast dekorativt idag. Tennvattenburkar undantogs inte från den här listan, även om plastalternativ är mindre benägna att tappa kvalitet och brytas ned över tiden.

En enklare metod: Både plast och metall är lämpliga material för en högkvalitativ trädgårdsvattenkanna och kan fungera för flera typer av växter. Oavsett om det är plast eller metall, är en vattenkanna ett charmigt verktyg som kan sätta oss i enklare tider.

Galvaniserat stål: En galvaniserad vattenkanna med silverfinish används oftast utomhus. Den är slitstark och har en charmig vintagelook som ser bra ut i trädgården. Fördelen med den här stilen är att den inte rostar från regn som andra tennvattenkannor kommer att göra, men alkalisk jord kan dock göra att den rostar. När det gäller utomhusvattning vinner galvaniserat stål definitivt över plast.

Andra alternativ: Det finns också vattenkannor av mässing, zink, plåt, rostfritt stål och koppar. Tennalternativ är vanligtvis målade för att se dekorativa ut och vissa används till och med som blomkrukor.

Vattenkanna med lång pip

När det gäller vattning inomhus är räckvidd och design det du bör tänka på först. En vattenkanna med lång räckvidd hjälper dig att nå höghängande växter, och en tilltalande design ser bra ut i ditt hem och får dig att plocka upp vattenkannan och använda den.

Om du har hängande krukor i hemmet och vill ha en vattenkanna för inomhusbruk är vattenkannor med långa pipor det bästa alternativet.

Vattenkanna för inomhus

Oavsett om du behöver spruta dina utomhusblommor med en lätt bevattning eller ge dina inomhusplantor lite vatten i ett regelbundet intervall, så ökar fuktnivån när dina växter torkar.

Eftersom växter suger in näringsämnen och vatten genom sitt rotsystem, kommer det inte bli mer dimma, men det kommer att sakta ner vattenförlusten genom blommorna och bladen. Att välja om du försiktigt ska vattna underifrån eller att vattnar på bladen kräver att du tittar på fördelarna med båda alternativen.

Vattenkannor med speciella handtag

Helst skulle du kunna hålla i en vattenkanna innan du köper den, för att säkerställa att handtagen placeras i ett bekvämt läge. Men om du beställer online kommer det inte att vara möjligt, men du kan fortfarande titta på var handtaget är placerat för att avgöra om det här passar dig.

Om du tycker att det är frustrerande att fylla din befintliga vattenkanna eftersom handtaget fortsätter att komma i vägen för din vattenkran, är detta något annat att tänka på. Leta efter en vattenkanna som antingen har rörliga handtag eller en som kan fyllas från sidan eller baksidan.

Vissa vattenburkar kommer också med ett dubbelt handtag. Detta ger extra stabilitet, särskilt för barn och äldre.

Vattenkannor med tillbehör

Varje vattenkanna kommer att ha det som kallas för ett munstycke i slutet av pipen. Detta bestämmer sprayen med vatten som kommer ut från vattenkannan.

Vissa vattenkannor kommer att utformas för att ge en mycket lätt, fin spray, som är perfekt för känsliga växter och plantor. Andra kommer att producera en mycket starkare och kraftfullare spray av vatten, vilket är exakt vad större växter behöver. En starkare spray hjälper också till att förhindra blockeringar.

Du hittar också avtagbara munstycken, vilket innebär att vattnet kan hällas ut i en enda ström, snarare än som en spray. Det här är utmärkt för att fokusera vattnet i ett område eller för att vattna större växter och träd.

Om alla alternativ låter som om de skulle vara användbara för dig, leta efter en vattenkanna med ett justerbart munstycke. Detta gör att du enkelt kan växla mellan mjuka och starka sprayer, vilket gör vattenkannan mycket mer mångsidig.

Vattenkannor med mått

Vissa vattenkannor kommer att ha mått tryckta på sidan.

Om du planerar att bara använda din vattenkanna för att ge dina växter vatten, spelar det ingen roll lika mycket om du köper en modell med inbyggda mått eller inte.

Men om du planerar att använda olika vattenlösliga foder, gödningsmedel eller ogräsmedel i din vattenkanna, kan märkena vara mycket användbara för att säkerställa att du blandar rätt koncentrationer varje gång.

Vattenkannor med speciella former

Det kan finnas en elegant designad vattenkanna som initialt fångar ditt öga, men du måste se till att formen på din valda vattenkanna gör att den kan förbli stabil och balanserad, även när den är full.

Det sista du vill ha är att vatten kommer studsande ur pipen medan du bär din vattenkanna runt din trädgård, och det här är något som kommer att påverkas direkt av dess form.

Du bör också leta efter en form som håller vattenkanna stilla, även när den är full, när du har placerat den på en yta.

Hemmagjorda vattenkannor

Det är faktiskt möjligt att göra sin egen vattenkanna. Detta är inget vi rekommenderar på lång sikt, men kan vara en nödlösning när du inte har något annat val. Se videon nedan som visar hur du bygger din egen vattenkanna:

De Bästa Vattenkannorna 2024

1. Eva Solo AquaStar Vattenkanna – Bäst i Test!

Eva Solo AquaStar Vattenkanna - Bäst i Test
Tryck för större bild

Den bästa vattenkannan på marknaden just nu är en trendig modell från Eva Solo. Denna vattenkanna är både ergonomisk, estetiskt tilltalande, men också perfekt för såväl inomhus som utomhus. Eva Solo AquaStar vattenkanna är en modern och stilfull vattenkanna i plast och cromplast vilket är hög kvalitet som kommer hålla under många år framöver. Den är även enkel att förvara då den är väldigt fin och man låter den gärna stå framme. Eva Solo vattenkanna passar oavsett om du ska ha en vattenkanna inomhus eller utomhus, och är även vänlig mot plånboken. Den ska dock förvaras inomhus när den inte används.

Med det sagt så är Eva Solo AquaStar vattenkanna en helt perfekt vattenkanna både i trädgården och till krukväxter inomhus. Den är modern och har en unik design som passar i alla hem och trädgårdar, och är designad för att alltid stå framme utan att förstöra hemmets estetik. Vattenkannan finns att välja i två färger, vit och grå, men det bästa av allt är att den inte kostar särskilt mycket heller!


2. Nyby Vattenkanna – Populärast

Nyby Vattenkanna - Populärast
Tryck för större bild

Detta är en väldigt populär svensktillverkad vattenkanna från märket Nyby. Om du går in i någons hem så är det sannolikt denna vattenkanna du får se – den ser helt enkelt ut som den stereotypiska vattenkannan. Den är tillverkad av plast och har en volym på 10 liter, vilket får anses vara tillräckligt för de flesta hushåll, både inomhus och utomhus. Med vattenkannan medföljer även stril så allt du behöver levererar i ett komplett kit.

Det bästa med denna vattenkanna, och sannolikt en stor anledning till dess popularitet, är det låga priset. För en obetydlig summa får du helt enkelt en användarvänlig vattenkanna med relativt bra kvalitet. Ett bra val för dig som bara vill ha en vanlig vattenkanna.


3. Stelton Vattenkanna – Premiumval

Stelton Vattenkanna - Premiumval
Tryck för större bild

Stelton vattenkanna är en vattenkanna för dig som vill ha vattenkannornas Rolls Royce. Det här är en väldigt elegant och tidlös vattenkanna som återlanserats i samband med Steltons 60-årsjubileum. Det är med andra ord en vattenkanna med extremt hög kvalitet, som också har en liten specialdesign.

Faktum är att originaldesignen togs fram av Peter Holmblad år 1978, och hans verk har blivit en del av Steltons design-DNA. Vattenkannan är tillverkad av stål vilket gör att den kommer hålla väldigt länge om du förvarar den korrekt. Den kanske inte alltid passar för utomhusförvaring, men det blir en extremt fin inredningsdetalj när den inte används (många köper den bara för att den är fin att ha inomhus). Den rymmer inte särskilt mycket vatten, men passar utmärkt för att vattna de finaste växterna i huset.

Det här är verkligen en vattenkanna där funktionalitet möter estetik, men prislappen är också tydlig med detta. Du får troligtvis marknadens finaste och lyxigaste vattenkanna – så ta hand om den väl!


4. Lechuza Vattenkanna – Snyggast

Lechuza Vattenkanna - Snyggast
Tryck för större bild

För den som söker en unik men ändå minimalistisk vattenkanna så är denna värd att beakta. Den här vattenkannan är tillverkad av märket Lechuza, som huvudsakligen tillverkar krukor och förvaringar till blommor. Det kanske därför inte är så konstigt att den här vattenkannan är så vacker. Det finns mycket att gilla, men dess minimalistiska färg av vit och grå gör den till en perfekt pryl att låta stå framme när den inte används.

Vattenkannan är gjord i tjock ABS-plast vilket är ett utmärkt material för vattenkannor av denna typ. Visserligen är hållbarheten kortare än exempelvis aluminium eller stål, men den är däremot mycket lättare med en vikt på endast 270 gram.

Den är UV-beständig vilket gör att den kan användas både utomhus och inomhus utan några problem eller skador. Något som dock kan vara värt att tänka på är att volymen är på 1,7 liter, vilket gör att den inte lämpar sig lika bra för bevattning av större trädgårdar eller plantager. Den är perfekt för bevattning på balkongen, i fönstret eller liknande små områden. När den inte används kan man ställa en blombukett eller liknande i den – det ser otroligt fint ut!


Slutsats

Eva Solo AquaStar Vattenkanna är en klar vinnare av alla vattenkannor på listan, tackvare dess hållbara material, dess innovativa design samt dess förmåga att vattna både inomhus och utomhus.

Vattenkannan låter dig hålla dina växter fina och hydratiserade, kommer att hålla länge och kommer att göra dig nöjd under många många år, vilket gör investeringen av denna bästa vattenkanna väl värt priset.


Hur vi testade oss till bästa vattenkannan

När vi testade oss fram till de bästa vattenkannorna så började vi med att analysera marknaden, alltså se vilka vattenkannor som fanns tillgängliga när testet gjordes. Vi har sedan rådfrågat diverse trädgårdsägare, fastighetsägare samt trädgårdsentusiaster som äger en vattenkanna för att ta del av deras åsikter och egenskaper som är bra att ha på en vattenkanna. När vi fått ta del av deras idéer och tankar har vi sammanställt dem och letat efter vattenkannor som stämmer överens med deras preferenser. Vi har sedan besökt diverse butiker, hushåll och trädgårdar där dessa vattenkannor finns, för att analysera samt testa hur väl de fungerar för olika ändamål i praktiken. På så sätt har vi kunnat sammanställa en lista med de bästa vattenkannorna inom olika kategorier.

Foto av författare

Skrivet av: Filip

Filip är vår ledande trädgårdsexpert och redaktör. Han har mer än 10 års erfarenhet inom trädgårdsskötsel och studerar till ingenjör. Med sin erfarenhet och kompetens inom trädgårdsskötsel och ingenjörskonst kan han utnyttja sina förmågor för att hitta de bästa trädgårdsprodukterna.

Lämna en kommentar