Bästa Vattenspridaren 2024 – Stort Test av Vattenspridare

Observera att vissa länkar på vår webbplats kan vara affiliatelänkar, vilket innebär att vi får provision på ditt köp. Det låter oss fortsätta skriva artiklar som är gratis att läsa! Du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

Att välja en bra vattenspridare kan ta lite tid. Med alla alternativ där ute har vi hjälpt dig att begränsa dig till de tre bästa vattenspridarna på marknaden idag.

För de som inte har ett bevattningssystem kan en bra vattenspridare vara det enda sättet att hålla gräset blomstrande under sommaren. Även de som har ett bevattningssystem behöver ibland extra hjälp av en vattenspridare på vissa områden. De bästa vattenspridarna är de som gör det lätt för husägaren att vattna gräsmattan och är hälsosamma för gräsmattan.

Om du vet att du behöver en ny vattenspridare 2024 är du verkligen på rätt plats. Låt oss titta på några av de bästa vattenspridarna på marknaden; det finns ett alternativ på denna lista för alla budgetar och gräsmattastorlekar. 

Bild Produkt Detaljer Pris
duschspridare-gardena-classic-fox__46bce41e-89c2-47a8-a6fe-6eb1ac55ccd5 Gardena Aqua – Jämn och exakt bevattning utan pölbildning
– För ytor på mellan 9 och 150 m²
– Frostsäker
– Högsta kvalitet, 5 års garanti
– Tillverkad i Tyskland
Se pris
backpac Gardena Comfort – Område på 75 – 490 m² kan bevattnas
– Möjlighet att koppla ihop flera spridare.
Se pris
duschspridare-gardena-classic-fox__46bce41e-89c2-47a8-a6fe-6eb1ac55ccd5 Gardena Classic Fox – Anpassad för ytor på upp till 100 m²
– Mindre yta kan bevattnas genom att vattentrycket minskas
– Säkert monterad på ett spett som du enkelt och säkert kan placera i gräsmattan eller rabatten
Se pris

Saker att tänka på när du köper en vattenspridare

Täckningsområde

Hur stort är det område behöver du vattna med din vattenspridare? Du kommer att märka att varje vattenspridare kan täcka olika stora utrymmen. Denna beräkning är inte bara viktig om du har en stor gräsmatta, den är också viktig om din tomt är liten. 

När du använder en vattenspridare vill du inte att vattnet ska träffa ditt hus, däck eller ens grannens hus. Se till att du känner till tomtens storlek och vattenspridarens storlek som du behöver för att täcka området. Om du kan ansluta flera vattenspridare samtidigt är detta ett annat alternativ för att täcka ett stort område. 

Material

De bästa vattenspridarna är gjorda av metall och eller plast. Plasten måste vara hållbar och långvarig eftersom vattenspridare utsätts för mycket vatten, smuts, sand och lera. Med tiden kan ett billigare plastmaterial börja bli sprött och gå sönder. 

Metall är ett bra material eftersom det är tyngre än plast. Det är också mycket robust och stabilt, speciellt om du har bra vattentryck. Se alltid till att metallen du väljer för din vattenspridare är korrosionsskyddat. Metall kan rosta när det utsätts för alltför mycket vatten. 

Rotation

Beroende på vattenspridaren du köper varierar rotationen. Vissa vattenspridare kommer att gå fram och tillbaka; andra kommer att snurra vatten runt din egendom. Det finns vattenspridare som är justerbara och kan ändras så att de passar dina specifika fastighetsbehov. 

Förutom rotationen, var uppmärksam på vattenspridarens övergripande justerbarhet. Om du kan ändra bredden och rotationens längd så kan det vara mer värdefullt med en sådan variant för dig. Justerbarhet i produkter ger oss vanligtvis mer mångsidighet och möjligheter för långvarig användning. 

De bästa vattenspridarna 2024

1. Vattenspridare Gardena Aqua

Gardena Aqua Vattenspridare (Bäst i test)

Om du letar efter den mest prisvärda vattenspridaren har du nu kommit rätt. Denna vattenspridare från Gardena är otroligt prisvärd och därför är det den bästa vattenspridaren 2024. Den ser ut som en helt vanlig vattenspridare (vilket är bra) men har även vissa funktioner som utmärker den. Samtidigt är den smart, praktisk och passar för ytor mellan 9 och 150 kvadratmeter. Tack vare detta är den väldigt flexibel – den passar för såväl en mindre yta som en större. Den ger en tillförlitlig, exakt och jämn bevattning och är frostsäker.

En väldigt smart detalj och funktion på denna vattenspridare är den praktiska bevattningstimern som du med fördel kan använda för att lätt justera din bevattning. En annan stor fördel är den mycket höga kvaliteten. Den tillverkas i Tyskland och har hela 5 års garanti. Dessutom är den frostsäker och tål därför Sveriges omväxlande klimat. Det här är verkligen en hållbar, tålig och pålitlig vattenspridare.

Sammanfattningsvis är det här ett bra val för den som vill ha en smart och flexibel vattenspridare, som passar för både mindre och större ytor och som dessutom har en smart timer. Vill du läsa mer om produkten och se aktuellt pris så klicka på knappen nedan.


2. Vattenspridare Gardena Comfort

Vattenspridare Gardena Comfort - Bästa premiumvattenspridare

Tvåa i testet kom ytterligare en vattenspridare från Gardena, men nu i deras modell ”Comfort”. Vattenspridaren är väldigt kraftfull, men det som också imponerade på oss i juryn är hur otroligt tystgående den är! Du kan ha på den på kvällen utan att grannarna eller du själv blir irriterad av ljudet den medför.

En annan stor fördel med denna vattenspridare är att den sprider ut vattnet i cirklar och riktarens sikte kan justeras mycket detaljerat vilket gör den mycket användbar eftersom den enkelt anpassas till olika ändamål. Ena dagen kanske du behöver vattna en del av trädgården, men en annan dag kanske du behöver vattna en annan del. Detta kan du göra med Gardena Comfort – du kan ställa in den på allt från 20 till 360 graders vinkel vilket gör att du verkligen kan anpassa din vattning. Du kan också enkelt se vilken vinkel den är inställd på.

När det kommer till vattenspridarens kvalitet håller den verkligen måttet. Den är tillverkad av en högkvalitativ plast som tål många års slitage och användning. Samtidigt är den enkel att konfigurera men också stadig då den består av ett plastspett som du sticker ner i marken.

Men den här vattenspridaren kan du vattna en yta på mellan 75-490 m² vilket verkligen är en stor yta som kommer täcka majoriteten av alla trädgårdar. Skulle du ändå behöva täcka större ytor så finns det möjlighet att koppla ihop flera spridare. Den flyttas också enkelt vilket gör att den här vattenspridaren kan passa väldigt bra för dig med en stor trädgård. Men vill du istället för att flytta runt den ha flera vattenspridare kan du som sagt istället systemkoppla dem.

En smart funktion och detalj i denna vattenspridare är att den har ett inbyggt filter som tar hand om skräp och smuts så du slipper få problem med att vattningen täpps igen eller avstannar.

Sammanfattningsvis så kan man säga att den vattenspridaren från Gardena är väl värd varenda krona för dig som har en lite större trädgård eller vill unna dig en vattenspridare som du aldrig mer kommer vilja byta ut. Det här är en riktigt bra investering för dig som vill ha en kvalitetsprodukt som verkligen gör sitt jobb. För att få mer information om produkten och se det aktuella priset, klicka på knappen nedan.


3. Vattenspridare Gardena Classic Fox

Gardena Classic Fox - Bästa budgetspridaren

Kunde du gissa det, en tredje vattenspridare från Gardena? Gardenas vattenspridare var verkligen en vinnare i vårt test, och mer prisvärt än deras Classic Fox blir det nog inte. Om du inte är ute efter några flashiga funktioner eller bara nöjer dig med att få en traditionell spridare till ett lågt pris så passar den här bra för dig. Det här är en enkel, men samtidigt väldigt bra vattenspridare.

Gardena Classic Fox vattenspridare

Man skulle kunna säga att denna duschspridare passar bäst för mindre ytor, upp till 100 kvadratmeter eller elva meter i diameter. Det är lätt att snabbt och enkelt att justera storleken på ytan och med vattentrycket.

Denna vattenspridare har många användningsområden. Den ger en fin duschdimma, och därför passar den även perfekt för sköra plantor som ej tål särskilt högt tryck. Vattenspridaren är också väldigt lättmonterad; den monteras på ett spett, så att den enkelt och säkert kan sättas ned i gräsmattan eller rabatten.
En stor fördel med den här vattenspridaren är alltså att den är enkel att använda. Dess funktioner är inte alltför avancerade och vem som helst kan hantera den. Det är lätt att justera storleken på ytan, och det går snabbt och lätt att placera ut den där den behövs. En mycket smidig, och otroligt prisvärd, vattenspridare helt enkelt.

Sammanfattningsvis passar den här vattenspridaren perfekt för den som behöver en vattenspridare till en lite mindre yta, och som vill ha en enkel sådan. Den passar också bra för den som vill ha en bra och pålitlig vattenspridare, men inte vill behöva betala flera hundra för den. Om du därför har en lite mindre budget och inte så höga krav vad gäller funktioner, så är denna vattenspridare allt vad du behöver. För att få mer information om produkten och se det aktuella priset, klicka på knappen nedan.


Köpguide för vattenspridare – vad man ska tänka på

Nu när du har en bättre uppfattning om de bästa alternativen för vattenspridare, så kan du förhoppningsvis börja begränsa de beslut du måste fatta när du köper. Lyckligtvis bör det vara ganska enkelt att köpa en vattenspridare. Det finns dock några grundläggande egenskaper som du måste leta efter för att hitta den bästa vattenspridaren – och dessa tänkte vi gå igenom nedan.

Du kanske också gillar: Skottkärror

Metall eller plast

Som du säkert har märkt finns det vattenspridare i både metall och plast. Det finns några positiva och negativa effekter av båda materialen. Några av de bästa vattenspridarna kommer att vara en blandning av metall och plast. Metallbotten kombinerat med plast upptill verkar vara den bästa kombinationen för en hållbar och lång livslängd. 

När du köper en vattenspridare av metall måste du se till att det är en korrosionsskyddande metall. Det sista du vill ha är att vattenspridaren rostar och orsakar att några av munstyckena täpps till eller sprayar vatten inkonsekvent. 

En annan fråga med en rostig vattenspridare är att rost och vatten kommer att rinna av, vilket kan orsaka problem med din gräsmatta eller till och med din trottoar om vattenspridaren placeras i närheten. Många väljer att välja plast eftersom det är lättare att ta hand om på lång sikt. 

Nackdelen med plast är att det ibland är väldigt lätt. Om du har högre vattentryck och kör det genom vattenspridaren kan plastenheterna ibland röra sig eller välta. Om du väljer något som är plast, se till att det är en kraftig, hållbar plast. Alla våra tre alternativ ovan är sådana.

Täckningsområde

Potentiellt den viktigaste faktorn att tänka på när du köper den bästa vattenspridaren är storleken på det område du behöver täcka. Många husägare köper en vattenspridare utan att först tänka på vilken de köper, och de slutar ofta med att de skaffar sig mer arbete vilket är ett mindre effektivt sätt att vattna din trädgård. . 

Om du har råd med det är det perfekt att ha både en vattenspridare med lång räckvidd och en för ett mer kompakt område. Du kommer att vilja ha olika typer av vattenspridare för att göra det lättare att få den täckning du behöver för din gräsmatta. 

Vissa vattenspridare ger dig en diameter som de kan täcka, och andra ger dig de totala kvadratmeterna. För de flesta husägare är det viktigt att vattna hela sin gräsmatta. Om du väljer en vattenspridare med ett mindre täckningsområde måste du förmodligen flytta vattenspridaren ofta. 

Detta lägger till lite tid och ansvar för din dag, och det är troligtvis inte värt det. Välj en vattenspridare som täcker ett stort område i förhållande till din tomt, gärna med någon marginal, så att du bara behöver flytta den en eller två gånger. Du kan också justera vattentrycket som går in i vattenspridaren om du behöver det för att vattna ett mindre område. 

Pris

När du tar hand om din gräsmatta och din trädgård kan du förvänta dig att spendera en hel del pengar på produkter och förnödenheter. Den goda nyheten är att en vattenspridare inte är så dyr. Förutom den låga kostnaden för den ursprungliga produkten kan vattenspridare också hjälpa dig att spara vatten. 

Utan vattenspridare kommer vattnet du använder för att ta hand om din gräsmatta att pumpas ut ur vattenslangen i mycket snabb takt. Den snabba hastigheten kommer att sluta vattna ditt gräs för snabbt och skapa översvämningar och pölar som inte är nödvändiga. Vattenbesparing är viktigt, och de bästa vattenspridarna kommer utan tvekan att hjälpa till med det. 

Det fantastiska med en vattenspridare är att det är mycket mer rimligt än att installera ett helt vattensystem. Även om du måste lägga till lite manuellt arbete med en vattenspridare, kommer du troligen att upptäcka att det är väl använda pengar. 

Försök att inte välja din vattenspridare endast baserat på priset. De ligger alla inom samma allmänna prisklass. Leta mer efter detaljer, funktioner och finesser än pris. 

Vattentryck

Vissa vattenspridare behöver ett visst vattentryck för att fungera. Utan rätt vattentryck kommer vattenspridaren inte att kunna vända och rotera för att vattna din gräsmatta korrekt. Du kommer att se att vattnet smyger upp nära vattenspridarens bas och bara vattnar ett visst område. 

Om du vet att ditt vattentryck kommer att vara ett problem, leta efter en mycket lätt vattenspridare. Ju lättare vattenspridaren är, desto lättare blir det för den att vända utan att få vattnet att samlas eller sprida ut ur vattenspridaren ut på marken.

Du kanske också är intresserad av: Handgräsklippare

Vanliga frågor

Nu när du har en lista över de bästa vattenspridarna och kvalifikationerna för att välja rätt till din trädgård, är här några användbara tips om hur du använder en vattenspridare korrekt. Att veta hur man använder en vattenspridare hjälper utan tvekan till för att behålla din gräsmatta snygg under många år framöver. 

När ska jag använda vattenspridare?

Vattenspridare är utformade för att ge ditt gräs extra vatten när det inte kommer från regnet. När du använder din vattenspridare vill du se till att du får ut det mesta av den tid du spenderar på att driva ditt vatten. I slutändan så kostar ju rinnande vatten dig pengar. 

Om du vattnar i dagens hetta kommer vattnet att avdunsta från gräsmattan mycket snabbt. Detta gör dina ansträngningar mycket mindre effektiva och kommer sannolikt att få dig att behöva vattna längre och distribuera mer vatten. 

Det är bäst att vattna din gräsmatta före kl. 9. De flesta kommer att ställa in sina vattenspridare så att de kör runt 4 eller 5 på morgonen. Detta ger gräset tid att suga i allt vattnet innan solen kommer upp och börjar avdunsta det. Att köra dina vattenspridare mycket tidigt på morgonen ger också gräset lite tid att torka innan du går ut i det. 

Hur länge ska man vattna med sin vattenspridare?

Din gräsmatta kan behöva varierande mängder vatten beroende på hur torr den är. Om du går igenom en torka, måste du vattna under längre perioder än att bara underhålla ditt gräs. 

Vi rekommenderar att du vattnar cirka 20 till 30 minuter tre gånger i veckan. Du bör hålla ett öga på ditt gräs för att veta om det är tillräckligt eller inte tillräckligt med vattningstid. När du vattnar för mycket kan ditt gräs få svamp eller torka ut på vissa ställen. 

Om du emellertid inte vattnar tillräckligt, kommer du att märka att torvet ser utbrunt eller sprött. När du går på gräset ser du att det är väldigt torrt och det kan till och med komma smuts när du går. 

Vattningsbehovet för din gräsmatta kommer att variera beroende på det klimat du befinner dig i och även på din trädgårds layout. I allmänhet behöver trädgårdar med mycket täckning från träd mindre vatten än de som har en stor del av dagen i solen. 

Det bästa du kan göra är att noga titta på din gräsmatta och vädret för att se till att du ger den vad den behöver. 

Är en vattenspridare bra för gräset?

Det bästa för gräs är regn. Låt och säga det; vi behöver alla regn för att överleva. En vattenspridare är dock en utmärkt ersättning för tider när det inte finns tillräckligt med regn. Sammantaget anses en vattenspridare vara lämplig för gräset. 

Du måste dock lära dig att använda vattenspridaren ordentligt, annars kan du börja få problem med din gräsmatta. Övervattning är en av de vanligaste faktorerna som leder till svamp i gräsmattan. Troligtvis behöver ditt gräs inte vattnas varje dag. Några dagar i veckan borde vara lagom.

Spelar höjden på vattenspridaren någon roll?

Som du kanske har lagt märke till är ett av vårt val för den bästa vattenspridaren en som höjs från marken. När du köper en gräsmatta, kanske du vill ha något som också tar hand om växter och buskar i din trädgård. 

Även om vattenspridarens höjd inte spelar så stor roll när du vattnar din gräsmatta, så kommer det att spela större roll när det gäller vissa buskar och växter. När du vattnar växter behöver du ju ha tillräckligt med höjd för att vattnet ska kunna komma enda till rötterna. 

Om vattnet inte kan nå rötterna kommer inte växten att gynnas lika mycket. När vattnet sprutar växternas blad utan förmåga att åka ned till rötterna kommer du att märka att du måste vattna mycket mer för att få samma resultat. Att köpa en vattenspridare med stativ eller spett ger dig mer mångsidighet. När stativet är justerbart har du många val för hur du ska ta hand om din gräsmatta. 

Vad är bäst; roterande eller oscillerande vattenspridare?

Rotationsvattenspridare kommer att snurra runt, och de oscillerande sprinklerna kommer att resa upp och ner och skapa ett mönster som liknar regn. Även om båda dessa vattenspridare kan arbeta för att göra ett utmärkt jobb för din gräsmatta tenderar vi att luta oss mot den oscillerande designen. 

Roterande vattenspridare är bra för ett litet område eller när du använder ett kraftfullt huvud i ett vattensystem. De oscillerande vattenspridarna replikerar emellertid det naturliga regnmönstret närmast. Detta hjälper till att se till att inga pölar bildas. I sin tur kommer du att ha mycket färre problem med din gräsmatta när vattnet inte samlas på vissa punkter. 


Hur vi testade oss fram till bästa vattenspridaren

När vi testade oss fram till den bästa vattenspridaren så började vi med att analysera marknaden, alltså se vilka vattenspridare som fanns tillgängliga när testet gjordes. Vi har sedan rådfrågat diverse fastighetsägare, trädgårdsmästare samt vanliga trädgårdsentusiaster som äger eller har använt en vattenspridare nyligen för att ta del av deras åsikter och vilka egenskaper som är bra i en vattenspridare. När vi fått ta del av deras idéer och tankar har vi sammanställt dem och letat efter vattenspridare som stämmer överens med deras preferenser. Vi har sedan besökt diverse butiker och hushåll där dessa vattenspridare finns, samt testat hur väl de fungerar för olika ändamål i praktiken. På så sätt har vi kunnat sammanställa en lista med de bästa vattenspridarna inom olika kategorier.

Foto av författare

Skrivet av: Filip

Filip är vår ledande trädgårdsexpert och redaktör. Han har mer än 10 års erfarenhet inom trädgårdsskötsel och studerar till ingenjör. Med sin erfarenhet och kompetens inom trädgårdsskötsel och ingenjörskonst kan han utnyttja sina förmågor för att hitta de bästa trädgårdsprodukterna.

Lämna en kommentar